Hogyan teljen az idei koronakarácsony és a járványszilveszter?

2020.11.23. 12:50

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Hogyan teljen az idei koronakarácsony és a járványszilveszter?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Még az EU-s országok kormány- és államfőit tömörítő Európai Tanács múlt heti ülésén is szó volt arról, hogyan ünnepeljük idén az első karácsonyunkat a lockdownban. Konkrét döntést (még?) nem hoztak, annyit tudtunk meg, hogy a tagállamok vezetői azt szeretnék, ha lennének enyhítések a mostani szigorú szabályokon, és hogy az enyhítés lépésről lépésre, fokozatosan történne meg.

A német Spiegel hetilaphoz már szivárognak a német tartományi miniszterelnökök elképzelései, amikből aztán egy nagy, közös, egész Németországra vonatkozó szabályozást csinálnának. Eszerint karácsonyra és szilveszterre speciális szabályok vonatkoznának, az ünnepek előtt és után pedig önkéntes karanténra kérnének mindenkit. Az ünnepek idejére felfüggesztenék a szabályt, miszerint csak két háztartásból találkozhatnának egymással az emberek, és azon megy most a vita, hogy legyen-e felső határa az egyszerre egy lakásban tartózkodó emberek számának, és az mennyi legyen: öt? tíz? Az viszont már most biztos, hogy a 14 év alatti gyerekeket nem számolják ebbe bele. Ahogy az is, hogy szilveszter előtt senki nem árulhat majd tűzijátékokat, hogy a mentők és tűzoltók kapacitása ne erre menjen el.

A régiókat sárga-narancs-piros zónákra felosztó, az egyes színekhez egyre szigorúbb szabályokat rendelő Olaszországban december elején lépnek életbe az új rendelkezések, ekkor teszik nyilvánossá a tervek szerint azt is, hogy pontosan milyen szabályok vonatkoznak majd a karácsonyra idén. Egy biztos: még a legszigorúbb piros zónákban is lesznek enyhítések, ahogy az is biztos, hogy nem lesz egységes összolasz szabályozás, a színkód-rendszer marad az ünnepek alatt is.

A magyar miniszterelnöknek is van enyhítési szándéka, Márton-napkor arról beszélt, hogy „remélem, hogy más európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is a karácsonyi ünnepet szabadabban lehet megünnepelni, mint ahogyan most élünk”. Miután legutóbb a járványügyi szigorításokat két órával azok éjféli életbelépése előtt sikerült közzétennie az óriási apparátust működtető Orbán-kormánynak, abban a reményben, hogy legalább karácsonykor nem tartják bizonytalanságban a 15 milliós magyarságot, az Azonnalin már most elkezdünk erről egy vitát.

Mit szeretnél te, hogyan ünnepeljünk?

Nem látod viszont az alábbi ötleteink között, amit te szeretnél idén karácsonyra és szilveszterre? Írd meg nekünk egy rövid cikkben!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek