+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2020. november 10. kedd, 17:33
Kedden nyújtotta be az igazságügyi miniszter az Alaptörvény kilencedik módosítására irányuló javaslatot, amelyben nem csak azt mondanák ki, hogy „az anya nő, az apa férfi”, de gondoltak a különleges jogrendekre és a közpénzekre is. Mutatjuk a legújabb alkotmánymódosítást!

Kilencedszer is módosítaná az alkotmányt a fideszes kétharmad. A kedden benyújtott javaslat egy része Lengyelországot idézi a konzervatív családpolitika alkotmányos szintre emelésével, de átalakítanák a különleges jogrendek rendszerét, és egy gyanús passzus bekerülne a közpénzekre vonatkozóan is.

 

Végleg eldöntik a genderkérdést

 

+ Az Alaptörvény házasság és család intézményéről szóló L cikkébe beleírnák, hogy „az anya nő, az apa férfi”. (Pusztán ennek az alkotmányban való leszögezése egyébként érdemben nem változtat azon a jogi helyzeten, hogy meleg párok együttesen most sem fogadhatnak örökbe, hanem csak az egyikük – aztán a gyermeket ettől még gyakorlatilag nevelhetik közösen. UPDATE: Mégsem, ugyanis cikkünk megjelenése után, kedd este benyújtottak egy salátatörvényt, amely alapvetően házastársak számára tartaná fenn az örökbefogadás lehetőségét, egyéb eseteket egyedileg mérlegelnének.)

 

+ A gyermekek testi, szellemi és erkölcsi fejlődéshez való jogáról szóló XVI. cikket kiegészítenék azzal, hogy

 

„Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést”.

 

Az indokolás ehhez azt fűzi hozzá, hogy „az emberi méltósághoz az is hozzátartozik, hogy minden gyermeknek joga van a születési nemének megfelelő önazonossághoz, melynek része, hogy védelmet élvezzen a testi-lelki integritása ellen ható szellemi vagy biológiai beavatkozásokkal szemben”.

 

A nemváltoztatás egyébként nincs rendesen leszabályozva Magyarországon, a 18 év alatti kiskorúak számára jellemzően eddig sem engedélyezték (bár szülői hozzájárulással nem kizárt, hogy valaki mondjuk 17 évesen ezt kérelmezze), az alkotmánymódosításból úgy tűnik, 18 év alatt erre nem is lesz lehetőség. Felnőttek számára azonban a nemváltoztatás továbbra is lehetséges (a sajtóban korábban elterjedt információkkal ellentétben ezt eddig sem tiltották meg, csak rögzítették, hogy bele kell írni az anyakönyvbe a nemen kívül a születési nemet is).

 

Kevesebbféle különleges jogrend lesz

 

+ Most hat ilyen van: rendkívüli állapot, szükségállapot, megelőző védelmi helyzet, veszélyhelyzet (ezt hirdették ki múlt héten a járvány miatt), terrorveszélyhelyzet, váratlan támadás.

 

+ Ezután csak három lesz, bár tulajdonképpen azokat az eseteket fogják lefedni, mint a mostani hat: hadiállapot, szükségállapot és veszélyhelyzet.

 

Bár a hadiállapot ijesztően hangozhat, de valójában eddig is létezett ilyen, csak a rendkívüli állapot fogalmába szuszakolták bele.

 

+ A különleges jogrendben alkotott jogszabályok közzétételére ezentúl eltérő szabályokat is alkothat majd a kétharmad sarkalatos törvényben. Most ugye azt írja elő az alkotmány, hogy közzé kell tenni a jogszabályokat, ráadásul észszerű felkészülési idővel: más kérdés, hogy a veszélyhelyzetben ez eddig sem teljesült, hiszen volt, hogy a hatálybalépés napja előtt este tizenegy óra után jelent meg a Magyar Közlönyben az új korlátozásokról szóló kormányrendelet.

 

A különleges jogrendre vonatkozó módosítások csak 2023 nyarán lépnének majd hatályba a javaslat szerint.

 

Közpénz? Milyen közpénz?

 

A módosítások harmadik csoportja a közpénzekről szól, amelynek sokan örülhetnek, Matolcsy György jegybankelnök és az MNB Pallasz Athéné-alapítványai biztosan, hiszen tőlük korábban úgy kellett kiperelni a gazdálkodásukra vonatkozó közadatokat.

 

+ Alkotmányos szinten mondanák ki, hogy „közpénz az állam bevétele, kiadása és követelése”. Ez különösen szépen hangzik annak a 39. cikknek a végén, amely arról értekezik, hogy átláthatóan kell a közpénzeket elkölteni. Csak ugye ezzel a megszorító definícióval

 

majd mondhatják mondjuk az állami cégek, az államközeli alapítványok és egyéb szürkezónás szereplők, hogy helló, mi nem az állam vagyunk, a mi bevételünk és költéseink az alkotmány szerint nem közpénzek, nincs itt semmi látnivaló.

 

+ Mindezt alátámasztani látszik az is, hogy külön beillesztenek egy passzust a „közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról”, amelyekről majd külön sarkalatos törvényben fognak rendelkezni. 

 

+ Az indokolás nagyvonalúan egyébként annyival intézi el a megszorító közpénzdefiníciót, hogy az alkotmányos szervek eddig össze-vissza ítélték meg ezt a dolgot, és egységes gyakorlatot kell kialakítani.

 

FOTÓ: Balogh Zoltán, MTI

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez a’ Tsúfos Tükör, mely a’ jó-kedvnek istápja, ’s kímélet nélkül való ostora mind a’ kevély hatalmasságoknak, ’s meg-általkodott rosszaknak, mellyek e’ Hazát ’s a’ Világot fenyegetik.

Hogyam gyógyíthat meg egy pszichológus egy sárkányt? Mit lépjünk, ha az erdei boszorkány fura dologra kér minket? Minden kiderül Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 című válogatásból.

Ingyen netet most nem adnak, inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

A Vaslady tizenöt évig vezette a brit Konzervatív Pártot, és tizenegy évig a szigetország első női miniszterelnöke volt.
De miért is mondott le
1990. november 22-én?

Hétvégén mérsékelt érdeklődés mellett zajlott Szlovákiában a tömeges tesztelés harmadik fordulója. A kormánykoalíción belüli feszültségekből két újabb válságkezelési terv is született.

Ma több hír esik arról a magyar médiában, hogy mi folyik innen 5000 kilométerre, mint a magyar határtól 200 kilométerre. Ezt szerettük volna megváltoztatni egy kicsit erre a pár napra.

Van-e helye Boszniának az Európai Unióban? És miért lógott sokáig Orbán Viktor irodájának falán az ország térképe? Politikusok válaszolnak. Videó!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás