Több, mint százmillió ember munkahelye szűnhet meg 2030-ra a covid miatt

Szerző: Petróczi Rafael
2021.02.18. 18:44

A McKinsey’s kutatása szerint a járvány miatt már csak idő kérdése, hogy az ügyfelekkel való találkozást igénylő vagy a számítógépes irodai munka a múlté legyen.

Több, mint százmillió ember munkahelye szűnhet meg 2030-ra a covid miatt

Összesen több, mint százmillió ember kényszerülhet 2030-ra arra Nagy-Britanniában, Kínában, Franciaországban, Németországban, Japánban, Spanyolországban és az Egyesült Államokban, hogy átképezze magát egész egyszerűen azért, mert a mostani munkahelyét a koronavírus-járvány hosszú távon szükségtelenné teszi – ezt mutatta ki az üzleti tanácsadással foglalkozó cég, a McKinsey’s fenti országokra kiterjedő kutatása.

Ha ez bekövetkezik, akkor 25 százalékkal többen kényszerülnek majd átképezni magukat, mint azt a járványt megelőzően becsülni lehetett.

A McKinsey’s szerint a koronavírus-járványnak ilyen szempontból a legnagyobb hatása négy területen lesz:

+ a szabadidős és utazási tevékenységeket biztosító területen;

+ a helyszíni ügyfél-interakciót igénylő foglalkozásokban, például a vendéglátásban és a kiskereskedelemben;

+ a számítógépes irodai munkában;

+ valamint a raktározási területen.

Itt találhatóak ugyanis azok a munkakörök, amiknél anélkül meg lehet oldani a személyes kontaktus elkerülését, hogy az a feladat ellátását ellehetetlenítené. (Az egészségügyi ellátásban például ma nem igazán lehet elkerülni a személyes kontaktusokat, ahogy a szociális gondozásban sem.)

A fenti területeken dolgozók dolgát külön meg fogja nehezíteni az is a McKinsey’s kutatása szerint, hogy új munkahelyek létrejötte nagyobb számban inkább a magasabb képzettséget igénylő és magasabb bérezésű területeken várható – tehát az alacsonyabb képzettséget igénylő, megszűnő szakmákban – mint amilyen például a recepciós – dolgozók az újbóli elhelyezkedéshez szükséges, magasabb szintű képességeknek is hiányában lesznek.

„A felsőfokú végzettséggel nem rendelkezőket, a nőket, az etnikai kisebbségeket és a fiatalokat érintheti ez leginkább”

– mondja a kutatás.

Ezeken felül a McKinsey’s megerősíti, hogy azok a munkaerőpiaci tendenciák, amiket eddig is gyanítottunk, minden bizonnyal be fognak következni: így nőni fog a távmunka és az online megbeszélések szerepe, ahogy az üzleti utak száma is drasztikusan (a McKinsey’s becslése szerint húsz százalékkal) eshet vissza azért, mert az emberek rájöttek, hogy eddig feleslegesen utaztak.

NYITÓKÉP: PhotoMIX-Company / Pixabay

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek