+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. november 23. hétfő, 12:50
Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Még az EU-s országok kormány- és államfőit tömörítő Európai Tanács múlt heti ülésén is szó volt arról, hogyan ünnepeljük idén az első karácsonyunkat a lockdownban. Konkrét döntést (még?) nem hoztak, annyit tudtunk meg, hogy a tagállamok vezetői azt szeretnék, ha lennének enyhítések a mostani szigorú szabályokon, és hogy az enyhítés lépésről lépésre, fokozatosan történne meg.

 

A német Spiegel hetilaphoz már szivárognak a német tartományi miniszterelnökök elképzelései, amikből aztán egy nagy, közös, egész Németországra vonatkozó szabályozást csinálnának. Eszerint karácsonyra és szilveszterre speciális szabályok vonatkoznának, az ünnepek előtt és után pedig önkéntes karanténra kérnének mindenkit. Az ünnepek idejére felfüggesztenék a szabályt, miszerint csak két háztartásból találkozhatnának egymással az emberek, és azon megy most a vita, hogy legyen-e felső határa az egyszerre egy lakásban tartózkodó emberek számának, és az mennyi legyen: öt? tíz? Az viszont már most biztos, hogy a 14 év alatti gyerekeket nem számolják ebbe bele. Ahogy az is, hogy szilveszter előtt senki nem árulhat majd tűzijátékokat, hogy a mentők és tűzoltók kapacitása ne erre menjen el.

 

A régiókat sárga-narancs-piros zónákra felosztó, az egyes színekhez egyre szigorúbb szabályokat rendelő Olaszországban december elején lépnek életbe az új rendelkezések, ekkor teszik nyilvánossá a tervek szerint azt is, hogy pontosan milyen szabályok vonatkoznak majd a karácsonyra idén. Egy biztos: még a legszigorúbb piros zónákban is lesznek enyhítések, ahogy az is biztos, hogy nem lesz egységes összolasz szabályozás, a színkód-rendszer marad az ünnepek alatt is.

 

A magyar miniszterelnöknek is van enyhítési szándéka, Márton-napkor arról beszélt, hogy „remélem, hogy más európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is a karácsonyi ünnepet szabadabban lehet megünnepelni, mint ahogyan most élünk”. Miután legutóbb a járványügyi szigorításokat két órával azok éjféli életbelépése előtt sikerült közzétennie az óriási apparátust működtető Orbán-kormánynak, abban a reményben, hogy legalább karácsonykor nem tartják bizonytalanságban a 15 milliós magyarságot, az Azonnalin már most elkezdünk erről egy vitát.

 

Mit szeretnél te, hogyan ünnepeljünk?

 

Nem látod viszont az alábbi ötleteink között, amit te szeretnél idén karácsonyra és szilveszterre? Írd meg nekünk egy rövid cikkben!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

Hiába tartják a szakértők jó készítménynek a két vakcinát, mivel elegendő mRNS-vakcina érkezik az országba, így szerintük felesleges használni.

A Kappu tulajdonosa szerint méltatlan helyzetbe hozná a vendégeit, ha elfogadná a védettségi igazolványokat. Inkább vállalja a veszteséget.

A korábbi kormányzati kommunikáció szerint május közepére hat, május végére hétmillió ember kaphatja meg az első koronavírus elleni oltását, azonban ezektől a számoktól jócskán elmaradunk.

168 települést ért el a több civil szervezet által lebonyolított kampány, 5 ezren már meg is kaphatták az első oltást. Tabletekkel regisztrálnak, konteókkal küzdenek meg.

1941. május 10-én Rudolf Hess, Adolf Hitler helyettese váratlanul Skóciába repült. Állítólag arra akarta rávenni Churchill ellenzékét: kössenek békét Németországgal, hogy elkerüljék a kétfrontos háborút.

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás