Aki nem csak a kijárási tilalom kijátszása miatt akar kutyát, annak van lehetősége az örökbefogadásra

Szerző: Vass Csaba
2020.11.23. 16:24

Az esti kijárási tilalom életbelépése óta is vannak olyanok, akik bátran utcára mehetnek nyolc után: a kutyasétáltatók. Szerencsére a magyar menhelyek nem adnak örökbe minden jöttmentnek kutyát, az igazi gazdik számára pedig most is van lehetőség. Mutatjuk, hogyan!

Aki nem csak a kijárási tilalom kijátszása miatt akar kutyát, annak van lehetősége az örökbefogadásra

A debreceni Bodolai Ferenc Add a Mancsod Alapítvány állatmenhelyén ideiglenesen felfüggesztették a kutyák örökbe adását, mivel az este 8 órás kijárási tilalom bevezetése óta alatt megnőtt irántuk a kereslet – a menhelyen pedig attól félnek, hogy az így örökbe adott négylábúakat a kijárási korlátozások kivezetése után visszavinnék a menhelyre.

 

Az este nyolc utáni kijárási tilalom alól ugyanis kivételt képeznek a kutyások: ők lakóhelyük 500 méteres körzetében sétáltathatják a kedvenceiket este nyolc után is, a szabályzat értelmében egy kutyát egy ember. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő egyébként a Facebook-oldalán világosította fel a kisállattartókat arról, hogy csak a kutyasétáltatás ad felmentést a kijárási tilalom alól –

nyulat páldául nem lehet este 8 után levinni sétálni.

 

Az RTL híradójának is nyilatkozó Csige Alexandra, a debreceni Bodolai Ferenc Add a Mancsod Alapítvány elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy ezt a drasztikus lépést azért kellett meghozniuk, mert a kijárási tilalom életbe lépése óta napi 30-40 telefont is kapnak olyan emberektől, akik azonnal szerettek volna kutyát, többen pedig egyenesen közölték, hogy csak

 

azért szeretnének éppen most örökbe fogadni, „hogy az esti kijárási tilalom után is lehessen már menni jobbra-balra egy kicsit”.

 

A debreceni menhely vezetője elmondta ugyanakkor azt is, hogy a kutyák örökbefogadásának lehetőségét nem zárták le mindenki előtt most sem. Csak a gyanúsan hirtelen, láthatóan a kijárási korlátozás miatt kutyát akaró emberekre vonatkozik a kutyastop – azon jelöltekre, akik már korábban jelezték örökbefogadási szándékukat, nem.

 

Az alapítvány elnöke közölte, hogy a várólistán szereplő gazdijelöltek is megkaphatják a kutyákat a most bevezetett korlátozások ideje alatt, ha bekerül hozzájuk olyan kutyus, amilyet ők szerettek volna örökbe fogadni, ezt a szándékukat pedig már korábban jelezték a menhely felé. Vannak ugyanis, akik apró testű kutyákat szeretnének, és már hónapok óta várják, hogy legyen egy ilyen mentésre váró kutya – előttük nem zárult be az ajtó.

 

Kutyát csak addig, amíg mentesít a korlátozás alól

 

Az egyik kiskapu, amit sok kutyáért jelentkező most kihasználna az alapítvány elnöke szerint, az az, hogy

 

az örökbefogadott kutyákat bármikor visszavihetik a menhelyre, mert ott visszafogadják őket.

 

Korábban volt lehetőség a menhelynél arra is, hogy valaki ideiglenes befogadóvá váljon – eziránt most nagyon megnőtt az érdeklődés.

 

A menhely akkor vette igénybe ideiglenes befogadók segítségét, amikor már saját telepükön nem volt hely az állatok számára, így azok egy ideiglenes gazdihoz kerültek mindaddig, amíg valaki örökbe nem fogadta őket, vagy fel nem szabadult egy hely.

 

Az ideiglenes befogadásnál az alapítvány magára vállalta az állatok étkeztetésének költségeit is – ezért is van, hogy a program iránt most megnőtt az érdeklődés.

 

„Ez most nem egy járható út, mivel tisztában vagyunk azzal, hogy az ilyen emberek nem tudják, hogyan kell bánni egy kutyával, nem tudják, hogyan kell kezelni, nem tudják, mik az igényei” – mondta az alapítványi elnök, aki kifejtette, hogy az ideiglenes örökbefogadás lehetőségét visszaszorították – csak a már meglévő ideiglenes örökbefogadóikkal dolgoznak együtt –, mert gyanús lett, hogy

 

eddig egy hónapban egy ideiglenes befogadójuk volt, most meg egy hét alatt egyszerre tízen akartak azzá válni.

 

Csige Alexandra elmondása szerint azonban már a járvány előtt sem volt egyszerű örökbefogadáni, és nem történhetett meg, hogy már az első találkozás alkalmával haza is vihette volna a gazdijelölt a kiszemelt kutyát.

 

Az örökbefogadóknak legalább két alkalommal kellett találkozniuk a kutyával az örökbefogadás előtt, amennyiben pedig kölyökkutyát szerettek volna befogadni, akkor is várniuk kellett az oltási program végéig, aminek a kiskutya nyolchetes kora után van vége. Az alapítvány munkatársai az örökbeadás előtt még előkontrollra is elmentek a gazdijelöltekhez, és csak akkor adták örökbe a kutyákat, ha a körülményeket megfelelőnek íélték meg.

 

A procedúrának még ezután sincs vége teljesen, ugyanis a végleges örökbeadást mindig megelőzi egy négyhetes próbaidő, ami alatt a gazdik is megbizonyosodnak arról, hogy a kutya jól érzi magát náluk, és jól kijönnek vele.

 

Általában sem egyszerű az örökbefogadás, most még jobban figyelnek

 

Megkerestük Novák Évát, az Állatbarát Alapítvány elnökét is, aki szintén nyilatkozott az RTL híradójának, hogy megtudjuk, milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy kutyát fogadjon örökbe valaki, továbbá mennyi időt ölel fel, amíg egy kutya a menhelyről eljut az örökbefogadó gazda otthonába.

 

Az alapítvány elnökének elmondása szerint Magyarországon

 

menhelyfüggő, hogy milyen gyorsan és milyen körülmények között lehet kutyákat befogadni.

 

Az Állatbarát Alapítványnak egy eléggé szigorú és bonyolult feltételrendszere van, éppen ezért ők nem állították le a kutyák örökbeadását az este 8 órás kijárási tilalom bevezetése utána sem, de az örökbefogadóknak továbbra is meg kell felelniük az általuk támasztott feltételeknek.

 

„Annyi kutya jön be most is az utcákról, hogyha teljesen befagyasztanánk az örökbe adást, akkor vagy felhalmozódnának az állatok, akiket nem tudnánk kezelni, vagy nem tudnánk fogadni további állatokat. Ezt pedig nem tehetjük meg” – mondja Novák Éva.

 

EGY ROSSZ ÁLLAPOTBAN LÉVŐ BULLDOG ORVOSI VIZSGÁLATÁT VÉGZIK AZ ALAPÍTVÁNY MUNKATÁRSAI. FOTÓ: ÁLLATBARÁT ALAPÍTVÁNY/FACEBBOK.

 

Annak, aki az alapítványtól szeretne örökbe fogadni, többször is találkoznia kell az adott kutyával, és ki kell töltenie egy kérdőívet is. Itt Novák Éva elmondása szerint már elbukhatnak azok, akik nem gondolják komolyan az örökbefogadást, és a kutya jöbendőbeli lakhelyéről is fényképet kérnek.

 

„Előfordulhat, hogy valaki azt mondja, amit mi hallani akarunk, de azért már van elég rutinunk ahhoz, hogy kiszűrjük azokat, akik nem gondolják komolyan”

 

– mondja Novák Éva, aki szerint azok, akik hirtelen felindulásból szeretnének kutyát örökbe venni, nem feltétlenül követik az állatvédelmi oldalakat, azzal azonban tökéletesen tisztában vannak, hogy a menhelyről, ahonnan örökbe fogadják a kutyát, oda vissza is lehet vinni azt.

 

Egy kutya örökbefogadása ennél az alapítványnál is egy hosszabb folyamat – leszámítva az olyan eseteket, amikor a gazdijelölt többszáz kilométert utazik egy adott kutyáért. Ekkor, ha az alapítvány munkatársai is úgy ítélik meg, akár első találkozás után is elvihető a kutya a menhelyről.

 

Az alapítványi elnök szerint az örökbefogadási idő elsősorban kutyafüggő, hiszen vannak olyan kutyáik is, akik már évek óta náluk élnek és zárkózottabbak – így előfordul, hogy aki ilyen kutyát szeretne örökbe fogadni, annak az örökbefogadás előtt akár öt-hat alkalommal is találkoznia kell az állattal, amíg kialakul a bizalmi viszony. Általában pedig – amennyiben a menhelyhez közel lakók fogadnak örökbe –  elvárás, hogy legalább két találkozás legyen a gazdijelölt és a kutya között.

 

Emellett az örökbeadott kutyákat már a menhelyen csippel látják el, beoltják és féregtelenítik, valamint a hathónaposnál idősebb egyedeket ivartalanítják is.

 

Nem adnak örökbe olyan gazdinak, aki kennelben vagy láncon tartaná a kutyát. Ezeket a feltételeket rögzítik egy örökbefogadási szerződésben,

 

ahol fontosnak tartották hangsúlyozni azt is: amennyiben az örökbefogadó nem szeretné tovább nevelni a kutyát, akkor azt ne egy harmadik félnek adja át, hanem juttassa vissza a menhelyre – ugyanis ők visszafogadási kötelezettséget vállalnak.

 

FOSTER, AZ ELHAGYATOTT FÉSZERBEN SZÜLETETT KÖLYÖKKUTYA ÚJDONSÜLT GAZDÁI KÖRÉBEN. FOTÓ: ÁLLATBARÁT ALAPÍTVÁNY/FACEBOOK.

 

Az alapítványi elnöktől azt is megtudtuk, hogy a visszafogadási kötelezettségről nem rendelkezik törvény, a magyarországi állatmenhelyek többsége ezt saját magától vállalja.

 

Az alapítványi elnök szerint a szigorú szabályok miatt nem fordul elő, hogy az örökbefogadók megszegnék a szerződésben vállaltakat, és emiatt szankcionálni kellene őket.

 

Novák Éva elmondta, hogy mivel az örökbefogadó gazdák tudják, hogy a kutya csippel van ellátva, ezért nem fordul elő, hogy a kutyát ismét utcára tegyék. Olyan azonban van, hogy a szerződésben vállaltak ellenére egy harmadik félnek adják tovább az állatot, de ez pénzbüntetést von maga után.

 

Kiszúrják, ha nem gondolod komolyan

 

Kállay Rita, a budapesti Rex Kutyaotthon Alapítvány operatív vezetője megkeresésünkre elmondta, hogy náluk március óta folyamatos a kutyák és macskák örökbefogadásának lehetősége, a kijárási korlátozás pedig nem növelte meg az érdeklődést az eddigiekhez képest.

 

Az operatív vezető elmondása szerint az elmúlt időszakban is nagyon nagy volt a kereslet a hozzájuk került kutyák és macskák örökbefogadására, naponta 10-15-20 érdeklődés érkezik hozzájuk.

 

A Rex Kutyaotthon Alapítványnál is komoly köröket kell futnia annak, aki kutyát vagy macskát szeretne örökbe fogadni, az állatot pedig befogadás előtt legalább két alkalommal meg is kell látogatnia. Figyelembe kell venni a kutya szocializációs szintjét is, hiszen fontos, hogy milyen gyorsan tud közeledni jövendőbeli gazdájához,

 

de a legjobb esetben is legalább két hétbe beletelik, amíg egy kutya vagy macska a menhelyről az új gazdájához kerül.

 

Kállay elmondása szerint a munkatársaik csak indokolt esetben mennek ki az örökbefogadóhoz leellenőrizni a körülményeket – ilyen indok lehet például örökbe adandó kutya különösen rossz állapota is –, de „mivel nincsenek rossz tapasztalataik”, ezért „annyi bizodalmuk van a gazdákban”, hogy ezt nem minden esetben szükségesnek.

 

Az alapítványnál egy többkörös örökbefogadási procedúrát működtetnek, aminek lépéseiről az alapítvány honlapján lehet részletesen olvasni, Kállay Rita szerint pedig pont ennek köszönhető az, hogy nagyon ritkán fordul csak elő, hogy egy már örökbefogadott állatot visszavisznek hozzájuk.

 

 

„Nyilván vannak olyan kutyusok, akik akár a szocializáltsági fokozatuk miatt problémásnak számítanak, és a legnagyobb körültekintés mellett sem biztos, hogy megfelelő lesz az örökbefogadás, és nem feltétlenül a gazdi hibájából” – mondja a Rex Kutyaotthon Alapítvány operatív vezetője, aki azt is elárulta, hogy tapasztalataik szerint egy már örökbefogadott állat leggyakoribb esetben akkor kerül vissza hozzájuk, ha a gazdájával esetleg történik valami, és nem tudnak megfelelő helyet találni számára a családban.

 

Az alapítványnál nem zárkóznak ugyanakkor el attól sem, hogy egy örökbefogadott állatot valami miatt a család továbbadjon egy harmadik félnek – ilyenkor viszont erről tájékoztatniuk kell az alapítványt is, hogy az örökbefogadási szerződést megváltoztassák.

 

Kállay Rita elmondta, hogy az régen rossz lenne, ha az örökbefogadóik között előfordulna, hogy bárkit is szankcionálni kellene az örökbefogadási szerződés megszegése miatt – ebben az esetben az örökbefogadási procedúrájukat is felül kellene vizsgálni, mert akkor az nem működne jól, de erre nincs szükség.

 

Az örökbe adott kutyák sorsát az alapítvány tudja ellenőrizni is, ugyanis erre megvan a megfelelő kapacitásuk, viszont erre általában nincs is szükség, ugyanis az örökbefogadók maguktól jelentkeznek folyamatosan. Sokan visszajárnak hozzájuk a kutyás foglalkozásokra is, illetve képeket és információkat küldenek az örökbefogadott kutyák és macskák állapotáról.

 

NYITÓKÉP: Állatbarát Alapítvány/Facebook

 

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek