+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2020. október 9. péntek, 15:11
Nem csak az ítélkezési gyakorlat hiánya a baj, de az is, hogy miatta módosítottak törvényt.

Pénteken meghallgatta az Országos Bírói Tanács, az OBT Varga Zs. András jelenlegi alkotmánybírót, akit 2013-ban a fideszes kétharmad választott meg alkotmánybírónak, most pedig a legfelsőbb bíróság, a Kúria elnökének jelölte őt Áder János.

 

Az ezt követően kiadott közleményük szerint a bírói szervezet nem támogatja Varga Zs. kinevezését a pozícióra, mert bár elismerik a jelölt tudományos, alkotmánybírói és korábbi ügyészi munkásságát, azonban

 

Varga Zs. korábban egyáltalán nem végzett ítélkezési tevékenységet a bírósági szervezetrendszerben, nincs tárgyalótermi tapasztalata,

 

sem gyakorlati tapasztalata a peres ügyek és a bírói igazgatás terén. Hozzáteszik: a rendszerváltás óta kizárólag olyanok töltötték be a legfelsőbb bíróság elnöki pozícióját, akik hosszabb-rövidebb ideig bíróként is dolgoztak előzőleg.

 

Az OBT közleménye emlékeztet arra is, hogy Varga Zs. kúriai elnökké való kinevezését egy közelmúltbeli törvénymódosítás tette lehetővé. Ennek a lényege az, hogy egyrészt az alkotmánybíróknak – akik számára nem előírás a bírói gyakorlat, elég, ha mondjuk ügyvédi vagy tudományos hátterük van – lehetővé tették, hogy kérjék a bírói pozícióba helyezésüket, másrészt a Kúria elnöki kinevezéséhez előírt ötéves szakmai gyakorlat követelménye mögé odabiggyesztették, hogy ezt a gyakorlatot nem muszáj a rendesbíróságokon eltölteni, hanem lehet nemzetközi bíróságon vagy az Alkotmánybíróságon is.

 

A bírák közleménye szerint az, hogy Varga Zs-t ezen friss törvénymódosításnak köszönhetően jelölik most főbírónak, 

 

„nem feleltethető meg annak az alkotmányos elvárásnak, hogy a bírósági szervezetrendszer csúcsára a más hatalmi ágaktól független, külső szemlélő számára is pártatlannak látszó személy kerüljön”.

 

Az OBT a bírók egyfajta önkormányzati szerve, és jogosult a fontosabb bírói kinevezéseket, így a Kúria elnöki tisztségére jelölt Varga Zs. kinevezését is véleményezni. Más kérdés, hogy az OBT véleménye nem köti az Országgyűlést, amely majd a Kúria elnökét megszavazza. Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága csütörtöki ülésén egyébként támogatta Varga Zs-t a tisztségre, ezután a plenáris ülés kétharmaddal kell, hogy megszavazza a jelöltet.

 

Ha olvasnál egy azonnalis véleményt is Varga Zs. kinevezéséről, ide kattints!

 

NYITÓKÉP: Varga Zs. András (jobboldalt) magyaráz. Fotó: Alkotmánybíróság

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

A rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan osztanák szét az önkormányzatok között.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás