+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. szeptember 29. kedd, 14:41
A franciaországi fertőzésszámok növekedése kihat a francia közvéleményre is: egy felmérés szerint hatalmas többség tartana elfogadhatónak egy legalább kéthetes (de akár hosszabb) teljes lockdownt.

A Journal du Dimanche felmérése szerint a franciák 72 százaléka hajlandó lenne nagyobb áldozatokat is vállalni a járvány elleni küzdelemben, elfogadnának egy legalább két hétig tartó teljes lockdownt is, ami

 

nem csak az üzletek, éttermek bezárásával, de kijárási tilalommal is együtt járna.

 

A felmérés nem teljesen hipotetikus alapokra építkezik, ugyanis Jean Castex francia kormányfő múlt csütörtökön a közszolgálati tévé egyik műsorában azt mondta, hogy nem zárja ki egy újabb lockdown és kijárási tilalom lehetőségét, ha a fertőzésszámok ugyanabban az ütemben növekednek, mint az elmúlt hetekben.

 

Részleges lezárásokra már eddig is sor került,

 

Marseilleben például vasárnaptól be kell zárniuk az éttermeknek és kávézóknak.

 

Az egészségügyi miniszter ígérete szerint egyelőre csak egyhetes lesz a marseille-i zárás, de arra nem tett ígéretet, hogy utána biztosan fel is oldják, inkább megnézik, milyen eredménnyel jár az intézkedés, és csak annak alapján döntenek a zárás fenntartásáról. Már hétfőn több étterem- és kávézótulajdonos is tüntetett a földközi-tengeri városban, szerintük az intézkedés azért szükségtelen, mert úgy vélik, nincs az éttermek és kávézók munkatársai között egyetlen koronavírusos sem.

 

Franciaországban az elmúlt 24 órában 4070 új fertőzést állapítottak meg, a tesztek pozitivitási rátája 7,5 százalék. A kínai koronavírus-járvány kirobbanása óta a 60 milliós Franciaországban már több mint félmillió fertőzés volt. A halálesetek száma hétfő óta 81.

 

Az országban már nyáron szigorú maszkviselési szabályokat vezettek be, számos településen – köztük Párizsban – a köztereken is szájmaszkot kell hordani.

 

NYITÓKÉP: Dijonban már júliusban sokan az utcán is szájmaszkot hordtak / Techet Péter, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eddig három okból lehetett Lengyelországban abortuszt végezni, most az Alkotmánybíróság határozatának kihirdetésével már csak kettő maradt. Csütörtökre máris új tüntetéseket jelentettek be.

Folytatódik a küzdelem a hatalom és az ellenzéki politikus közt. Navalnij hívei már a második országos tüntetést szervezik szombatra, hogy elérjék szabadon bocsátását.

A 2019 májusában került elő az a videó, ami aztán Heinz-Christian Strache egykori osztrák alkancellár teljes bukásához vezetett. Most végre megszólalt a csapda egyik kitervelője: így zajlott le Strache lépre csalása. Kalandos, filmbe illő részletek!

Egy egri kávézó tulajdonosa tavaly februárban indította a vállalkozását, de márciusban már be kellett zárnia. Májusban újranyitott, novemberben újra bezárt, február elsején pedig megint ki fog nyitni a tiltás ellenére is. Miniinterjú!

A független képviselő a budapesti orosz nagykövetség előtt tüntet egyedül,
mert egy orosz diáknak a járványra hivatkozva a
rendőrség ezt megtiltotta.

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás