+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Techet Péter
2021. január 13. szerda, 17:50
Nem a rendszeres Kelet-Európa-bashing, hanem egy, a kínaiak kiejtésén szórakozó tweet verte ki a zöldfrakcióban ülő Nico Semsrottnál a biztosítékot. EP-képviselői mandátumát azért megtartja.

Martin Sonneborn, a német viccpárt, a Die Partei elnöke nemrég egy olyan képet töltött fel magáról a Twitterre, amin egy olyan pólóban pózolt, amin egy Trumpot búcsúztató szöveg volt olvasható. Annyi különbséggel, hogy az összes R betű helyett L volt – a kínaiak ugyanis az R-ek helyett jellemzően L hangot ejtenek, Trump merchcuccairól pedig rendre kiderül, hogy azokat az Amerikát naggyá tenni akaró elnök Kínában gyártatja. A vicc persze a sokszor tapasztalható kínai félrefordításokra is utalhatott, ennyiben

 

Sonneborn Trumpot és a kínaiakat is ki tudta egyszerre figurázni. A politikailag túlérzékeny német baloldali Twitter-szcéna azonban ennél egyszerűbb olvasatot talált

 

az egészhez, és rögtön rasszizmust kiáltott.

 

Sonneborn az általa azóta törölt tweetre érkező shitstormra először úgy reagált, hogy jó, akkor húz rá egy zakót, majd közölte

 

„jó, akkor szépen induljon a vita arról, mit szabad és kell csinálnia a szatírának, de jegyezzük meg, hogy az első reakció (váá, rasszizmus!) nem mindig a legjobb”,

 

hozzátéve: aki őt anyázza, azt blokkolja a Twitteren, amúgy pedig jó szórakozást, ő ugyanis elmegy szánkózni.

 

A különböző baloldali médiumok ezen csak még jobban kiakadtak, a Vice például boomernek nevezte, és megjegyezte, hogy Sonneborn már 2011-ben se lett volna vicces, amikor blackface-t rakott a saját választási plakátjára azzal a felirattal, hogy „Ich bin ein Obama”. Ezzel John F. Kennedyre utalt, aki 1963-ban Nyugat-Berlinben az „Ich bin ein Berliner”-mondattal állt ki az egységes Berlin mellett. De a vicc arról is szólt, hogy Obama óriási önbizalommal, Merkel mérsékelt örömére még az elnöksége előtt, a választási kampányban elment Berlinbe beszédet tartani 2008-ban, ünnepeltetve magát egy belvárosi tömegrendezvényen – a plakát maga ugyanis egy ott Obamáról készült fotót karikíroz ki. A Vice szerzője a cikk végén arra jut, hogy ha Sonneborn így folytatja, olyan lesz, mint a kínos nagybácsi a családi nagyrendezvényeken, ezért vagy adja át a helyét a nála fiatalabbaknak, vagy cserélje le a humort érdemi EP-beli munkára.

 

Az egyik potenciális utódjelölt, a Sonnebornhoz hasonlóan szintén EP-képviselővé választott Nico Semsrott a kínai vicc miatt ki is lépett szerdán a viccpártból. Ennek okait hosszú bejegyzésben taglalta:

 

„Nekem Martin Sonneborn múlt heti tweetjei kapcsán nem annyira a szatíra céljáról és értelméről van szó, sokkal inkább arról, mennyire ignorálja a visszajelzéseket. Ha emberek a posztjai miatt azt érzik, rasszista támadás áldozatai lettek, nem kell sokat tennie. Elég, ha tiszteletben tartva az érintetteket, velük együttérezve változtat a viselkedésén.

Ha a kritikának nem képes helyt adni, a társadalmi kontextust (rasszimus, folytatódó jobbratolódás) figyelmen kívül hagyja, és szidalmazva kihasználja a hatalmi helyzetét, majd mikor az érintettek megpróbálnak védekezni ezellen, ő a súlypontot tévesen arra teszi, hogy a többiek egyszerűen csak hülyék ahhoz, hogy értsék a művészetét, vagyis saját magából csinál áldozatot, akkor bizony mennie kell, mert kiesett az időből, és nincs a megfelelő helyen. (...)

Természetesen Martin Sonneborn úgy próbál meg viccelni, ahogy akar. De kivagyok attól, ha nem mutat empátiát, és se nem érti, hogy mi van fent meg lent, se nem érti, hogy az 50 ezer párttaggal és 900 ezer választóval rendelkező Die Partei elnökeként immáron jóval nagyobb a felelőssége, mint húsz éve, amikor még a Titanic főszerkesztője volt.”

 

Semsrott közölte: nem a mostani az első alkalom, hogy kiakadt Sonneborn valamelyik viccén, így hát levonta a konzekvenciákat, és távozik a pártból, az EP-képviselői mandátumát azonban megtartja. A humoristának erre már csak azért is jó oka van, mert míg Sonneborn az Európai Parlament független képviselői között foglal helyet (mint például a jobbikos Gyöngyösi Márton is), ő beült a zöldfrakcióba, amely a mandátumról való lemondása esetén egy helyet elvesztene, így ugyanis a Die Partei jelölhetne valakit a megüresedő helyre. Mindenesetre rejtély, hogy az Európai Parlament zöldfrakciójában egy Kínát érintő poén miért lenne ennyire kínos Semsrottnak, egyik prominensük, Reinhard Bütikofer ugyanis az EP Kínával foglalkozó bizottságának elnöke, aki Twitterjén gyakran illeti kritikával a kínai kommunista rezsim politikáját.

 

A Die Partei amúgy annak rövidítése, hogy „Párt a Munkáért, a Jogállamért, az Állatvédelemért, az Elittámogatásért és a bázisdemokratikus Kezdeményezésért“ – azaz a nevében mindazon közhelyeket összeszedte, amelyek mellett az egyes pártok ki szoktak állni. Bár lehet, hogy manapság már ezen se politikailag korrekt nevetni.

 

Politikai korrektséget azonban eleve felesleges lenne elvárni a Die Parteitól,

 

azt ugyanis 2004-ben a szatirikus Titanic havilap munkatársai hozták létre, az újság pedig híres arról, hogy vicceivel, karikatúráival vallásosoktól balosokig sokak érzékenységét szokta megsérteni. A lapban rendszeresen gúnyolódnak a vallásokon, a keletnémeteken vagy a zöldeken egyaránt.

 

Azért nincs német humor, mert minden vicces embert megöltünk: az Azonnali 2019-es interjúja a most kilépő Nico Semsrottal.

 

FOTÓ: Jean-Christoph Verhaegen / Európai Parlament, 2019

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás