Tényleg csak a tűzijátékok miatt pusztult el ennyi madár szilveszterkor Rómában?

Szerző: Bukovics Martin
2021.01.04. 17:03

A magyar sajtót is körbejárták a földön fekvő, halott seregélyek százairól közölt újévi felvételek. Egy ornitológus elmondta az okokat.

Tényleg csak a tűzijátékok miatt pusztult el ennyi madár szilveszterkor Rómában?

Többszáz halott madár hever Róma utcáin a tűzijátékozás miatt; százával pusztultak el a rémült madarak Rómában a szilveszteri tűzijátékozás miatt; madártemetővé változtak Róma utcái a szilveszteri tűzijáték után – videón a rengeteg tetem! Ez csak pár cím a magyar online sajtóból azokról a január 1-jei római felvételekről, amelyeken azt látni, amit ezek a címek is írnak, mindenféle túlzás nélkül:

percekkel az éjféli tűzijátékozást követően hirtelen madártetemek potyognak az égből a kijárási tilalom miatt gyakorlatilag üres utcák aszfaltjára.

Felvetődik azonban a kérdés, hogy mi az oka annak, hogy ha egyszer a sajtó szerint a tűzijátékozás és a petárdázás az oka a madarak halálának, miért épp idén lesz csak ebből hír, illetve: eddig akkor nem is halt meg ennyi madár szilveszterkor, vagy csak nem tűnt fel az egész? Ezek a kérdések az olasz közszolgálati RAI dél-tiroli szekciójának fejében is megfordultak, ezért megkeresték a Bécsben élő ornitológust, madárvédelmi szakértőt, Johannes Frühauft, hogy próbáljon igényesebb választ találni a tömeges madárpusztulásra.

A szakember magyarázata szerint a madarak éppúgy megrémülnek a tűzijátékozás és petárdázás keltette hangzavartól, mint más állatok. Míg azonban például a kutyák esetében ez azzal jár, hogy rémülten elszaladnak, a madarak értelemszerűen ijedtükben repülni kezdenek: pechükre gyakran egyenesen bele a házak között lógó áramvezetékekbe vagy épp nagyobb üvegfelületekbe.

A tömeges római pusztulás kulcsa Frühauf szerint a járvány miatti lockdownban keresendő: a kijárási korlátozások miatt az olasz főváros általános zajszintje jóval alacsonyabb volt idén.

Éppen ezért a tűzijátékozás-petárdázás zaja által az állatokban, főleg a madarakban keltett sokk is sokkal-sokkal durvább volt.

Az ornitológus szerint arra is van magyarázat, hogy főleg miért pont seregélyek pusztultak így el. A seregélyek esetében gyakori ugyanis, hogy a nagyobb rajok városokban telepednek meg. A klímaváltozás hatására – vagyis mert egyre melegebb van – azonban egyre gyakrabban figyelhető meg, hogy több költöző madárfaj is úgy dönt, köztük a seregélyek is, hogy mégsem mennek délre, maradnak inkább a télen is viszonylag meleg Rómában. (A cikk írásának, 2021 januárjának első hetén 9-12 Celsius-fok közötti ott a nappali, és 4-7 fok közötti az éjszakai hőmérséklet.) A madarak ilyenkor fákon telepednek meg, ahol Rómában továbbra is rengeteg táplálékot találnak szúnyogok, bogarak és egyéb rovarok képében.

És miután ha egyszer megszabadulunk a koronavírustól, és az emberiség újra elkezd gyakrabban tűzijátékozni örömében, felkészülhetünk arra, hogy – mint azt az ornitológus elmondta –

rendszeresek lesznek ezeket követően a tömeges nagyvárosi madártetemekről szóló hírek.

FOTÓ: Enrico Rizzi / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek