No green pass! Libertà! Nem volt olyan város Olaszországban, ahol ne ezt skandálták volna hétvégén

Szerző: Bukovics Martin
2021.07.24. 21:20

A tüntetők a covidra hivatkozva kiépített lopakodó megfigyelőállamtól és diktatúrától való félelmük miatt a szabadságjogok újabb megnyirbálását látják abban, hogy augusztus 6-tól a római kormány tervei szerint az uniós zöldigazolvánnyal mehetnek csak be egy csomó helyre.

No green pass! Libertà! Nem volt olyan város Olaszországban, ahol ne ezt skandálták volna hétvégén

Miután a héten Mario Draghi olasz miniszterelnök bejelentette, hogy augusztus 6-tól egy csomó mindenhez kelleni fog a covid elleni védettséget vagy épp a fertőzés nemlétét igazoló zöldigazolvány, Olaszország-szerte utcára vonultak az emberek hétvégén. Az olasz kormány terve szerint a vírus elleni oltottságot, az azon való átesést vagy friss negatív tesztet rögzítő okmány meglétével lennének csak látogathatóak a múzeumok, fitnesztermek, mozik, színházak, bárok, az éttermek belső része asztalnál történő fogyasztás esetén, valamint a nagyobb rendezvények. (Az olasz kormánynak a kormánykoalíció részét képező Matteo Salvini vezette Lega által jóváhagyott, ám a másik Orbán-szövetséges, a legnagyobb ellenzéki pártot vezető neofasiszta Giorgia Meloni által ellenzett döntésről itt írtunk részletesen.)

Draghi azzal indokolta a zöldigazolványról szóló kormánydöntést, hogy minél több olasz oltassa be magát, mert aki ezt nem teszi meg, az szerinte lényegében amellett foglal állást, hogy meg akar halni a covidban, szerinte ugyanis aki nem kap oltást, az megbetegszik, és meghal, vagy ha meg nem is hal, megfertőz valaki mást, és az az illető hal meg. (Miközben Olaszországban a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint az igazolt covidos esetek 3 százaléka hal egyébként meg.)

Két látványos reakció követte a covid elleni nem kötelező vakcinákkal magukat beoltani nem akarókat vagy egészségügyi okokból nem tudókat diszkrimináló bejelentést.

  1. Nagyon nagyot nőtt a magukat oltásra regisztrálók száma: van, ahol 15 százalékkal, de akad hely, ahol egyenesen 200 százalékkal ugrott ez meg. Olaszországban 4,8 milliónyi 50 év feletti ember nem oltatta eddig be magát, de azért a beoltottsági arány így sem rossz: a teljes lakosság több, mint 60 százaléka már legalább az első oltását megkapta, így Olaszország ezzel az EU egyik éllovasa, mostanra lekörözi a tavaszi oltásbajnok Magyarországot is.
  2. Rengeteg ember utcára vonult pénteken és szombaton: ők a sorozatos lockdownok alatt megtapasztalt szenvedéstől és a covidra hivatkozva kiépített lopakodó megfigyelőállamtól való félelmük miatt a szabadságjogok újabb megnyirbálását látják az intézkedésben. A Facebookon a #nogreenpass hashtagre rákeresve gyakorlatilag percenként újabb videók bukkannak fel, ahogyan különböző olaszországi városok tömött főterein azt skandálják, hogy Libertà, azaz szabadság, vagy angolul azt, hogy no green pass.

A RAI köztévé hírportálja húsz nagyobb, a zöldigazolvány bevezetése ellen tiltakozó tüntetésről tudósít, de ennél többről is lehet tudni.

  • Milánóban, az északi Lombardia központjában többezren szidták Draghit a városháza előtt a Piazza della Scalán, de voltak olyan transzparensek is, amelyek a nácik uralma alatt élő zsidók helyzetével hasonlította össze az oltatlanok mai helyzetét, és olyanok is, amelyek a nagy gyógyszermultik túlhatalmától óvtak. (Olaszországban azért is szimpatizáltak sokan például a San Marinóban is használt orosz Szputnyik-vakcinával, mert az nem a big pharma terméke.) A tüntetésről tudósító újságíróknak többen is beszóltak, hogy eladták magukat.
  • Torinóban, az északnyugati Piemont fővárosában annak adtak hangot, hogy nem akarnak diszkriminációt, és félnek attól, hogy hova vezethet a római kormány intézkedése. Több szónok is hangsúlyozta: ők nem az oltást, hanem a zöldigazolványt ellenzik. A náci-zsidó párhuzam itt is előkerült, többen is a náci bűnösök elszámoltatásának helyszínét skandálták: Nürnberg! Nürnberg!
  • Rómában, az ország fővárosában a belváros egyik legnagyobb terén, a Piazza del Popolón tüntettek többezren, a helyi rendőrség becslése szerint háromezren, előre nem bejelentve, mindent a közösségi médián keresztül leszervezve. Olasz zászlók kíséretében skandálták a no green pass és a szabadság szlogeneket, az egyik szónok pedig arról beszélt, hogy itt nem arról van szó, hogy bárki is oltásellenes vagy járványtagadó lenne, hanem arról, hogy ez az intézkedés újfent azokat sújtja, akik már a lockdownok miatt is a legtöbbet szenvedtek: a kis és közepes cégeket. Persze itt sem piknikhangulat volt, a fasiszta Casapound aktivistái is ordibáltak egy kört trikolórral a kezükben.
  • Az északi Trentóban a szolgaság igazolványának nevezték a zöldigazolványt.
  • Kicsivel arrébb, a friuli Udinéban stílszerűen a Piazza Libertán tüntettek többezren. Itt az Olaszország által megnyert foci Eb alatt sokszor elénekelt olasz himnusz is felcsendült a tiltakozó polgárok torkából.
  • Az északi, venetói Veronában STOP Dittatura molinó mögött vonultak végig a belvároson, a szabadságot éltetve.
  • Az északnyugati, Ligur-tengerparti Genovában többek közt a belvároson is végigvonuló tengerparti autóutat foglalták el, és azon vonultak végig, diktatúraellenes és szabadságpárti jelszavakat hangoztatva.
  • Emilia-Romagna központjában, az egyik legbaloldalibb olasz egyetemvárosban, Bolognában a Piazza Maggiorén többezren álltak ki a zöldigazolvány ellen a videó alapján némileg kaotikusra sikerült tüntetésen: mindenki szót akart kérni, egy idősebb hippi a lehetőséget arra használta fel, hogy elővegye a gitárját és elénekeljen egy dalt a szabadságról. A transzparensek között volt felemelt középső ujj is.
  • Az eleve inkább visszafogott, az olaszországi viszonyokhoz képest sokszor már-már arisztokratikus Firenzében, Toszkána központjában a városháza előtt, a belváros legközpontibb terén, a Dávid-szobor másolatát is felvonultató Piazza della Signorián gyülekeztek többszázan, majd végigsétáltak a reneszánsz belvároson. Kórusban skandálták: no green pass, no green pass, no green pass. Az egyik transzparens szerint ez már rég nem a vírusról, sokkal inkább a hatalomról szól.
  • A középolasz, Adria-parti Marche központjában, Anconában azt harsogták nagyjából ezren a belvárosban, hogy elég a diktatúrából, és szabadságot akarnak.
  • Az aprócska középolasz Molise régió központjában, Campobassoban is összejött egy kisebb csoport, akik kék csillagot hordtak a mellükön, és főleg oltásellenesekből álltak. Ők főleg Francesco Paolo Figliuolo tábornokot, az olasz kormány tavasszal kinevezett járványügyi és oltásügyi biztosát szidták, és élesen felszólaltak a covid által eleve nem nagyon veszélyeztett kisgyerekek tervezett beolthatósága ellen.
  • Nápolyban, a déli Campania régió központjában ugyancsak spontán szerveződött tüntetés. A Piazza Dantén a szabadság volt a legtöbbet skandált kifejezés, a helyi napilap, az Il Mattino nem győzte már a tüntetésről szóló élővideója címébe beleírni, hogy az oltásellenesek tüntetnek. A kikötőváros Olaszországban a legnagyobb és legerőszakosabb lockdownellenes tüntetések színhelye volt eddig.
  • Bariban, a déli Puglia központjában egy olyan feliratú molinót raktak ki a tüntetés során, miszerint szabadon születtünk, és szabadon is fogunk meghalni.
  • A szicíliai kikötővárosban, Palermoban a Piazza Verdin és a belváros számos pontján végigvonulva éltették a szabadságot. Mint egy a helyszínen tartózkodott olvasónktól tudjuk: a rendőrök beálltak a no green pass szlogent skandáló tüntetők elé a tér sarkában, a tömeg azonban fogta magát, és nemes egyszerűséggel átsétált a karhatalmon, akik ezt látva inkább félreálltak. Olvasónk írja: „Maszkot ott hordanak, ahol őrrel kényszerítik ki, távolságtartás nincs. Dobolva, kiabálva vonult egy tömeg, nem láttam őket egyben, de inkább ezres nagyságrend. A Teatro Massimónál voltak a legtöbben, ez a szokásos találkozási pont Palermóban. Itt egy rendőrsorfal próbálta az útjukat állni, de végül a tömeg szétnyomta őket. No Green Pass meg Liberta skandálásokkal. A város több része eleve el vam zárva különböző rendezvények miatt az autóforgalomtól, ez segített a vonulásban. Atrocitást nem láttam, az élet újraindult, amint elvonultak.”
  • A sziget másik felén, Cataniában ugyancsak tüntettek párszázan.
  • Szardínia fővárosában, Cagliariban is összegyűlt többszáz ember. Innen egyébként hallani már híreket olyan vendéglátósokról is, akik üzletük ajtaján hirdetik: nem fogják elkérni vendégeiktől a zöldigazolványokat, számukra minden ember egyenlő.
  • Tüntettek még az északi Velencében, a déli Leccében, a piemonti Alessandriában, az abruzzói Pescarában, 
  • Párszázan még az északi, kis franciaajkú autonóm régió, Aosta-völgy apró fővárosának belvárosán is végigvonultak, hogy a festői környezetben, az Alpok lábainál korzózó-kávézgató helybeieket dobokkal és no green pass rigmusokkal rángassák vissza a valóságba.

Trieszt szándékosan a végére maradt: Közép-Európa igazi fővárosában pénteken és szombaton is tartottak tüntetéseket, nem is kicsiket. Szombaton noha egy oltásellenes kispárt meghirdetett egyet, arra párszázan mentek csak el, ám a tengerparti főtéren, a Piazza Unità d'Italián többezren gyülekeztek spontán. A pénteki tiltakozásról készített videó mindenesetre bejárta már az olasz internetet:

A politika mindenesetre igyekszik felülni az elégedetlenséghullámra: a legnagyobb ellenzéki pártot, a nagyjából 20 százalék környékére mért neofasiszta Olaszország Fivéreit vezető Giorgia Meloni szerint a zöldigazolvány használata az unión belüli mozgásra még oké, de ennél többre nem lenne szabad feljogosítani az okmányt.

Az olasz Twittert pedig elkezdte körbejárni a kép, hogy a Draghi-kormányt támogató, ugyancsak 20 százalék körül álló Lega elnöke, az olasz jobboldal vezetéséért épp Melonival versenyző Matteo Salvini leült egy kávéra tárgyalni az elégedetlen és a zöldigazolványt elkérni biztos nem fogó vendéglátósok egyik képviselőjével, Umberto Carrierával. A vendéglátós azt nyilatkozta utána, hogy a józan ész használatára lenne szükség, semmi értelme rendőrré vagy carabinierivé alakítani a pizzasütőket és pincéreket, ezt senki nem várhatja el tőlük, de hogy ígért-e neki bármit is Salvini, nem tudtuk meg. Egy biztos: Magyarországgal ellentétben Olaszországban ezeket az igazolványokat a hotelekben például nem fogják elkérni, ennyiben tehát keresztülverhette a kormányon a vendéglátósok akaratát a Lega.

A lockdown alatt is számos (illegálisan) nyitvatartó étterem tulajdonosa által indított IoApro (Kinyitok) mozgalom kedden mindenesetre Rómába hív mindenkit egy nagy, zöldigazolvány-ellenes tömegdemonstrációra.

NYITÓKÉP: Allyoucanwatch Genovából / YouTube

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek