Decemberre halasztották a döntést az EU-s pénzről és a jogállamiságról

2020.11.19. 23:23

Késő estig tartott az EU-s állam- és kormányfők online konferenciája, Orbán eddig sikeresen blokkolta a költségvetést, mert nem született döntés. Karácsonyra járványügyi lazítások jöhetnek EU-szerte.

Decemberre halasztották a döntést az EU-s pénzről és a jogállamiságról

Charles Michel, az EU-s állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke csütörtökön késő este adott tájékoztatást az Európai Tanács megelőző online üléséről, ahová Orbán a vétó ígéretével érkezett, mondván: Magyarország nem támogatja a többéves költségvetést és a közös hitelből fedezendő koronavírus-csomagot, amíg az EU-s pénzeket jogállamisági feltételekhez kötő másik rendeletjavaslat nem olyan formát ölt, ahogy az neki tetszik.

Michel láthatóan a költségvetéshez jobban ragaszkodik

Orbán egyelőre a jelek szerint sikerrel blokkolt, ugyanis Michel a többéves költségvetésről diplomatikusan annyit közölt: „mint tudják, júliusban egyhangúlag megállapodtunk a költségvetésről és a mentőcsomagról. Ebben egységesnek kell maradnunk. Ez a pénzügyi csomag elengedhetetlen a gazdasági helyreálláshoz, ezért olyan hamar végre kell hajtanunk, ahogy csak lehet.”

Ennél  már megengedőbben fogalmazott a jogállamisági feltételrendszerről. Mint mondta: a tagállamok nagy többsége egyetért a kitárgyalt kompromisszummal (amelynek részleteiről itt írtunk). Néhány tagállam azonban jelezte, hogy nem tudja támogatni a többséget. „Folytatni fogjuk a tárgyalásokat, hogy mindenki számára elfogadható megoldást találjunk” – közölte, bár a jogállamisági mechanizmus elfogadásához nem kell egyhangúság, minősített többség is elég hozzá.

Magyarul

Michel szavaiból az látszik, hogy inkább a jogállamisági mechanizmushoz nyúlnának hozzá, azzal kapcsolatban tárgyalnak tovább, semmint, hogy a költségvetés és a mentőcsomag megváltoztatása szóba jönne.

Újságírói kérdésre az ügyről Michel még csak annyit árult el, hogy „van kompromisszumos javaslat az asztalon”. Érdemes ezen a ponton emlékeztetni, hogy az Európai Parlament, amelynek szintén kell a hozzájárulása a költségvetéshez, kifejezetten ragaszkodik a kitárgyalt jogállami mechanizmushoz.

Sajtóértesülések szerint egyébként mindössze tizenhat percig volt szó a jogállamiságról az ülésen, hamar nyilvánvaló lett ugyanis, hogy ezt nem csütörtök este fogják megoldani, így halasztották a problémát. Az orbáni álláspontot még saját kormánya ellenében is képviselő Janez Janša szlovén miniszterelnök a Twitterjén külön dicsérte, hogy a konferencián őszintén, a politikai korrektségtől mentesen tudtak beszélni a dolgokról.

A koronavírus volt a fő téma, nem a jogállamiság

Főleg a koronavírus-járvány eltérő tagállami kezelési gyakorlatainak valamiféle egységesítéséről volt szó. A cél az, hogy az egyes tagállamok elismerjék egymás teszteredményeit, főleg a jövőben egyre hangsúlyosabbá váló, gyorstesztnek is nevezett antigéntesztekét, ehhez azonban ki kell dolgozniuk még egy közös kritériumrendszert.

A vakcinákról annyit tudtunk meg, hogy hamarosan elérhetővé válnak, és bár a tárolásuk és szállításuk logisztikai kihívás lesz, a következő hetek feladata az lesz, hogy ezeket anyagilag és földrajzilag is elérhetővé tegyék az emberek számára, leépítve a bennük lévő ellenérzéseket a vakcina iránt.

Szó esett végül arról is, hogy karácsonyra valahogy enyhítsenek a járványügyi intézkedéseken – erről annyit tudtunk meg, hogy a tagállamok vezetői azt szeretnék, ha ez lépésről lépésre, fokozatosan történne meg.

Ha részletesebben is kíváncsi vagy arra, hogy mi van a jogállamisági javaslatban, ide kattints, ha véleménycikket olvasnál Orbán vétójáról, akkor pedig ide!

FOTÓ: Janez Janša / Twitter

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek