Zsidó-muszlim motorosbanda védte a zsidó sírhelyeket Koppenhágában a kristályéjszaka évfordulóján

Szerző: Varsányi Bence
2020.11.10. 12:28

Tavaly egy másik dán városban 84 sírt rongáltak meg neonácik, ezt akarták most megelőzni.

Zsidó-muszlim motorosbanda védte a zsidó sírhelyeket Koppenhágában a kristályéjszaka évfordulóján

A dán Muju & Co. motorosklub „békejárőrei” a november 9. és 10. közötti éjjelen, az 1938-as kristályéjszaka évfordulóján a koppenhágai Vestre Kirkegård temető zsidó sírhelyeit őrizték a neonáci támadásoktól.

A világ első zsidó-muszlim motorosbandája azért alakult, hogy megmutassák, a két kisebbség tud békében is élni egymás mellett,

sőt, minden konfliktus ellenére a legtöbb zsidó és muszlim nem egymás ellensége. A hasonló szervezetekkel ellentétben a Muju & Co. ráadásul női motorosokat is szívesen lát sorai között.

Az éjjeli békejárőrözés apropóját az adta, hogy a nácik zsidóüldözésének kezdetét jelentő kristályéjszaka évfordulóján tavaly a jütlandi Randersben több mint nyolcvan síremléket festettek le a Nordfront nevű neonáci mozgalom tagjai, de további négy dán városban is rongáltak meg sírokat és házakat.

„A sírhelyek számunkra szentek, függetlenül attól, hogy ki nyugszik bennük.”

– nyilatkozta egy klubtag a dán közmédiának.

A skandináv országban egyébként nagy kultúrája van a motoroskluboknak, a Hells Angels még a hippimozgalommal egy időben gyűrűzött be Dániába, utána pedig sorra alakultak az „őshonos” klubok is.

A Hells Angels, és a különböző, főleg második és harmadik generációs muszlimokból álló bandák a drogpiacért vívott, gyakran fegyveres harc miatt ugyan sok problémát okoztak az elmúlt évtizedekben, a motorosklubok túlnyomó része nem végez semmiféle törvénybe ütköző tevékenységet.

NYITÓKÉP: MuJu & Co. MC Danmark / Facebook

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek