Azt is lehet, hogy akkor nem válaszolok, felállok és elmegyek! Berki Krisztián az Azonnalinak

2020.12.14. 07:05

Miért indul a 2022-es választáson? Miért osztana „atyai pofonokat” a parlamentben? Ha egyszer indul, miért nem akar politikai kérdésekre válaszolni? A politikus jelzőt határozottan elutasító Berki Krisztiánnal beszéltünk az indulása apropóján, és bár a felénél haza akart menni, végül maradt, így az is kiderült, hogy miért egyes szám harmadik személyben beszél saját magáról. Nagyinterjú!

Azt is lehet, hogy akkor nem válaszolok, felállok és elmegyek! Berki Krisztián az Azonnalinak

Mivel jött a szerkesztőségbe?

Pontosan látom és érzékelem azon nehézségeket, amikkel minden budapesti, és minden magyar állampolgár is találkozik a saját mikrokörnyezetében, úgyhogy egy háromszáz köbcentis robogóval érkeztem. Minden tizenöt perc, és nagyon fontos, hogy átlagosan két órát spórolok ezzel a közlekedési eszközzel.

Azt gondolom, hogy az időmből van a legkevesebb, hiszen az az egyetlen, amit nem tudunk megvásárolni. A jelen helyzetben otthon edzem, mert ugye fontos a testem ápolása, valamint fontos az önmagam képzése, de ezekre egy átlagembernek nem biztos, hogy jut ideje a család mellett. Én viszont ezzel a géppel megspórolom.

Mit gondol a tavaly megválasztott budapesti városvezetés közlekedéspolitikájáról?

Nem tisztem Karácsony Gergelyt megítélni, hiszen korábban is volt közlekedés Budapesten, és én sose foglalkozom mással. A tavalyi négyhónapos kampányomban is látszódott, hogy egyértelmű, hogy Karácsony úr azért kerülhetett oda, mert látványra mindenki számára egy nagyon szimpatikus úriember, amit viszont Zuglóban is csinált, azt úgy tűnik, senki nem nézte.

Látványra kevésbé tartja szimpatikusnak magát, mint Karácsony Gergelyt?

Igen, abszolút. Nem feltétlenül vagyok egy szimpatikus alkat.

Öntörvényű, erős akaratú, erős karakterű ember vagyok, akivel – ha ránéznek egy fotón – első blikkre nem feltétlenül szimpatizálnak.

Ha viszont leülnek velem egy asztalhoz és megismernek, akkor azt gondolom, hogy sokkal erősebb lehetek bárkinél. Ez egy folyamat, nem jön egyik napról a másikra.

Karácsony úrnak inkább meg kellett volna nézni a múltját és a lehetőségeit, hogy mennyit kapott, és azokból hányasra vizsgázott. Így kellett volna főpolgármestert választani. Bármi, amit jelen pillanatban Karácsony csinál, szakmailag nem lehet megalapozott.

Miért nem lehet?

Mert konkrétan nem ért hozzá, ezt bebizonyította a saját kis kerületében.

Nem feltétlenül kell gazdasági szakembernek lenni ahhoz, hogy gazdaságilag ne ússzál el, hiszen Gazdálkodj okosan társasjátéka talán mindenkinek van.

Hogy még egyszerűbben mondjam: ha valaki a saját családjának a pénztárcáját és a gazdasági hátterét tudja biztosítani, jól sáfárkodik vele, akkor majd egy magasabb szintre kerülhet.

Tök egyszerű a képlet: aki megbukott egy kerületben, annak azt gondolom, hogy nincs joga ahhoz, hogy elindulhasson egy főpolgármesteri választáson. Ez a főpolgármester-választás egy szimpátiaszavazás volt, és semennyire nem volt szakmai.

Miben nézne ki másképp Budapesten a közlekedés, ha ön lenne most a főpolgármester?

Berki Krisztián nem Budapest, hanem országos kaliberű. Azt szerintem mindenki megismerhette abban a kampányban, hogy miért nézne ki másképp.

Mint egykori főpolgármester-jelölt, és jelenleg pártalapító, politikai tényezőként tekint magára?

Abszolút nem. Ugyanolyan ember és állampolgár vagyok, mint bárki más. Korábban lehetett látni tévéműsorokban, showműsorokban, mindenféle mainstreamekben, és akár trashben is, de

ugyanolyan, egyenértékű állampolgára vagyok az országnak, mint bármelyik honfitársam.

Politikailag nem vagyok tényező, mint ahogy műsorvezetőként sem voltam tényező korábban, mégis a legjobb műsorvezetővé váltam. Nagyon jó vezetői vénám van, és ennek az országnak nem pártokra, miniszterekre és miniszterelnökre, hanem egy vezetőre van szüksége, aki egyenértékű a néppel, egy meghosszabbított kéz.

Mik azok a tulajdonságok, amik alkalmassá teszik az ország vezetésére?

A vezetői készség, a lojalitás, a hűség, a segítőkészség, az empatikusság. Hogy tudod, hogy miért szeretnél segíteni a magyaroknak. Mondok egy példát. Reggel egy csávó tolja a Smartot az út szélén. Iszonyatosan nagy a dugó, sokan elmennek mellette, mindenki dudál. Én a Margitszigetről jövök, pont futottam, megállok a kis politikai autómmal, a Skodával – ugye mert most az a jelmez –, kiszállok, és elkezdjük tolni. Azt mondja: „Berki úr, maga megállt és segít nekem?” Hát miért ne segítenék?

Hogy érti, hogy „az a jelmez”?

Amiben ülsz, az vagy. Én nagyon sokáig csilli-villi autókban ültem, aztán mondták nekem, hogy van ez a márka, amivel mindenki jár, és ez milyen jó autó. Mondom: ne mondjátok már, hogy ez jó autó! Aztán beültem. És jó autó. Ezért járok vele.

Szóval az a lényeg, hogy megálltam és segítettem. Itt a segítségnyújtás az első és a legfontosabb. Tényleg azt gondolom, hogy jó lenne, ha lehetne egy meghosszabbított kéz. Mindenki fogja meg a másik kezét a saját szociális mikrokörnyezetében, és egy idő után ez a kéz körbeérhet.

Nem én akarom irányítani az országot. Képes vagyok irányítani, de csak együtt, közösen, veletek.

Ha Karácsony Gergelyen számon kéri a hozzáértést, akkor önnek nem kellene jobban érteni valami szakterülethez?

Mihez?

Mondjuk a közlekedéspolitikához.

Nem. A vezetőnek nem kell jobban értenie, hanem ki kell választania azt a csapatot, aki ért hozzá.

Akkor Karácsonyon miért kéri számon, hogy mégis értsen hozzá?

Mert vezető. Nem azt kérem, hogy értsen hozzá, hanem hogy ne hozzon szar döntéseket. Ha te vagy a kerület feje, akkor mindenért te leszel a hibás: ha szar a csapatod, ha jó a csapatod. Karácsony hibázott.

Egyébként követi a napi politikát?

Kell, igen. Vagyis egyszerűen rááll az ember szeme, elér egy bizonyos kort, és

nem a bulvárt nyitja ki először, hanem a közélettel foglalkozik.

Mit nyit ki most először?

Nem árulom el.

Miért nem?

Mert van egy olyan platform, ami most még új, jövőre fog bejönni, és összegyűjti az egészet. Nekem keresők vannak beírva, és az alapján dobja fel a híreket. Nem oldalakra nyitok rá, hanem keresőszavak vannak beírva.

Jobb- vagy baloldalinak tartja magát?

Nincs ilyen.

Nincsen jobb- vagy baloldal, jó ember vagy rossz ember van.

Miért nincsen baloldal és jobboldal?

Mert ezt gondolom, ez a véleményem.

Ha nincs semmi ideológiája, akkor mi a célja az indulással?

Még egyszer mondom, jó és rossz emberek vannak, nekem meg vezetői képességem. Ha valakinek van ideológiája, akkor a másikat félre akarja tolni, nem akarja befogadni, vagy nem akar rá ugyanúgy tekinteni, hiszen ideológiákat gyárt valami köré.

Én meg azt mondom, hogy amikor baloldali párt volt kormányon, és nem használt jobboldali embereket, majd jobboldalon ugyanez történt, hogy a régi, jó, baloldali szakembereket nem használta, az hiba volt.

Ezeket a fogalmakat általában arra használjuk, hogy meghatározzuk, hogy egy pártnak nagyjából mi a célja ezzel az országgal.

Ott tart az ország, hogy politikáról kell beszélni? Amikor mondjuk nem szedjük fel a kutyaszart az utcán? Amikor nem köszönünk a másiknak?

Ezek mind politikai problémák is.

Nem, ezek emberi problémák. Ezt próbálom megvilágítani: önök politikáról beszélnek, én meg nem.

Tehát akkor az egész ország illemtanára akar lenni?

Tícsöre? Lehet. Ez nem illemtanárság, hanem az, hogy ha kezet fog velem, akkor a szemembe néz és kezet fogunk. Amikor bejöttem most az utcába a motorral, rám szóltak, hogy miért jövök be a motorral. Azt mondtam, hogy elnézést, nem tudom a pontos címet, ezért begurultam, de leállítom. Azt mondták, hogy igazam van, csináljam. Ha úgy szólsz a másikhoz, úgy közelíted meg… Ez nincs meg ma Magyarországon. Nevezhetjük illemtanárságnak, de ez nem erről szól, hanem arról, hogy jó ember vagy rossz ember. Néznek politikai közvetítéseket?

Hogyne.

Elégedettek azokkal a megnyilvánulásokkal, azzal a hangnemmel? El tudná fogadni, ha ott állna képviselőként a parlamentben, hogy egy ember így válaszol önnek? Mert én nem.

Ha bekerülök a parlamentbe, valószínűleg ki fogok osztani jó pár atyai pofont.

Szó szerint?

Szó szerint.

És vajon utána másodjára is beengednék az Országgyűlésbe?

Nem tudom elképzelni, hogy a népnek, a honfitársainknak baja lenne azzal bármikor, hogy amikor csúnyán beszél valaki, és az ember figyelmezteti, hogy ezt még egyszer ne tegye meg, egy atyai pofont ad neki.

Jakab Péter krumplit és narancsot szokott vinni Orbán Viktornak. Ezt a fajta aktivistapolitizálást jónak tartja?

Nem, mert tiszteletlenség.

És egy pofonban benne van a tisztelet?

A politikai szereplők ma tiszteletlenek egymással szemben. Akkor hogy várjuk el a honfitársunktól, hogy tiszteljük egymást a buszmegállóban? Nem mutatnak példát. Mondhatjuk, hogy illemtanár:

akkor legyen Kövér úr az illemtanára ennek az egésznek, és csináljon rendet! És igen, ha kell, akkor pofozzuk fel őket.

A pofon, az erőszak milyen példát mutat?

Mert megtesznek mindent annak érdekében, hogy ez ne legyen a parlamentben?!

Mármint micsoda?

Ez a fajta megnyilvánulás, mondjuk amit Jakab csinál. Ahogyan beszél.

4,4 millió forintos büntetést kapott a krumplis akciójáért.

Van eredménye?

Feltételezzük, kifizeti az összeget.

De van-e eredménye? Változik-e az egész?

Még nem fizette ki, majd kiderül.

Nincs eredménye. Egy jó vezető viszont az eredményességre törekszik. Ha ön, aki itt ül velem szemben, megsértené a feleségem, egyszer szólnék, másodjára meg adnék egy pofont, akkor mit csinálna?

Ezek szerint a pofon…

Nem a pofon, ne legyenek ennyire drasztikusak. Csak szeretnék megoldani bizonyos helyzeteket. Mint látjuk, a milliós büntetések nem állítják meg azokat az embereket, akiket nézünk, akiket előtérbe kéne helyeznünk az életünkben.

Azt kéne tudjam mondani a kislányomnak, hogy „nézd, ez a bácsi mennyire okos, és mennyire szépen és jól akarja vezetni az országot”, de nem tudom ezt mondani.

Ha önhöz tiszteletlenül megy oda valaki a parlamentben, akkor tényleg el tudja képzelni, hogy így reagál?

Felszólítom, és a másodiknál igen. Én a megoldást hozom.

Az erőszak megoldás?

Ezek szerint igen.

Ön szerint.

Nem tudom.

Akkor ki szerint? Ön mondta, hogy pofonokat osztana.

Rosszul fogalmaz, atyai pofont mondtam.

Az egy tanítójellegű pofon, tök más.

Attól még erőszak, nem?

Erőszak az atyai pofon? Ön kapott pofont az édesapjától? Erőszaknak élte meg?

Bármiféle pofon definíció szerint erőszak.

Hogy élte meg? Rosszak az emlékei?

Továbbra is én vagyok az egyik interjúztató, én kérdezek.

Jó, bocsánat. Azt próbálja akkor megérteni, hogy

aki valaha kapott pofont az életében, annak valószínűleg volt oka.

Ha felszólítasz valakit, hogy fejezze be, és nem teszi, akkor szerintem egy vezetőnek valamilyen módon meg kell állítania.

Térjünk vissza a politikához. Noha ön nem gondolkozik jobb- vagy baloldali politikában, de azért hoztunk pár alapvető politikai kérdést.

Nem fognak tudni politikai kérdést feltenni nekem 2020-ban.

Fel fogunk tudni.

Én meg nem fogok tudni válaszolni, mert 2020 van, és a kampányom nem most indul. Bejelentettem, hogy indulok, tudják, mint tavaly: amikor kijöttem a vízből és bejelentettem, hogy indulok a főpolgármesterségért. Mindenki viccnek gondolta, de az is egy felépített, teljesen tudatos dolog volt, hiszen a vízhez volt köthető, a tisztasághoz. És mint láthatták, nem görbén és kacskán jöttem ki, hanem nyílegyenesen, mint amilyen vagyok.

A Berki kijött egyenesen a vízből, ahogy kell, és a vízből jött ki, mert az a tisztaság.

Értem, de a személyes véleményére vagyunk kíváncsiak. Egykulcsos vagy többkulcsos adórendszer?

Lesz egy programom, nem süthetem el most, hogy ezekre hogy reagálok. Annyit kell tudni, hogy természetesen szeretnék a fiatalok felé is nyitni, mert szerintem jelenleg egyik politikai párt sem nyit annyira feléjük, mint kellene. Ezekre a kérdésekre pedig nem fogok tudni válaszolni, és nem is akarok.

Nincs személyes véleménye sem ezekről?

Nincs. Mert tudja, hogy miként ülök most itt? Berki Krisztiánként vagy egy leendő párt vezetőjeként?

Nem ugyanaz a kettő?

Nem. Azt mondta, hogy személyes vélemény.

Már nem lehet személyes véleményem, mert képviselek valamit.

Aha. Azt mondta, hogy a jobb-bal felosztást nem fogadja el, és hogy nem szeretne válaszolni a konkrét kérdésekre, viszont akkor nem értem a pártalapítás okát.

Látta az ellenzék 2022-es programját? Mert én nem.

Most önről kérdezünk, és természetesen nem az egész programot kérjük számon, csak azt szeretnénk kideríteni, hogy mit gondol alapvető világnézeti kérdésekről.

Elmondtam: az országnak szüksége van egy őszinte emberre, egy jó emberre, egy jó vezetőre.

Ezt az országot ne pártok és ne miniszterek irányítsák, hanem egy vezető, aki a honfitársaival egyenértékű.

Ez a válaszom rá.

Ha úgyse válaszol, akkor nem tesszük fel a többi közpolitikai kérdést. Aktuálpolitikaiakra sem válaszol?

Nem. Ma még tévében is dolgozom, talkshow-kban is szerepelek. Jövőre már nem fogok, az egy teljesen más út lesz.

Ez azt jelenti, hogy januártól már sehol máshol nem dolgozik?

Jövő nyártól.

Kimondottan a kampányra akar koncentrálni majd?

Igen.

Ez azt is jelenti, hogy visszavonul a műsorvezetéstől?

Van egy ügynökségem, tehát lehet, hogy nem műsorvezető, hanem producer leszek.

A képernyőn viszont 2021 nyarától csak politikusként fogjuk látni?

Nem leszek soha politikus, mint ahogy műsorvezető sem vagyok.

Akkor pártalapítóként, valaki olyanként, aki indul a választáson.

Berki Krisztiánként fognak látni továbbra is.

Az előbb azt mondta, hogy már politikus, úgyhogy nem válaszolhat magánszemélyként.

Nem ezt mondtam. Miért nem akarják megérteni, amit mondok?

Próbáljuk, csak nehéz.

Vezető szeretnék lenni, csak maguk folyamatosan politikáról beszélnek. Nekem például nem is pártom lesz, ezt a szót is kerülni akarom.

Nem kívánok politikus lenni, nem is vagyok az.

Azt mondja, hogy nem is pártja lesz, viszont bejelentette, hogy pártot alapít.

Én megalapítottam valamit, amit úgy hívnak hogy A Szövetség. Nem az én számból hangzott el, hogy párt.

Mi a jogi formája ennek?

Meg fogják tudni a megfelelő időben. Beadvány alatt van.

Annyit sem mondhat el, hogy alapítvány, cég vagy párt lesz?

Párt lesz, hiszen ahhoz, hogy ma elindulj, pártként kell üzemelned. A neve viszont nem párt lesz, a forma csak azért kell, mert kötelező.

Demeter Szilárdnak volt most egy mondása, hogy „Európa Soros György gázkamrája”. Mit gondol erről?

Sose tudom, hogy kikről beszélnek, kik ezek az emberek.

Mármint Demeter Szilárd?

Nem, hanem Soros György. Találkozott vele, látta már valaki?

A kijelentésről mit gondol?

Nem tudom, mert nem értek hozzá. Urak, én nem Európát nézem.

Ahhoz nem ért, hogy meg tudja ítélni, hogy gázkamra-e Európa?

(Berki Krisztián itt ellöki magát az asztaltól.)

Várjon már, hát olyan szavakat és mondatokat használnak, amiket nem én mondtam. Most rám kíváncsiak vagy a véleményemre másról? Másról nem fogok véleményt alkotni.

Közéleti eseményekre reagáltatjuk.

Még egyszer mondom,

semmi olyanra nem fogok reagálni, ami politikai.

Akkor gyorsan fogunk végezni.

Van egy személyes kérdésem, segítsenek! Mit csinálnának a helyemben, ha nem politikusok, nem is akarnak azok lenni, vezetők lesznek, hiszen azok voltak egész életükben – hogyan aposztrofálnák magukat?

Politikai tanácsadásért pénzt kérnék, egyébként meg mi készítjük az interjút, úgyhogy szokjon le arról, hogy megfordítja a szerepeket.

Óriási. (Nevet.)

Csak haladni szeretnénk.

Figyeljenek, azt is lehet, hogy akkor nem válaszolok, felállok és elmegyek.

Nyugodtan megteheti.

Nem ez a cél, csak azt hittem, hogy partnerek.

Persze, azok vagyunk, csak az a probléma, hogy egy interjú nem arról szól, hogy mi válaszolunk az ön kérdéseire.

Szerintem sokkal több interjún voltam már, mint maga.

Ez meglehet.

Hogy kell kinéznie egy interjúnak?

Állítsa le azt a szart, befejeztem, akkor nem adok interjút.

Mondja el, hogyan kell kinéznie egy interjúnak!

Folyamatosan visszakérdez, és így nem tudunk haladni.

Mert műsorvezető vagyok, bazdmeg, azért.

Ne haragudjon, de most éppen interjúalany.

Nem haragszom meg, de nem kérdezhetek vissza?

Visszakérdezhet, de megkértük, hogy ne csinálja ennyire gyakran, mert nem fogjuk tudni feltenni a kérdéseinket.

Én meg megkértem, hogy ne nevezzen politikusnak, meg ne tegyen fel politikai kérdéseket, mert nem fogok rá válaszolni.

Erre jött, hogy mit tudom én, Közép-Európában a faszom tudja, mi történik!

Minket alapvetően az érdekel, hogy a közéletben, a médiában, a politikában…

Figyeljenek, nem értik. Négy hónapon keresztül kampányoltam, és az utolsó szakaszban jöttem ki a programpontokkal. Tök frankón, ahogy ezt kell. Azok a programpontok mind hivatalosak voltak és végrehajthatóak. Ma, 2020 decemberében nem tudok politikáról beszélni, és

nem szeretnék másról beszélni, csak saját magamról, mert pont leszarom az összes többit. 

Azt azért szögezzük le, hogy ez nekünk azért furcsa, mert ha valaki pártot alapít, jogosan feltételezzük, hogy lehet kérdezni ilyenről.

Várjon picit. Azért, mert ők politikusok! Szanyi Tibor alapít egy pártot és politikus. Én meg pont ezt akarom eltolni mindentől!

Tudja egyébként, hogy ki mondta még, hogy nem politikus, és mégis indult választáson?

Na?

Puzsér Róbert.

De ő például mindenre tud és akar is válaszolni.

Én amihez nem értek, arra nem fogok válaszolni.

Világos, viszont bejelentkezett az ország vezetésére, mi meg szeretnénk bemutatni az olvasóinknak, hogy azon túl, amit eddig láttak a tévében, mit lehet tudni önről.

Azon kívül, hogy bejelentettem, és létrejön a párt, nem jó az időpont.

Azt mondta, hogy most még a Berkit, de nyáron már Berki Krisztiánt fogjuk látni a képernyőn. Tudna mesélni akkor Berki Krisztián fiatalkoráról?

Alapvetően tatabányai srác vagyok, 1980-ban a szén meg én voltam az utolsó, aki feljött a bányászvárosban. Volt egy viszonylag jó gyermekkorom, aztán a szüleim elváltak és édesanyám sajnos alkoholista lett, így a mindennapjaim nehezek voltak.

Közben viszont elkezdtem futballozni, és azt láttam kiugrási lehetőségnek.

Hány éves volt akkor?

Kilenc. Tizenkét-tizenhárom évesen pedig elköltöztem otthonról. Tatabányán játszottam, és a Ferencváros tehetségkutatói jöttek, nézték a fiatalokat, és engem is kiválasztottak. Leültek az edzők a szülőkkel, hogy tizennégy éves korom után felett elvinne a Ferencváros az akadémiájára. Én erre azt mondtam, hogy ha most nem visznek el, akkor már nem megyek. Elvittek, így szabadultam meg otthonról.

Viszonylag fiatalon önálló életet kellett élnem, túl kellett élnem a mindennapokat. A koleszos élet nem feltétlenül felhőtlen, de nem is azért, mert a kolesz nem jó, hanem mert hétvégén mindenki hazamegy, de én sportolóként nem mentem.

Később ugye kapus lett. Mikor derült ki, hogy ehhez van a legnagyobb tehetsége, illetve van-e olyan dolog, amit magával hozott a fociból, és most is tudja hasznosítani?

Döntés kérdése volt. Zsiborás Gábor és Disztl Péter nagy szakállal, másfajta mezben, kesztyűvel a kezén repkedett a kapuban, és

ez engem annyira megfogott a tatabányai edzőtáborban, hogy azt mondtam, kapus szeretnék lenni.

Játékosként, ha nem is vagy csapatkapitány, az egyik legfelelősségteljesebb poszt a kapusé. Viszonylag keveset hibázhatsz, sokkal kevesebbet, mint a többi játékos. Veled kezdődik a csapat, vezető leszel, hangadó vagy, véleményvezér, és ez megmutatkozott mind az öltözőben, mind a pályán.

Aztán érdekes módon amikor NB1-es játékos lettem, abbahagytam. Nem voltam világválogatott, nem sérültem meg, nem volt semmi problémám, hanem egyszerűen azt mondtam huszonhárom évesen, amikor nyolcezer ember előtt állt álltam a miskolci B-közép előtt, hogy nekem itt vége. Ott álltam, és nem adott akkorát.

Tehát a saját döntése volt, hogy nem lett kezdő a Fradiban?

Abszolút. Felmentem a vezetőséghez, és azt mondtam, hogy szeretném abbahagyni. Sallai volt a sportigazgató, és azt mondta, hogy „te hülye vagy? Hát most lettél NB1-es játékos, játszhatnál negyvenéves korodig”. Ez 2003-2004 körül volt.

És rá három-négy évvel meg azt mondta, hogy inkább vezérigazgató lesz? Nagyon kevés idő telt el aközött, hogy megszűnt a Fradi játékosa lenni, és hogy vezérigazgató lett.

Közben a TF-re jártam sportmenedzser-rekreáció szakra. Dámosy volt a Ferencváros elnöke, és felkért fiatalon, hogy menedzsertípusú gondolkodóként világítsam át a szakosztályokat.

Átvilágítottam a tizenegy szakosztályt, és azt mondták, hogy ez a csávó tök ügyes ebben, legyen klubigazgató!

Felkértek és klubigazgató lettem.

Csináltam egy évig, utána meg felkértek, hogy foglalkozzak a focival. Azt mondtam, hogy nem szeretnék, mert onnan jövök, így Rieb György lett az elnök, és azt mondták, hogy azt szeretnék, hogy én legyek a vezérigazgató.

Megnéztem a papírokat, volt benne 2,3 milliárd hiány. Nagyon jó, nem? Persze, adjátok oda, hogyne, aláírom, és 2,3 milliárd hiánnyal kezdem! Aztán konszolidáltuk, értékesítettük és eladtuk.

Üzleti emberként ez az első olyan eredményem, amivel szerintem bármelyik politikust megelőzöm.

Akár Karácsony urat is, akinek 300 mínusszal sikerült távozni Zuglóból. Én 2,3 milliárd mínuszból konszolidáltam, és azt gondolom, hogy ma látszik, hogy az új stadionnal hogyan működik a csapat, az általam vezetett klub.

Miért mondott le rá két évvel, ha ennyire sikeres volt?

Mert nem tudtam stadiont építeni. Látja, NB1-es játékos lettem és nem érdekelt tovább. Ez meg elég volt vezérigazgatóként. Megcsináltam a csúcsot, visszajuttattam a csapatot az első osztályba, konszolidáltunk, értékesíteni tudtuk, majd azt mondták, hogy nem fogok tudni stadiont építeni. Én meg egy vezérigazgatói fizetésért nem fogok ott maradni. Elmentem, fél év múlva, harmincévesen pedig megvettem a csapatot.

A lemondáskor 25 millió forint hiányzott a kasszából, amit állítólag ön vett ki onnan. Van erről már ítélet?

Igen, állítólag hiányzott, de ítélet sose volt. Több, mint tíz éve jöttem el, nincs ilyen ügy.

Ha Kubatov urat megkérdezik, ő is biztos elmondja, hogy nincs ilyen ügy.

Mit gondol egyébként Kubatov Gáborról?

Nem ismerem.

Soha nem is találkozott vele?

Természetesen találkoztam vele, hiszen értékesítettem anno a csapatot, de nem ismerem. Ő egy egykori szurkoló…

Ön is Fradi-drukker?

Sose voltam. Egy vezető nem lehet drukker.

Egykori vezetőként a csapat mostani sikereit valamennyire a magáénak érzi?

Egyáltalán nem érzem magaménak, mert én gazdasági oldalról közelítettem meg a sportot is. A sportszakmáért nem a vezérigazgató és nem az elnök felel, hanem volt sportigazgatóm.

Azért az nagyon fontos egy klubnak, hogy legyen stabil pénzügyi háttere.

De amikor én ott voltam, nem volt, ameddig ott voltam, viszont azzá vált. A mostani vezetés nem tudom mekkora pénzmennyiségből gazdálkodik, de az látható, hogy jó úton vannak. Mint ahogy a magyar foci is. 2016 után újra kijutott az EB-re a válogatott, és ez most már nem véletlen.

De mondom, a sportszakmához nem értek, és nem is szeretnék érteni. Nem is mondom, hogy most ezt én csináltam. Persze, tudom, hogy részem volt benne, de volt marketingigazgatóm, volt ügyvédem, volt mindenem. Vezettem, a legjobb könyvvizsgálókkal, ügyvédekkel és sportigazgatóval dolgoztam. Egy vezetőnek az a feladata, hogy a körülötte lévő csapat a legjobb legyen, és neki csak döntéseket kelljen hozni.

Beszéljünk kicsit a tévézésről. Most a Life TV-nél dolgozik. Ez körülbelül mennyi időt vesz igénybe?

Nem vagyok hajlandó öt napnál többet dolgozni egy hónapban.

Mekkora részét teszi ki ennek a Life TV-s munka?

Öt napot.

Van saját cége is…

Nincs saját cégem.

Úgy tűnik, én egy vagyontalan politikus leszek.

(Nevet.) Öt napot vagyok hajlandó dolgozni bárhol, és ez, amit munkának nevezünk, hogy van főnököm, az nekem furcsa.

Hajdú Péter?

Igen, nekem csak ő a főnököm. Furcsa, hogy van munkahelyem, furcsa, hogy behívnak és diszponálnak egy adott szilveszteri műsorra holnap. Nem feltétlenül vagyok ehhez hozzászokva, hiszen az elmúlt időkben, a TV2-s időszak után csak a saját magam ura voltam. Nem is akartam ilyet vállalni, de nagyon jól érzem magam ebben a szituációban. Végre ismerik a Life TV-t, mert Hajdú Péter a vezérigazgató, és végre nézik, mert a Berki Krisztián van a csatornán.

A tévé tulajdonosát, Mészáros Beatrixot ismeri?

Igen.

Találkoztott vele?

Igen, többször is.

Jóban vannak?

(Nevet.)

Az előző tulajdonost, Mészáros Lőrincet ismerte?

Hogy érti, hogy ismertem-e?

Találkozott-e vele, beszélt-e vele?

Nem, nem találkoztam vele a tévé vonatkozásában. Más ügyből viszont igen.

Milyen vonatkozásban találkozott Mészáros Lőrinccel?

Az nem ide tartozik.

Nem szeretné megosztani?

Nem. Miért kéne megosztanom?

Mert kérdezzük.

Nem tartozik ide, nem Mészáros úr tévéjénél dolgozom, hanem Mészáros Beatrixénál.

Az ország leggazdagabb embere.

Tök jó.

Azért mindig érdekes, ha egy nagyon ismert ember egy nagyon gazdag emberrel…

Önöknek.

Meg az olvasóknak. Azért kérdezzük.

Erre nem fogok válaszolni.

Mészáros Beatrixszal miről szokott beszélgetni?

Furcsa nekem, hogy ez csak Magyarországon téma, hogy ki a tulajdonosa valaminek. Közben pedig szerintem egy cég mindig a vezértől és az operatív vezetőktől működik. 

Mészáros Beatrixszal azért kellett találkoznom, mert bemutattak neki, hogy ő a tulajdonos, én meg az ő tévéjében vagyok. De nem is biztos, hogy kellett volna találkoznunk, hiszen nem feltétlenül kell tudnom, hogy ki a tulajdonos. A TV2-ben sem találkoztam minden nap a tulajdonosokkal, itt sem kell. Azokkal az emberekkel vagyok kapcsolatban, akik a tévét csinálják, nem akik tulajdonolják.

Ez pedig Hajdú Péter.

Igen. És a programigazgatóval, a kereskedelmi vezetővel, a szerkesztőkkel, és az összes többi emberrel, a sminkessel, a fodrásszal…

Hogy látja, jó a csapat?

Ez egy brutálisan jó csapat, 2010 óta tévézek, de ilyen jó csapatban még nem dolgoztam. Pontosan ezek miatt a személyek miatt vállaltam el a munkát.

Hajdú Péter neve garancia volt arra, hogy csinálunk egy nagyon jó kis tévét.

És mivel nézettségi rekordot döntöttem, agyonvertem mindenkit, azt gondolom, hogy ez egy jó kombó.

Hajdú Péterrel nemcsak munkaviszonyban van, hanem barátok is, ugye?

Nagyon sokan barátságnak hívnák, de én azt mondom, hogy kölcsönös tisztelet van egymás irányába. Pontosan tudjuk, hogy mit tud, mit akar a másik, és ez már idestova több, mint tíz éve működik.

Hajdú Péterről köztudott, hogy jóban van Rogán Antallal. Vele találkozott már?

Nem. De, moziban, persze!

Moziban? Véletlenül?

Véletlenül. Miért kéne találkoznom bárkivel a politikai színtéren? Szögezzük le: mit jelent az, hogy „találkozom”? Azt, hogy megbeszélt találkozóm van vele?

Nem feltétlenül. Például hogy egy buliban beszéltek.

Buliban politikussal? Járnak buliba?

Miért, a politikusok nem járhatnak? Ön nem fog járni buliba?

Én akkor jártam buliba, amikor a Ferencvárost csináltam. Azért jártam buliba csütörtöktől szombatig, hogy találkozzak futballistákkal. Értem a kérdésüket, de nem tudok rá válaszolni, mert nem tudom, hogy Hajdú Péternek rajtam kívül kik a barátai.

Rendben, de akkor Rogánnal nem beszélt?

Nem beszéltem. Miről kellett volna beszélnem?

Egyébként mi a véleménye róla?

Nem ismerem.

Mint politikus?

Nem ismerem a munkásságát, hiszen nem jön át.

Mi az, hogy „nem jön át”?

Nincs jelen azokon a platformokon, ahol valós képet kaphatnánk egy másik emberről. Akkor tudok valós véleményt mondani valakiről, ha heti rendszerességgel találkozom vele, vagy tudom, hogy egy adott projektben ténylegesen mit csinál.

Tarlós urat sem találtam meg sehol, nem találtam meg, hogy az elmúlt három évben mit csinált, mivel foglalkozott, hova ment.

Rogánról lehet tudni, hogy hivatalosan a Fidesz kommunikációját irányítja, tehát ha nézi, hogy a kormány mit hogyan kommunikál, akkor ahhoz neki lehet köze.

De nem ítélem meg, ez az ő dolga, az ő munkája, végezze jól! Én a sajátomat végzem nagyon jól.

Említette, hogy „vagyontalan politikus” lesz…

Ezt hallom a városban, divat mondani, nagyon fontos, hogy „vagyontalan politikus” legyél. (Nevet.) Poltikus nem leszek, mint mondtam.

Akkor vagyontalan vezető.

Hát az vagyok, igen.

Konkrétan annyira vagyontalan, hogy több mint tízmillió forinttal tartozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

Így van, ennyire vagyok vagyontalan.

Tervezi visszafizetni a választások közeledtével az államnak, azaz az adófizetőknek, azaz a választópolgároknak ezt a pénzt?

Nem, nem fogom visszafizetni. Azért nem, mert ez egy vagyonosodási vizsgálat utáni becslés, tehát nem megállapítás. Megkérdeztem a tisztelt hatóságot, hogy ha csak megbecsülni sikerült, hogy mekkora vagyonnal nem tudok elszámolni, tehát kvázi többet költöttem, mint amekkora bevételem volt szerintük, akkor ha ennek a tőkéjét befizetem, megnézik-e, hogy honnan van a pénz? Azt mondták, hogy nem.

Ha nem nézik, hogy honnan van a pénz, amit befizetsz, de azt nézik, hogy miből költöttél többet, az azt gondolom, hogy konkrét igazságtalanság.

Tehát alaposabban meg kéne néznie a NAV-nak, ha már vizsgálódnak bármit?

Gondoljon bele, megállapítanak egy büntetést, holnap befizeti, és senki nem vizsgálja, hogy miből fizette be! Ezt korrektnek tartja?

Ennek örülnie kéne, nem?

Nem. Szeretem, ha vizsgálnak,

szerettem, ha levizsgálták a cégeimet korábban,

hiszen a vizsgálat utána egy bizonyítvány, hogy mit hogy csináltál, jól vagy rosszul. Én azzal a vagyonosodási vizsgálattal és az eredményével nem értettem.

Kapott már ilyen bizonyítványt, amikor fiktív számlákat fogadott be a produkciós cége.

Így van.

El is ismerte a bűnösségét.

Így van. Vagyis megpróbáltam elismerni, de nem fogadták el.

Utána azt mondta, hogy „ez nem az, ami miatt nekem kellene szégyellnem magam”. Mit értett ezalatt?

Ez egy hatmilliárdos ügy, ebben ötmillió forinttal volt érintett az egykori cégem, amiben csak tulajdonos voltam, de operatívan nem vezettem. Mindenki azt mondja, hogy adócsaló, adóelkerülő vagyok, de hatvanöt vádlottból, körülbelül negyven védővel én voltam az egyik, aki beismerte.

Ez egy erkölcsös magatartás, hogy felállsz, még ha nem is te hibáztál, de te vagy a cég tulajdonosa, felelőse. Ezt tettem, azt gondolom férfias magatartást követtem el, amit nagyon sokan nem tesznek meg Magyarországon.

Hibázni lehet, de kétszer nem hibázik a Berki.

Ez már a harmadik hasonló ügye, amitől hangos volt a sajtó…

Velem kapcsolatban mindig hangos a sajtó. Akkor is, ha gyerekem születik, meg akkor is, ha nem.

Rendben, de sok olyan híresség van, aki…

Sok híresség van, de olyan brand nincs, mint a Berki, és ezt mérések is bizonyítják. Pont most voltam egy startupos mérésen, és azt mondták a fiatal srácok, hogy „úristen, te nem celeb vagy, hanem brand”.

Jó, de miért van az, hogy tíz éven belül már a harmadik ilyen sztorijától hangos a sajtó?

Motoros balesetem is volt.

A pénzügyekre gondolok.

Mik ezek?

A fiktív számlák befogadása, a huszonötmilliós fradis sztori…

Az hol jelent meg? Bulvár.

Az Origon.

Oké, azért pert fogok indítani, simán indítok, mert valótlan.

Nem azt mondom, hogy megtörtént, hanem hogy hangos volt tőle a sajtó.

Tudja, miért? Mert a vevő fél érdekelt volt abban, hogy a Berkit megpróbálja besározni, hogy rossz vezetőnek tüntesse fel. De mint az eredmény mutatja, Berki nemhogy rossz vezető nem volt, hanem

ha mi akkor nem vagyunk, a jelenlegi tulajdonosok maximum a gombfocicsapatuknak lehetnének az elnökei.

Attól nem fél, hogy ezek az ügyek vezetőként – ugye azt mondta, hogy nem politikus, hanem vezető lesz – rossz fényben tüntetik fel az emberek előtt?

Nem, mert én ott voltam és végigcsináltam. Ami igaz, az igaz, ami nem, az pedig nem. Ami igaz, azért felálltam és beismertem. A fradis ügy sosem történt meg. Hangos volt a bulvársajtó, a Blikk meg a Bors, meg egyszer megjelent az Origon? Hol van az ítélet? (Nevet.)

Nem feltétlenül a fradis ügyre gondolok, hanem mondjuk a beismertre, a fiktív számlásra.

Én azt mondom, hogy nem mindenki kapja tisztán a fizetését, és nem mindenki azért csal, mert csalni akar, hanem rengetegszer voltak hibák a rendszerben. Mint ahogy a játékosok idejében is volt hiba, hogy valakinek két szerződése volt, egy munkaszerződése és egy reklámszerződése. Ezek a hibák a rendszerben vannak.

Emiatt rossz vezető lennék? Nem hiszem.

Úgy hallom, hogy Karácsony úr semmiért nem vállalta a felelősséget, de mégis ott van az a sok szar, ami ott van.

Miért beszél ennyit Karácsonyról, amikor rajta kívül senki másról nem hajlandó?

Mert őt hozta fel.

Rogánt is felhoztam.

De Rogánt nem ismerem.

Karácsonyt ismeri?

A munkásságát ismerem, mert feltártuk. A kampányfőnököm a XIV. kerületben lakik.

Ki a kampányfőnöke?

Majd utánanéz. (Nevet.)

Köszönöm a plusz munkát. Ha már itt tartunk: az önkormányzati választáskor volt egy vád önnel szemben, ami szerint a Fidesz indította önt, hogy a többi Tarlós Istvánon kívüli indulót hiteltelenítse. Mit gondol erről a vádról?

Kérdezze meg őket.

Önt kérdezem.

A Berkinél önjáróbb, sajátakaratúbb csávó nincs. Nem tudom elképzelni, hogy bármelyik párt meg merne keresni, és azt mondaná, hogy ad nekem valamit. Mit tud adni nekem, ami nincs?

Berki Krisztián mindennel rendelkezik, amivel rendelkeznie kell egy férfinak.

Beszéltünk például a NAV-os tartozásáról…

Férfi vagyok, vállalom. Ha én okoztam, akkor vállalom, ne segítsen nekem senki. Korábban se segített senki, amikor tizenkét évesen eljöttem otthonról. Nincs rá szükségem.

Az önkormányzati választásra az ajánlásokat az ön szavaival élve egy „modellhadsereggel” gyűjtötte…

Így van, egy százfős modellhadsereggel.

Voltak kicsit nagyseggűek, kicsit kisebbek, de modellhadsereg volt.

Milyen órabérrel dolgoztak?

Nem emlékszem, de ha szeretné, akkor az a cég amelyik ezt támogatta, majd benyújtja önnek a számlát. Miért kéne nekem tudni?

Ön volt a jelölt.

Én voltam a jelölt, és fogalmam sincs milyen óradíjjal dolgoztak.

De kaptak fizetést?

Hogyne kaptak volna, le voltak szerződve. Miért ne kaptak volna?

Van, aki ingyen dolgozik egy kampányban.

Azok aktivisták.

Azt se tudja, hogy összességében mennyit költöttek a „modellhadseregre”?

Nem.

Nem is érdekelt, mint ahogy az sem, hogy a kampányom mennyibe került.

Tudja, volt kampányfőnököm.

Rendben. Az hogyan történt, hogy körülbelül tízezer ajánlást sikerült összegyűjtenie, de csak nagyjából négyezer szavazatot szerzett.

Ezt ki mondta? Hol látta?

A valasztas.hu-n. 

Hogy tízezer szavazatot sikerült összehozni?

Tízezer ajánlást és négyezer szavazatot. Ez általában fordítva szokott lenni: több szavazat, mint ajánlás. Mi lett a maradék hatezer ajánlóval?

Bocsánat, hogy ezt mondom, de vagy tényleg hülyék vagyunk ennél az asztalnál mindnyájan, vagy ennyire hülye kérdéseket akarnak feltenni.

Több embert lehet ajánlani, ennyire egyszerű. Lehet, hogy Puzsér mellett álltam, és valaki neki is és nekem is adott ajánlást.

Ilyen mennyiségben?

Milyen mennyiségben? Tudja, mit csináltam? Vadásztam az aláírásokat! Tök nehéz volt. Az például egy Achilles-pont volt nekem, kint lenni tizenhat napot az emberek között. Volt, akit tíz percig masszíroztam.

Szó szerint?

Szinte szó szerint masszíroztam, hogy „figyeljen már ide, azért nem vagyok olyan rossz ember, mint a tévében látja”! Kőkemény és nagyon nehéz meló volt.

Miért lehet az, hogy ezeket az ajánlásokat nem sikerült szavazatokra váltania?

Nem tudom rá a konkrét választ. Azt tudom, hogy négyezer valamennyien szavaztak rám, pontosan annyival többen, mint másra, aki el sem indult. És 3,8 százalék olyan fiatal ment el szavazni, aki korábban nem. Én ezekkel a számokkal számolok.

És ha Budapesten tudtam négyezer szavazatot, akkor országosan most biztos tudok hatvan vagy százezret.

És az mire elég?

Úgy tudom, 270 ezer szavazat kell az 5 százalékhoz. 106 körzetben indulunk.

Azt mondta korábban, hogy már országos tényező…

Kaliber. A Berki országos kaliber.

És ahhoz elég ennyi szavazat Budapesten?

Fogalmam sincs.

Az önkormányzati választáson elért eredménye azt igazolja, hogy országos kaliberű?

Azt mindenki viccnek tekintette, azt gondolta, hogy elbohóckodom, meg magamnak csinálom a show-t, de én onnan épülök. A médiában tíz éve vagyok, és vezető személyisége lettem a magyar bulvármédiának. Ez egy folyamat, egy munka.

Jelen pillanatban egy négyhónapos csecsemő vagyok ebben a közegben. Nem adom fel és megyek tovább.

Említette a medencés videóját, amiben tavaly bejelentette az indulását. Mindig ingben medencézik?

Igen, gyakran.

Rónai Egonnak azt mondta az ATV-ben, hogy minden fehér inget csak egyszer használ, utána kidobja a kukába. Nem érzi úgy, hogy ez a magyar állampolgárok hergelése? Sokan nem tudnák ezt megengedni maguknak.

Nem volt hergelés, egy őszinte mondat volt. A Berki őszinte. Ezen viszont azóta változtattam, a feleségem is rám szólt, majd utánanéztem, én, aki szőrmét hordok, hogy egy fehér póló előállításához 2700 liter vízre van szükség. Tehát kvázi környezetszennyezés volt az a tevékenység, amit csináltam. Azt gondolja az ember, hogy nem károsítja a környezetet azzal, hogy felvesz egy fehér inget, de igen. Változtattam rajta, jelen pillanatban mossák és vasalják is az ingeimet.

Fog tudni állítani 106 jelöltet?

Nagyon jó az új törvénymódosítás, mert így ki fognak esni a kamupártok, akik csak pénzt akartak.

És fog tudni elegendő számú jelöltet állítani?

Hát beszáll a pártba, jön velünk, dolgozik velünk? Hm, mit gondol?

Nem szeretnék, de ha szeretnék, sem mondanám el egy interjúban.

Nem volt még olyan, ami ne ment volna nekem.

Attól sem tart, hogy a járványhelyzet és a korlátozások miatt az új pártok nagyon nehezen tudnak szervezeteket építeni?

2020 decemberében fogalmam sincs. Van rá egy stratégiánk, van egy kidolgozott tervünk, amit egy ilyen koronavírus bármikor keresztülhúzhat. Azt gondolom, hogy nagyon sokan roadshow-znak, elmennek majd vidékre az emberekhez, nekem is ez a célom és a feladatom.

Én korábban már körbejártam az országot, volt, hogy keresztben át is sétáltam, tehát lehet, hogy sokkal jobban ismerem az országot, mint jó pár politikus.

Állítana közös listát valamelyik ellenzéki párttal, vagy együttműködne velük valamilyen formában?

Soha.

Miért?

Mert az már nem én vagyok, nem az, amit én ígérek. Akkor már kompromisszumot kéne kötnöm. Az én szervezetem, az én szövetségem önazonos.

De Orbánt önnek is célja leváltani, ha indul a választáson.

Tarlóst is célom volt leváltani, csak rosszra váltottuk. Magammal foglalkozom, nem érdekel, ki van a toronyban.

Úgy értem, hogy saját magára leváltani Orbán Viktort.

Ki másra tudnánk?

Vannak jelentkezők önön kívül is.

Nem gondolok rájuk. Én sarokpontokat látok, amiken átmegyünk a csapatommal. Vannak ennek a kampánynak buktatói, nehézségei: akár a jelöltállítás, akár az ajánlásgyűjtés. Nem nekem, hanem másnak.

Ezen kívül én egy sikerorientált pali vagyok. És ha az ország akar, akkor akar.

Hogy áll a pere Puzsér Róberttel?

Idén december nyolcadikán (az interjú december elsején készült – a szerk.) szerintem a Fővárosi Bíróság és én hozom Puzsér Róbert ajándékát. 

Ennyire biztos benne, hogy győzni fog?

Igen.

Mi is a vád pontosan?

Becsületsértésen keresztül minden szar. Minősített rágalmazás a vád.

Mivel rágalmazta?

Nem engem, a családomat.

Mivel?

Nem tudom, mert a jogászom írja a beadványokat.

De ön mondta a jogászának, hogy indítsanak pert.

Nem, ő mondta. Én úgy dolgozom, hogy van egy médiafigyelőm, ő beömleszti a dolgokat az ügyvédnek, és az ügyvédirodától felhívnak, hogy ezért perelünk, ezért meg nem. Nem nézem vissza, nem olvasom magam, mert akkor nem tudnék dolgozni.

Tehát önnek személyesen nem is esett rosszul az, amit Puzsér mondott?

Ne akarja kiforgatni a szavaimat. Ha hallom, akkor valószínűleg megakad rajta a fülem, de én vezető vagyok, vezetem a brandemet. A Berki egy brand, és a Berki családját aki megbántja és megsérti, az a bíróságon fogja találni magát.

Puzsér úrt feljelentettük a bíróságon, amikor pedig megkérdezték, hogy hajlandó-e elnézést kérni, nem kért, majd csinált még egy videót, amitől ki tudtuk egészíteni a vádat, és minősített rágalmazás lett belőle.

Megnéztem a videót, amiben Puzsér azt sérelmezte, hogy ön a kislányát gyakorlatilag kamerák előtt nevelte fel. Most a pertől függetlenül: ön szerint nincs ezzel semmi probléma?

Ha probléma lett volna, akkor nem csináltam volna.

Van, aki megbánja utólag.

Nem bánok meg semmit. Ha útközben látom, hogy hibás döntést hozok, akkor elforgatom egy másik irányba. Az a gyerek nem volt gondolkodó, és nekem az volt a fontos, hogy amikor gondolkodóvá vált, érett lett, akkor abbahagytam a reality-műfajt, és nem forgattam vele. De az, hogy a gyermek megszületik… egy fél ország várta a gyermekem megszületését. A számadatokból láttuk.

Ez a gyermek nem dönthette el, hogy közszereplővé válik vagy nem.

Pont ezt sérelmezi Puzsér, nem?

Sérelmezzen azt, amit szeretne, az az ő dolga. Én meg élem az életemet. Mindenki azt mond, amit akar, én meg azt csinálok, amit én akarok, de ha ő a családom becsületébe gázol, akkor vállalja a felelősséget! Hiszen én sose beszéltem róla. Múltkor mondtam neki: a szeretet az etet, a gyűlölet az ölet, kedves Robi, mi van veled? Idén én hozom neki az ajándékot, ez tény.

Mondta, hogy van a Berki brand, aminek része ön és a családja…

Így van.

… Berki Renáta „Mazsi”, a kislánya és maga…

És a kutyáim. Huszonhárom ezres követőbázisa van a kutyáimnak.

Még amikor Hódi Pamelával volt együtt, azt nyilatkozta, hogy vele szokta levetetni a cipőjét, amikor hazaér.

Így van.

Ez még mindig így van, „Mazsival” is?

Vele nem, ő megköti.

Ez milyen üzenetet sugároz a nőkkel való viszonyáról a magyarok felé?

Ezt kérdezzük meg a feleségemtől.

Most felhívja?

Fel. (Felhívja a feleségét.) Kicsikém, itt vagyok még az interjún, és az a kérdés, hogy benned milyen érzést vált ki, amikor én nem is kérem, de te lehajolsz és megkötöd a cipőmet?

Berki Renáta „Mazsi”: Sziasztok. Hát hogy segítettem neked.

A kérdés nem ez volt, hanem hogy ez vajon milyen üzenetet közvetít a magyar nőknek, mert titeket sokan néznek a tévében.

Berki Renáta „Mazsi”: Legyen szó a férjemről vagy másról, ha valakinek kikötődik a cipőfűzője, egy idegennek is szólok, hogy ne bukjon fel. A szerettemnek nem esik nehezemre bekötni sem.

(Szakadozik a vonal, hamar véget ér a telefonhívás.)

Azt értsék meg, és legyenek szívesek azért ne álljanak hozzám támadólag, mert én sem állok.

Mindenkihez így állunk.

Az baj.

Ez nem egy támadó álláspont.

Bármire tudnak használni, bármilyen szalagcímet el tudnak velem adni, csak legyünk partnerek. Ne kijátsszanak, hanem játsszanak velem. Jó?

2014-ben az Édes élet című műsorban Klapka Györgytől vásárolt egy „aranyrudat”, amiről kiderült, hogy igazából hungarocell. Ez sokaknak szimbolikus volt a reality-műfajára nézve. A vagyonának a többi része, ami látszik a képernyőn, az is valótlan?

Ez nem lett valótlan, hanem sajnos Klapka úr miatt vált valótlanná. Odamentünk és nem volt nála egy kiló arany, csak törtben. A tört arany szarul néz ki a műsorban, meg nem is veszek, mert rúdban szeretem. Nem volt viszont más forgatási napunk és helyszínünk, ezért a gyártásvezető és a csapatom kreatívoskodott.

Én valójában akartam venni egy kiló aranyat befektetésnek, amit később nem tőle, hanem mástól kellett megvennem. Ennyi a sztori.

Én azért nem esek el, mert nem forgatókönyv szerint élek, hanem a valóságot mutatom.

Ha azt látja, hogy autót vásárolok, akkor autót vásárolok.

Utolsó kérdés: miért beszél magáról rendszeresen egyes szám harmadik személyben?

Mert jó. Mert tudok?

Olyan kicsit, mintha nem saját magáról, hanem egy kreált személyiségről beszélne, amikor a Berkinek hívja magát.

Szerepeket játszunk. A Berki egy szerep, egy brand és van mellette a Berki Krisztián.

Legközelebb esetleg interjúzhatunk Berki Krisztiánnal a Berki brand helyett?

Abszolút.

Mivel megvolt az első interjúnk, és túlvagyunk a tűzkeresztségen, ezért legközelebb nálam, az otthonomban várom önöket. Bevilágítva.

De nem a helyszín a lényeg.

Most ígértem meg.

FOTÓK: Varsányi Bence / Azonnali

Szűcs Donát
Szűcs Donát az Azonnali operatív vezetője

Erőforrás- és tartalomgazdálkodási előadó. Kávét feketén, teknót hidegen.

olvass még a szerzőtől
Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek