+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. november 11. szerda, 13:11
Tavasszal hetekig hiánycikk volt az élesztő a boltokban. Szerdától újabb szigorú korlátozások léptek életbe, de hogy hat ez majd az élesztő keresletére? A legrelevánsabb helyeken érdeklődtünk.

Mindenki emlékszik a tavaszi nagy élesztőínségre: a koronavírus-járvány első hulláma alatt hozott korlátozó intézkedések hatására rengetegen kezdtek pánikszerű élelmiszer-felhalmozásba. Külön műfaj volt az otthoni élelmiszer-előállításra való berendezkedés: a tavaszi kvázikarantén során felvirágzott az otthoni kenyérsütés és egyéb kézműves pékárugyártás. 

 

Ennek megfelelően az egyik hiánycikk az élesztő lett, aminek – mivel nagy mennyiségben megvásárolva sem terheli meg túlságosan a pénztárcát –

 

az olcsósága önmagában gátlástalan felhalmozásra csábított.

 

Heteken keresztül isteni szerencse kellett ahhoz, hogy az ember élesztőt kapjon; a családomhoz egyszer postán érkezett pár kocka, amire az anyósom csapott le egy vidéki szupermarketben, ahol épp akkor rakták ki a polcra, amikor ő is ott volt. 

 

EZ NEM VICC, TÉNYLEG ÍGY ÉRKEZETT POSTÁN A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY MIATTI PÁNIK IKONIKUS HIÁNYCIKKE 2020 TAVASZÁN.

 

Szerdától a járvány második hulláma miatt újra korlátozások léptek érvénybe Magyarországon, és arra voltunk kíváncsiak, az ország egyetlen élesztőgyára számít-e a tavaszihoz hasonló pánikvásárlásokra. E-mailben megkerestük tehát a Budafoki Élesztőt előállító Lesaffre Magyarország Kft-t azzal, hogy 

 

+ számítanak-e arra, hogy a tavaszi helyzethez hasonlóan pánikszerűen felvásárolják az emberek a boltokból az élesztőt,

 

+ érkezett-e a kereskedelmi partnereinktől erre vonatkozó jelzés,

 

+ és tervezik-e emiatt növelni az élesztő termelését.

 

Levelünkre nem reagáltak, telefonon pedig nem tudtuk elérni a gyárat, végül a Budafoki Élesztő Facebook-oldalán keresztül küldött Messenger-üzenetünkre kaptunk választ:

 

megköszönték a lehetőséget, és közölték, nem szeretnének nyilatkozni.

 

Mi lehet ennek az oka? Tavasszal világos Facebook-bejegyzésben magyarázták el, miért nincs élesztő a polcokon: a pánikvásárlók pillanatok alatt elkapkodták, és akkora mennyiségben vitték az élesztőt, amit valószínűleg fel sem tudtak használni. Ahogy tavasszal elmondták azt is, hogy hogyan igyekeztek kielégíteni a megnövekedett keresletet: növelték a termelést, és az élelmiszeripari felhasználásra szánt nagy kiszerelésű élesztőiket is forgalomba hozták a boltokban. Most azonban nem árulták el, hogy számítanak-e a tavaszi helyzet megismétlődésére, és hogy hasonlóan járnak-e majd el.

 

CBA: Minden oké

 

A kereskedői oldalról egyelőre nem tapasztalható a tavaszihoz hasonló pánikfelvásárlás – ezt Fodor Attila, a CBA üzletlánc kommunikációs igazgatója mondta az Azonnalinak. A szakember kiemelte, hogy semmi rendkívülit nem észleltek az üzleteikben, nem emelkedett meg a forgalom, és nincs egyik termékből sem hiány. Az egyetlen változás, amire az üzletláncnál számítanak, hogy a 19 órai zárás miatt kora este, a 17 és 19 óra közötti idősávban megnövekszik majd a forgalom, ám hogy így is lesz-e, azt legkorábban szerda este fogják látni.

 

Az élesztőből sincs hiány, folyamatos az ellátás, a termék elérhető az üzletek polcain,

 

 – hangsúlyozta Fodor, aki a boltokból kapott visszajelzések alapján egyelőre sem az élesztő, sem más termék kapcsán nem látja megismétlődni a tavaszi pánikszerű felvásárlásokat.

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás