Szeretnél étteremben szilveszterezni? Menj San Marinóba!

Szerző: Techet Péter
2020.12.28. 18:40

A kis köztársaságban nem vezettek be olyan szigorú járványügyi szabályokat, mint a hegyi országot körülvevő Olaszországban. Szilveszterkor hajnali egyig nyitva lehetnek az éttermek, a köztársaságban nem kell otthon várni az új esztendőt.

Szeretnél étteremben szilveszterezni? Menj San Marinóba!

A kínai koronavírus gyakorlatilag ugyanakkor jelent meg a kis hegyi köztársaságban, mint Olaszországban, ahova be van ékelődve az állam. Az első esetet február 27-én regisztrálták: egy 88 éves olasz állampolgárról volt szó, akit azonnal a közeli olasz Rimini kórházába szállítottak be, az első halálra március elején került sor.

Azonban ellentétben Olaszországgal San Marino tavasszal se rendelt el szigorú lockdownt. Ezt a politikát folytatta az ország a második hullám alatt is. Ennek értelmében San Marinóban éjfélig is nyitva maradhattak az éttermek, a boltoknak se kellett bezárniuk, és nem lettek kijárási korlátozások bevezetve, de szájmaszkot viselni kell.

Ez főleg azért háborította fel az olasz hatóságokat, mert

sok olasz a lockdown idején a környékről átjárhatott szabadon San Marinóba.

Az olasz és a helyi média „spagetti- és spritzmigrációról“ beszélt, azaz az olaszok enni és inni át tudtak járni San Marinóba. A kis köztársaság, amelynek így is majdnem felével csökkent a turizmusból származó bevétele, örült a vendégeknek, az olasz hatóságok viszont azt várták volna el, hogy akár a határok is legyenek lezárva, de legalábbis San Marino is kövesse az olasz szabályokat. A helyi ellenzék is bírálta ezért a kormányt, szerintük a San Marinó-i kormány politikája miatt

nem csak megromlottak volna a kapcsolatok Olaszországgal, de „drámai helyzet“ alakult volna ki a San Marino-i polgárok számára is,

amiért nem lettek kellőképpen szigorú korlátozások bevezetve.

A majdnem 1700 éves hegyi köztársaságnak azonban nem véletlenül „Libertas“ (azaz „Szabadság“) a jelszava, azaz a kormány most sem szigorít. Szilveszter éjjelén is, amikor Olaszországban az esti 10-kor kezdődő kijárási tilalmat az eddigi hajnali 5-ről reggel 7-re meg is hosszabbították, San Marinóban nyitva maradnak az éttermek. Az újévet mindenki az éttermekben ünnepelheti, az ott a járványügyi szabályok betartásáért a tulajdonosok felelnek. Roberto Ciavatta, a köztársaság egészségügyi minisztere a helyi televíziónak elmondta:

szilveszter éjjelén a közel 150 étterem és bár hajnali egyig nyitva lehet

– egyébként éjfélkor kéne bezárniuk. Ciavatta úgy látja: „sajnos nincs olyan megoldás, amely tudományosan igazoltan csökkentené a vírus terjedését“, ezért a San Marino-i politikus szerint

„a korlátozások csak politikai vitákra jók, ahogy azt Olaszországban is láthatjuk“.

San Marinóban július elseje óta több, mint 1500 pozitív esetet regisztráltak. Jelenleg 243 ember van otthoni karanténban. December 27-én hét újabb ember betegedett meg a 33 ezres országban.

Ha érdekel, miként élte meg a kis köztársaság a koronavírus-járványt, olvasd el helyszíni riportunkat sok fotóval!

NYITÓKÉP: San Marino, Bukovics Martin / Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek