+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. november 2. hétfő, 19:34
Hívők ezrei igyekeztek megsimogatni a vírus miatt elhunyt montenegrói metropolita holttestét vasárnap. Közben nagyban bagóztak a járványügyi szabályokra, de ez valószínűleg az elhunyt a metropolitának sem lett volna ellenére.

Múlt pénteken jelentették be, hogy koronavírus-fertőzésben meghalt Amfilohije Radović, a montenegrói szerb ortodox egyház feje, akinél október 5-én diagnosztizálták a fertőzést, az egyházfőt azóta egy podgoricai kórházban kezelték. A montenegrói ortdox egyház fejének temetési szertartására vasárnap került sor az ország fővárosában található Krisztus Feltámadása katedrális előtti téren, ahová hívők ezrei zarándokoltak el, hogy leróják kegyeletüket.

 

Az internetre kikerült képek, és a sajtóban megjelent hírek arról tanúskodnak, hogy a temetési szertartásra összesereglett hívők magasról tettek a hatóságok által kiadott intézkedésekre, sokan maszkot sem viseltek, a szociális távolságtartásról nem is beszélve. A püspök holttestét nyitott koporsóban ravatalozták fel a katedrális előtt. A szertartást megelőzően a hívek a katedrálisban is leróhatták kegyeletüket a holttest elött,

 

közülük többen meg is simogatták az elhunyt egyházfő homlokát, de volt, aki csókkal is illette azt.

 

A szertartásról készült videofelvételen látszik, hogy a gyászolók jelentős része nem visel maszkot a zárt térben sem. 

 

Radović életében nem tartozott azok közé, akik túlságosan komolyan vették volna a koronavírus-fertőzést. Májusban a szerb ortodox egyház által rendkívül tisztelt Szent Vasilije Ostroški búcsuján arról prédikált a híveinek, hogy

 

a búcsú valójában „Isten vakcinája a koronavírusra”.

 

Ennek kapcsán pedig elmondta, hogy jó lesz, ha majd a tudósok feltalálják a koronavírus ellenszerét – de már létezik egy vakcina, ami kiállta az évszázadok próbáját, ez pedig a búcsú.

 

A 82 éves montenegrói egyházfőt kétoldali tüdőgyulladással kezelték, 

 

a halála előtt tíz nappal már negatív koronavírus-tesztet produkált, ennek ellenére péntekre annyira leromlott az állapota, hogy lélegeztetőgépre kellett kapcsolni.

 

Montenegró lakossága valamivel több mint 600 ezer fő, a járvány megjelenése óta pedig több mint 18 ezer esetet regisztráltak az országban – a kórban elhunytak száma pedig már meghaladta a 300-at.

 

NYITÓKÉP: Amfilohije Radović / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A német törvényhozásban úgy kell berendezkedni a faxtalan életre, hogy a kormány még mindig 900 faxgépet használ.

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

Nem azért, mert ne értenének hozzá: a beoltatandó egészségügyi dolgozók nem jelentek meg az oltáson.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás