+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin
2020. november 19. csütörtök, 23:23
Késő estig tartott az EU-s állam- és kormányfők online konferenciája, Orbán eddig sikeresen blokkolta a költségvetést, mert nem született döntés. Karácsonyra járványügyi lazítások jöhetnek EU-szerte.

Charles Michel, az EU-s állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke csütörtökön késő este adott tájékoztatást az Európai Tanács megelőző online üléséről, ahová Orbán a vétó ígéretével érkezett, mondván: Magyarország nem támogatja a többéves költségvetést és a közös hitelből fedezendő koronavírus-csomagot, amíg az EU-s pénzeket jogállamisági feltételekhez kötő másik rendeletjavaslat nem olyan formát ölt, ahogy az neki tetszik.

 

Michel láthatóan a költségvetéshez jobban ragaszkodik

 

Orbán egyelőre a jelek szerint sikerrel blokkolt, ugyanis Michel a többéves költségvetésről diplomatikusan annyit közölt: „mint tudják, júliusban egyhangúlag megállapodtunk a költségvetésről és a mentőcsomagról. Ebben egységesnek kell maradnunk. Ez a pénzügyi csomag elengedhetetlen a gazdasági helyreálláshoz, ezért olyan hamar végre kell hajtanunk, ahogy csak lehet.”

 

Ennél  már megengedőbben fogalmazott a jogállamisági feltételrendszerről. Mint mondta: a tagállamok nagy többsége egyetért a kitárgyalt kompromisszummal (amelynek részleteiről itt írtunk). Néhány tagállam azonban jelezte, hogy nem tudja támogatni a többséget. „Folytatni fogjuk a tárgyalásokat, hogy mindenki számára elfogadható megoldást találjunk” – közölte, bár a jogállamisági mechanizmus elfogadásához nem kell egyhangúság, minősített többség is elég hozzá.

 

Magyarul

 

Michel szavaiból az látszik, hogy inkább a jogállamisági mechanizmushoz nyúlnának hozzá, azzal kapcsolatban tárgyalnak tovább, semmint, hogy a költségvetés és a mentőcsomag megváltoztatása szóba jönne.

 

Újságírói kérdésre az ügyről Michel még csak annyit árult el, hogy „van kompromisszumos javaslat az asztalon”. Érdemes ezen a ponton emlékeztetni, hogy az Európai Parlament, amelynek szintén kell a hozzájárulása a költségvetéshez, kifejezetten ragaszkodik a kitárgyalt jogállami mechanizmushoz.

 

Sajtóértesülések szerint egyébként mindössze tizenhat percig volt szó a jogállamiságról az ülésen, hamar nyilvánvaló lett ugyanis, hogy ezt nem csütörtök este fogják megoldani, így halasztották a problémát. Az orbáni álláspontot még saját kormánya ellenében is képviselő Janez Janša szlovén miniszterelnök a Twitterjén külön dicsérte, hogy a konferencián őszintén, a politikai korrektségtől mentesen tudtak beszélni a dolgokról.

 

A koronavírus volt a fő téma, nem a jogállamiság

 

Főleg a koronavírus-járvány eltérő tagállami kezelési gyakorlatainak valamiféle egységesítéséről volt szó. A cél az, hogy az egyes tagállamok elismerjék egymás teszteredményeit, főleg a jövőben egyre hangsúlyosabbá váló, gyorstesztnek is nevezett antigéntesztekét, ehhez azonban ki kell dolgozniuk még egy közös kritériumrendszert.

 

A vakcinákról annyit tudtunk meg, hogy hamarosan elérhetővé válnak, és bár a tárolásuk és szállításuk logisztikai kihívás lesz, a következő hetek feladata az lesz, hogy ezeket anyagilag és földrajzilag is elérhetővé tegyék az emberek számára, leépítve a bennük lévő ellenérzéseket a vakcina iránt.

 

Szó esett végül arról is, hogy karácsonyra valahogy enyhítsenek a járványügyi intézkedéseken – erről annyit tudtunk meg, hogy a tagállamok vezetői azt szeretnék, ha ez lépésről lépésre, fokozatosan történne meg.

 

Ha részletesebben is kíváncsi vagy arra, hogy mi van a jogállamisági javaslatban, ide kattints, ha véleménycikket olvasnál Orbán vétójáról, akkor pedig ide!

 

FOTÓ: Janez Janša / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tomislav Tomašević az exit poll szerint több, mint 48 százalékot kapott. Ez nem a végeredmény.

A CDU és több német város viszont az izraeli zászló kihelyezésével fejezte ki szolidaritását Izraellel.

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás