+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. szeptember 21. hétfő, 10:30
A kolbász a magyar emberek számára szent dolog. Pláne ha rendesen van bedarálva és betöltve.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Aki hivatalból követi a miniszterelnöki megszólalásokat, sok újat nem fedezhetett fel az Orbán dr. által a Magyar Nemzetbe írt, a kötcsei-tusványosi beszédet kiváltó újságcikk állításaiban, leszámítva talán azt, hogy a liberális jelzőt most már hivatalosan is felváltotta a libernyák. Az esszé célja a provokáláson túl az, hogy a 2022-es magyarországi országgyűlési választást egy, a kontinens sorsát is valamennyire meghatározó eseményként állítsa be, hogy az érdemi fizetést a hírek szerint eleve nem is igen kapó Fidesz-aktivisták azt érezzék, minden egyes kampánybeli kopogtatás egy kis nándorfehérvári diadal.

 

Ehhez pedig pluszmuníciót küldött nekik a 2022-re a legnagyobb valószínűséggel Soha Nem Látott Összefogásban induló ellenzék ellen: „Az ellenzéki oldalon ugyan még léteznek különböző pártlogók, néha civódás is hallatszik a soraikból, de valójában már nincsenek saját akarattal bíró pártok. A munka elvégezve: a Jobbiktól az LMP-ig mindenki bedarálva és betöltve, mint a kolbász.”

 

A kolbász. Hahaha, ez jó. Ezt még vidéken is értik, gondolhatta a szövegíró. Hát hogyne értenék, nem véletlenül süt el Orbán annyi disznóvágásos példát. Csakhogy – hogy a jobboldali sajtóban használt fordulatokkal éljek – rendes magyar embernek semmi gondja nincs a kolbásszal. Hovatovább, kifejezetten büszke rá, ha a sajátja.

 

Hónapokon át érleli. Érlelés előtt mintegy rituáléként kifesti a helyet, ahova majd felaggatja. Büszkén kínálja a vendégeinek. Fesztivált szentel neki. Órákon át képes vitázni velük a megfelelő fűszerezési arányokról. Irigy, ha a szomszédé jobban sikerül. Megfogadja, hogy kicsit variálva rajta lemásolja az ő receptjét a következő disznónál. És boldog, mikor olyan az íze, amilyennek eredetileg elképzelte. A kolbász szent dolog, az európai kultúra egyik kötőanyaga.

 

Amikor meg valaki suttyóék kolbászához hasonlítja, amikor az nem a jobb húsokból, hanem nyesedékekből készül, bizony kikéri magának. A kolbász nem negatív jelző: nemzeti büszkeség.

 

Ha Jakab Péter lennék, azt írnám, hogy naná, hogy olyan az ellenzék, mint a kolbász, hiszen amíg a szép orbáni szavaktól nem lakik jól az ember, addig a jó magyar kolbásztól nagyon is. 

 

Ha az LMP, élnék végre a lehetőséggel, és rávilágítanék, hogy a hungarikumtörvény a világ hülyesége, a gyulai kolbász rendes eredetvédelmet kell kapjon végre, a Fidesz pedig konkrétan semmit nem tett az elmúlt tíz évben a magyar agrártermékekért.

 

Ha az MSZP, azonnal írnék egy szociálpopulista programot Így lesz kolbászból még a kerítés is a NER után címmel.

 

Ha a Momentum, órák alatt készíttetnék egy fotómontázst, ahogyan alsó hangon tíz különböző nyugat- és közép-európai liberális politikus fogja a kezében hazája kolbászát, alatta valami hangzatos felirat arról, hogy a mi helyünk Európa, ahol a kolbász sokféle ugyan, de összeköt.

 

Ha pedig én lennék Gyurcsány Ferenc, egy videós stábbal rögtön mennék is mangalicakolbászt venni, miközben a mezőnyt kicsit spiccesen végigkóstolva arról beszélnék a henteshez, hogy Orbán egy az egyben olyan, mint a húsgyári parizer: olcsó áru, gyenge alapanyagokból, de munkával és tanulással mindenkinek juthat jobb.

 

A húsipari lobbi helyében pedig megköszönném a 21. századnak, hogy 2020-ra már a kolbászevés is felér egy statementtel.

 

Olvass még Bukovics Martintól az Azonnalin! Vitáznál vele? Írj!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali szolidaritást
vállal a Klubrádióval: egyszeri alkalommal, hétfőn a Facebook-oldalunkon mi is élőben közvetítjük Bolgár György betelefonálós műsorát.

Azt is közölte a rendőrség, hogy a minipárt elnökét nem három, csak két óráig tartották bent, miután nem akarta igazolni magát a Gődény-féle tüntetésen.

A Feröer-szigetek lakóit nem különösen izgatja egyelőre a járvány harmadik hulláma.

Civilek is indulhatnak rajta, ha előre nyilatkoznak arról, hogy győzelmük esetén melyik párt frakciójába ülnének be. Aki 2022 áprilisáig betölti a 18. életévét, részt vehet az előválasztáson.

Hetvenöt éve írták alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás