+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. szeptember 13. vasárnap, 11:01
Ha a borászok nem fognak össze, és hoznak létre közösen egy nagy borvidéki vinotékát, rengeteg jó dologról le fog maradni a turista.

Mi bizony minden héten megírjuk, mit igyál. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

 

Van-e Magyarországon olyan borvidék, ahol annak központjában beülök egy borbárba, és szakértő segítséggel végig tudom kóstolni az összes releváns helyi termelő összes piacon lévő borát? Az egyik legapróbb borvidék, Somló jut csak eszembe. Máshol vagy nincs, vagy nem tudok róla, és utóbbi erősen valószínűsíti, hogy előbbi a helyes. A jobb sorsa érdemes borvidékeink csak álmodoznak erről: a nem egy bizonyos termelő kezében lévő és általa dominált, hanem egy nagy, központi, akár közösségileg fenntartott enotéka/vinotéka jobb borvidékeken nemcsak bevett szokás, hanem alapvető elvárás Jeruzalemtől Cormònson át Golsig már Közép-Európában is.

 

+ Egy ilyen hely a borvidék szellemi életének központja: közös kóstolók, borbemutatók, premierek, sajtótájékoztatók, irodalmi estek, bulik helyszíne. A borászok itt bármiről meggyőzhetik a polgármestert, a polgármester aztán büszkén mutogathatja ennek eredményeit a szomszéd falvak vezetőinek, a testvértelepülésekről jövőknek, az országgyűlési képviselőnek meg a miniszternek.

 

+ Egy ilyen hely a borturisták kötelező köre: egymás mellett kóstolhatják végig az összes szőlőfajtát, évjáratot, termelőt horizontálisan és vertikálisan is. Nincs az a borszakértő és borblogger, akit ez a lehetőség ne vonzana, és ne posztolná rögtön Facebookra.

 

+ Egy ilyen hely a borvidék turisztikai központja: pár prospektus elolvasása és valami egyszerű hidegtál mellett melyik laikus érdeklődő ne kóstolná végig a helyi mezőnyt, hogy másnap pontosan tudja, mit szeret, és miből akar vásárolni pár palackot otthonra?

 

+ Egy ilyen hely kiváló befektetés a borászok számára: minek egyesével nyitvatartani és kóstoltatni, ha van egy közös hely, amit mindenki ellát borral, és amiből mindenki profitál?

 

+ Egy ilyen hellyel jól jár a helyi hentes, a sajtkészítő, a lekváros, a pék, a gyümölcsleves: bor mellé valamit kínálni kell, és leginkább helyit illik, és az se baj, ha lehet belőlük vinni elvitelre is.

 

+ Egy ilyen hely tökéletes az átutazók számára: nem kell azon izgulni, vajon nyitva van-e bárki, és hogy mennyi időt vesz el az egész, hiszen egy fix nyitvatartású helyen egész egyszerűen mindig ott van minden.

 

Ha pedig valaki most ezen fellelkesedett, és látna egy tökéletes példát egy ilyen helyre, meg se álljon a szlovén-olasz határ melletti Cormònsig. Van annyira szép a környék és jó a bor, hogy megérjen két hét karantént – már annak, aki szívesen ül otthon, és tud dolgozni onnan is –, de a város főterén lévő enoteca már önmagában is megér egy tanulmányi kirándulást. A teljes helyi mezőny fent van a járvány miatt csak egy QR-kóddal elérhető itallapon, bármit felbontanak kóstolási mennyiségre is (0,5 dl), és szívesen összeállítanak komplett sorokat is: ilyenkor a pohár nyelére aggasztott csipeszekre írják rá, hogy pontosan mi is van a pohárban. 

 

A város körüli szőlőkkel gazdagon beültetett kistáj neve Collio, ezen a néven többnyire házasítások kerülnek piacra. Többnyire a helyben csak Tocainak nevezett friulano az alapja, kerül bele néha sauvignon blanc, malvazija, ribolla gialla meg még sok más. Mindenki másként készíti, de a cél mindenhol az, hogy egy borban foglalják össze, miről szól Cormòns: ez tehát lényegében maga a zászlósbor. Olyan, mint mondjuk a pécsi borvidéken a Déli fény, kicsit egyébként még stílusában és élvezhetőségében is, pláne ha Szabó Zoltán '19-esével vetjük össze.

 

A helyi szövetkezet, a Cantina Produttori Cormòns 2018-as Colliojában csak a helyi szőlőfajták vannak, mint ugyanis megtudtam, számos szőlőben a mai napig egy ültetvényen belül van szétszórva a friulano, malvazija, ribolla gialla, így ezeket van, hogy eleve egyben is szüretelik. Az enotecában ki is magaslott a többi Collio közül, ez ugyanis végre egy olyan cuvée, ami nem azért készült, hogy a három szőlőfajta majd jól kiküszöbölje egymás hibáit, savat pótol, cukrot fed el (stb.), hanem

 

mert együtt még jobb bort adnak, mint külön-külön. A 10 euró alatti árkategóriában ilyen bort készíteni elismerésre méltó kultúrmisszió.

 

Jó turistaként természetesen vettem is belőle, három napig hagytam nyitva, harmadnapon annyira árasztotta magából a sárgadinnyét, hogy nincs, ki ne kapna kedvet tőle egy sárgadinnyéhez. Ennél jobb névjegykártyája egy borvidéknek nem lehet: és ha nincs közös vinotékája a borvidéknek, lehet, sose kóstolom meg.

 

10-es skálán? jó 6 pont

Mennyibe kerül? 8 euró

Hol kapható? A pincészetnél és annak webshopjában (a Magyarországra való szállítás költsége megegyezik egy PCR-teszt árával). Vagy rendelsz egy hasonlót a jóval olcsóbb Xtrawine-nál.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

Az elmúlt egy hónapban adták be az eddigi összes covid elleni oltás 58 százalékát, de ez nem egységesen oszlik el a világon. Mutatjuk, hogyan áll az oltásokkal Közép-Európa!

Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóinformációk szerint az FPÖ elnökével azt tervezte, hogy a szélsőjobboldali pártra cseréli le a Zöldeket a kormányban. Az FPÖ-frakció akadályozta ezt meg.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás