+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2021. február 2. kedd, 18:31
Már múlt héten kinyitott egy nizzai étteremtulajdonos, de még kollégái is bírálták emiatt. Elvileg február elsején lett volna egy nagyobb nyitási akció, a részvétel azonban nagyon gyér lett. A radikális jobboldal mégis ki akarja használni a vendéglátósok dühét – egyesek már egy új sárgamellényes mozgalom születését látják. Mi most a helyzet a franciáknál?

„Szabadság, szabadság” – énekelték többen is, akik múlt szerdán egy kis nizzai étterembe furakodtak be. Noha Franciaországban jelenleg szigorú lockdown van érvényben – azaz nem nyithatnának ki az éttermek –, a nizzai Poppies tulajdonosa megelégelte a helyzetet, és mindenkit, aki befért, beengedett.

 

Az olasz #ioapro (#kinyitok) mozgalom volt az inspiráció számára. A képeken látható volt: az emberek és a pincérek olyan közel ültek, álltak egymáshoz, mintha eleve nem is lenne járvánhelyzet.

 

Senki nem tartotta be az előírt távolságot, és senkin nem volt szájmaszk sem.

 

ÉNEKELVE KÖSZÖNTÉK MEG A VENDÉGEK AZ ÉTTEREMNEK, HOGY EGY NAPRA KINYITOTT. A TULAJDONOSRA SZANKCIÓK VÁRNAK. NEM AZÉRT, MERT SENKIN NEM VOLT SZÁJMASZK, HANEM MERT ILLEGÁLISAN ALKALMAZOTT EGY KÜLFÖLDIT. FOTÓ: KY DIANA / FB

 

Noha a francia éttermesek türelme is lassan fogytán van, a vendéglátóipari érdekszervezet (UMIH) nizzai elnöke szerint a múlt szerdai képek inkább csak ártottak a nyitást követelőknek. Nekik ugyanis mindig az az érvük: ha kinyitnának, akkor is be tudnák tartani a járványügyi szabályokat. Amit azonban a Poppies étteremben látni lehetett, az éppen ennek ellenkezőjét bizonyítja.

 

A nizzai étterem tulajdonosát, Christophe Wilsont a helyi hatóságok meg is büntették – bár nem a nyitásért vagy a járványügyi védekezés elmaradásáért, hanem mert alkalmazott egy illegális munkavállalót.

 

A POPPIES TULAJDONOSÁNAK A SZÁJMASZK SEM TETSZIK. A TÁBLÁJÁN AZ ÁLL: MOSOLYOGJON – MASZK NEM TANÁCSOS. FOTÓ: JACK ENZO AUTEUR EDITEUR / FB

 

Hétfőn lett volt a nyitási mozgalom, de nincs nagy részvétel

 

„Az egyik vendég a másikon, senkin nincs szájmaszk – ennek semmi köze ahhoz az üzenethez, amit mi akarunk közvetíteni”

 

– háborodott fel egy Marseille melletti pizzériás nizzai kollégájának akcióját látva. Nyitni persze ők is szeretnének – mozgalmat is hirdettek január közepén már, hogy február elsején mindenképp kinyitnak, legalább a déli órákra.

 

Erre azért is volt szükség, mert Emmanuel Macron államfő tavaly decemberben még azt mondta: január 20-án nyithatnak az éttermek. Ezt azonban eltolták – igazából már konkrét végpont sincs, a hírek szerint húsvét előtt (ez idén április 4-re esik) nem várhatóak e téren lazítások. A január 20-i nyitás lefújása után azonban többen is bejelentették:

 

február 1-én kinyitnak azok számára, akik helyben akarnának megebédelni.

 

Ellentétben a nizzai akcióval, ők megígérték, hogy mindenkin lesz maszk, és eleve kevesebb embert engednek be, mint ahány beférne.

 

Eljött azonban a február elseje, és elég kevés helyen tudtak a franciák tényleg az éttermekben megebédelni. A balnacionalista Marianne hetilapnak többen is azt nyilatkozták: a jelentős büntetések miatt inkább nem kockáztatnak. Amint egy ügyvéd az újságnak magyarázta: a lehetséges szankciók 135 eurótól 15 ezer euróig (48 ezer forinttól 5,3 millió forintig) terjednek, amennyiben pedig a járványügyi szabályok megsértését foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésnek ítélné a rendőrség, akkor akár börtönbüntetés is kiróható.

 

Ha ilyen súlyos következményekkel nem is kell számolni, már az is visszatart sokakat a nyitástól, hogy ebben az esetben a jelenlegi támogatásoktól elesnének. Bruno Le Maire gazdasági miniszter a francia RTL rádiónak be is jelentette:

 

aki megnyit, azt nem csak bezáratják újra, de megvonják tőle az eddigi állami támogatást

 

– először csak egy hónapra, ha azonban visszaeső, akkor akár örökre is.

 

VOLT, AKI CSAK SZIMBOLIKUSAN NYITOTTA MEG AZ ÉTTERMÉT EGY BÁBÚ ÉS EGY PLÜSSMACI ELŐTT. FOTÓ: ISABELLE BOUE / FB

 

A kelet-franciaországi Moselle régióban a Marianne-nak az egyik szervező azt mondta: az ottani több, mint 3500 étteremből alig 15 követte a felhívást, és nyitott tényleg ki. A vendéglátóiparban dolgozók szakszervezete is lebeszélni igyekezett mindenkit az önkényes nyitásról. Amint Hubert Jan szakszervezeti vezető a Le Parisien bulvárnapilapnak nyilatkozta:

 

„vannak egészségvédelmi szabályok helyben, ezeket be kell tartani, és kész. Amúgy meg mindenki le van biztosítva pénzügyileg”

 

– amivel a francia állami támogatásokra utalt. Ha ezeket valaki nem kapta volna meg, akkor Jan szerint nem nyitni kell, hanem a szakszervezethez fordulni.

 

Már annak is örülni kell, hogy nem lesz rögtön harmadik lockdown

 

lllegálisan nyitva tartó éttermek persze jelenleg is vannak az országban. A BFMTV hírcsatornának az egyik ilyennek a tulajdonosa elmondta: őt a törzsvendégei szorították rá, hogy engedje legalább be őket – hivatalosan csak az ételt elhozni mennek be (az ugyanis engedélyezett), de utána mégis bent fogyasztják el az elvileg elvitelre kért dolgokat. Szerinte sokan vannak persze, akik gazdasági okokból maradnak illegálisan nyitva, de úgy véli: inkább

 

a törzsvendégek melletti hűség a legjellemzőbb indok.

 

Múlt csütörtökön a rendőrség egy marseille-i illegális éttermet fülelt le, miután feltűnt nekik, hogy az elvileg zárt étterem körül túl nagy a mozgás.

 

A francia állam se tétlenkedett a fenyegetéssel. Jean Castex jobboldali miniszterelnök még pénteken sajtótájékoztatót tartott, ahol – a lehetséges étteremnyitásokra is utalva – jelezte: a rend- és csendőrség nagy készültségbe helyezte magát, hogy érvényt szerezzen „a legszigorúbb zárásnak”. Castex szerint az a cél, hogy „egyesek ne rombolhassák le sokak erőfeszítését”.

 

Castex pénteki sajtótájékoztatójából azonban senkinek sem ezek a kemény szavak maradtak meg – hanem az öröm afelett, hogy egyelőre mégsem jön a harmadik lockdown. Egész múlt héten ugyanis még arról szóltak a hírek, hogy a párizsi kormány a jelenleg is szigorú – például este 6-tól kezdődő kijárási tilalmat is tartalmazó – lockdownt „egy harmadik hullámra” hivatkozva meghosszabbítaná, szigorítaná. Ettől persze Castex bejelentett pénteken is változásokat:

 

+ az Európai Unióból (valamint a schengeni övezethez tartozó nem EU-tagállamokból, mint például Svájcból) érkezőknek koronavírus-tesztelés alá kell vetniük magukat;

 

+ az ezen országokon kívüli területekre irányuló vagy területekről érkező utazások be lettek tiltva (csak külön engedéllyel lehetséges kivételt szerezni).

 

Sőt, a harmadik nagy lockdown lehetősége se került le teljesen a napirendről. Olivier Véran egészségügyi miniszter vasárnap azt nyilatkozta: Macron elnök azért nem rendelte még el az újabb lockdownt, „hogy időt nyerjenek” további elemzésekre – azaz kizárni nem akarta a lehetőséget.

 

A vendéglátósok az új sárgamellényesek?

 

A február elsejei ellenállás az online térbe helyeződött át. A Facebookon „Az éttermem kinyit február elsején” csoportnak már majdnem 30 ezer tagja van – de ahogy a kommentekből is kiderül: a többség maga se tervez kinyitni, de támogatja azokat, akik mégis.

 

Az LCI hírtelevízió elemzője már azzal számol, hogy a vendéglátosokból akár egy új sárgamellényes mozgalom szerveződhet. Ráadásul ellentétben a sárgamellényesekkel, ezúttal világosan látni, hogy mely politikai oldal támogatná a vendéglátósok lázadását:

 

Macron jobboldali és szélsőjobboldali ellenzéke van a nyitások mellett.

 

Jean-Frédéric Poisson, a klerikális-populista Nép Útja Mozgalom vezetője a Russia Today francianyelvű adásának már arról beszélt, hogy

 

„robbani fog [a helyzet]; ha nem az utcán robban, akkor a fejekben”.

 

A környezetvédelmi mozgalomban aktív Francis Lalanna énekes pedig a múlt héten az antiszemita FranceSoir honlapon közzétett egy felhívást, amiben

 

Macron elnök elleni fegyveres ellenállásra szólít fel.

 

Az énekes a hadsereghez címezte a levelét, mert szerinte jelenleg katonai puccsal kéne megdönteni Macront, aki felett egy katonai bíróságnak kellene ítélkeznie. Persze a FranceSoir jelentősége a nullához közelít, azaz a puccsról való álmodozással legfeljebb annyit érhettek el, hogy a lap ellen az államrend fenyegetése miatt emelhetnek vádat.

 

Florian Philippot, a szélsőjobbos munkásmozgalmat képviselő Patrióták elnöke eközben hetek óta egyszemélyes tüntetést tart a párizsi egészségügyi minisztérium előtt „az egészségügyi diktatúra” ellen. Philippot egykoron Marine Le Pen helyettese volt a Nemzeti Tömörülésben, de mostanra elváltak az útjaik. Meglepő, hogy a Nemzeti Tömörülés maga nem állt bele olyan élesen a lockdownkritikába, Marine Le Pen csak azt mondja: „egy újabb lockdown a legutolsó megoldás” lehet, „ha minden mást elszúrtunk”.

 

NYITÓKÉP: A nizzai étterem múlt heti nyitása / Pierre Laroche, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Jövő hétfőtől szerdáig a Sinopharm-vakcinával való oltásra már magunk bejelentkezhetünk, nem kell a háziorvos hívását, mailjét várni.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás