+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. február 18. csütörtök, 18:44
A McKinsey’s kutatása szerint a járvány miatt már csak idő kérdése, hogy az ügyfelekkel való találkozást igénylő vagy a számítógépes irodai munka a múlté legyen.

Összesen több, mint százmillió ember kényszerülhet 2030-ra arra Nagy-Britanniában, Kínában, Franciaországban, Németországban, Japánban, Spanyolországban és az Egyesült Államokban, hogy átképezze magát egész egyszerűen azért, mert a mostani munkahelyét a koronavírus-járvány hosszú távon szükségtelenné teszi – ezt mutatta ki az üzleti tanácsadással foglalkozó cég, a McKinsey’s fenti országokra kiterjedő kutatása.

 

Ha ez bekövetkezik, akkor 25 százalékkal többen kényszerülnek majd átképezni magukat, mint azt a járványt megelőzően becsülni lehetett.

 

A McKinsey’s szerint a koronavírus-járványnak ilyen szempontból a legnagyobb hatása négy területen lesz:

 

+ a szabadidős és utazási tevékenységeket biztosító területen;

 

+ a helyszíni ügyfél-interakciót igénylő foglalkozásokban, például a vendéglátásban és a kiskereskedelemben;

 

+ a számítógépes irodai munkában;

 

+ valamint a raktározási területen.

 

Itt találhatóak ugyanis azok a munkakörök, amiknél anélkül meg lehet oldani a személyes kontaktus elkerülését, hogy az a feladat ellátását ellehetetlenítené. (Az egészségügyi ellátásban például ma nem igazán lehet elkerülni a személyes kontaktusokat, ahogy a szociális gondozásban sem.)

 

A fenti területeken dolgozók dolgát külön meg fogja nehezíteni az is a McKinsey’s kutatása szerint, hogy új munkahelyek létrejötte nagyobb számban inkább a magasabb képzettséget igénylő és magasabb bérezésű területeken várható – tehát az alacsonyabb képzettséget igénylő, megszűnő szakmákban – mint amilyen például a recepciós – dolgozók az újbóli elhelyezkedéshez szükséges, magasabb szintű képességeknek is hiányában lesznek.

 

„A felsőfokú végzettséggel nem rendelkezőket, a nőket, az etnikai kisebbségeket és a fiatalokat érintheti ez leginkább”

 

– mondja a kutatás.

 

Ezeken felül a McKinsey’s megerősíti, hogy azok a munkaerőpiaci tendenciák, amiket eddig is gyanítottunk, minden bizonnyal be fognak következni: így nőni fog a távmunka és az online megbeszélések szerepe, ahogy az üzleti utak száma is drasztikusan (a McKinsey’s becslése szerint húsz százalékkal) eshet vissza azért, mert az emberek rájöttek, hogy eddig feleslegesen utaztak.

 

NYITÓKÉP: PhotoMIX-Company / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás