A Bundestag megérkezett a 21. századba, kitiltják a faxokat

Szerző: Petróczi Rafael
2021.01.15. 17:48

A német törvényhozásban úgy kell berendezkedni a faxtalan életre, hogy közben a kormány még mindig 900 faxgépet használ. Az ősi technológiát 2020-ban sem érdemes teljesen leírni, biztonságosabb is lehet, mint az e-mail

A Bundestag megérkezett a 21. századba, kitiltják a faxokat

Miközben Németországban mindenki azzal van elfoglalva, hogy vajon ki kerül majd szombaton a CDU élére, csütörtökön csöndben a német parlamentben, a Bundestagban történelmi intézkedést hoztak:

a 2021 szeptemberében megválasztandó következő parlamentben nem lehet majd faxolni.

A döntést egész pontosan a Bundestag egyik testülete, a Bölcsek Tanácsa hozta – itt hosszú politikai múlttal kell rendelkezni a tagsághoz, és a feladata az, hogy a Bundestag mindennapi, gördülékeny munkájához biztosítsa a feltételeket.

A faxolás – vagyis hogy a dokumentumaink továbbítását, beolvasását és nyomtatását az erre kitalált, telefonvonalat használó faxkészülék segítségével oldjuk meg – az 1970-es évektől lett népszerű: az Egyesült Államokban például alig egy évtized alatt 30 ezerről 300 ezerre nőtt a lakosság által használt faxkészülékek száma.

Aztán az e-mail és a modern nyomtatók elterjedésével a fax szépen lassan kiszorult a magánéletből és a munkahelyekről – már ahol. A német jobboldali liberális Szabad Demokraták (FDP) például megkérdezték, hogy az Angela Merkel vezette CDU/CSU-SPD-kormány tulajdonképpen mennyi faxkészüléket is használ a munkája során:

a tavaly októberi válaszból kiderült, hogy több, mint 900-at.

Különösen nagy a faxok iránti rajongás az SPD-s Heiko Maas vezette Külügyminisztériumban, ahol tavaly októberben még több, mint 200 fax üzemelt, de az úgyszint SPD-s Hubertus Heil Munkaügyi Minisztériuma sem volt sokkal lemaradva 135 aktív készülékkel. A dobogó alsó fokára az SPD-s Olaf Scholz vezette Pénzügyminisztérium fért fel 130 faxgéppel.

Hogy a kormányban azóta visszaszorultak-e a kőkorszakinak nevezhető készülékek, nem tudni, az viszont biztos, hogy a Bundestagban be kell rendezkedni a leendő kormánytagoknak is a faxtalan életre.

Vannak persze, akik ennek örülnek: az FDP parlamenti titkára, Marco Buschmann például úgy kommentálta a Bölcsek Tanácsának döntését, hogy „a Bundestag megérkezett a 21. századba!”. Van azonban olyan is, aki bosszankodhat a faxok eltűnése miatt: a Die Linke színeiben politizáló Cornelia Möhring viccesen arra panaszkodott, hogy ő éppen csak megtanult faxolni, és tessék, erre kivezetik a faxokat a parlamentből.

A faxkészülékeket egyébként azért tartják meg világszerte több állami intézményben és irodában, mert megfelelő körülmények és óvintézkedések mellett biztonságosabban lehet rajtuk kommunikálni, mint online csatornákon keresztül – de azért közel sem feltörhetetlenek.

NYITÓKÉP: BrokenSphere / Wikimedia Commons

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek