Az oroszok közzétennék a vakcinájuk előzetes kísérleti eredményeit, a nyugat kivár

Szerző: Vass Csaba
2020.09.29. 11:22

Az orosz koronavírus-elleni vakcinát kifejlesztő intézet vezetője szerint már épp itt az ideje másokkal is megosztaniuk az előzetes kísérleteinek eredményeiket, hogy minél hamarabb befejeződhessen a világjárvány.

Az oroszok közzétennék a vakcinájuk előzetes kísérleti eredményeit, a nyugat kivár

Oroszország azt tervezi, hogy megosztja másokkal is az általuk kifejlesztett Covid-19 elleni vakcina előzetes kísérleteinek eredményeit, valamint a vakcina tesztelésében résztvevő alanyok első hat hetes megfigyelésének az eredményeit is. Erről maga Alexander Gintsburg, a vakcinát kifejlesztő Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) vezetője számolt be a Reutersnek. Állítása szerint azért teszik mindezt, hogy növeljék a tempót a vakcinafejlesztések amúgy is őrjöngő versenyében, és „minél előbb véget vessenek a világjárványnak”.

A kutatóintézet vezetője a koronavírus-járvány teremtette „háborús körülményekkel” magyarázta az orosz vakcinafejlesztés ütemét, amit a tudományos világ, köztük az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is bírált korábban, azzal vádolva meg az oroszokat, hogy nem tartják tiszteletben az oltások fejlesztésére vonatkozó irányelveket és útmutatásokat, és a vakcinával inkább a „nemzeti presztízsüket” szeretnék növelni, ahelyett, hogy biztonságos, és a tudományos előírások talaján is szilárdan helytálló vakcinát fejlesztenének ki.

Gintsburg azt állítja, csapatának valóban szűk időkeretet biztosítottak a vakcina kifejlesztésére, de szerinte ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne tartottak volna be minden tesztelésre vonatkozó irányelvet.

Mihai Murasenko orosz egészségügyi miniszer még szeptember elején bejelentette, hogy a moszkvai kórházakban negyvenezer önkéntes bevonásával elkezdődött az oltóanyag klinikai tesztelésének harmadik szakasza. Az első ötezer önkéntest már szeptember 9-én beoltották, az időközi eredményeket várhatóan október 21-e után teszik majd közzé.

Az oroszok mellett egyébként számos nyugati gyógyszergyártó cég is keményen rá van állva a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésére, de saját teszteléseik eredményeinek publikálására egyelőre nem jelöltek ki konkrét dátumot, mivel állításuk szerint meg szeretnék várni, hogy tesztelések adatai sokkal átláthatóbbak legyenek, ehhez pedig az eddigieknél több fertőzött adataira van szükségük.

A Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet vezetője azonban úgy látja, hogy az időközi kísérleti eredményeket 42 nap után nyilvánosságra lehet hozni, mivel azok szerinte már általános tendenciákat mutatnak, emellett pedig a közérdekűség érve is a közzététel mellett szól.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek