Több ezren simogatták a koronavírusban elhunyt metropolita homlokát Montenegróban

Szerző: Vass Csaba
2020.11.02. 19:34

Hívők ezrei igyekeztek megsimogatni a vírus miatt elhunyt montenegrói metropolita holttestét vasárnap. Közben nagyban bagóztak a járványügyi szabályokra, de ez valószínűleg az elhunyt a metropolitának sem lett volna ellenére.

Több ezren simogatták a koronavírusban elhunyt metropolita homlokát Montenegróban

Múlt pénteken jelentették be, hogy koronavírus-fertőzésben meghalt Amfilohije Radović, a montenegrói szerb ortodox egyház feje, akinél október 5-én diagnosztizálták a fertőzést, az egyházfőt azóta egy podgoricai kórházban kezelték. A montenegrói ortdox egyház fejének temetési szertartására vasárnap került sor az ország fővárosában található Krisztus Feltámadása katedrális előtti téren, ahová hívők ezrei zarándokoltak el, hogy leróják kegyeletüket.

Az internetre kikerült képek, és a sajtóban megjelent hírek arról tanúskodnak, hogy a temetési szertartásra összesereglett hívők magasról tettek a hatóságok által kiadott intézkedésekre, sokan maszkot sem viseltek, a szociális távolságtartásról nem is beszélve. A püspök holttestét nyitott koporsóban ravatalozták fel a katedrális előtt. A szertartást megelőzően a hívek a katedrálisban is leróhatták kegyeletüket a holttest elött,

közülük többen meg is simogatták az elhunyt egyházfő homlokát, de volt, aki csókkal is illette azt.

A szertartásról készült videofelvételen látszik, hogy a gyászolók jelentős része nem visel maszkot a zárt térben sem. 

Radović életében nem tartozott azok közé, akik túlságosan komolyan vették volna a koronavírus-fertőzést. Májusban a szerb ortodox egyház által rendkívül tisztelt Szent Vasilije Ostroški búcsuján arról prédikált a híveinek, hogy

a búcsú valójában „Isten vakcinája a koronavírusra”.

Ennek kapcsán pedig elmondta, hogy jó lesz, ha majd a tudósok feltalálják a koronavírus ellenszerét – de már létezik egy vakcina, ami kiállta az évszázadok próbáját, ez pedig a búcsú.

A 82 éves montenegrói egyházfőt kétoldali tüdőgyulladással kezelték, 

a halála előtt tíz nappal már negatív koronavírus-tesztet produkált, ennek ellenére péntekre annyira leromlott az állapota, hogy lélegeztetőgépre kellett kapcsolni.

Montenegró lakossága valamivel több mint 600 ezer fő, a járvány megjelenése óta pedig több mint 18 ezer esetet regisztráltak az országban – a kórban elhunytak száma pedig már meghaladta a 300-at.

NYITÓKÉP: Amfilohije Radović / Wikipedia

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek