+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. december 16. szerda, 09:28
A szuverenitásra és a többségi elvre való hivatkozással soha nem szabad alapjogokat kikerülni és embereket kiközösíteni, kommentálja az alkotmánymódosítást a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Magyarország értékek nélkül – rövid és velős kommentárban tárgyalja ki a kedden a magyar parlamentben a Fidesz és a KDNP által megszavazott kilencedik Alaptörvény-módosítást a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitungban Reinhard Müller.

 

A szerzőről érdemes tudni, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung egyik kifejezetten konzervatívnak számító szerkesztője. A münsteri egyetemen jogot és történelmet végzett, újságírói pályája előtt pedig tudományos kutatóként is dolgozó Müller 2008 óta szerkesztője a frankfurti napilap jogi rovatának, cikkeiben rendre felszólal a házasság fogalmának meleg párokra való kiterjesztése, a meleg párok általi örökbefogadás, valamint az ellen, hogy meleg párok béranyaság útján váljanak jogilag szülővé. De ugyanígy kritizálja azt is, hogy Németország – igaz, mindenféle feltételekkel és korlátozásokkal – bevezette a születés helye szerinti állampolgárság-szerzést (jus soli), az ezáltali kettős állampolgárságot totálisan értelmetlennek tartja.

 

Müller azzal kezdi a cikkét, hogy önmagában az „apa férfi, az anya nő” mondat nem megy szembe európai alapértékekkel, ahogyan a keresztény kultúrára való hivatkozással sem, ám ezt kontextusában kell nézni, a kontextus pedig a budapesti, alkotmányozó többséggel rendelkező Orbán-kormány. Ennek „nincs sok köze sem a kereszténységhez, sem az európai értékekhez”, írja a FAZ szerzője, ugyanis ezek tartalmazzák a kisebbségek védelmét, az emberi méltósághoz és az önrendelkezéshez való jogot is, hogy „a hatalommegosztásról és a jogállamiságról ne is essék szó”. 

 

„Azon személyek masszív diszkriminációja, akik meg akarják változtatni a nemüket, egy olyan autoriter uralom jele, amely magát az igazság egyetlen birtokosának tartja. Minden iránt gyűlölelet szít, ami más. Ez az ellentétje mindannak, ami konzervatív és keresztény”

 

– írja Reinhard Müller. Leszögezi: az Európai Unióban igenis van helye olyan országoknak, amelyek a férfi és a nő közötti kapcsolatot részesítik előnyben, sőt olyanoknak is, amelyek tiltják a béranyaságot. Az aktuális németországi vitákra kikacsintva megjegyzi: arra sem vonatkozik összeurópai kötelezettség, hogy genderkompatibilissé tegyék a nyelvet (igaz, a magyar már eleve az).

 

De a határok szerinte eleve nem itt vannak, ezért a magyar Alaptörvény-módosítást is a kontextusa teszi azzá, ami: „A rezsim magatartása az igazságszolgáltatást és a médiát érő támadásokkal együtt megmutatja, hol vannak a határok. A kisebbségvédelem nem azt jelenti, hogy mindent a kisebbségeknek megfelelően alakítunk. De a szuverenitásra és a többségi elvre való hivatkozással soha nem szabad alapjogokat kikerülni és embereket kiközösíteni.”

 

A cikk időzítése a Fidesz számára már csak azért sem szerencsés, mert szerda este vitázik az Európai Néppárt frakciója a fideszes Deutsch Tamás kizárásáról – ha ő megy, minden fideszes megy. Itt a döntő a brüsszeli források szerint a német CDU/CSU-hoz tartozó politikusok viselkedése lesz. Gulyás Gergely fideszes politikus szerint szerda este szavazás még nem lesz, és vannak hírek, miszerint a Néppárt német delegációja is elhalasztaná a döntést.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

Ebből nyáron akár óriási káosz is lehet: minden egyes EU-tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező vakcinákat.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás