Tiltakoznak a bírók Varga Zs. András főbírói kinevezése ellen

Szerző: Bakó Bea
2020.10.09. 15:11

Nem csak az ítélkezési gyakorlat hiánya a baj, de az is, hogy miatta módosítottak törvényt.

Tiltakoznak a bírók Varga Zs. András főbírói kinevezése ellen

Pénteken meghallgatta az Országos Bírói Tanács, az OBT Varga Zs. András jelenlegi alkotmánybírót, akit 2013-ban a fideszes kétharmad választott meg alkotmánybírónak, most pedig a legfelsőbb bíróság, a Kúria elnökének jelölte őt Áder János.

Az ezt követően kiadott közleményük szerint a bírói szervezet nem támogatja Varga Zs. kinevezését a pozícióra, mert bár elismerik a jelölt tudományos, alkotmánybírói és korábbi ügyészi munkásságát, azonban

Varga Zs. korábban egyáltalán nem végzett ítélkezési tevékenységet a bírósági szervezetrendszerben, nincs tárgyalótermi tapasztalata,

sem gyakorlati tapasztalata a peres ügyek és a bírói igazgatás terén. Hozzáteszik: a rendszerváltás óta kizárólag olyanok töltötték be a legfelsőbb bíróság elnöki pozícióját, akik hosszabb-rövidebb ideig bíróként is dolgoztak előzőleg.

Az OBT közleménye emlékeztet arra is, hogy Varga Zs. kúriai elnökké való kinevezését egy közelmúltbeli törvénymódosítás tette lehetővé. Ennek a lényege az, hogy egyrészt az alkotmánybíróknak – akik számára nem előírás a bírói gyakorlat, elég, ha mondjuk ügyvédi vagy tudományos hátterük van – lehetővé tették, hogy kérjék a bírói pozícióba helyezésüket, másrészt a Kúria elnöki kinevezéséhez előírt ötéves szakmai gyakorlat követelménye mögé odabiggyesztették, hogy ezt a gyakorlatot nem muszáj a rendesbíróságokon eltölteni, hanem lehet nemzetközi bíróságon vagy az Alkotmánybíróságon is.

A bírák közleménye szerint az, hogy Varga Zs-t ezen friss törvénymódosításnak köszönhetően jelölik most főbírónak, 

„nem feleltethető meg annak az alkotmányos elvárásnak, hogy a bírósági szervezetrendszer csúcsára a más hatalmi ágaktól független, külső szemlélő számára is pártatlannak látszó személy kerüljön”.

Az OBT a bírók egyfajta önkormányzati szerve, és jogosult a fontosabb bírói kinevezéseket, így a Kúria elnöki tisztségére jelölt Varga Zs. kinevezését is véleményezni. Más kérdés, hogy az OBT véleménye nem köti az Országgyűlést, amely majd a Kúria elnökét megszavazza. Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága csütörtöki ülésén egyébként támogatta Varga Zs-t a tisztségre, ezután a plenáris ülés kétharmaddal kell, hogy megszavazza a jelöltet.

Ha olvasnál egy azonnalis véleményt is Varga Zs. kinevezéséről, ide kattints!

NYITÓKÉP: Varga Zs. András (jobboldalt) magyaráz. Fotó: Alkotmánybíróság

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek