+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. szeptember 16. szerda, 19:42
Szerda este jelentette be a német Robert Koch Intézet: Budapestet is felvette azon járványügyi gócpontok közé, ahonnan Németországba csak érvényes, negatív koronavírus-teszttel vagy kéthetes karantén bevállalásával lehet szerdától beutazni. Budapest mellett Bécs is hasonló besorolást kapott.

A bécsi Der Standard napilap már szerda reggel berlini kormánykörökből úgy értesült, hogy Németország ki fogja bővíteni az ún. rizikóterületnek számító régiók listáját. A balliberális napilap délelőtti információi szerint Bécset is érintené a döntés.

 

A bécsi napilap értesülései pontosak voltak: szerda este a járványügy értékelésével foglalkozó német Robert Koch Intézet valóban frissítette a veszélyesnek nyilvánított területek listáját – ahova nemcsak Bécs, de Budapest is felkerült. Ezt azt jelenti, hogy

 

aki akár már szerdán Budapestről Németországba beutazik, annak egy 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet kell a német határon felmutatnia, vagy egy kéthetes karantént Németországban kötelezően vállalnia.

 

Bécs és Budapest mellett felkerült még erre a „vörös listára” Európából többek között a romániai Resicabánya, a svájci Fribourg vagy két francia tengerentúli terület. A kelet-közép-európai régióból már eddig is rizikóterületnek számított Prága, Split, Dubrovnik, valamint Szerbia egésze. Bécs és Budapest nem egyedüli fővárosokként vannak a listán, ugyanis már eddig is beutazási korlátozások voltak érvényesek azokra, akik például Párizsból vagy Brüsszelből akartak Németországba menni.

 

Kérdéses persze, hogy a német hatóságok miként tudják ellenőrizni, hogy valaki például tényleg Budapestről jön-e. A Der Standard idézi a német belügyminisztériumi szóvívőt, aki elismerte:

 

a német hatóságoknak nincsen nagyon más lehetőségük, mint a beutazók nyilatkozatát elfogadni,

 

mert valóban nem lehetséges visszakövetni, ténylegesen az adott ország mely területéről érkezik a beutazó.

 

NYITÓKÉP: Magyar autópálya idén áprilisban / Bakó Bea, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A járvány miatt nem közlekedő reptéri járatra árult 900 forintos jegyek a BKK-t 14 millió forinttal gazdagították. Mi történt?

Korábban napokkal előre beharangozták, hogy Európa utolsó diktátora leteszi hivatali esküjét. Ez most elmaradt.

Két mondatban összefoglalva ez az Európai Bizottság új terve.

Az elmúlt hét nap átlaga bőven meghaladja azt az értéket, amely felett a WHO szerint a járvány nincs kordában tartva.

És ráadásul még gmailes is vagy? Van megoldás, olvasd el itt Bakó Bea szerdai hírlevelét!

Ha az ellenzék komolyan gondolja a győzelmi esélyeit, el kell döntenie, hogy hogyan indul, ezért vitasorozatot indítunk ellenzéki politikusokkal
és értelmiségiekkel.

A Csehszlovákiából a második világháború után a kollektív bűnösség elve alapján üldözött német és magyar kisebbség sorsa a szlovákok és a csehek körében nagyrészt máig kibeszéletlen.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás