+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. október 28. szerda, 16:40
Az fájt nekik, hogy Dominic Fritz nem román állampolgár. A liberális politikust pénteken iktatják be.

Jogerősen érvényessé nyilvánította a törvényszék Dominic Fritz, Temesvár megválasztott polgármestere mandátumát. A 300 ezres bánsági nagyváros új elöljáróját pénteken iktatják hivatalába, írja az Agerpres román nemzeti hírügynökség a politikus Facebook-oldalára hivatkozva. Egy hónappal ezelőtt, szeptember 28-án Fritz a voksok 53 százalékát kapva győzte le a regnáló jobbközép Nicolae Robut, aki majd' 30 százalékot kapott csak, de valamiért egészen idáig húzták ezzel az időt.

 

„A Temes megyei törvényszék elutasította a polgármesteri mandátumom érvényesítésére vonatkozó döntés ellen benyújtott három keresetet, amelyet arra alapoztak, hogy összeférhetetlenség lenne európai állampolgárságom és polgármester-jelöltségre való jogom között. A bírák igazolták, hogy mandátumom, jelölésem és a temesváriak szavazata törvényes. Ugyanakkor az alkotmányossági kifogás emelésére vonatkozó kérést is elutasították” – olvasható Dominic Fritz Facebook-bejegyzésében. Szerinte a bírák döntése nemcsak a saját személyes győzelme, hanem a temesváriaké, akik egy európai állampolgárra adták szavazatukat.

 

 

A korábban a volt német államfő, Horst Köhler irodáját vezető Fritz nem erdélyi szász vagy bánáti sváb, tehát nem romániai német, hanem németországi, konkrétan baden-württembergi,

 

aki csak a gimnáziumi éveit követően járt Temesváron, hogy ott önkénteskedjen az egyetem megkezdése előtt. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, bele is szeretett a városba, és elkezdett oda visszajárni, mígnem azon kapta magát, hogy ott lakást vásárolt, odaköltözött, és alapított egy szociális és kulturális ügyekkel foglalkozó egyesületet.

 

A román politikával aktívan az USR alakulásakor, a 2017-es korrupcióellenes tüntetések idején kezdett el foglalkozni, be is lépett akkor a pártba, amelynek aztán a polgármester-jelöltségét is elnyerte annak ellenére, hogy nem román állampolgár. „Csak azért tudok elindulni a polgármesterségért, mert egy jogszabály lehetővé tette, hogy 2015 után bármely EU-s állampolgár indulhasson polgármesteri pozícióért Romániában, amennyiben lakosa annak a településnek” – mondta erről még augusztusban az Azonnalinak.

 

Claudiu D. Tufiș bukaresti politológus szerint Fritz győzelme nem annyira németségének, inkább az eddigi temesvári jobbközép polgármesterrel szembeni elégedetlenségnek volt köszönhető. „A temesváriak azért elégelhették meg Nicolae Robut, mert nem tudta fejleszteni a várost. Romániában sok olyan település – akár falu is – van, amelyen már kívülről látszik, hogy hozzáértő vezetője van. Szerintem Temesvárról pont ez hiányzott. Mivel közel vannak Nagyváradhoz, könnyű az összehasonlítás: a temesvári választó arra gondolhatott, hogy miért sikerül Nagyváradnak EU-s pénzeket lehívnia, és Temesvárnak meg miért nem? Hát a polgármester miatt. Ezért szavaztak Robu ellen” – fogalmazott a Bukaresti Egyetem professzora az Azonnalinak adott interjújában.

 

A komplett magyar nyelvű sajtóban elsőként az Azonnali készített interjút Dominic Fritzcel, még augusztusban. A többieknek csak akkor lett érdekes, miután nyert. Ha érdekel, hogyan szeretett bele egy németországi német a Bánság fővárosába, hogyan fogadták őt ott a románok, és mik a tervei, olvasd el!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A koronavírus-járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan bár nagyobb számban, de még mindig csak saját, szaúdi állampolgárai vehetnek részt az idei mekkai zarándoklaton.

Egy hónapig minden a fociról fog szólni, a szurkolók közös mámorban ünneplik csapataik győzelmét a kocsmák teraszain és az utcákon. Összeszedtünk tizenegy helyet Budapesten, ahol megúszhatod mindezt.

Lukasenka így akar elébe menni az uniós szankciónak, ugyanis az unió szigorítana az eddig bevezetett fegyverembargóján.

A független képviselő szerint a pontszerzés is már akkora népünnepélyt váltana ki, hogy sokan bizony nem tudnának másnap munkába menni.

Így jelenleg az LMP titkárát már kettő, míg a DK-s Czeglédy Csabát egy párt támogatja. Ugyanakkor elég szoros előválasztást ígér kettejük harca.

A hét elején meghirdetett akció igen népszerű: reggel már rengetegen álltak sorba az oltásért, majd azt követően miccsért és kenyérért.

Ötszáz évvel ezelőtt halt meg Bakócz Tamás érsek. Ő volt az egyetlen magyar főpap, akinek lehetősége nyílt megszerezni Szent Péter trónját.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A helyszín Mecseknádasd, de Pécsről és Szekszárdról különbuszok is mennek majd a helyszínre. Június 12., érdemes már most foglalni!

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás