Öt kérdést küldtünk a Jobbiknak, nézzétek, mennyire válaszoltak

Szerző: Petróczi Rafael
2021.01.14. 07:37

Keresztény pártként keresztekkel próbálták lejáratni a Fideszt, ez Vonának és Balczónak is sok volt: erre kérdeztünk rá.

Öt kérdést küldtünk a Jobbiknak, nézzétek, mennyire válaszoltak

Összefogás ide vagy oda, az abban részt vevő hat párt azért csinálgat dolgokat a saját szakállára is. Így esett ez a Jobbikkal is: a párt kedden egy olyan montázst tett közzé, amin egyrészt a Kapitólium előtti Trump-párti tüntetők, másrészt az egyik magyarországi, CÖF-szervezte békemenet felvonulói láthatóak.

A közös a két csoportban, hogy a résztvevők premier plánban szorongatnak egy-egy feszületet,

és arra kéri a párt a kommentelőket, hogy adjanak címet a képnek.

Az álkeresztények nem keresztények! Orbán megint szándékosan hajlítja meg a valóságot, konkrétan hazudik; ezért...

Posted by Jobbik Magyarországért Mozgalom on Tuesday, January 12, 2021

A képhez mellékelt szöveg egyébként az ellen kel ki, hogy a kormányoldal az ellenzéki tüntetésekhez hasonlítja az amerikai Kapitólium ostromát, és azt állítja, hogy

„a Trump-sámánok sokkal inkább azokra a békemenetnek csúfolt tömeghőbörgésen bemutatkozó megvezetett Orbán-hívőkre hasonlítanak, akik feltehetően 2022-ben – Orbán bukása után – ugyanúgy törnének be a parlamentbe, mint az amerikai populista cimbora felhecceltjei”.

A kormányoldal persze lecsapta a magas labdát, hogy „keresztekkel hergelő” posztkommunista segédcsapatozza kicsit a Jobbikot, megrökönyödést azonban nem csupán az ő körükben váltott ki az, hogy a magát mind a mai napig büszkén kereszténynek valló Jobbik pont egy keresztény vallási jelképet használt fel a Fidesz elleni negatív kampányához.

A párt egykori elnöke, Vona Gábor például azt rótta fel volt pártjának, hogy miért pont egy feszülettel kellett illusztrálni a képmutató Fideszt, miközben „annyi mindent lehetett volna még róluk mutatni”.  Vona egyenesen kijelentette:

„Szégyellem magam, és örülök, hogy nem vagyok most köztetek. Ez gyalázat. Balról előzzük a DK-t.”

De párton belül is kapott kritikát a jobbikos Facebook-poszt. A párt országgyűlési képviselője és egykori EP-képviselője, Balczó Zoltán egy „baráti tanáccsal” élt, miszerint

„ne a gyűlöletkeltésben akarjuk legyőzni a Fideszt!”

Ezekre a baráti oldalról jövő kritikákra a Jobbik nem akart reagálni, helyette szerda délután kiadott egy sajtóközleményt arról, hogy bejegyzésükben pont arra céloztak, hogy „Trump és Orbán felhergelt fanatikus hívei a feszület mögé bújnak”, és a Fidesz a kereszténységet politikai céljaira használja fel. A közlemény teljes terjedelmében alább olvasható:

Az Azonnali azért kíváncsi volt többek között arra is, hogy mit szólnak a pártban Vona Gábor és Balczó Zoltán kritikáihoz, úgyhogy az összesen öt kérdésünkkel megkerestük a párt sajtóosztályát, ami válaszként elküldte a délutáni sajtóközleményüket a következő, nem mindennapi felütéssel:

„Figyelmükbe ajánljuk a Jobbik Magyarországért Mozgalom sajtóközleményét. A releváns kérdésekre kimerítő választ ad.”

Nézzük hát, hogyan vizsgáztunk a Jobbiknál a párt szájíze szerint releváns kérdések feltevéséből!

1. kérdés: Mit szólnak ahhoz, hogy a párt volt elnöke, Vona Gábor, és a párt jelenlegi országgyűlési képviselője, Balczó Zoltán is erős kritikával illette a feszülettel látható Trump-híveket és a keresztet szorongató békemeneteseket ábrázoló posztjukat?

Válasz a Jobbik sajtóközleménye alapján: nincs. Hacsak a Jobbik nem véletlenül Vona Gáborra vagy Balczó Zoltánra célzott azzal, hogy vannak „a NER érdekében tevékenykedő emberek”, akik szándékosan félremagyarázzák a Facebook-posztjukat, de ezt nem hisszük.

2. kérdés: Van-e akár csak részigazság a fenti két szereplő (Vona és Balczó) kritikáiban?

Válasz a sajtóközlemény alapján: nuku, nada, ništa.

3. kérdés: Lesz-e bármilyen következménye Balczó Zoltán kritikájának, akár a pártra, akár a frakcióra, akár magára Balczó Zoltánra nézve? Ha igen, pontosan micsoda? Ha nem, miért nem? Akkor bárki szabadon kritizálhatja a nyilvánosság előtt a pártját anélkül, hogy a következményektől kellene tartania?

Válasz a sajtóközlemény alapján: passz. 

4. kérdés: Mennyire szerencsés önök szerint, ha egy nemzeti és keresztény alapokon létrejött párt feszületet ábrázoló képpel folytat negatív kampányt?

Válasz a sajtóközlemény alapján: rejtély. 

5. kérdés: Mit üzen a párt azoknak, akik esetleg az önök valamely tüntetésére, megmozdulására feszülettel mennének?

Válasz a sajtóközlemény alapján: cirip-cirip.

NYITÓKÉP: Jobbik / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek