+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. szeptember 29. kedd, 14:41
A franciaországi fertőzésszámok növekedése kihat a francia közvéleményre is: egy felmérés szerint hatalmas többség tartana elfogadhatónak egy legalább kéthetes (de akár hosszabb) teljes lockdownt.

A Journal du Dimanche felmérése szerint a franciák 72 százaléka hajlandó lenne nagyobb áldozatokat is vállalni a járvány elleni küzdelemben, elfogadnának egy legalább két hétig tartó teljes lockdownt is, ami

 

nem csak az üzletek, éttermek bezárásával, de kijárási tilalommal is együtt járna.

 

A felmérés nem teljesen hipotetikus alapokra építkezik, ugyanis Jean Castex francia kormányfő múlt csütörtökön a közszolgálati tévé egyik műsorában azt mondta, hogy nem zárja ki egy újabb lockdown és kijárási tilalom lehetőségét, ha a fertőzésszámok ugyanabban az ütemben növekednek, mint az elmúlt hetekben.

 

Részleges lezárásokra már eddig is sor került,

 

Marseilleben például vasárnaptól be kell zárniuk az éttermeknek és kávézóknak.

 

Az egészségügyi miniszter ígérete szerint egyelőre csak egyhetes lesz a marseille-i zárás, de arra nem tett ígéretet, hogy utána biztosan fel is oldják, inkább megnézik, milyen eredménnyel jár az intézkedés, és csak annak alapján döntenek a zárás fenntartásáról. Már hétfőn több étterem- és kávézótulajdonos is tüntetett a földközi-tengeri városban, szerintük az intézkedés azért szükségtelen, mert úgy vélik, nincs az éttermek és kávézók munkatársai között egyetlen koronavírusos sem.

 

Franciaországban az elmúlt 24 órában 4070 új fertőzést állapítottak meg, a tesztek pozitivitási rátája 7,5 százalék. A kínai koronavírus-járvány kirobbanása óta a 60 milliós Franciaországban már több mint félmillió fertőzés volt. A halálesetek száma hétfő óta 81.

 

Az országban már nyáron szigorú maszkviselési szabályokat vezettek be, számos településen – köztük Párizsban – a köztereken is szájmaszkot kell hordani.

 

NYITÓKÉP: Dijonban már júliusban sokan az utcán is szájmaszkot hordtak / Techet Péter, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Radikális programmal vág neki a szélsőjobboldali párt az ősznek: kilépni az EU-ból, betiltani a környezetvédő tilalmakat, fizikai akadályokat a határokra.

A külsőségekre sem ügyelve esett egymásnak a jelenlegi román jobbközép kormánykoalíció két legerősebb pártja. Az ürügy egy hétvégi Covid-kórház körüli botrány volt.

A szétszakadt szlovák szélsőjobb parlamenten kívül maradna.

Bojko Boriszov elmondása szerint 2022-ben és 2023-ban az EU már majdnem hétezer forintos áron fogja beszerezni a német-amerikai oltóanyagot.

Az űrhajós, Jurij Gagarin, egy csapásra világsztár lett – és a szovjet tudomány diadalát jelképezte, amerre csak járt.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

A fejletlen orvosi technológia következtében 40 napos vesztegzárral próbálták meg az akkori járványokat megállítani.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás