Ha belga vagy, csak Isztriába utazhatsz szabadon a kontinensen

Szerző: Techet Péter
2020.10.15. 20:07

Belgiumból nézve a horvát félsziget az egyetlen veszélytelen zóna, ahova korlátozás nélkül lehet beutazni. Az Európai Unió azonban ezt másképp látja. Isztria eközben Olaszországnál akarja főleg elérni, hogy ne kezeljék együtt a régiót a többi horváttal.

Ha belga vagy, csak Isztriába utazhatsz szabadon a kontinensen

Belgium szerdán tette közzé azon európai régiók listáját, amelyekbe nem ajánlatos utazni – és az onnan visszatérőkre karantén vár. Ha belga szempontból nézünk a kontinensre,

egyetlen „zöld“ folt maradt: a horvátországi Isztria félszigete.

Emellett még a kontinensen kívüli spanyol Kanári-szigetek egyike, La Palma számít „zöldnek“, azaz veszélytelennek.

MEGTALÁLJÁTOK AZ EGYETLEN ZÖLD FOLTÓT EURÓPA TÉRKÉPÉN? BELGIUM SZERINT MA CSAK ISZTRIÁBA LEHETNE UTAZNI. FOTÓ: IDS/DDI / FACEBOOK

A valamivel több, mint 200 ezer lakosú Isztria megye valóban jól kezeli a járványt, napi 4-8 pozitív esetet regisztrálnak csak. Jelenleg egész Isztriában összesen 28 aktív pozitív eset van. (A kínai koronavírus-járvány tavaszi kirobbanása óta összesen 513 aktív esetet regisztráltak.) A szomszédos 300 ezer lakosú rijekai (fiumei) megyében 108 aktív fertőzött van jelenleg. Még rosszabb a helyzet a fővárosban: az egymillió lakosú Zágrábban meghaladja az ezret az aktív fertőzöttek száma.

Éppen az isztriai „sikerre“ hivatkozva Valter Flego, az isztriai megye zsupánja (megyei előljárója) már augusztus óta szorgalmazza, hogy Ausztria, Szlovénia és Olaszország – amelyek korlátozásokat vezettek be egész Horvátország kapcsán – Iszria megyét vegyék ki ezekből.

Az Európai Unió járványügyi szervének (ECDS) honlapján azonban – mivel Horvátországot egységesen kezelik – Isztria továbbra is „piros“, azaz utazásra nem ajánlott zónának számít.

Boris Miletić, pólai (pulai) polgármester azonban azt szorgalmazza, hogy az Európai Unió is jobban figyeljen a regionális eltérésekre. A balliberális politikus szerint „Isztria Európa legjobbjai között van“, ezért szerinte

„nincs semmi ok arra, hogy az emberek ne utazzanak hozzánk“.

NYITÓKÉP: Fagyizó a horvát tengerparton / Bukovics Martin, Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek