Az előválasztás nem szólt másról, minthogy a DK leuralja az ellenzéket

Vági Márton

Szerző:
Vági Márton

2021.10.01. 07:05

Gyurcsányék láthatóan nem szövetségesként tekintenek a többi ellenzéki pártra, hanem ellenfélként, ráadásul bedarálandó ellenfélként, és ezt az előválasztás során kíméletlenül meg is tették. Nincs már Momentum, nincs Jobbik, nincs LMP, csak a Gyurcsány által vezetett tömb maradt.

Az ellenzéki összefogásRA a jelenlegi körülmények mellett szükség VAN ahhoz, hogy leváltható legyen Orbán, azonban határozott véleményem az, hogy a DK nélkül nagyobb esély lenne a győzelemre, mint velük.

Gyurcsányék láthatóan nem szövetségesként tekintenek a többi ellenzéki pártra, hanem ellenfélként, ráadásul bedarálandó ellenfélként, és ezt az előválasztás során kíméletlenül meg is tették.

Nincs már Momentum, nincs Jobbik, nincs LMP, csak a Gyurcsány-által vezetett tömb maradt,

amire nagyon nehéz szívvel szavazna valaki, aki sem a Fideszből, sem a 2010 előtti érából nem kér. A DK viszont elérhet a célját: 2022 után ők lesznek a legerősebb ellenzéki párt, mert ne legyen kétségünk, nekik ez volt a céljuk.

Ugyanis ha Gyurcsány Ferenc kormányváltást szeretne, akkor kivonulna a politikából, egyszer s mindenkorra. Mindenki tisztában van vele, hogy amíg ő tényező az ellenzéki oldalon, amíg az ő jelöltjei lesznek a kormánypárt riválisai, addig lehetetlen a győzelem.

A képlet világos, és egyértelmű: jobboldali és/vagy bizonytalan szavazók megszólítása nélkül az ellenzéknek nem lesz elég szavazata, Orbánékkal szemben. Dobrev Klárára és bármelyik egyéni körzetben induló DK-s jelöltre jobboldali, vagy épp bizonytalan, a Fideszre és a 2010 előtti kormányokra egyaránt nemet mondó szavazó nem fog voksolni. Ezzel nagyjából mindenki tisztában van (a képletből vegyük ki azokat, akik szerelmesek a Gyurcsány-családba, ők túl elvakultak a tisztánlátáshoz, nem hiába mondják, hogy a szerelem vak), még a legfőbb érintettek is.

A DK azonban nem taktikázott, nem mérlegelte a következményeket, szimplán csak leuralta a teljes ellenzéki térfelelet.

Ha Karácsony és Márki-Zay nem fog össze, akkor Dobrev a második fordulót is megnyeri, miközben rengeteg egyéni körzetben lesz DK-s jelölt, messze több, mint bármely más pártból. Erre az olvasó mondhatja, hogy ez így van jól, hiszen a közvélemény-kutatások alapján a DK a legnépszerűbb ellenzéki párt. Igen ám, de ne feledjük el, hogy egyben a legelutasítottabb is, a legmegosztóbb és jobbról nézve a legkevésbé népszerű.

Ki merem jelenteni, hogy ha Dobrev lesz a miniszterelnök-jelölt, akkor Orbán simán fogja megnyerni a következő választásokat, ahogy a DK-s képviselők sem fogják hozni a várt eredményeket a fideszes jelöltekkel szemben.

A DK tehát nem csak gyengíti a kormányváltás esélyét, hanem annak gátja, miközben az összes többi ellenzéki pártot negligálja az a koalíció, amely 2018-ban az 5 százalékot is alig érte el. Már tavaly is azon az állásponton voltam, mint most:

hiba volt bevenni az ellenzéki összefogásba Gyurcsányékat.

Még akkor is, ha jelenleg a DK a legnépszerűbb ellenzéki párt. Na és? Biztosan több szavazójuk van, mint amennyit elvisznek? A DK-szavazók akkor is Gyurcsányékra szavaztak volna, ha nem részesei az összefogásnak, vagy akkor néhányuk átpártolt volna az esélyesebb ötpárti együttműködésre, azért, hogy Orbán távozzon a hatalomból?

Azt se feledjük, hogy egy DK-mentes lista biztosan több bizonytalan és jobboldali szavazót szólított volna meg. Ha a másik öt ellenzéki párt kategorikusan nemet mondott volna Gyurcsányékra, akkor bizony a Fidesz sem tudta volna őket „összegyurcsányozni”.  Gyurcsányékkal határon túli szavazatokat sem lehet szerezni, jobboldali szavazókat sem lehet szerezni, de ami fontosabb, bizonytalanokat sem lehet szerezni.

Gyurcsányékkal csak az O1G-frakció megszólítható, akik egészen egyszerűen nincsenek elegen a kormányváltáshoz.

Ezt pedig nem csak én tudom, hanem a DK is. Nálam talán még pontosabban látják az adatokat, és tudják, velük együtt nem lehet leváltani a Fideszt. De a cél nem is a Fidesz legyőzése, hanem a többi ellenzéki párté. Ez láthatóan jól sikerült, örül mindenki: örül Gyurcsány, örül a DK-s kisnyugdíjas, lám, a Feri meg a Klára megcsinálta, milyen szépek ők együtt! Azonban leginkább Orbán Viktor örül, aki (hacsak nem Márki-Zay lesz a kihívója) készülhet az újabb kétharmados győzelemre.

Én nem tudok örülni. Nem igazán van minek.

Tizenhat év telt el 2006 óta, és még mindig ugyanott tartunk: Orbán vagy Gyurcsány?

Vitatkoznál vele? Hozzászólnál? Írj!

Vági Márton
Vági Márton vendégszerző

PhD-hallgató.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek