+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2021. január 14. csütörtök, 07:37
Keresztény pártként keresztekkel próbálták lejáratni a Fideszt, ez Vonának és Balczónak is sok volt: erre kérdeztünk rá.

Összefogás ide vagy oda, az abban részt vevő hat párt azért csinálgat dolgokat a saját szakállára is. Így esett ez a Jobbikkal is: a párt kedden egy olyan montázst tett közzé, amin egyrészt a Kapitólium előtti Trump-párti tüntetők, másrészt az egyik magyarországi, CÖF-szervezte békemenet felvonulói láthatóak.

 

A közös a két csoportban, hogy a résztvevők premier plánban szorongatnak egy-egy feszületet,

 

és arra kéri a párt a kommentelőket, hogy adjanak címet a képnek.

 

Az álkeresztények nem keresztények! Orbán megint szándékosan hajlítja meg a valóságot, konkrétan hazudik; ezért...

Posted by Jobbik Magyarországért Mozgalom on Tuesday, January 12, 2021

 

A képhez mellékelt szöveg egyébként az ellen kel ki, hogy a kormányoldal az ellenzéki tüntetésekhez hasonlítja az amerikai Kapitólium ostromát, és azt állítja, hogy

 

„a Trump-sámánok sokkal inkább azokra a békemenetnek csúfolt tömeghőbörgésen bemutatkozó megvezetett Orbán-hívőkre hasonlítanak, akik feltehetően 2022-ben – Orbán bukása után – ugyanúgy törnének be a parlamentbe, mint az amerikai populista cimbora felhecceltjei”.

 

A kormányoldal persze lecsapta a magas labdát, hogy „keresztekkel hergelő” posztkommunista segédcsapatozza kicsit a Jobbikot, megrökönyödést azonban nem csupán az ő körükben váltott ki az, hogy a magát mind a mai napig büszkén kereszténynek valló Jobbik pont egy keresztény vallási jelképet használt fel a Fidesz elleni negatív kampányához.

 

A párt egykori elnöke, Vona Gábor például azt rótta fel volt pártjának, hogy miért pont egy feszülettel kellett illusztrálni a képmutató Fideszt, miközben „annyi mindent lehetett volna még róluk mutatni”.  Vona egyenesen kijelentette:

 

„Szégyellem magam, és örülök, hogy nem vagyok most köztetek. Ez gyalázat. Balról előzzük a DK-t.”

 

De párton belül is kapott kritikát a jobbikos Facebook-poszt. A párt országgyűlési képviselője és egykori EP-képviselője, Balczó Zoltán egy „baráti tanáccsal” élt, miszerint

 

„ne a gyűlöletkeltésben akarjuk legyőzni a Fideszt!”

 

Ezekre a baráti oldalról jövő kritikákra a Jobbik nem akart reagálni, helyette szerda délután kiadott egy sajtóközleményt arról, hogy bejegyzésükben pont arra céloztak, hogy „Trump és Orbán felhergelt fanatikus hívei a feszület mögé bújnak”, és a Fidesz a kereszténységet politikai céljaira használja fel. A közlemény teljes terjedelmében alább olvasható:

 

 

Az Azonnali azért kíváncsi volt többek között arra is, hogy mit szólnak a pártban Vona Gábor és Balczó Zoltán kritikáihoz, úgyhogy az összesen öt kérdésünkkel megkerestük a párt sajtóosztályát, ami válaszként elküldte a délutáni sajtóközleményüket a következő, nem mindennapi felütéssel:

 

„Figyelmükbe ajánljuk a Jobbik Magyarországért Mozgalom sajtóközleményét. A releváns kérdésekre kimerítő választ ad.”

 

Nézzük hát, hogyan vizsgáztunk a Jobbiknál a párt szájíze szerint releváns kérdések feltevéséből!

 

1. kérdés: Mit szólnak ahhoz, hogy a párt volt elnöke, Vona Gábor, és a párt jelenlegi országgyűlési képviselője, Balczó Zoltán is erős kritikával illette a feszülettel látható Trump-híveket és a keresztet szorongató békemeneteseket ábrázoló posztjukat?

 

Válasz a Jobbik sajtóközleménye alapján: nincs. Hacsak a Jobbik nem véletlenül Vona Gáborra vagy Balczó Zoltánra célzott azzal, hogy vannak „a NER érdekében tevékenykedő emberek”, akik szándékosan félremagyarázzák a Facebook-posztjukat, de ezt nem hisszük.

 

2. kérdés: Van-e akár csak részigazság a fenti két szereplő (Vona és Balczó) kritikáiban?

 

Válasz a sajtóközlemény alapján: nuku, nada, ništa.

 

3. kérdés: Lesz-e bármilyen következménye Balczó Zoltán kritikájának, akár a pártra, akár a frakcióra, akár magára Balczó Zoltánra nézve? Ha igen, pontosan micsoda? Ha nem, miért nem? Akkor bárki szabadon kritizálhatja a nyilvánosság előtt a pártját anélkül, hogy a következményektől kellene tartania?

 

Válasz a sajtóközlemény alapján: passz. 

 

4. kérdés: Mennyire szerencsés önök szerint, ha egy nemzeti és keresztény alapokon létrejött párt feszületet ábrázoló képpel folytat negatív kampányt?

 

Válasz a sajtóközlemény alapján: rejtély. 

 

5. kérdés: Mit üzen a párt azoknak, akik esetleg az önök valamely tüntetésére, megmozdulására feszülettel mennének?

 

Válasz a sajtóközlemény alapján: cirip-cirip.

 

NYITÓKÉP: Jobbik / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás