+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. október 28. szerda, 16:40
Az fájt nekik, hogy Dominic Fritz nem román állampolgár. A liberális politikust pénteken iktatják be.

Jogerősen érvényessé nyilvánította a törvényszék Dominic Fritz, Temesvár megválasztott polgármestere mandátumát. A 300 ezres bánsági nagyváros új elöljáróját pénteken iktatják hivatalába, írja az Agerpres román nemzeti hírügynökség a politikus Facebook-oldalára hivatkozva. Egy hónappal ezelőtt, szeptember 28-án Fritz a voksok 53 százalékát kapva győzte le a regnáló jobbközép Nicolae Robut, aki majd' 30 százalékot kapott csak, de valamiért egészen idáig húzták ezzel az időt.

 

„A Temes megyei törvényszék elutasította a polgármesteri mandátumom érvényesítésére vonatkozó döntés ellen benyújtott három keresetet, amelyet arra alapoztak, hogy összeférhetetlenség lenne európai állampolgárságom és polgármester-jelöltségre való jogom között. A bírák igazolták, hogy mandátumom, jelölésem és a temesváriak szavazata törvényes. Ugyanakkor az alkotmányossági kifogás emelésére vonatkozó kérést is elutasították” – olvasható Dominic Fritz Facebook-bejegyzésében. Szerinte a bírák döntése nemcsak a saját személyes győzelme, hanem a temesváriaké, akik egy európai állampolgárra adták szavazatukat.

 

 

A korábban a volt német államfő, Horst Köhler irodáját vezető Fritz nem erdélyi szász vagy bánáti sváb, tehát nem romániai német, hanem németországi, konkrétan baden-württembergi,

 

aki csak a gimnáziumi éveit követően járt Temesváron, hogy ott önkénteskedjen az egyetem megkezdése előtt. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, bele is szeretett a városba, és elkezdett oda visszajárni, mígnem azon kapta magát, hogy ott lakást vásárolt, odaköltözött, és alapított egy szociális és kulturális ügyekkel foglalkozó egyesületet.

 

A román politikával aktívan az USR alakulásakor, a 2017-es korrupcióellenes tüntetések idején kezdett el foglalkozni, be is lépett akkor a pártba, amelynek aztán a polgármester-jelöltségét is elnyerte annak ellenére, hogy nem román állampolgár. „Csak azért tudok elindulni a polgármesterségért, mert egy jogszabály lehetővé tette, hogy 2015 után bármely EU-s állampolgár indulhasson polgármesteri pozícióért Romániában, amennyiben lakosa annak a településnek” – mondta erről még augusztusban az Azonnalinak.

 

Claudiu D. Tufiș bukaresti politológus szerint Fritz győzelme nem annyira németségének, inkább az eddigi temesvári jobbközép polgármesterrel szembeni elégedetlenségnek volt köszönhető. „A temesváriak azért elégelhették meg Nicolae Robut, mert nem tudta fejleszteni a várost. Romániában sok olyan település – akár falu is – van, amelyen már kívülről látszik, hogy hozzáértő vezetője van. Szerintem Temesvárról pont ez hiányzott. Mivel közel vannak Nagyváradhoz, könnyű az összehasonlítás: a temesvári választó arra gondolhatott, hogy miért sikerül Nagyváradnak EU-s pénzeket lehívnia, és Temesvárnak meg miért nem? Hát a polgármester miatt. Ezért szavaztak Robu ellen” – fogalmazott a Bukaresti Egyetem professzora az Azonnalinak adott interjújában.

 

A komplett magyar nyelvű sajtóban elsőként az Azonnali készített interjút Dominic Fritzcel, még augusztusban. A többieknek csak akkor lett érdekes, miután nyert. Ha érdekel, hogyan szeretett bele egy németországi német a Bánság fővárosába, hogyan fogadták őt ott a románok, és mik a tervei, olvasd el!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sokáig tartott, de a Momentum is kimondta: Orbán Viktor leváltáshoz egyetlen közös listán kell indulnia a hatpárti ellenzéknek. Ezzel gyakorlatilag a listaállítás körüli vita eldőlt.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás