Konzervatív német napilap: Orbánéknak semmi köze a kereszténységhez és az európai értékekhez

Szerző: Bukovics Martin
2020.12.16. 09:28

A szuverenitásra és a többségi elvre való hivatkozással soha nem szabad alapjogokat kikerülni és embereket kiközösíteni, kommentálja az alkotmánymódosítást a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Konzervatív német napilap: Orbánéknak semmi köze a kereszténységhez és az európai értékekhez

Magyarország értékek nélkül – rövid és velős kommentárban tárgyalja ki a kedden a magyar parlamentben a Fidesz és a KDNP által megszavazott kilencedik Alaptörvény-módosítást a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitungban Reinhard Müller.

A szerzőről érdemes tudni, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung egyik kifejezetten konzervatívnak számító szerkesztője. A münsteri egyetemen jogot és történelmet végzett, újságírói pályája előtt pedig tudományos kutatóként is dolgozó Müller 2008 óta szerkesztője a frankfurti napilap jogi rovatának, cikkeiben rendre felszólal a házasság fogalmának meleg párokra való kiterjesztése, a meleg párok általi örökbefogadás, valamint az ellen, hogy meleg párok béranyaság útján váljanak jogilag szülővé. De ugyanígy kritizálja azt is, hogy Németország – igaz, mindenféle feltételekkel és korlátozásokkal – bevezette a születés helye szerinti állampolgárság-szerzést (jus soli), az ezáltali kettős állampolgárságot totálisan értelmetlennek tartja.

Müller azzal kezdi a cikkét, hogy önmagában az „apa férfi, az anya nő” mondat nem megy szembe európai alapértékekkel, ahogyan a keresztény kultúrára való hivatkozással sem, ám ezt kontextusában kell nézni, a kontextus pedig a budapesti, alkotmányozó többséggel rendelkező Orbán-kormány. Ennek „nincs sok köze sem a kereszténységhez, sem az európai értékekhez”, írja a FAZ szerzője, ugyanis ezek tartalmazzák a kisebbségek védelmét, az emberi méltósághoz és az önrendelkezéshez való jogot is, hogy „a hatalommegosztásról és a jogállamiságról ne is essék szó”. 

„Azon személyek masszív diszkriminációja, akik meg akarják változtatni a nemüket, egy olyan autoriter uralom jele, amely magát az igazság egyetlen birtokosának tartja. Minden iránt gyűlölelet szít, ami más. Ez az ellentétje mindannak, ami konzervatív és keresztény”

– írja Reinhard Müller. Leszögezi: az Európai Unióban igenis van helye olyan országoknak, amelyek a férfi és a nő közötti kapcsolatot részesítik előnyben, sőt olyanoknak is, amelyek tiltják a béranyaságot. Az aktuális németországi vitákra kikacsintva megjegyzi: arra sem vonatkozik összeurópai kötelezettség, hogy genderkompatibilissé tegyék a nyelvet (igaz, a magyar már eleve az).

De a határok szerinte eleve nem itt vannak, ezért a magyar Alaptörvény-módosítást is a kontextusa teszi azzá, ami: „A rezsim magatartása az igazságszolgáltatást és a médiát érő támadásokkal együtt megmutatja, hol vannak a határok. A kisebbségvédelem nem azt jelenti, hogy mindent a kisebbségeknek megfelelően alakítunk. De a szuverenitásra és a többségi elvre való hivatkozással soha nem szabad alapjogokat kikerülni és embereket kiközösíteni.”

A cikk időzítése a Fidesz számára már csak azért sem szerencsés, mert szerda este vitázik az Európai Néppárt frakciója a fideszes Deutsch Tamás kizárásáról – ha ő megy, minden fideszes megy. Itt a döntő a brüsszeli források szerint a német CDU/CSU-hoz tartozó politikusok viselkedése lesz. Gulyás Gergely fideszes politikus szerint szerda este szavazás még nem lesz, és vannak hírek, miszerint a Néppárt német delegációja is elhalasztaná a döntést.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek