Hackertámadás érte a koronavírus-vakcinákat engedélyező Európai Gyógyszerügynökséget

Szerző: Petróczi Rafael
2020.12.09. 18:18

Az EU-s tagállamokban a koronavírus-vakcinákat engedélyező szerv teljes vizsgálatot indított, szoros együttműködésben a hatóságokkal.

Hackertámadás érte a koronavírus-vakcinákat engedélyező Európai Gyógyszerügynökséget

„Az Európai Gyógyszerügynökség hackertámadás áldozata lett. Az ügynökség gyorsan teljes vizsgálatot indított, a bűnüldöző szervekkel és más érintett szervezetekkel szoros együttműködésben” – adta hírül szerdán az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). További részleteket az EMA – a folyamatban lévő nyomozásra való tekintettel – nem osztott meg.

A hackertámadás azonban több okból sem intézhető el egy kézlegyintéssel: egyrészt – mint azt korábban részletesen megírtuk

ez az az uniós szerv, ami engedélyezi a tagállamokban az egyes koronavírus-vakcinák forgalomba hozatalát és felhasználását a lakosság beoltásához.

Ennek során az EMA szakértői átnézik a tőlük függetlenül működő gyógyszergyártó cégek dokumentációját a vakcináik befejezett teszteléséről, és ha mindent rendben találnak, akkor adják meg az engedélyt. Erre azért van szükség – mint azt Rusvai Miklós egyetemi tanár és víruskutató az Azonnalinak elmondta –, mert a gyógyszergyártó cégek bizony elfogultak lehetnek a saját vakcinájuk tesztelésekor: ezért iktat be az EU egy utolsó szűrőt a vakcina-engedélyeztetési folyamatba az EMA képében.

Az EMA-t ettől függetlenül – hála egy homályosan megfogalmazott uniós direktívának – megkerülhetik a tagállamok, ha akarják (erre alapozva beszél arról Orbán Viktor, hogy az EMA által nem engedélyezett orosz, kínai vagy izraeli vakcinák is hamarosan rendelkezésre állhatnak Magyarországon), ettől függetlenül azonban tény és való: a hackertámadást elszenvedő EMA a járványidőszakban kiváltképp fontos intézménye az EU-nak.

Ráadásul nem csupán az EMA az egyetlen koronavírus-helyzethez kapcsolható intézmény, amit hackertámadás ért az elmúlt hónapokban:

november végén Észak-Koreából próbáltak betörni az egyik ismert gyógyszergyártó, a brit AstraZeneca számítógépes rendszerébe,

júliusban pedig vélhetőleg orosz hackerek vettek célba – sikertelenül – brit, amerikai és kanadai gyógyszergyártókat.

Az EMA egyébként záros határidőn belül engedélyezheti két gyógyszergyártó koronavírus-vakcinájának forgalmazását is: az amerikai-német Pfizer-BioNTech vakcinájára december 29-én, az amerikai Modernáéra pedig jövőre, január 12-én mondhatja rá az áment az uniós szerv.

NYITÓKÉP: Európai Bizottság / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek