Ezeken az Orbán-videókon nevettünk a legtöbbet 2020-ban

2020.12.30. 10:33

2020 Orbán Viktor éve volt – már ami a Facebook-videókat illeti. Volt itt minden: a cowboy rendet tett a parlamentben, akciófilmbe illő akciócsoportokat promózott, kovászos uborkát villantott, és sokak örömére el is némult, legalábbis egy járványügyi bejelentés erejéig. Mutatjuk az idei év legjobb Orbán-alakításait!

Ezeken az Orbán-videókon nevettünk a legtöbbet 2020-ban

9. Egy maréknyi közbeszerzésért

A parlamenti közvetítésekkel kapcsolatban hosszú évek óta az az érzésünk, hogy tengerentúli rapcsatákat nézek, ahol az a cél, hogy a keleti part minél jobban leoltsa a nyugati partot, és közben a közönség is tapsolva szórakozzon. A különbség mindössze annyi, hogy csillogó aranyfukszok helyett milliós Loius Vuitton-táskákat, kreatív sorok helyett pedig csak szegényes szókincset tudnak felmutatni nemzetünk nagyjai.

Orbán Viktor közösségi médiás csapatának viszont inkább a spagettiwesternekből ismert revolverpárbajok jutottak az eszébe a parlamenti felszólalásokról. Valljuk be, nem is nagyon lőttek mellé, mert ha a miniszterelnök szót kér, akkor az Akkezdet Phiait idézve legtöbbször valóban „verbális a pisztoly”, viszont

sokkal önazonosabb lett volna a videó, ha az unalmas steelgitározgatás helyett Ennio Morricone L'estasi dell'oroját („Az arany eksztázisa”) keverik Orbán szavai alá.

 

8. Hibátlan nőnapi köszöntés Margaret Szecsővel

 

Bármennyire is próbáltam, Orbán Viktor nőnapi videójában nem találtam hibát azon kívül, hogy a Soros-ösztöndíjjal Oxfordban tanult miniszterelnök Margaret Szecsőnek ejti benne Margaret Thatcher nevét. Így kell hibátlan nőnapi köszöntőt készítenie egy politikusnak: venni kell a magyar tévétörténet legnyomorultabb sorozatának a formátumát, amire az idősek nosztalgiázhatnak, és amit a fiatalabbak mémesíthetnek, majd

egy híres női politikustól vett idézettel kell hízelegni a „kettes személyi számúaknak”, az ellenzéki politikusnők gyalázását meg jól ki kell szervezni Bede Zsoltnak. Le a kalappal!

 

7. Néma gyereknek anyja se

 

Egy egész ország várta tűkön ülve, hogy alig pár nappal a tavaszi veszélyhelyzet és az iskolák bezárásának elrendelése után mit fog Orbán Viktor bejelenteni a magyar népnek: a kizárólag a Facebookon közvetített és a nagy terheltség miatt egyébként is akadozó adásból azonban legfeljebb azok érthettek meg bármit is, akik tudnak szájról olvasni. A miniszterelnöknek (vagy inkább a stábjának) sikerült ugyanis hang nélkül leadnia a felvételt, így

 

hosszú percekig premier plánból csodálhattuk a komoly arccal biztos valami fontosat bejelentő, megnémult Orbánt.

 

A felvételt ugyan a miniszterelnök profiljáról törölték, az internet azonban nem felejt, itt meg is tudod nézni: 6:32-től kezdődik a pantomim. A kínos baki persze megihlette a mémgyárosokat, mi is hoztunk nektek gyűjtést a legjobb alkotásokból. Íme egy kis ízelítő:

 

 

6. A magyar szuperhősök a helyükön vannak!

 

Annak ismeretében, hogy tavasszal – őszhöz képest – gyakorlatilag nem volt járvány Magyarországon, még röhejesebb a tavaszi védekezés politikai motorjait, az akciócsoportokat bemutató kisfilm. Orbán Viktorék valószínűleg arra gondolhattak, hogy ha most a Covid miatt amúgy is leáll a filmgyártás, ők azért megajándékozzák a magyarokat – ha mással nem is – legalább egy akciófilm előzetesére emlékeztető alkotással.

 

Hiszen mi mással is lehetne jobban megnyugtatni a népet veszélyhelyzetben, minthogy hegedűk heroikus futamai kíséretében lépdelnek a folyosón a magyarság komor arcú hősei: Gulyás Gergely, Maruzsa Zoltán vagy Révész Máriusz, na meg persze a Főnök maga.

 

 

Felhívás volt ez keringőre a mémgyárosoknak, és nem is kellett csalódnunk.

 

5. Helló, röfik után helló, ubik

 

Míg az ún. ellenzéki nyilvánosság azon pörgött májusban, hogy a Freedom House-nak sikerült megállapítania azt, amit Filippov Gábor politológus már két évvel ezelőtt kifejtett egy hosszú dolgozatban, Magyarország lakosságának fontos dolgokkal szintén nem foglalkozó másik fele Orbán Viktor kovászos uborkájával volt elfoglalva. Vissza se merjük keresni, hogy hány bejegyzés és történet született a miniszterelnök közösségimédia-felületein az ubikról, azt meg már meg sem tudnánk számolni, hány mém készült ezek alapján.

Az ubis történetívet sokan brandépítésnek vagy egyszerű figyelemelterelésnek tartották, de Orbán május végén rácáfolt ezekre a narratívákra, amikor Instagram-történetben szavaztatta meg, hogy mikorra lesz kész az uborkája (amit aztán Igor Matovič szlovák miniszterelnöknek adott). Ekkor világossá vált, hogy az ubizás nem csupán kommunikációs trükk, hanem kőkemény politika: a kormányfő a történettel megüzente a sorosista, álcivil szervezetnek, hogy a demokrácia bizony olyan kiváló állapotban van Magyarországon, hogy

mi, magyar állampolgárok, még azt is megszavazhatjuk, hogy mikor lesz kész a miniszterelnök uborkája!

Ráadásul a triplacsavaros észjárású miniszterelnöki socialmediás stáb Orbán legendássá vált, 2017-es röfis videójára visszautalva adott címet a lenti ubis videónak – mi ez, ha nem gerillamarketing mesterfokon?

 

4. Az orbáni valóságot még Orbán propagandavideójában is megkérdőjelezik

 

Az ugye megvan, hogy a magyar kormány a tavaszi hullám alatt tízezres nagyságban vásárolt lélegeztetőgépeket, leginkább Kínából? Az hagyján, hogy olyan horribilis áron, amit más EU-s tagállamnak eszébe sem jutott kifizetni Kínának, de azt tényleg senki nem hitte volna, hogy ezt még balfácán módjára megpróbálják promózni, és ki is teszik az ablakba.

 

Márpedig Orbán ezt csinálta a szeptemberi, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben forgatott videójában, ahol a miniszterelnök egy láthatóan fáradt egészségügyi dolgozónak próbálta feltenni az álszent kérdést: „És lélegeztetőgép? Az van elég?” Arra valószínűleg

 

Orbán sem számított, hogy a szemben ülő férfi nem bárgyú bólogatásba kezd, hanem őszintén elkezdi kifejteni a valóságot: nem a lélegeztetőgépek számával, hanem az azokat kezelni tudó technikusok hiányával van a probléma.

 

Persze egy olyan öreg rókát, mint Orbán, ennyivel nem lehetett zavarba hozni: amint érzékelte, hogy az általa felépített valóságot a saját propagandavideójában is megkérdőjelezik, gyorsan le is szerelte az egészségügyist azzal, hogy ő kvázi nem ezt kérdezte. Az eredmény rendkívül kínos még így is.

 

 

3. Orbán megoldja a blökihelyzetet, közben porig alázva a saját párttársát

 

Biodíszlet – ezt a szerepet rótta ki Orbán a saját pártjába tartozó Ovádi Péterre, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosra, akivel a miniszterelnök névleg azért találkozott, hogy megvitassa vele: a novemberi lockdown alatt hogyan oldják meg, hogy a gazdik le tudják vinni a kutyáikat este 8 után is sétálni.

 

Ehelyett Ovádi engedelmesen végigbólogathatta, ahogy a nagyfőnök megmondja neki – a probléma megoldásában elvileg kompetens szakpolitikusnak – a tutit arról, hogy hány kutyást érint a kijárási korlátozás, kell-e nekik külön időkorlátot szabni, és hogy mi legyen a kutyafuttatókkal.

 

Ha Orbán ennyire kutyába se veszi és megalázza a saját párttársát is, vajon hogyan bánik másokkal?

 

 

2. A kis Péter hívást kap Orbán tanár úrtól

 

Az általános iskola harmadik osztályába regresszált külügyminisztert felhívja az osztályfőnöke, hogy aztán a kis Péter jó eminens diákhoz híven a kiváló jegyek reményében rötyögjön Orbán tanár úr erőltetett nyugdíjaspoénjain.

Péter az az osztálytársunk, aki mindig egyenes háttal ült az első padban, úgy jelentkezett, hogy majd leesett a székéről, ha kellett, akkor szemrebbenés nélkül bemószerolta a tanárnál a legjobb barátait is (már ha volt neki olyan), kicsöngetés előtt öt perccel pedig mindig hangosan emlékeztette az osztályt, hogy elfelejtették leellenőrizni az aznapra feladott leckét, majd tesiórán elbőgte magát, amikor véletlenül fejbe találta egy labda.

A jövő politológusprofesszorai helyében biztosan nem statisztikákat és hasonlókat mutogatnánk a hallgatóknak, ha az Orbán-rendszer sajátos dinamikáit akarnánk bemutatni, hanem ezt a videót, ahol a miniszterelnök még kötelező olvasmányt is felad a külügyminiszternek. Reméljük, olvasónaplót is írt belőle, és nem kapott fekete pontot.

 

1. Orbán Viktor hiányolja a rendőrvicceket – az Azonnalinak kellett a segítségére sietni

 

Az év végére sikerült Orbánnak egy bizonyíthatóan fakenews-videót is felraknia a Facebook-oldalára, amiben az V. kerületi kapitányságra látogatott el járványügyben, és ami már a címében is azt a hamis állítást tartalmazza, hogy nincsenek ma Magyarországon rendőrviccek. A videóban Orbán hiányolja is a rendőrvicceket.

 

 

Az Azonnalinál viszont úgy gondoltuk: nem engedhetjük, hogy Orbán Viktor rendőrviccek nélkül csüggedjen. Ezért készítettünk egy videót, hogy mosolyt csaljunk a miniszterelnök úr arcára –

 

hiszen ha Orbán Viktor boldog, Magyarország is boldog!

 

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől
Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek