+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. január 4. hétfő, 17:03
A magyar sajtót is körbejárták a földön fekvő, halott seregélyek százairól közölt újévi felvételek. Egy ornitológus elmondta az okokat.

Többszáz halott madár hever Róma utcáin a tűzijátékozás miatt; százával pusztultak el a rémült madarak Rómában a szilveszteri tűzijátékozás miatt; madártemetővé változtak Róma utcái a szilveszteri tűzijáték után – videón a rengeteg tetem! Ez csak pár cím a magyar online sajtóból azokról a január 1-jei római felvételekről, amelyeken azt látni, amit ezek a címek is írnak, mindenféle túlzás nélkül:

 

percekkel az éjféli tűzijátékozást követően hirtelen madártetemek potyognak az égből a kijárási tilalom miatt gyakorlatilag üres utcák aszfaltjára.

 

 

Felvetődik azonban a kérdés, hogy mi az oka annak, hogy ha egyszer a sajtó szerint a tűzijátékozás és a petárdázás az oka a madarak halálának, miért épp idén lesz csak ebből hír, illetve: eddig akkor nem is halt meg ennyi madár szilveszterkor, vagy csak nem tűnt fel az egész? Ezek a kérdések az olasz közszolgálati RAI dél-tiroli szekciójának fejében is megfordultak, ezért megkeresték a Bécsben élő ornitológust, madárvédelmi szakértőt, Johannes Frühauft, hogy próbáljon igényesebb választ találni a tömeges madárpusztulásra.

 

A szakember magyarázata szerint a madarak éppúgy megrémülnek a tűzijátékozás és petárdázás keltette hangzavartól, mint más állatok. Míg azonban például a kutyák esetében ez azzal jár, hogy rémülten elszaladnak, a madarak értelemszerűen ijedtükben repülni kezdenek: pechükre gyakran egyenesen bele a házak között lógó áramvezetékekbe vagy épp nagyobb üvegfelületekbe.

 

A tömeges római pusztulás kulcsa Frühauf szerint a járvány miatti lockdownban keresendő: a kijárási korlátozások miatt az olasz főváros általános zajszintje jóval alacsonyabb volt idén.

 

Éppen ezért a tűzijátékozás-petárdázás zaja által az állatokban, főleg a madarakban keltett sokk is sokkal-sokkal durvább volt.

 

Az ornitológus szerint arra is van magyarázat, hogy főleg miért pont seregélyek pusztultak így el. A seregélyek esetében gyakori ugyanis, hogy a nagyobb rajok városokban telepednek meg. A klímaváltozás hatására – vagyis mert egyre melegebb van – azonban egyre gyakrabban figyelhető meg, hogy több költöző madárfaj is úgy dönt, köztük a seregélyek is, hogy mégsem mennek délre, maradnak inkább a télen is viszonylag meleg Rómában. (A cikk írásának, 2021 januárjának első hetén 9-12 Celsius-fok közötti ott a nappali, és 4-7 fok közötti az éjszakai hőmérséklet.) A madarak ilyenkor fákon telepednek meg, ahol Rómában továbbra is rengeteg táplálékot találnak szúnyogok, bogarak és egyéb rovarok képében.

 

És miután ha egyszer megszabadulunk a koronavírustól, és az emberiség újra elkezd gyakrabban tűzijátékozni örömében, felkészülhetünk arra, hogy – mint azt az ornitológus elmondta –

 

rendszeresek lesznek ezeket követően a tömeges nagyvárosi madártetemekről szóló hírek.

 

FOTÓ: Enrico Rizzi / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hetvenöt éve írta alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás