+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin
2020. november 19. csütörtök, 23:23
Késő estig tartott az EU-s állam- és kormányfők online konferenciája, Orbán eddig sikeresen blokkolta a költségvetést, mert nem született döntés. Karácsonyra járványügyi lazítások jöhetnek EU-szerte.

Charles Michel, az EU-s állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke csütörtökön késő este adott tájékoztatást az Európai Tanács megelőző online üléséről, ahová Orbán a vétó ígéretével érkezett, mondván: Magyarország nem támogatja a többéves költségvetést és a közös hitelből fedezendő koronavírus-csomagot, amíg az EU-s pénzeket jogállamisági feltételekhez kötő másik rendeletjavaslat nem olyan formát ölt, ahogy az neki tetszik.

 

Michel láthatóan a költségvetéshez jobban ragaszkodik

 

Orbán egyelőre a jelek szerint sikerrel blokkolt, ugyanis Michel a többéves költségvetésről diplomatikusan annyit közölt: „mint tudják, júliusban egyhangúlag megállapodtunk a költségvetésről és a mentőcsomagról. Ebben egységesnek kell maradnunk. Ez a pénzügyi csomag elengedhetetlen a gazdasági helyreálláshoz, ezért olyan hamar végre kell hajtanunk, ahogy csak lehet.”

 

Ennél  már megengedőbben fogalmazott a jogállamisági feltételrendszerről. Mint mondta: a tagállamok nagy többsége egyetért a kitárgyalt kompromisszummal (amelynek részleteiről itt írtunk). Néhány tagállam azonban jelezte, hogy nem tudja támogatni a többséget. „Folytatni fogjuk a tárgyalásokat, hogy mindenki számára elfogadható megoldást találjunk” – közölte, bár a jogállamisági mechanizmus elfogadásához nem kell egyhangúság, minősített többség is elég hozzá.

 

Magyarul

 

Michel szavaiból az látszik, hogy inkább a jogállamisági mechanizmushoz nyúlnának hozzá, azzal kapcsolatban tárgyalnak tovább, semmint, hogy a költségvetés és a mentőcsomag megváltoztatása szóba jönne.

 

Újságírói kérdésre az ügyről Michel még csak annyit árult el, hogy „van kompromisszumos javaslat az asztalon”. Érdemes ezen a ponton emlékeztetni, hogy az Európai Parlament, amelynek szintén kell a hozzájárulása a költségvetéshez, kifejezetten ragaszkodik a kitárgyalt jogállami mechanizmushoz.

 

Sajtóértesülések szerint egyébként mindössze tizenhat percig volt szó a jogállamiságról az ülésen, hamar nyilvánvaló lett ugyanis, hogy ezt nem csütörtök este fogják megoldani, így halasztották a problémát. Az orbáni álláspontot még saját kormánya ellenében is képviselő Janez Janša szlovén miniszterelnök a Twitterjén külön dicsérte, hogy a konferencián őszintén, a politikai korrektségtől mentesen tudtak beszélni a dolgokról.

 

A koronavírus volt a fő téma, nem a jogállamiság

 

Főleg a koronavírus-járvány eltérő tagállami kezelési gyakorlatainak valamiféle egységesítéséről volt szó. A cél az, hogy az egyes tagállamok elismerjék egymás teszteredményeit, főleg a jövőben egyre hangsúlyosabbá váló, gyorstesztnek is nevezett antigéntesztekét, ehhez azonban ki kell dolgozniuk még egy közös kritériumrendszert.

 

A vakcinákról annyit tudtunk meg, hogy hamarosan elérhetővé válnak, és bár a tárolásuk és szállításuk logisztikai kihívás lesz, a következő hetek feladata az lesz, hogy ezeket anyagilag és földrajzilag is elérhetővé tegyék az emberek számára, leépítve a bennük lévő ellenérzéseket a vakcina iránt.

 

Szó esett végül arról is, hogy karácsonyra valahogy enyhítsenek a járványügyi intézkedéseken – erről annyit tudtunk meg, hogy a tagállamok vezetői azt szeretnék, ha ez lépésről lépésre, fokozatosan történne meg.

 

Ha részletesebben is kíváncsi vagy arra, hogy mi van a jogállamisági javaslatban, ide kattints, ha véleménycikket olvasnál Orbán vétójáról, akkor pedig ide!

 

FOTÓ: Janez Janša / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb 180 fokot fordult Varsó álláspontja. Valami nincs rendben a lengyel jobboldali kormánykoalícióban.

Mit érne Budapest Varsó nélkül? Medve-Bálint Gergőt, a téma szakértőjét kérdeztük.

Mit is tervez pontosan az új jobboldali mozgalom? Interjú az alapító Bencsik Jánossal!

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás