+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. szeptember 29. kedd, 14:41
A franciaországi fertőzésszámok növekedése kihat a francia közvéleményre is: egy felmérés szerint hatalmas többség tartana elfogadhatónak egy legalább kéthetes (de akár hosszabb) teljes lockdownt.

A Journal du Dimanche felmérése szerint a franciák 72 százaléka hajlandó lenne nagyobb áldozatokat is vállalni a járvány elleni küzdelemben, elfogadnának egy legalább két hétig tartó teljes lockdownt is, ami

 

nem csak az üzletek, éttermek bezárásával, de kijárási tilalommal is együtt járna.

 

A felmérés nem teljesen hipotetikus alapokra építkezik, ugyanis Jean Castex francia kormányfő múlt csütörtökön a közszolgálati tévé egyik műsorában azt mondta, hogy nem zárja ki egy újabb lockdown és kijárási tilalom lehetőségét, ha a fertőzésszámok ugyanabban az ütemben növekednek, mint az elmúlt hetekben.

 

Részleges lezárásokra már eddig is sor került,

 

Marseilleben például vasárnaptól be kell zárniuk az éttermeknek és kávézóknak.

 

Az egészségügyi miniszter ígérete szerint egyelőre csak egyhetes lesz a marseille-i zárás, de arra nem tett ígéretet, hogy utána biztosan fel is oldják, inkább megnézik, milyen eredménnyel jár az intézkedés, és csak annak alapján döntenek a zárás fenntartásáról. Már hétfőn több étterem- és kávézótulajdonos is tüntetett a földközi-tengeri városban, szerintük az intézkedés azért szükségtelen, mert úgy vélik, nincs az éttermek és kávézók munkatársai között egyetlen koronavírusos sem.

 

Franciaországban az elmúlt 24 órában 4070 új fertőzést állapítottak meg, a tesztek pozitivitási rátája 7,5 százalék. A kínai koronavírus-járvány kirobbanása óta a 60 milliós Franciaországban már több mint félmillió fertőzés volt. A halálesetek száma hétfő óta 81.

 

Az országban már nyáron szigorú maszkviselési szabályokat vezettek be, számos településen – köztük Párizsban – a köztereken is szájmaszkot kell hordani.

 

NYITÓKÉP: Dijonban már júliusban sokan az utcán is szájmaszkot hordtak / Techet Péter, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A tervezett három helyett viszont két nap alatt akarják megoldani, mert nem jelentkezett elég egészségügyi dolgozó.

A közép-ázsiai országról kínos képet festő Sacha Baron Cohen figuráját megpróbálják javukra fordítani a kazahok. Borat egyik kedvenc mondata lesz a turizmusuk hívó szava.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás