+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2021. február 8. hétfő, 19:30
A Városligetben hamarosan egy gázballonnal 150 méter magasra emelkedve lehet gyönyörködni a panorámában. A Városliget Zrt. szerint a kilátóballonnal évszázados hagyományt élesztenek újjá és nem fognak miatta fákat kivágni. Az üzemeltető cég vezérigazgatójának egyik cége a közmédia és a TV2 számára is gyárt műsorokat.

Elkezdődött a Városliget átalakításának harmadik üteme, aminek keretében egy gázballon-kilátót is telepítenek a Mimóza-domb mellé – adta hírül pénteken a Ligettel nem a Városliget Zrt. megbízásából foglalkozó Városliget oldal.

 

A Mimóza-domb a Liget egyik kevésbé frekventált része a Hermina út és a Kós Károly sétány sarkán.

 

EZ ITT A MIMÓZA-DOMB, A VÁROSLIGET KEVÉSBÉ FREKVENTÁLT RÉSZE, AMI A BALLONNAK KÖSZÖNHETŐEN ÚJRA FREKVENTÁLT LESZ. KÉP: GOOGLE MAPS

 

A gázballon utazásra nem lesz alkalmas, csak függőlegesen felszáll majd legfeljebb 30 emberrel a kosarában 150 méter magasra, az utasok gyönyörködnek a panorámában, majd visszaereszkedik a földre. Az ilyen ballonkilátó nem előzmény nélküli a Városligetben: az 1896-os milleniumi kiállításon is léggömbbel emelkedhetett magasba a közönség.

 

A Liget Budapest koncepciójának – múzeumnegyed, különféle funkciók a sima közparki funkción túl –

 

az a hivatkozási alapja, hogy a Liget már több, mint egy évszázada nem csupán egy városi park, hanem eleve többcélú területként működik

 

– az újonnan épülő múzeumépületek és a Nagyjátszótér nagyszabású kalandparkja mellett ebbe a koncepcióba illik bele a gázballon-kilátó is, ami egyszerre idézi meg a milleniumi ünnepségeket és Szinyei Merse Pál Léghajó című festményét, ami a Nagyjátszótér léghajó-mászókáját is ihlette, és amit a gázballonkilátóra kiírt pályázat is nevesít mint mintát a telepítendő ballon számára.

 

A NAGYJÁTSZÓTÉR LÉGHAJÓ-MÁSZÓKÁJÁT SZINTÉN SZINYEI MERSE PÁL FESTMÉNYE IHLETTE. KÉP: LIGET BUDAPEST

 

A pályázati felhívást „Közterület használatba adás mutatványos berendezés telepítése és működtetése céljából” 2020 áprilisában írták ki. A felhívás megtalálható a Liget Budapest oldalának „Szakmai anyagok” menüpontja alatt a különféle pályázati felhívás, jegyzőkönyv, határozat, hatástanulmány rendszerezetlen tömegében.

 

Eszerint a Városliget Zrt. 10 év határozott időre (ami 5 évvel meghosszabbítható) adja használatba a pályázat nyertesének díj ellenében a kijelölt területet a kijelölt célra. A használó nettó 600 ezer és 1,2 millió forint közterület-felhasználási díjat fizet havonta a „mutatványos berendezés működtetésének időtartamára” (illetve amíg telepíti vagy bontja a „berendezést”, addig ez az összeg havonta nettó 300 és 600 ezer forint közötti.)

 

A pályázat nyertese telepíti a ballont, és ő építi ki a szükséges infrastruktúrát is.

 

A Városliget Zrt. az árbevételből is részesül majd: a működés megkezdésének évében és utána két évig a nettó árbevétel 1-2 százalékát, a harmadik és a negyedik évben 2-4 százalékát, az ötödik évtől pedig 5-7 százalékát kapja.

 

A Liget-projekt kritikusai szerint – amelett, hogy az építkezések rengeteg fa kivágásával vagy sikertelen átültetésével jártak és járnak –

 

a Városliget pusztán a közparkfunkciójának köszönhetően is túlterhelt,

 

így semmi nem indokolja, hogy még több látogatót vonzva újabb olyan, nem közparki funkciókat telepítsenek a parkba, amiket máshol is meg lehetne valósítani – értve ezalatt elsősorban a hatalmas új múzeumépületeket.

 

Mivel a hőlégballonnal tovább bővülnek a nem kimondottan közparki funkciók, és mert a ballon a Liget Projekt többi eleméhez képest új, hiszen a korábban nyilvánosságra került tervez között nem szerepelt, valamint a Városliget oldalon megjelent cikk szerint a ballon telepítése miatt „nyilvánvalóan meg kell tisztítani a területet a fáktól”, megkerestük a Városliget Zrt-t, hogy megtudjuk:

 

valós igényt elégít-e ki a ballon,

 

+ ha igen, azt milyen módon mérték fel,

 

ki nyerte a pályázatot,

 

fognak-e fákat kivágni a ballon miatt, és ha igen, mennyit,

 

van-e valamilyen kiviteli terv, amiből kiderül, hogy hogy fog kinézni a ballon és a kapcsolódó épületek,

 

és hogy milyen megfontolás alapján kerülnek bele újabb elemek a Liget Projektbe.

 

Fakivágás nem lesz, a pályázaton nyertes cég mögött az MTVA egyik nagy műsorbeszállítója

 

A Városliget Zrt. a Liget Projekt eddig megvalósult fejlesztéseit és az ezek által vonzott látogatók számát is részletesen felsoroló terjedelmes válaszában a fejlesztés céljaként

 

a városligeti léghajózás „már több mint 120 évvel ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendő” szolgáltatásának visszaállítását jelöli meg.

 

A gőzballon 2014 óta szerepel a Liget Budapest tervei között, a helyszín pedig azért a Mimóza-domb, mert azt a Liget eredeti tervezője, Heinrich Christian Nebbien is kilátónak szánta, így a válasz szerint az ő erdeti koncepciójának is megfelel a kilátóballon ezen a helyen való felállítása. 

 

A PR-fordulatokban bővelekedő válasz kitér arra is, hogy „a zöldfelületi kikapcsolódás és a kulturális, rekreációs intézmények sokasága több mint egy évszázada egyenértékűen van jelen a park életében", és hogy a „Liget Budapest Projekt ezen hagyományra építve újítja meg és fejleszti a Városligetet, annak évszázados parkját és intézményeití". A felújított Szépművészeti Múzeum vagy a Millennium Háza mellett a Városliget Zrt. válasza szerint „az eredeti tervek alapján épül újjá a Városligeti Színház és a Magyar Innováció Háza, s tér haza a parkba az ott 150 éve bemutatkozott Néprajzi Múzeum”. 

 

Az utóbbi már szerkezetkész állapotban van, a másik kettő sorsa viszont a 2019-es önkormányzati választás ellenzéki fordulata után kérdésessé vált. Az akkor főpolgármesterré választott párbeszédes Karácsony Gergely egyik legfőbb kampányígérete az volt, hogy leálítja a Liget Projektet, főpolgármesterré választása után a miniszterelnök is azt mondta, hogy semmi nem épül meg a Ligetben, amit a budapestiek ne szeretnének. Ugyanakkor több jel is utal arra, hogy sem a Liget Projektért felelős kormánybiztos, Baán László, sem a kormány nem tett le a tervezett múzeumok megépítéséről. A Városliget Zrt. Azonnalinak küldött válaszában

 

mellékesen kijelenti, hogy újjáépül a Városligeti Színház és a Magyar Innováció Háza

 

(előbbi a Ajtósi Dürer sor és a Dózsa György út sarkán, utóbbi pedig a lebontott Közlekedési Múzeum helyén a Hermina úton), nem említi viszont a legnagyobb szabású tervezett épületet, az Új Nemzeti Galériát.

 

A ballonkilátóra vonatkozó kérdéseinkre levelének utolsó bekezdésében adott választ a Városliget Zrt:

 

„A le- és felszállóhely kialakítása kapcsán fákat nem kell kivágni, a terület tájépítészeti előkészítése a Ligetben bevett eredményes kertészeti módszerekkel elvégezhető.”

 

A pályázat nyertese pedig a BallonKilátó Zrt. A céget az e-cégjegyzék szerint 2020 áprilisában jegyezték be – vagyis közvetlenül a pályázat kiírása előtt –, a vezérigazgatója pedig Závodszky Zoltán János, aki 2011-ben pár hónapig az MTVA vezérigazgató-helyettese volt, cége, a Show & Game pedig a közmédia, illetve a TV2 számára gyárt műsorokat.

 

NYITÓKÉP: Léggömbök a Városliget felett az 1896-os milleniumi kiállításon. Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás