+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. május 5. szerda, 10:45
Dominic Fritz, Temesvár németországi német nemzetiségű polgármestere adott egy interjút, amiben elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetben van, és emiatt jóval kevesebb tervet tud megvalósítani az első évében, mint tervezte.

Kereken hat hónappal a bánsági nagyváros, Temesvár polgármesterévé való választása után interjút adott Dominic Fritz, a liberális-technokrata USR-PLUS színeiben megválasztott polgármester a helyi Tion portálnak. Dominic Fritzcet még 2020. szeptember 28-án választották meg a bánsági Temesvár polgármesterévé, amikor Fritz a voksok 53,25 százalékát kapva győzte le a polgármesteri széket 2012 óta elfoglaló jobbközép, nemzeti liberális PNL-s Nicolae Robut, akire a választók mindössze 29,87 százaléka szavazott.

 

Fritz polgármesterré választását többen is megóvták – arra hivatkozva, hogy nem román állampolgár –

 

azonban a választások után egy hónappal a törvényszék jogerősen érvényesnek nyilvánította Fritz mandátumát. Fritz egyébként korábban a volt német államfő, Horst Köhler irodáját vezette. Mint ilyen, nem erdélyi szász vagy bánáti sváb – tehát nem romániai német, hanem németországi, konkrétan baden-württembergi –,

 

aki csak a gimnáziumi éveit követően járt Temesváron, hogy ott önkénteskedjen az egyetem megkezdése előtt.

 

A román politikával aktívan a liberális-technokrata USR alakulásakor, a 2017-es korrupcióellenes tüntetések idején kezdett el foglalkozni. Ekkor be is lépett a pártba, amelynek aztán a polgármester-jelöltségét is elnyerte annak ellenére, hogy nem román állampolgár. „Csak azért tudok elindulni a polgármesterségért, mert egy jogszabály lehetővé tette, hogy 2015 után bármely EU-s állampolgár indulhasson polgármesteri pozícióért Romániában, amennyiben lakosa annak a településnek” – mondta erről még augusztusban az Azonnalinak.

 

Temesvárból nem lesz München

 

A hétfői interjúban Fritz leginkább a koronavírus-járvány miatti hátrányokkal magyarázta azt, hogy

 

megválasztása után csak ilyen kevés sikert tud felmutatni.

 

Szerinte viszont reményre ad okot az, hogy olyan kísérleti intézkedéseket vezettek be Temesváron – mint az egy hétvégén keresztül tartó, időpontfoglalás nélküli oltási maraton – amelyek az ő lobbitevékenysége következtében valósulhattak meg, és a jó temesvári eredmények után országosan is megismételték azokat.

 

DOMINIC FRITZET ÉPPEN BEOLTJÁK. FOTÓ: DOMINIC FRITZ / FACEBOOK

 

A liberális-technokraták választási ígéreteihez híven Fritz is az átláthatóság embere. Elmondta, hogy

 

a legnagyobb nehézségbe a polgármesteri hivatalban ütközött, az ugyanis „még nincs felkészülve, hogy átlátható, részvételi legyen.”

 

Fritz szerint ennek a hivatalnak az átalakítása hosszú folyamat lesz, mivel a „mentalitásokon kell majd változtatni” először.

 

Az interjú során előkerült a közösségi média szerepe is. Fritz itt elmondta, hogy népes rajongótábora mellett „egy hadseregnyi trollal is hadakoznia kell”. Szerinte ezek a trollok azt az üzenetet próbálják elültetni az emberek fülében, hogy megválasztása után rögtön németországi állapotok lesznek majd Temesváron. Viszont ha ez nem következik be, az Fritz hibája – mondta erről. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy

 

a temesváriaknak azt is tudatosítani kell, hogy „Temesvárból nem lesz München egyetlen éjszaka alatt”.

 

DOMINIC FRITZ ITT ÉPPEN A HETI RENDSZERESSÉGGEL MEGTARTOTT KÖZEL KÉT ÓRÁS SAJTÓTÉJÉKOZTATÓJÁN. EZT A GYAKORLATOT Ő VEZETTE BE A TEMESVÁRI POLGÁRMESTERI HIVATALBAN, HOGY MINDEN PÉNTEKEN DÉLELŐTT KIÁLL ÉS ELMONDJA, HOGY AZ ADOTT HÉTEN ÉPPEN MIN DOLGOZTAK. FOTÓ: DOMINIC FRITZ / FACEBOOK

 

Az interjú végén a polgármester hozzátette, hogy a vezetése alatt csak 2022-ben fog elkészülni az első általa kiírt beruházás, azonban, hogy pontosan mire is gondol, nem nevezte meg. Addig a városban a korábbi, Nicolae Robu-adminisztráció által elkezdett projekteket folytatják, valamint a tervezésre és átalakításra koncentrálnak majd.

 

A komplett magyar nyelvű sajtóban elsőként az Azonnali készített interjút Dominic Fritzcel, még augusztusban. A többieknek csak akkor lett érdekes, miután nyert. Ha érdekel, hogyan szeretett bele egy németországi német a Bánság fővárosába, hogyan fogadták őt ott a románok, és mik a tervei, olvasd el!

 

NYITÓKÉP: Dominic Fritzet éppen jogerősen polgármesterré nyilvánítják. Fotó: Dominic Fritz / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás