AstraZeneca: Gyorsan el fogjuk tudni juttatni a vakcinánkat az uniós tagállamokba

Szerző: Petróczi Rafael
2020.11.24. 10:53

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

AstraZeneca: Gyorsan el fogjuk tudni juttatni a vakcinánkat az uniós tagállamokba

Hétfőn jelentette be a brit AstraZeneca gyógyszergyártó a saját koronavírus elleni vakcinájának klinikai tesztelési eredményeit: ezek szerint azok körében, akik egy hónapos különbséggel kaptak egy-egy teljes adag oltóanyagot, 70,4 százalékban alakult ki védettség a vírussal szemben. Akiknél viszont úgyszint egy hónapos különbséggel, ám először csak fél, majd egy egész adagot fecskendeztek be, azok körében a vakcina 90 százalékos hatékonyságot ért el.

Az eredmények ismeretében Iskra Reic, az AstraZeneca európai és kanadai régióért felelős ügyvezető alelnöke már be is jelentette:

relatíve gyors engedélyeztetési folyamatra számít az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) – ezt követően kezdhetné meg a cég a vakciánja forgalmazását az EU-ban.

Mint azt az Azonnalin is részletesen körüljártuk, egy-egy vakcina három fázisból álló klinikai tesztelését (amiben azt nézik, hogy a leendő gyógyszer biztonságos és hatékony-e a koronavírussal szemben) a vakcinatulajdonos gyógyszergyártó cég végzi – így a tesztelés eredményei is elfogultak lehetnek.

Éppen ezért az Unióban egy további szűrőn is át kell esnie a vakcináknak a forgalomba hozatal előtt: az EU szakmai intézménye, az Európai Gyógyszerügynökség áttekinti a tesztelés dokumentációját, és ha ők is mindent rendben találnak, akkor lehet a készítménnyel uniós állampolgárokat is beoltani. Van azonban egy jogi kiskapu is, ami lehetőséget ad arra a tagállamoknak, hogy az EMA-t megkerülve hozzanak forgalomba vakcinákat – ezt használhatja ki Magyarország például az orosz Sputnik-vakcina esetében.

Az AstraZeneca azonban a hosszabb, EMA-engedélyeztetéssel egybekötött utat választja, aminek kapcsán Iskra Reic a Euronewsnak kifejtette:

„Teljességgel meg vagyok győződve és magabiztos vagyok, hogy a remélt EMA-engedély megadása után nagyon gyorsan képesek leszünk szétosztani a vakcinát az EU-s tagállamokban viszonylag egyidőben.”

A klinikai tesztelés eredményeihez Iskra Reic hozzátette azt is:  jobban meg kell érteniük az okait és a biológiai hátterét az eredményeknek, hogy miért eltérő a vakcina hatékonysága a különböző dózisban beoltottak között – erre az elemzésre az elkövetkező hetekben beérkező adatok alapján kerülhet sor.

Mindazonáltal a vakcinapiacon vannak más ígéretes termékek is: az amerikai-német Pfizer-BioNTech páros vakcinája például 95 százalékban volt hatékony a klinikai tesztek alapján, és ezt az értéket az amerikai Moderna vakcinája is majdnem elérte – tehát mindkettő hatékonyabbnak tűnik az AstraZeneca készítményénél.

Iskra Reic azonban óvva intett attól, hogy a különböző készítmények teszteredményeit egymáshoz viszonyítsuk. Szerinte az egyes tesztelések adatai egyáltalán nem összehasonlíthatóak, tekintve, hogy mind a tesztelés módszertana, kivitelezése, mind a beoltott kísérleti alanyok mások voltak. És egyébként is:

„Ez egyáltalán nem verseny, a világnak több, mint egy, kettő vagy három vakcinára van szüksége, ha tényleg minden embert rövid időn belül be akarunk oltani globálisan.”

NYITÓKÉP: Bicanski / Pixnio

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek