+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. augusztus 19. szerda, 08:10
Olaszországba már csak negatív koronavírusteszttel lehet belépni Horvátországból. Ausztria is bevezette ezt a szigorítást, ami miatt számos osztrák szakítja meg nyaralását (vagy eleve meg se kezdi) a horvát tengerparton. Délnémet politikusok elvárnák, hogy végre Berlin is vegye fel a veszélyeztett területek közé Horvátországot.

Az elmúlt egy hétben olyan jelentősen megnőtt Horvátországban a koronavírus-fertőzöttek száma (csak pénteken 208 új eset volt, miközben előtte 50 alatt volt a napi esetszám), hogy Ausztria pénteken be- és kiutazási korlátozásokat jelentett be:

 

aki hétfő után tér vissza Horvátországból, annak vagy be kell mutatnia egy negatív koronavírus-tesztet, vagy pedig karanténbe kell vonulnia.

 

A pénteki bejelentés, ami hétfőtől érvényes, valóságos pánikot váltott ki az osztrák turisták között, akik igyekeztek vissza, hogy még hétfő éjfél előtt átléphessék hazájuk határát. Több, mint 300 osztrák turista így is már késve érte az osztrák-szlovén határra, ahol akkora sorok alakultak ki, hogy sokakra már vonatkozott az egészségügyi miniszteri rendelet: azaz vagy van negatív koronavírus-tesztjük (többeknek nem volt, elvégre abban bíztak, hogy még hétfő előtt átcsusszannak a határon), vagy mehetnek karanténba.

 

A trieszti Il Piccolo napilap információi szerint nem csak arról van szó, hogy egyre több osztrák szakítja meg a nyaralását, hanem arról, hogy akik tervezték volna, hogy elutaznak a tengerpartra, nem mennek mégsem. A lap úgy tudja:

 

az isztriai és dalmáciai foglalások 90 százalékát visszamondták az osztrákok.

 

Tény: miközben Ausztria utazási tilalmat nem rendelt ugyan el, Alexander Schallenberg népppárti külügyminiszter azt tanácsolta: aki teheti, térjen vissza a horvátországi nyaralásából. A politikus szerint „nincs ok pánikra”, ugyanis a zágrábi osztrák nagykövetség honlapja felsorolja, hol lehet koronavírus-tesztet csinálni. Sőt, erre akár a visszatérés utáni két napon belül Ausztriában is lehetőség van – ebben az esetben azonban az eredmény megérkezéséig karanténban kell maradnia az illetőnek.

 

A HORVÁT TENGERPARTON IS ADNAK A HIGIÉNIÁRA, A VÍRUSMEGELÖZÉSRE.

 

A fiumei La Voce del Popolo napilap arról ír, hogy a horvát szállodások attól tartanak: az osztrák külügyet a német is követheti, a német turisták idő előtti távozása (vagy elmaradása) pedig súlyosan érintené a horvát turizmust. A lapnak nyilatkozik egy olasz turista (Olaszország már korábban bevezette, hogy a horvátoktól visszatérteknek tesztelés alá kell vetniük magukat), aki szerint

 

az a baj, hogy a horvátok nem veszik olyan komolyan a vírust, mint az olaszok – azaz szerinte is nagy a fertőzésveszély.

 

Felkészül Németország?

 

A német külügyminisztérium egyelőre nem adott ki semmiféle figyelmeztetést Horvátország kapcsán – az Európai Unión belül csak Spanyolország nagyrésze, Luxemburg egésze, valamint Párizs és Antwerpen környéke számít „veszélyeztetettnek” a német besorolás szerint.

 

Kedden Winfried Kretschmann, Baden-Württemberg zöld és Markus Söder, Bajorország konzervatív kormányfője elégedetlenségüket fejezték ki „Berlin hallgatása” kapcsán, a két délnémet állam arra készül, hogy

 

ha Berlin nem lép, München és Stuttgart adna ki utazási figyelmeztetést Horvátország kapcsán.

 

Ez azt is jelentené, hogy akik autóval térnek vissza Horvátországból – nekik mindenképpen Bajorországon vagy Baden-Württembergen keresztül kell menniük – a német határon akár hasonló intézkedésekre számíthatnak, mint amit jelenleg Ausztria saját állampolgárai kapcsán bevezetett.

 

Manne Lucha, zöld baden-württembergi egészségügyi miniszter azt javasolja, hogy a járvágyügyet figyelő Robert Koch Intézet – ha nem is egész Horvátországra – legalább a dalmát nagyvárosokra (Zadarra, Dubrovnikra, Splitre) adjon ki figyelmeztetést, ezen területeket nyilvánítsa veszélyeztetettnek.

 

Németországban is folyamatosan nő a fertőzések száma:

 

minden negyedik regisztrált eset olyan, aki nyaralásból tért vissza.

 

Fritz Kuhn, Stuttgart zöld főpolgármestere ezért azonnali szigorításokat követel nem csak Spanyolország, de Olasz- és Horvátország felé is. Jelenleg Ausztria mellett Olaszország is kötelező koronavírustesztet ír elő mindenki számára, aki Horvátországból akar beutazni. Szijjártó Péternek is jó hír, hogy Magyarország továbbra is zöld országként tartja nyilván délnyugati szomszédját, azaz hazatérve nem kell se teszt, se karantén.

 

KÉPEK: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás