Ahol még van normális élet

Szerző: Bukovics Martin
2021.03.09. 08:18

Már csak pár régióban nincs kemény lockdown Olaszországban, az északi tengerparti Liguria az egyik. A szomszédos tartományokból a tiltás ellenére átjárnak azért ebédelni-kávézgatni-strandolgatni, de a turisták hiánya így is nagyon látványos. Fotókon mutatjuk a normalitás egyik utolsó bástyáját!

Ahol még van normális élet

NOHA OLASZORSZÁGBAN HIVATALOSAN TILOS AZ EGYES RÉGIÓK KÖZÖTT KÖZLEKEDNI, A GYAKORLAT ETTŐL ELTÉR. A FOTÓ LIGURIÁBAN, MARINELLA DI SARZANA STRANDJÁN KÉSZÜLT, A FOTÓ HÁTTERÉBEN PEDIG AZ INNEN 20 PERCNYI SÉTÁRA LÉVŐ MARINA DI CARRARÁT LÁTNI. AZ MÁR TOSZKÁNA. NOHA TILOS ÁTMENNI EGYIK RÉGIÓBÓL A MÁSIKBA, ITT A MÁRCIUS ELEJI 20 FOK ÉS NAPSÜTÉS MINDENKIT ÁTCSÁBÍTOTT IDE EGY VERMENTINÓRA.

A KIKÖTŐIRŐL ÉS MEREDEK TENGERPARTJAIRÓL HÍRES LIGURIA OLASZORSZÁG EGYIK LEGKISEBB RÉGIÓJA, VÉGIG A TENGERPARTON HÚZÓDIK A FRANCIA HATÁRTÓL EGÉSZEN TOSZKÁNÁIG. ​A VISZONYLAG JÓ JÁRVÁNYÜGYI ADATAINAK KÖSZÖNHETŐEN MÁRA A RÉGIÓ A KEVÉS UTOLSÓ OLASZORSZÁGI SÁRGA ZÓNÁK EGYIKE. ÍGY TEHÁT NEM CSODA, HOGY A KÖRNYEZŐ TOSZKÁN FALVAKBÓL ÁTUGRANAK IDE EBÉDELNI ÉS BOROZNI.

LIGURIA, AOSTAVÖLGY, LAZIO, KALÁBRIA, PUGLIA, SZICÍLIA: EZ AZ A HAT RÉGIÓ, AMELYBEN A NORMALITÁS LÁTSZATA VALAMENNYIRE MÉG MEGVAN. A KÁVÉZÓK ÉS ÉTTERMEK ESTE HATIG NYITVA LEHETNEK, ÉS RÉGIÓN BELÜL IS SZABADON LEHET KÖZLEKEDNI.

A LEGJOBB HELYZETBEN AZ EGYETLEN FEHÉR ZÓNA, SZARDÍNIA VAN: OTT MINDEN KORLÁTOZÁS FEL VAN OLDVA, KIVÉVE A MASZKHORDÁSI KÖTELEZETTSÉG ÉS A TÁVOLSÁGTARTÁS. AZ ÉTTERMEK ESTE IS NYITVA LEHETNEK, NEM ÚGY, MINT ITT.

A GYAKORLATBAN A RÉGIÓK KÖZÖTT IS SZABADON LEHET KÖZLEKEDNI, LEGALÁBBIS AUTÓVAL. TESZTET VAGY OLTÁSRÓL SZÓLÓ IGAZOLÁST MINDÖSSZE SZARDÍNIA KÉR.

LIGURIA EGYIK LEGHÍRESEBB KIKÖTŐJE LA SPEZIA, AHOL A BELVÁROSI TÖMEGKÖZLEKEDÉS EGY RÉSZÉT FOGASKEREKŰ LIFTEKKEL LÁTJÁK EL. MAX 2 FŐ SZÁLLHAT MOST BE, HOGY HOSSZAS LÉPCSŐZÉS HELYETT PERCEK ALATT FELJUSSON A VÁRDOMBRA.

ANNAK ELLENÉRE, HOGY NYITVA LEHETNEK, A BÁROK ÉS ÉTTERMEK KÖZEL SEM ÜZEMELNEK TELT HÁZZAL: SE BELFÖLDI, SE KÜLFÖLDI TURISTÁK NINCSENEK. A NAGYJÁBÓL SZÁZEZRES LAKOSSÁGÚ LA SPEZIA EGYÉBKÉNT AZ OLASZ HADIIPAR ÉS HADITENGERÉSZET KÖZPONTJA, DE A TURISTÁK INKÁBB A KÖZELI CINQUE TERRE NEMZETI PARK MIATT JÖNNEK IDE.

A BELVÁROSBAN ELEVE NEM IS NYITOTT KI MINDEN HELY.

A MASZKOT AZ OLASZOK KIFEJEZETTEN PRAKTIKUSAN HORDJÁK: SOKAN AKKOR VESZIK CSAK FEL TELJESEN, AZ ORRUKRA HÚZVA, HA IDEGENEKHEZ KÖZELEDNEK.

A TÖMEGKÖZLEKEDÉSEN KÖTELEZŐ A MASZK, IGAZ, A BUSZOKON NÉHA ELŐFORDUL, HOGY MEGTAGADJÁK AZ UTASOK FELVÉTELÉT A BUSZMEGÁLLÓKBAN, HA A SOFŐR ÚGY ÍTÉLI MEG, AZ ELÉRTE AZT A KAPACITÁST, AMINÉL AZ UTASOK TUDNAK TÁVOLSÁGOT TARTANI EGYMÁSTÓL.

HA LENNE GYEREK A RINGISPILEN, NEKI IS KÖTELEZŐ LENNE A MASZK.

A TAVASZ NAGYJÁBÓL EGY HÓNAPPAL ELŐZI MEG A MAGYARORSZÁGIT.

HIÁBA A SÁRGA ZÓNA, VANNAK ÉTTERMEK, AKIKNEK CSAK A VACSORA SZÁMÍT. NOHA VANNAK HELYEK, AMELYEK ILLEGÁLISAN ESTE IS NYITVA TARTANAK OLASZORSZÁGBAN, ITT, LA SPEZIÁBAN EZEKET A SZEBBNÉL SZEBB HÚSOKAT EGY DARABIG MÉG ÉRLELNI KELL.

LERICIBEN, EBBEN A LA SPEZIÁTÓL PÁR KILOMÉTERRE LÉVŐ MESÉS LIGURIAI TENGERPARTI KISVÁROSBAN A LAKÓK IGAZÁN NEM PANASZKODHATNAK D-VITAMINHIÁNYRA.

SÜDDEUTSCHE ÉS FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNGOKAT MOST NEM TARTANAK.

KOMOLYAN VESZIK A TÁVOLSÁGTARTÁST: MINDEN PADON FIGYELMEZTETNEK RÁ.

A PARTI SÉTÁNYON KÜLÖN ELVÁLASZTJÁK EGYMÁSTÓL A SZEMBEMENŐ SÁVOKAT. JOBBRA TESSÉK MENNI A VÁR ÉS A HALPIAC FELÉ, BALRA ONNAN VISSZA.

ÉS LÁSS CSODÁT, MINDEZ LÁNC NÉLKÜL IS MŰKÖDIK!

LEGALÁBB EGY MÉTER TÁVOLSÁG LEGYEN, DE KETTŐ MÉG JOBB, ÍGY A TÁBLA.

MINDEZ ÍGY NÉZ KI A GYAKORLATBAN. A VÍZ 13-14 FOKOS: IGAZI NÉMET NYÁR!

HA VALAKI MEGUNJA A LOCKDOWNT, ANNAK OTT A TENGER. AMINT EGYRE JOBB LESZ AZ IDŐ, ÚGY VÁLIK EGYRE INKÁBB ALTERNATÍVÁJÁVÁ A BEZÁRTSÁGNAK EGY VITORLÁS.

A CSÓNAKRA NEM TUDOM, VONATKOZIK-E A MASZKHORDÁSI KÖTELEZETTSÉG.

DE LÁTHATÓAN AKAD, AKINEK HATÁROZOTT VÉLEMÉNYE VAN ERRŐL.

FOTÓK: Bukovics Martin, Bakó Bea / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek