Montenegróban erőszakos tüntetésekbe torkollott egy új szerb ortodox metropolita kinevezése

2021.09.05. 10:13

Az egyház lényegében megbuktatta az egyházi tulajdonra pályázó szocdem elnök pártját, aki azonban azzal vádolja a lakosság többségét lefedő egyházat, hogy az ország függetlenségét ássa alá, ezért arra buzdította a tüntetőket, hogy zavarják meg az új vallási vezető beavatását.

Montenegróban erőszakos tüntetésekbe torkollott egy új szerb ortodox metropolita kinevezése

„Ez nem Szerbia!” – többek között ezt kiabálták többen abból a több ezer tüntetőből, akik utakat zártak le Montenegró déli részén, a szerb ortodox egyház új metropolitájának beiktatása ellen tiltakozva – írja a BBC.

A demonstrálók köveket dobáltak a rendőrökre és elkezdték lebontani a biztonsági kerítést a körül a cetinje-i kolostor körül, ahol vasárnap az új egyházi vezető ceremóniáját tartják. 

A tiltakozások mutatják Szerbiától a 2006-ban népszavazáson függetlenedő országban továbbra is jelen lévő feszültségeket.

A szerb ortodox egyház Montenegró legnagyobb vallási szervezete, de a közelmúltban konfliktusba kerültek Milo Gyukanovics elnökkel. A korábbi kormányfő szerint az egyház az ország függetlenségét megpróbálja aláásni, hogy Szerbia visszavegye az irányítást felettük.

Gyukanovics ezért arra hívta fel a tüntetőket, hogy zavarják meg II. Joanikije új metropolita trónra lépését.

Az egyik tüntető Andjela Ivanovic a Reuters-nek arról beszélt: azért vannak kinn a barikádokon, mert elegük van abból, hogy Belgrád megtagadja a nemzetüket és megmondja nekik, mik lehetnek a vallásgyakorlással kapcsolatos jogaik.

Minden Montenegróban épült templom az itteni emberekhez és Montenegró államhoz tartozik – tette hozzá.

A konfliktus mögött az állhat, hogy miután az elnök elfogadtatott egy törvényt, mely egyházi tulajdonra tartott igényt az állam részéről, a lakosság többségét magában foglaló egyház az ellenzék mellett kampányolt. Ez sikeres is lett, ugyanis a kormányzó szociáldemokrata párt három évtizedes hatalomgyakorlás után meg is bukott.

CÍMLAPKÉP: Ivana Stradner / Twitter

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek