+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2020. október 9. péntek, 15:11
Nem csak az ítélkezési gyakorlat hiánya a baj, de az is, hogy miatta módosítottak törvényt.

Pénteken meghallgatta az Országos Bírói Tanács, az OBT Varga Zs. András jelenlegi alkotmánybírót, akit 2013-ban a fideszes kétharmad választott meg alkotmánybírónak, most pedig a legfelsőbb bíróság, a Kúria elnökének jelölte őt Áder János.

 

Az ezt követően kiadott közleményük szerint a bírói szervezet nem támogatja Varga Zs. kinevezését a pozícióra, mert bár elismerik a jelölt tudományos, alkotmánybírói és korábbi ügyészi munkásságát, azonban

 

Varga Zs. korábban egyáltalán nem végzett ítélkezési tevékenységet a bírósági szervezetrendszerben, nincs tárgyalótermi tapasztalata,

 

sem gyakorlati tapasztalata a peres ügyek és a bírói igazgatás terén. Hozzáteszik: a rendszerváltás óta kizárólag olyanok töltötték be a legfelsőbb bíróság elnöki pozícióját, akik hosszabb-rövidebb ideig bíróként is dolgoztak előzőleg.

 

Az OBT közleménye emlékeztet arra is, hogy Varga Zs. kúriai elnökké való kinevezését egy közelmúltbeli törvénymódosítás tette lehetővé. Ennek a lényege az, hogy egyrészt az alkotmánybíróknak – akik számára nem előírás a bírói gyakorlat, elég, ha mondjuk ügyvédi vagy tudományos hátterük van – lehetővé tették, hogy kérjék a bírói pozícióba helyezésüket, másrészt a Kúria elnöki kinevezéséhez előírt ötéves szakmai gyakorlat követelménye mögé odabiggyesztették, hogy ezt a gyakorlatot nem muszáj a rendesbíróságokon eltölteni, hanem lehet nemzetközi bíróságon vagy az Alkotmánybíróságon is.

 

A bírák közleménye szerint az, hogy Varga Zs-t ezen friss törvénymódosításnak köszönhetően jelölik most főbírónak, 

 

„nem feleltethető meg annak az alkotmányos elvárásnak, hogy a bírósági szervezetrendszer csúcsára a más hatalmi ágaktól független, külső szemlélő számára is pártatlannak látszó személy kerüljön”.

 

Az OBT a bírók egyfajta önkormányzati szerve, és jogosult a fontosabb bírói kinevezéseket, így a Kúria elnöki tisztségére jelölt Varga Zs. kinevezését is véleményezni. Más kérdés, hogy az OBT véleménye nem köti az Országgyűlést, amely majd a Kúria elnökét megszavazza. Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága csütörtöki ülésén egyébként támogatta Varga Zs-t a tisztségre, ezután a plenáris ülés kétharmaddal kell, hogy megszavazza a jelöltet.

 

Ha olvasnál egy azonnalis véleményt is Varga Zs. kinevezéséről, ide kattints!

 

NYITÓKÉP: Varga Zs. András (jobboldalt) magyaráz. Fotó: Alkotmánybíróság

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Bizottság elnöke szerint az Unió a magyar és a lengyel embereknek is tartozik azzal a segítséggel, amit Magyarország és Lengyelország blokkol a vétóval. Ursula von der Leyen arról beszélt: ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás