+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. november 2. hétfő, 17:03
Lazább maszkviselési szabályok, éjfélig nyitvatartó éttermek, átlógó olaszok: San Marino gazdasága olyannyira a turizmusra épül, hogy a növekvő esetszámok ellenére sem hajlandó alkalmazni az olasz járványügyi szigort. Fotókon mutatjuk, hogyan küzd a járvánnyal a világ legrégebbi köztársasága!

SAN MARINO A VILÁG LEGRÉGEBBI KÖZTÁRSASÁGA, ÉS MINT ILYEN, EURÓPA HARMADIK LEGKISEBB ÁLLAMA, CSAK MONACO ÉS A VATIKÁN KISEBB NÁLA. A HARMINCEZRES MINIÁLLAMOT OLASZORSZÁG TELJESEN KÖRBEÖLELI, AZ OLASZOKTÓL KAPJA AZ ÁRAMOT, A GÁZT ÉS MÉG SOK MÁST, EGY DOLOGBÓL NEM KÉRNEK CSAK: A JÁRVÁNYÜGYI SZIGORBÓL.

 

SAN MARINO BEVÉTELÉNEK NAGYRÉSZÉT AZ ALACSONY ADÓK MIATT ITT ADÓZÓ CÉGEKEN ÉS MAGÁNSZEMÉLYEKEN (MEG AZ EZEN PÉNZEKET KEZELŐ BANKOKON) TÚL A TURIZMUS ADJA. NOHA OLASZORSZÁGBAN AZ ÚN. SZOFT LOCKDOWN MIATT BE KELL ZÁRNIUK ESTE HATKOR AZ ÉTTERMEKNEK ÉS BÁROKNAK, EZ ITT NINCS ÍGY. A MASZKVISELÉSI SZABÁLYOK IS ELTÉRNEK. ITT A LEGTÖBB OLYAN DOLOG, AMI OLASZORSZÁGBAN KÖTELEZŐ: AJÁNLOTT.

 

SAN MARINOBAN A KÜLTÉRI MASZKVISELÉS AKKOR KÖTELEZŐ CSAK, HA EGY MÉTERNÉL KÖZELEBB KERÜLNEK EGYMÁSHOZ AZ EMBEREK. AMÚGY CSAK AJÁNLOTT.

 

CSAKHOGY A JÁRVÁNY MIATT TURISTÁBÓL SINCS ANNYI, MINT KORÁBBAN LENNI SZOKOTT. NOHA ANNYIRA NEM DURVA A HELYZET, MINT A SZOMSZÉDBAN, NE LEGYENEK ILLÚZIÓINK AFELŐL, HOGY AZ OLASZORSZÁGGAL GYAKORLATILAG EGYBENŐTT TERÜLETEN MÁS LENNE A JÁRVÁNY LEFOLYÁSA: AZ ÚJ FERTŐZÖTTEK SZÁMAI A MINIÁLLAMBAN IS NŐNEK (AZ ELMÚLT NAPOKBAN ÁTLAGOSAN 30-35 ÚJ ESET VOLT), ÁM A JÓ SAN MARINÓI EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS MIATT LEGUTOLJÁRA MÁJUS 24-ÉN HALT MEG ITT BÁRKI IS A COVID MIATT.

 

MOSTANÁBAN AKÁR 60 EURÓÉRT IS KAPNI SAN MARINOBAN EGY NÉGYCSILLAGOS HOTELSZOBÁT, HOGY LEGALÁBB A SZOBÁK HARMADA, JOBB ESETBEN FELE MEGTELJEN. A KÉPEN A COVID-KOMPATIBILIS SZÁLLODAI REGGELI: A BÜFÉ CSAK A LÁTVÁNY KEDVÉÉRT VAN OTT, A PINCÉRTŐL KELL MEGRENDELNI, HOGY MELYIKBŐL MENNYIT KÉR A VENDÉG.

 

A TURISTÁK TÖBBSÉGÉN AZONBAN LÁTSZOTT, HOGY OLASZORSZÁGBÓL JÖTTEK ÁT PÁR NAPRA, UGYANIS MINDENBEN AZ OLASZOK ÁLTAL ELVÁRT SZABÁLYOKAT KÖVETTÉK.

 

A TITAN NEVŰ SZIKLASZIRTRE ÉPÍTETT SAN MARINO VÁROS LENTRŐL NÉZVE KICSIT OLYAN, MINTHA A FELHŐK FÖLÖTT LENNE, NEM VÉLETLENÜL KÖLTÖZHETETT IDE 301-BEN SZENT MARINUS, HOGY KOLOSTORT ALAPÍTSON. OPTIKAILAG MEGTALÁLTA A MENNYORSZÁGOT.

 

AZ ESTI ÓRÁKBAN MÁR HELYBÉLIEK ÉS KÖRNYEZŐ OLASZ TELEPÜLÉSEK LAKÓI IS FELJÖTTEK A BELVÁROSBA APERITIVÓZNI, ILLETVE SÉTÁLNI EGY KÖRT. 

 

BEVÁSÁROLNI NEM, MAX NÉZELŐDNI: SAN MARINÓ BELVÁROSÁBAN ANNYIRA A TURISTÁKRA ÉPÜLT KI MINDEN, HOGY KÉZMŰVES TÁRGYAKON, ÉKSZEREKEN ÉS MINDENFÉLE ENGEDÉLYEZETT LŐFEGYVEREKEN KÍVÜL ALIG ÁRULNAK ITT MÁST.

 

AZ UTCÁK, AHOL NINCS SE BÁR, SE ÉTTEREM, TELJESEN KIHALTAK VOLTAK.

 

SAN MARINO ÁLLAM KILENC CASTELLOBÓL ÁLL, SAN MARINO VÁROSA, AMI EGYBEN A FŐVÁROS IS, EBBŐL CSAK EGY. MIVEL EGY RITKA MEREDEK SZIKLASZIRTRE ÉPÜLT, EZÉRT A HEGY ALATTI BORGO MAGGIOREVEL EGY RENDSZERESEN KÖZLEKEDŐ FELVONÓ KÖTI ÖSSZE. EBBEN KÖTELEZŐ MASZKOT VISELNI, ÉS AKKORA TÖMEGET SEM SZÁLLÍT MOST, MINT AMÚGY.

 

A FŐVÁROSON BELÜL A LIFT A LEGNÉPSZERŰBB TÖMEGKÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ. KÉT EMBER LEHET MOST CSAK BENNE, ŐK IS EGYMÉTERNYI TÁVOLSÁGRA EGYMÁSTÓL. ÉS AMI KÜLÖN JÓ: A HASZNÁLAT ELŐTT/UTÁN KEZET LEHET FERTŐTLENI MÁR OTT HELYBEN IS.

 

A GYEREKEK HALLOWEENBULIKRA ÖZÖNLÖTTEK OKTÓBER UTOLSÓ NAPJÁN.

 

A VILÁGÍTÓ SPRITZEK IS A HALLOWEENT IDÉZTÉK MEG, ÍZBEN IS.

 

AZ ÉTTERMEK ITT ÉJFÉLIG NYITVA LEHETNEK. HOGY MENNYIRE BÖLCS DÖNTÉS VOLT NEM KÖVETNI A HELYI GASZTROSZCÉNA MEGÉLHETÉSÉNEK ÉRDEKÉBEN AZ OLASZ SZIGORT, MUTATJA, HOGY ESTE KILENCKOR MÁR SEHOL SEM VOLT SZABAD ASZTAL.

 

AHOL VOLT, OTT SE SOKÁIG VOLT.

 

A RENDŐRÖK AZÉRT ÍGY IS MEGBÜNTETTEK ÖT EMBERT, AMIÉRT NEM TARTOTTA BE A JÁRVÁNYÜGYI ELŐÍRÁSOKAT: EGY ÉTTEREM VEZETŐJÉT, ILLETVE NÉGY VENDÉGET, MÉGPEDIG AZÉRT, MERT MÉG ÉJFÉL UTÁN IS FOLYTATTÁK AZ IVÁST.

 

AKIKET NEM KELLETT MEGBÜNTETNI, MERT ELŐRELÁTÓBBAK VOLTAK.

 

SAN MARINO FŐTERÉRŐL SZOMBAT ESTE HÁROM TÉVÉSTÁB IS BEJELENTKEZETT A HÍRADÓBA A NYITVA LÉVŐ ÉTTERMEK ELŐL: A SAN MARINÓI RTV KÖZTÉVÉ, AZ OLASZ RAI KÖZTÉVÉ, VALAMINT BERLUSCONI MEDIASET-BIRODALMA, AKIK AZON MUNKÁLKODTAK, HOGY SZEREZZENEK MEGSZÓLALÓNAK KÖRNYÉKBELI OLASZOKAT, AKIK FELVÁLLALJÁK, HOGY ÁTLÓGTAK A SZABADSÁG KIS SZIGETÉRE. SIKERTELENÜL. NEM AZÉRT, MERT NEM VOLTAK.

 

FOTÓK: Bakó Bea, Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez a’ Tsúfos Tükör, mely a’ jó-kedvnek istápja, ’s kímélet nélkül való ostora mind a’ kevély hatalmasságoknak, ’s meg-általkodott rosszaknak, mellyek e’ Hazát ’s a’ Világot fenyegetik.

Hogyam gyógyíthat meg egy pszichológus egy sárkányt? Mit lépjünk, ha az erdei boszorkány fura dologra kér minket? Minden kiderül Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 című válogatásból.

Ingyen netet most nem adnak, inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

A Vaslady tizenöt évig vezette a brit Konzervatív Pártot, és tizenegy évig a szigetország első női miniszterelnöke volt.
De miért is mondott le
1990. november 22-én?

Hétvégén mérsékelt érdeklődés mellett zajlott Szlovákiában a tömeges tesztelés harmadik fordulója. A kormánykoalíción belüli feszültségekből két újabb válságkezelési terv is született.

Ma több hír esik arról a magyar médiában, hogy mi folyik innen 5000 kilométerre, mint a magyar határtól 200 kilométerre. Ezt szerettük volna megváltoztatni egy kicsit erre a pár napra.

Van-e helye Boszniának az Európai Unióban? És miért lógott sokáig Orbán Viktor irodájának falán az ország térképe? Politikusok válaszolnak. Videó!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás