Németország Budapestet is járványügyileg veszélyes zónává nyilvánította

Szerző: Techet Péter
2020.09.16. 19:42

Szerda este jelentette be a német Robert Koch Intézet: Budapestet is felvette azon járványügyi gócpontok közé, ahonnan Németországba csak érvényes, negatív koronavírus-teszttel vagy kéthetes karantén bevállalásával lehet szerdától beutazni. Budapest mellett Bécs is hasonló besorolást kapott.

Németország Budapestet is járványügyileg veszélyes zónává nyilvánította

A bécsi Der Standard napilap már szerda reggel berlini kormánykörökből úgy értesült, hogy Németország ki fogja bővíteni az ún. rizikóterületnek számító régiók listáját. A balliberális napilap délelőtti információi szerint Bécset is érintené a döntés.

A bécsi napilap értesülései pontosak voltak: szerda este a járványügy értékelésével foglalkozó német Robert Koch Intézet valóban frissítette a veszélyesnek nyilvánított területek listáját – ahova nemcsak Bécs, de Budapest is felkerült. Ezt azt jelenti, hogy

aki akár már szerdán Budapestről Németországba beutazik, annak egy 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet kell a német határon felmutatnia, vagy egy kéthetes karantént Németországban kötelezően vállalnia.

Bécs és Budapest mellett felkerült még erre a „vörös listára” Európából többek között a romániai Resicabánya, a svájci Fribourg vagy két francia tengerentúli terület. A kelet-közép-európai régióból már eddig is rizikóterületnek számított Prága, Split, Dubrovnik, valamint Szerbia egésze. Bécs és Budapest nem egyedüli fővárosokként vannak a listán, ugyanis már eddig is beutazási korlátozások voltak érvényesek azokra, akik például Párizsból vagy Brüsszelből akartak Németországba menni.

Kérdéses persze, hogy a német hatóságok miként tudják ellenőrizni, hogy valaki például tényleg Budapestről jön-e. A Der Standard idézi a német belügyminisztériumi szóvívőt, aki elismerte:

a német hatóságoknak nincsen nagyon más lehetőségük, mint a beutazók nyilatkozatát elfogadni,

mert valóban nem lehetséges visszakövetni, ténylegesen az adott ország mely területéről érkezik a beutazó.

NYITÓKÉP: Magyar autópálya idén áprilisban / Bakó Bea, Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek