Hárman is megtámadták a bíróságon, hogy német polgármestere legyen Temesvárnak, sikertelenül

Szerző: Bukovics Martin
2020.10.28. 16:40

Az fájt nekik, hogy Dominic Fritz nem román állampolgár. A liberális politikust pénteken iktatják be.

Hárman is megtámadták a bíróságon, hogy német polgármestere legyen Temesvárnak, sikertelenül

Jogerősen érvényessé nyilvánította a törvényszék Dominic Fritz, Temesvár megválasztott polgármestere mandátumát. A 300 ezres bánsági nagyváros új elöljáróját pénteken iktatják hivatalába, írja az Agerpres román nemzeti hírügynökség a politikus Facebook-oldalára hivatkozva. Egy hónappal ezelőtt, szeptember 28-án Fritz a voksok 53 százalékát kapva győzte le a regnáló jobbközép Nicolae Robut, aki majd' 30 százalékot kapott csak, de valamiért egészen idáig húzták ezzel az időt.

„A Temes megyei törvényszék elutasította a polgármesteri mandátumom érvényesítésére vonatkozó döntés ellen benyújtott három keresetet, amelyet arra alapoztak, hogy összeférhetetlenség lenne európai állampolgárságom és polgármester-jelöltségre való jogom között. A bírák igazolták, hogy mandátumom, jelölésem és a temesváriak szavazata törvényes. Ugyanakkor az alkotmányossági kifogás emelésére vonatkozó kérést is elutasították” – olvasható Dominic Fritz Facebook-bejegyzésében. Szerinte a bírák döntése nemcsak a saját személyes győzelme, hanem a temesváriaké, akik egy európai állampolgárra adták szavazatukat.

A korábban a volt német államfő, Horst Köhler irodáját vezető Fritz nem erdélyi szász vagy bánáti sváb, tehát nem romániai német, hanem németországi, konkrétan baden-württembergi,

aki csak a gimnáziumi éveit követően járt Temesváron, hogy ott önkénteskedjen az egyetem megkezdése előtt. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, bele is szeretett a városba, és elkezdett oda visszajárni, mígnem azon kapta magát, hogy ott lakást vásárolt, odaköltözött, és alapított egy szociális és kulturális ügyekkel foglalkozó egyesületet.

A román politikával aktívan az USR alakulásakor, a 2017-es korrupcióellenes tüntetések idején kezdett el foglalkozni, be is lépett akkor a pártba, amelynek aztán a polgármester-jelöltségét is elnyerte annak ellenére, hogy nem román állampolgár. „Csak azért tudok elindulni a polgármesterségért, mert egy jogszabály lehetővé tette, hogy 2015 után bármely EU-s állampolgár indulhasson polgármesteri pozícióért Romániában, amennyiben lakosa annak a településnek” – mondta erről még augusztusban az Azonnalinak.

Claudiu D. Tufiș bukaresti politológus szerint Fritz győzelme nem annyira németségének, inkább az eddigi temesvári jobbközép polgármesterrel szembeni elégedetlenségnek volt köszönhető. „A temesváriak azért elégelhették meg Nicolae Robut, mert nem tudta fejleszteni a várost. Romániában sok olyan település – akár falu is – van, amelyen már kívülről látszik, hogy hozzáértő vezetője van. Szerintem Temesvárról pont ez hiányzott. Mivel közel vannak Nagyváradhoz, könnyű az összehasonlítás: a temesvári választó arra gondolhatott, hogy miért sikerül Nagyváradnak EU-s pénzeket lehívnia, és Temesvárnak meg miért nem? Hát a polgármester miatt. Ezért szavaztak Robu ellen” – fogalmazott a Bukaresti Egyetem professzora az Azonnalinak adott interjújában.

A komplett magyar nyelvű sajtóban elsőként az Azonnali készített interjút Dominic Fritzcel, még augusztusban. A többieknek csak akkor lett érdekes, miután nyert. Ha érdekel, hogyan szeretett bele egy németországi német a Bánság fővárosába, hogyan fogadták őt ott a románok, és mik a tervei, olvasd el!

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek