+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Szűcs Donát & Petróczi Rafael
2020. október 1. csütörtök, 16:42
A mai nappal az egyetem oktatóinak 60 százaléka sztrájkba lép, a hallgatók pedig most már a Szentkirályi utcában lévő épületet is elfoglalták. A sztrájkoló oktatók képviselője az Azonnali kérdésére elmondta: gulyáságyút és aprófát visznek a hallgatóknak, hogy legyen miben megfőzni a paprikás krumplit.

Csütörtökön délután három órakor közös sajtótájékoztatót tartottak a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói. Elsőnek Németh Gábor, az SZFE sztrájkbizottságának tagja szólalt meg, aki elmondta: 

 

az egyetem oktatóinak 60 százaléka sztrájkba lépett, és mivel ma is eredménytelenül zárult az egyeztetés a felek között, a sztrájkot holnap is folytatják.

 

A sztrájkot a külsős oktatók közül is sokan támogatják, de ők hivatalosan ebben nem vehetnek részt. A sztrájkbizottság után a hallgatók képviselői beszéltek, akik elmondták: az SZFE alapítványa által újonan kijelölt rektorhelyetteseket is illegitimnek tartják, ezért 

 

az éjjel az egyetem Szentkirályi utcai épülete elé is őrséget állítottak,

 

így sem a Vas utcai, sem a Szentkirályi utcai épületbe nem lesz bejárása az általuk el nem ismert kuratórium által kijelölt személyeknek. A hallgatók képviselője azt is elmondta, hogy a blokádot egészen addig fenntartják, amíg a minisztérium nem teljesíti a követeléseiket. Jó hírnek tartják azonban, hogy az oktatási jogok biztosa, dr. Aáry-Tamás Lajos vizsgálatott indított az SZFE ügyében a panaszuk alapján.

 

Gulyáságyú és tűzifa

 

Az oktatókat és a hallgatókat képviselők ezúttal a sajtó kérdéseire is válaszoltak. Az Azonnali kérdéseire a hallgatók elmondták, hogy a Rákóczi úti Színházművészeti Intézet épületének elfoglalását nem tervezik. Felvetésünkre, hogy nem tartanak -e attól, hogy az új vezetőség a mostani tanári kart kirúgja, és lojális tanári gárdát vesznek fel a helyükre, a hallgatók elmondták, hogy a Munka törvénykönyvét az új vezetőségnek is be kell tartania, így ezt nem tehetik meg olyan könnyen. A hallgatóknak az újonnan kinevezett rektorhelyettesek személyével nincs bajuk, pusztán a kinvezésük módjával, és az őket kinevező, a hallgatók által illegitimnek tartott kuratóriummal.

 

A hallgatókat és a tanárokat arról is kérdeztük, hogy milyen jellegű együttműködés van a sztrájkba lépő tanárok és a blokádot szervező tanárok között. A hallgatók elmondták, hogy a két csoport egységben van, és a tanárok sztrájkja az ő blokádjuk üzenetét csak erősíti, és a hallgatók lehetőséget adnak a tanároknak arra, hogy részt vehessenek a blokádban. Németh Gábor, a tanárok sztrájkbizottságának képviselője kérdésünkre egy példával érzékeltette, hogyan zajlik ez az együttműködés:

 

„Fölszólítottak, hogy holnap hozzak be egy ágyút. Van a kertemben egy gulyáságyú, ők meg paprikás krumplit szeretnének főzni. Ez szerintem az együttműködés kimagasló formája lesz, abban az esetben, ha befér a csomagtartómba."

 

Németh Gábor szerint nem csak ő segít, Marosvölgyi Judit például aprófát fog hozni.

 

Teljesítenék a szemesztert, a pénz nem érdekli őket

 

A HírTV az oktatás kereteiről kérdezte az SZFE hallgatóit, és arról, hogyan tudják majd teljesíteni a szemesztert. A diákok képviselője szerinte igyekeznek a „tanköztársaság" keretein belül bizonyos fontos kurzusokat megtartani, de az oktatói sztrájk alatt a „tanköztársaság" is szünetel. Szerintük a kialakult patthelyzetért a minisztérium és a kuratórium a felelős, a labda az ő oldalukon pattog.

 

A hallgatók a HVG kérdésére elmondták: jelenleg az oktatási jogok biztosában bíznak, akitől arra számítanak, hogy felszólítja a minisztériumot a kuratórium lemondatására. Arra az újságírói felvetésre, hogy mit szólnak a kormány által csütörtökön bejelentett hárommilliárdos, megduplázott egyetemi költségvetéshez, a hallgatók képviselője így reagált:

 

„Itt most egy jogsértő helyzetben állunk, erre egy pénzügyi bejelentéssel válaszolni nem éppen etikus."

 

NYITÓKÉP: Szűcs Donát / Azonnali

 

A sajtótájékoztatóról élőben közvetítettünk, itt nézhetitek vissza:

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. Ha mégis a pénzköltés mellett döntesz, teheted azt tudatosan is, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk a gazdasági érdekek
környezetiek elé helyezéséről.

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás