Így néz most ki San Marino, a szabadság szigete a lezárt Olaszországban

Szerző: Bukovics Martin
2020.11.02. 17:03

Lazább maszkviselési szabályok, éjfélig nyitvatartó éttermek, átlógó olaszok: San Marino gazdasága olyannyira a turizmusra épül, hogy a növekvő esetszámok ellenére sem hajlandó alkalmazni az olasz járványügyi szigort. Fotókon mutatjuk, hogyan küzd a járvánnyal a világ legrégebbi köztársasága!

Így néz most ki San Marino, a szabadság szigete a lezárt Olaszországban

SAN MARINO A VILÁG LEGRÉGEBBI KÖZTÁRSASÁGA, ÉS MINT ILYEN, EURÓPA HARMADIK LEGKISEBB ÁLLAMA, CSAK MONACO ÉS A VATIKÁN KISEBB NÁLA. A HARMINCEZRES MINIÁLLAMOT OLASZORSZÁG TELJESEN KÖRBEÖLELI, AZ OLASZOKTÓL KAPJA AZ ÁRAMOT, A GÁZT ÉS MÉG SOK MÁST, EGY DOLOGBÓL NEM KÉRNEK CSAK: A JÁRVÁNYÜGYI SZIGORBÓL.

SAN MARINO BEVÉTELÉNEK NAGYRÉSZÉT AZ ALACSONY ADÓK MIATT ITT ADÓZÓ CÉGEKEN ÉS MAGÁNSZEMÉLYEKEN (MEG AZ EZEN PÉNZEKET KEZELŐ BANKOKON) TÚL A TURIZMUS ADJA. NOHA OLASZORSZÁGBAN AZ ÚN. SZOFT LOCKDOWN MIATT BE KELL ZÁRNIUK ESTE HATKOR AZ ÉTTERMEKNEK ÉS BÁROKNAK, EZ ITT NINCS ÍGY. A MASZKVISELÉSI SZABÁLYOK IS ELTÉRNEK. ITT A LEGTÖBB OLYAN DOLOG, AMI OLASZORSZÁGBAN KÖTELEZŐ: AJÁNLOTT.

SAN MARINOBAN A KÜLTÉRI MASZKVISELÉS AKKOR KÖTELEZŐ CSAK, HA EGY MÉTERNÉL KÖZELEBB KERÜLNEK EGYMÁSHOZ AZ EMBEREK. AMÚGY CSAK AJÁNLOTT.

CSAKHOGY A JÁRVÁNY MIATT TURISTÁBÓL SINCS ANNYI, MINT KORÁBBAN LENNI SZOKOTT. NOHA ANNYIRA NEM DURVA A HELYZET, MINT A SZOMSZÉDBAN, NE LEGYENEK ILLÚZIÓINK AFELŐL, HOGY AZ OLASZORSZÁGGAL GYAKORLATILAG EGYBENŐTT TERÜLETEN MÁS LENNE A JÁRVÁNY LEFOLYÁSA: AZ ÚJ FERTŐZÖTTEK SZÁMAI A MINIÁLLAMBAN IS NŐNEK (AZ ELMÚLT NAPOKBAN ÁTLAGOSAN 30-35 ÚJ ESET VOLT), ÁM A JÓ SAN MARINÓI EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS MIATT LEGUTOLJÁRA MÁJUS 24-ÉN HALT MEG ITT BÁRKI IS A COVID MIATT.

MOSTANÁBAN AKÁR 60 EURÓÉRT IS KAPNI SAN MARINOBAN EGY NÉGYCSILLAGOS HOTELSZOBÁT, HOGY LEGALÁBB A SZOBÁK HARMADA, JOBB ESETBEN FELE MEGTELJEN. A KÉPEN A COVID-KOMPATIBILIS SZÁLLODAI REGGELI: A BÜFÉ CSAK A LÁTVÁNY KEDVÉÉRT VAN OTT, A PINCÉRTŐL KELL MEGRENDELNI, HOGY MELYIKBŐL MENNYIT KÉR A VENDÉG.

A TURISTÁK TÖBBSÉGÉN AZONBAN LÁTSZOTT, HOGY OLASZORSZÁGBÓL JÖTTEK ÁT PÁR NAPRA, UGYANIS MINDENBEN AZ OLASZOK ÁLTAL ELVÁRT SZABÁLYOKAT KÖVETTÉK.

A TITAN NEVŰ SZIKLASZIRTRE ÉPÍTETT SAN MARINO VÁROS LENTRŐL NÉZVE KICSIT OLYAN, MINTHA A FELHŐK FÖLÖTT LENNE, NEM VÉLETLENÜL KÖLTÖZHETETT IDE 301-BEN SZENT MARINUS, HOGY KOLOSTORT ALAPÍTSON. OPTIKAILAG MEGTALÁLTA A MENNYORSZÁGOT.

AZ ESTI ÓRÁKBAN MÁR HELYBÉLIEK ÉS KÖRNYEZŐ OLASZ TELEPÜLÉSEK LAKÓI IS FELJÖTTEK A BELVÁROSBA APERITIVÓZNI, ILLETVE SÉTÁLNI EGY KÖRT. 

BEVÁSÁROLNI NEM, MAX NÉZELŐDNI: SAN MARINÓ BELVÁROSÁBAN ANNYIRA A TURISTÁKRA ÉPÜLT KI MINDEN, HOGY KÉZMŰVES TÁRGYAKON, ÉKSZEREKEN ÉS MINDENFÉLE ENGEDÉLYEZETT LŐFEGYVEREKEN KÍVÜL ALIG ÁRULNAK ITT MÁST.

AZ UTCÁK, AHOL NINCS SE BÁR, SE ÉTTEREM, TELJESEN KIHALTAK VOLTAK.

SAN MARINO ÁLLAM KILENC CASTELLOBÓL ÁLL, SAN MARINO VÁROSA, AMI EGYBEN A FŐVÁROS IS, EBBŐL CSAK EGY. MIVEL EGY RITKA MEREDEK SZIKLASZIRTRE ÉPÜLT, EZÉRT A HEGY ALATTI BORGO MAGGIOREVEL EGY RENDSZERESEN KÖZLEKEDŐ FELVONÓ KÖTI ÖSSZE. EBBEN KÖTELEZŐ MASZKOT VISELNI, ÉS AKKORA TÖMEGET SEM SZÁLLÍT MOST, MINT AMÚGY.

A FŐVÁROSON BELÜL A LIFT A LEGNÉPSZERŰBB TÖMEGKÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ. KÉT EMBER LEHET MOST CSAK BENNE, ŐK IS EGYMÉTERNYI TÁVOLSÁGRA EGYMÁSTÓL. ÉS AMI KÜLÖN JÓ: A HASZNÁLAT ELŐTT/UTÁN KEZET LEHET FERTŐTLENI MÁR OTT HELYBEN IS.

A GYEREKEK HALLOWEENBULIKRA ÖZÖNLÖTTEK OKTÓBER UTOLSÓ NAPJÁN.

A VILÁGÍTÓ SPRITZEK IS A HALLOWEENT IDÉZTÉK MEG, ÍZBEN IS.

AZ ÉTTERMEK ITT ÉJFÉLIG NYITVA LEHETNEK. HOGY MENNYIRE BÖLCS DÖNTÉS VOLT NEM KÖVETNI A HELYI GASZTROSZCÉNA MEGÉLHETÉSÉNEK ÉRDEKÉBEN AZ OLASZ SZIGORT, MUTATJA, HOGY ESTE KILENCKOR MÁR SEHOL SEM VOLT SZABAD ASZTAL.

AHOL VOLT, OTT SE SOKÁIG VOLT.

A RENDŐRÖK AZÉRT ÍGY IS MEGBÜNTETTEK ÖT EMBERT, AMIÉRT NEM TARTOTTA BE A JÁRVÁNYÜGYI ELŐÍRÁSOKAT: EGY ÉTTEREM VEZETŐJÉT, ILLETVE NÉGY VENDÉGET, MÉGPEDIG AZÉRT, MERT MÉG ÉJFÉL UTÁN IS FOLYTATTÁK AZ IVÁST.

AKIKET NEM KELLETT MEGBÜNTETNI, MERT ELŐRELÁTÓBBAK VOLTAK.

SAN MARINO FŐTERÉRŐL SZOMBAT ESTE HÁROM TÉVÉSTÁB IS BEJELENTKEZETT A HÍRADÓBA A NYITVA LÉVŐ ÉTTERMEK ELŐL: A SAN MARINÓI RTV KÖZTÉVÉ, AZ OLASZ RAI KÖZTÉVÉ, VALAMINT BERLUSCONI MEDIASET-BIRODALMA, AKIK AZON MUNKÁLKODTAK, HOGY SZEREZZENEK MEGSZÓLALÓNAK KÖRNYÉKBELI OLASZOKAT, AKIK FELVÁLLALJÁK, HOGY ÁTLÓGTAK A SZABADSÁG KIS SZIGETÉRE. SIKERTELENÜL. NEM AZÉRT, MERT NEM VOLTAK.

FOTÓK: Bakó Bea, Bukovics Martin / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek