+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

A dán Muju & Co. motorosklub „békejárőrei” a november 9. és 10. közötti éjjelen, az 1938-as kristályéjszaka évfordulóján a koppenhágai Vestre Kirkegård temető zsidó sírhelyeit őrizték a neonáci támadásoktól.

 

A világ első zsidó-muszlim motorosbandája azért alakult, hogy megmutassák, a két kisebbség tud békében is élni egymás mellett,

 

sőt, minden konfliktus ellenére a legtöbb zsidó és muszlim nem egymás ellensége. A hasonló szervezetekkel ellentétben a Muju & Co. ráadásul női motorosokat is szívesen lát sorai között.

 

Az éjjeli békejárőrözés apropóját az adta, hogy a nácik zsidóüldözésének kezdetét jelentő kristályéjszaka évfordulóján tavaly a jütlandi Randersben több mint nyolcvan síremléket festettek le a Nordfront nevű neonáci mozgalom tagjai, de további négy dán városban is rongáltak meg sírokat és házakat.

 

„A sírhelyek számunkra szentek, függetlenül attól, hogy ki nyugszik bennük.”

 

– nyilatkozta egy klubtag a dán közmédiának.

 

A skandináv országban egyébként nagy kultúrája van a motoroskluboknak, a Hells Angels még a hippimozgalommal egy időben gyűrűzött be Dániába, utána pedig sorra alakultak az „őshonos” klubok is.

 

A Hells Angels, és a különböző, főleg második és harmadik generációs muszlimokból álló bandák a drogpiacért vívott, gyakran fegyveres harc miatt ugyan sok problémát okoztak az elmúlt évtizedekben, a motorosklubok túlnyomó része nem végez semmiféle törvénybe ütköző tevékenységet.

 

NYITÓKÉP: MuJu & Co. MC Danmark / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás