+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. szeptember 29. kedd, 11:22
Az orosz koronavírus-elleni vakcinát kifejlesztő intézet vezetője szerint már épp itt az ideje másokkal is megosztaniuk az előzetes kísérleteinek eredményeiket, hogy minél hamarabb befejeződhessen a világjárvány.

Oroszország azt tervezi, hogy megosztja másokkal is az általuk kifejlesztett Covid-19 elleni vakcina előzetes kísérleteinek eredményeit, valamint a vakcina tesztelésében résztvevő alanyok első hat hetes megfigyelésének az eredményeit is. Erről maga Alexander Gintsburg, a vakcinát kifejlesztő Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) vezetője számolt be a Reutersnek. Állítása szerint azért teszik mindezt, hogy növeljék a tempót a vakcinafejlesztések amúgy is őrjöngő versenyében, és „minél előbb véget vessenek a világjárványnak”.

 

A kutatóintézet vezetője a koronavírus-járvány teremtette „háborús körülményekkel” magyarázta az orosz vakcinafejlesztés ütemét, amit a tudományos világ, köztük az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is bírált korábban, azzal vádolva meg az oroszokat, hogy nem tartják tiszteletben az oltások fejlesztésére vonatkozó irányelveket és útmutatásokat, és a vakcinával inkább a „nemzeti presztízsüket” szeretnék növelni, ahelyett, hogy biztonságos, és a tudományos előírások talaján is szilárdan helytálló vakcinát fejlesztenének ki.

 

Gintsburg azt állítja, csapatának valóban szűk időkeretet biztosítottak a vakcina kifejlesztésére, de szerinte ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne tartottak volna be minden tesztelésre vonatkozó irányelvet.

 

Mihai Murasenko orosz egészségügyi miniszer még szeptember elején bejelentette, hogy a moszkvai kórházakban negyvenezer önkéntes bevonásával elkezdődött az oltóanyag klinikai tesztelésének harmadik szakasza. Az első ötezer önkéntest már szeptember 9-én beoltották, az időközi eredményeket várhatóan október 21-e után teszik majd közzé.

 

Az oroszok mellett egyébként számos nyugati gyógyszergyártó cég is keményen rá van állva a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésére, de saját teszteléseik eredményeinek publikálására egyelőre nem jelöltek ki konkrét dátumot, mivel állításuk szerint meg szeretnék várni, hogy tesztelések adatai sokkal átláthatóbbak legyenek, ehhez pedig az eddigieknél több fertőzött adataira van szükségük.

 

A Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet vezetője azonban úgy látja, hogy az időközi kísérleti eredményeket 42 nap után nyilvánosságra lehet hozni, mivel azok szerinte már általános tendenciákat mutatnak, emellett pedig a közérdekűség érve is a közzététel mellett szól.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A romániai megyei közegészségügyi hivatalok már nem állnak a helyzet magaslatán, most két település nevét keverték össze.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A tervezett három helyett viszont két nap alatt akarják megoldani, mert nem jelentkezett elég egészségügyi dolgozó.

A közép-ázsiai országról kínos képet festő Sacha Baron Cohen figuráját megpróbálják javukra fordítani a kazahok. Borat egyik kedvenc mondata lesz a turizmusuk hívó szava.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás