+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. december 28. hétfő, 18:40
A kis köztársaságban nem vezettek be olyan szigorú járványügyi szabályokat, mint a hegyi országot körülvevő Olaszországban. Szilveszterkor hajnali egyig nyitva lehetnek az éttermek, a köztársaságban nem kell otthon várni az új esztendőt.

A kínai koronavírus gyakorlatilag ugyanakkor jelent meg a kis hegyi köztársaságban, mint Olaszországban, ahova be van ékelődve az állam. Az első esetet február 27-én regisztrálták: egy 88 éves olasz állampolgárról volt szó, akit azonnal a közeli olasz Rimini kórházába szállítottak be, az első halálra március elején került sor.

 

Azonban ellentétben Olaszországgal San Marino tavasszal se rendelt el szigorú lockdownt. Ezt a politikát folytatta az ország a második hullám alatt is. Ennek értelmében San Marinóban éjfélig is nyitva maradhattak az éttermek, a boltoknak se kellett bezárniuk, és nem lettek kijárási korlátozások bevezetve, de szájmaszkot viselni kell.

 

Ez főleg azért háborította fel az olasz hatóságokat, mert

 

sok olasz a lockdown idején a környékről átjárhatott szabadon San Marinóba.

 

Az olasz és a helyi média „spagetti- és spritzmigrációról“ beszélt, azaz az olaszok enni és inni át tudtak járni San Marinóba. A kis köztársaság, amelynek így is majdnem felével csökkent a turizmusból származó bevétele, örült a vendégeknek, az olasz hatóságok viszont azt várták volna el, hogy akár a határok is legyenek lezárva, de legalábbis San Marino is kövesse az olasz szabályokat. A helyi ellenzék is bírálta ezért a kormányt, szerintük a San Marinó-i kormány politikája miatt

 

nem csak megromlottak volna a kapcsolatok Olaszországgal, de „drámai helyzet“ alakult volna ki a San Marino-i polgárok számára is,

 

amiért nem lettek kellőképpen szigorú korlátozások bevezetve.

 

A majdnem 1700 éves hegyi köztársaságnak azonban nem véletlenül „Libertas“ (azaz „Szabadság“) a jelszava, azaz a kormány most sem szigorít. Szilveszter éjjelén is, amikor Olaszországban az esti 10-kor kezdődő kijárási tilalmat az eddigi hajnali 5-ről reggel 7-re meg is hosszabbították, San Marinóban nyitva maradnak az éttermek. Az újévet mindenki az éttermekben ünnepelheti, az ott a járványügyi szabályok betartásáért a tulajdonosok felelnek. Roberto Ciavatta, a köztársaság egészségügyi minisztere a helyi televíziónak elmondta:

 

szilveszter éjjelén a közel 150 étterem és bár hajnali egyig nyitva lehet

 

– egyébként éjfélkor kéne bezárniuk. Ciavatta úgy látja: „sajnos nincs olyan megoldás, amely tudományosan igazoltan csökkentené a vírus terjedését“, ezért a San Marino-i politikus szerint

 

„a korlátozások csak politikai vitákra jók, ahogy azt Olaszországban is láthatjuk“.

 

San Marinóban július elseje óta több, mint 1500 pozitív esetet regisztráltak. Jelenleg 243 ember van otthoni karanténban. December 27-én hét újabb ember betegedett meg a 33 ezres országban.

 

Ha érdekel, miként élte meg a kis köztársaság a koronavírus-járványt, olvasd el helyszíni riportunkat sok fotóval!

 

NYITÓKÉP: San Marino, Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás