+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 15. csütörtök, 20:07
Belgiumból nézve a horvát félsziget az egyetlen veszélytelen zóna, ahova korlátozás nélkül lehet beutazni. Az Európai Unió azonban ezt másképp látja. Isztria eközben Olaszországnál akarja főleg elérni, hogy ne kezeljék együtt a régiót a többi horváttal.

Belgium szerdán tette közzé azon európai régiók listáját, amelyekbe nem ajánlatos utazni – és az onnan visszatérőkre karantén vár. Ha belga szempontból nézünk a kontinensre,

 

egyetlen „zöld“ folt maradt: a horvátországi Isztria félszigete.

 

Emellett még a kontinensen kívüli spanyol Kanári-szigetek egyike, La Palma számít „zöldnek“, azaz veszélytelennek.

 

MEGTALÁLJÁTOK AZ EGYETLEN ZÖLD FOLTÓT EURÓPA TÉRKÉPÉN? BELGIUM SZERINT MA CSAK ISZTRIÁBA LEHETNE UTAZNI. FOTÓ: IDS/DDI / FACEBOOK

 

A valamivel több, mint 200 ezer lakosú Isztria megye valóban jól kezeli a járványt, napi 4-8 pozitív esetet regisztrálnak csak. Jelenleg egész Isztriában összesen 28 aktív pozitív eset van. (A kínai koronavírus-járvány tavaszi kirobbanása óta összesen 513 aktív esetet regisztráltak.) A szomszédos 300 ezer lakosú rijekai (fiumei) megyében 108 aktív fertőzött van jelenleg. Még rosszabb a helyzet a fővárosban: az egymillió lakosú Zágrábban meghaladja az ezret az aktív fertőzöttek száma.

 

Éppen az isztriai „sikerre“ hivatkozva Valter Flego, az isztriai megye zsupánja (megyei előljárója) már augusztus óta szorgalmazza, hogy Ausztria, Szlovénia és Olaszország – amelyek korlátozásokat vezettek be egész Horvátország kapcsán – Iszria megyét vegyék ki ezekből.

 

Az Európai Unió járványügyi szervének (ECDS) honlapján azonban – mivel Horvátországot egységesen kezelik – Isztria továbbra is „piros“, azaz utazásra nem ajánlott zónának számít.

 

Boris Miletić, pólai (pulai) polgármester azonban azt szorgalmazza, hogy az Európai Unió is jobban figyeljen a regionális eltérésekre. A balliberális politikus szerint „Isztria Európa legjobbjai között van“, ezért szerinte

 

„nincs semmi ok arra, hogy az emberek ne utazzanak hozzánk“.

 

NYITÓKÉP: Fagyizó a horvát tengerparton / Bukovics Martin, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt azért megtudhattuk a kormányinfón, hogy jövőhét szerdáig nem várhatóak további járványügyi szigorítások.

November végén már véget is ért volna a határzár, de a magyar kormány másképp döntött, így idén biztosan nem utazhatunk rendesen külföldre.

Az elzászi nagyváros idegenforgalma keményen megszenvedi emiatt a koronavírus-válságot, érvel a francia kormány. Az EP vezetését mindez irritálja.

Igazi ritkaságot kaptak lencsevégre Délnyugat-Románia egyik erdejében. A szakemberek is csak ámulnak, és azt gyanítják, hogy az állat tőlünk szökhetett át Romániába.

Szerinte ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás