+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. január 4. hétfő, 17:03
A magyar sajtót is körbejárták a földön fekvő, halott seregélyek százairól közölt újévi felvételek. Egy ornitológus elmondta az okokat.

Többszáz halott madár hever Róma utcáin a tűzijátékozás miatt; százával pusztultak el a rémült madarak Rómában a szilveszteri tűzijátékozás miatt; madártemetővé változtak Róma utcái a szilveszteri tűzijáték után – videón a rengeteg tetem! Ez csak pár cím a magyar online sajtóból azokról a január 1-jei római felvételekről, amelyeken azt látni, amit ezek a címek is írnak, mindenféle túlzás nélkül:

 

percekkel az éjféli tűzijátékozást követően hirtelen madártetemek potyognak az égből a kijárási tilalom miatt gyakorlatilag üres utcák aszfaltjára.

 

 

Felvetődik azonban a kérdés, hogy mi az oka annak, hogy ha egyszer a sajtó szerint a tűzijátékozás és a petárdázás az oka a madarak halálának, miért épp idén lesz csak ebből hír, illetve: eddig akkor nem is halt meg ennyi madár szilveszterkor, vagy csak nem tűnt fel az egész? Ezek a kérdések az olasz közszolgálati RAI dél-tiroli szekciójának fejében is megfordultak, ezért megkeresték a Bécsben élő ornitológust, madárvédelmi szakértőt, Johannes Frühauft, hogy próbáljon igényesebb választ találni a tömeges madárpusztulásra.

 

A szakember magyarázata szerint a madarak éppúgy megrémülnek a tűzijátékozás és petárdázás keltette hangzavartól, mint más állatok. Míg azonban például a kutyák esetében ez azzal jár, hogy rémülten elszaladnak, a madarak értelemszerűen ijedtükben repülni kezdenek: pechükre gyakran egyenesen bele a házak között lógó áramvezetékekbe vagy épp nagyobb üvegfelületekbe.

 

A tömeges római pusztulás kulcsa Frühauf szerint a járvány miatti lockdownban keresendő: a kijárási korlátozások miatt az olasz főváros általános zajszintje jóval alacsonyabb volt idén.

 

Éppen ezért a tűzijátékozás-petárdázás zaja által az állatokban, főleg a madarakban keltett sokk is sokkal-sokkal durvább volt.

 

Az ornitológus szerint arra is van magyarázat, hogy főleg miért pont seregélyek pusztultak így el. A seregélyek esetében gyakori ugyanis, hogy a nagyobb rajok városokban telepednek meg. A klímaváltozás hatására – vagyis mert egyre melegebb van – azonban egyre gyakrabban figyelhető meg, hogy több költöző madárfaj is úgy dönt, köztük a seregélyek is, hogy mégsem mennek délre, maradnak inkább a télen is viszonylag meleg Rómában. (A cikk írásának, 2021 januárjának első hetén 9-12 Celsius-fok közötti ott a nappali, és 4-7 fok közötti az éjszakai hőmérséklet.) A madarak ilyenkor fákon telepednek meg, ahol Rómában továbbra is rengeteg táplálékot találnak szúnyogok, bogarak és egyéb rovarok képében.

 

És miután ha egyszer megszabadulunk a koronavírustól, és az emberiség újra elkezd gyakrabban tűzijátékozni örömében, felkészülhetünk arra, hogy – mint azt az ornitológus elmondta –

 

rendszeresek lesznek ezeket követően a tömeges nagyvárosi madártetemekről szóló hírek.

 

FOTÓ: Enrico Rizzi / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás