Közép-Európa igazi fővárosa

Szerző: Bukovics Martin
2021.06.05. 07:50

A Habsburgok tették naggyá, lakói gazdagabbak voltak a bécsieknél, és noha a tengerparton van, utcái egy budapestinek, kolozsvárinak és pozsonyinak is ismerősnek tűnnek. Trieszt Budapestről indulva tökéletes megálló Olaszország felé, de a történelme és a felszín alatti sztorijai sokkal érdekesebbek annál, hogy csak úgy útba ejtsük.

Közép-Európa igazi fővárosa

TRIESZT A HABSBURG MONARCHIA KIKÖTŐVÁROSAKÉNT AZ EGYIK LEGSOKSZÍNŰBB ÉS LEGFONTOSABB VÁROS VOLT, MÁRA OLASZORSZÁG KELETI PERIFÉRIÁJA LETT. AZ ADRIA-PARTI NAGYVÁROS, AMIRŐL AZ OLASZ ÉTTEREMKALAUZOK KÜLÖN MEGJEGYZIK, HOGY ITT AZ OLASZ ELEGANCIA HIÁNYÁT AZ OSZTRÁK-MAGYAR BIRODALMI ÖRÖKSÉGGEL PÓTOLJÁK.

TENGERPARTRA RAKOTT BÉCS: TÖBBNYIRE EZT SZOKTÁK MONDANI AZOK AZ EMBEREK, AKIK ELŐSZÖR JÁRNAK ITT. ÉRDEMES FELKERESNI MINÉL ELŐBB: OLASZORSZÁGBA NEGATÍV TESZT KELL CSAK, ÉS AZ ÉTTERMEKBE TESZT, OLTÁS ÉS MINDENFÉLE KÁRTYÁK NÉLKÜL IS BE LEHET MENNI, AHOGY SZÁLLÁST IS KORLÁTOZÁSMENTESEN LEHET FOGLALNI.

VANNAK PERSZE OLYAN UTCÁK IS, AMELYEK BUDAPESTET JUTTATJÁK INKÁBB ESZÜNKBE, EZ ITT PÉLDÁUL AKÁR A PESTI BELVÁROSI AUTÓPÁLYA, A RÁKÓCZI ÚT IS LEHETNE.

VAGY A BELVÁROS MÁSIK SZÉLE: EZ AKÁR A PESTI V. KERÜLET IS LEHETNE.

A KÉTSZÁZEZRES VÁROS KÖRNYÉKI KARSZT-HEGYSÉGBEN MÁR SZLOVÉN TÖBBSÉG VAN: ITT A BARLANGOK MELLETT A BORÁSZATOK ÉJJELIG NYITVATARTÓ VENDÉGLŐI, AZ ÚN. OZMICÉK FIGYELEMREMÉLTÓAK. SAJÁTKÉSZÍTÉSŰ SAJTOK, FELVÁGOTTAK JÁRNAK A BOROK MELLÉ. AMIT MINDENKÉPP ÉRDEMES MEGKÓSTOLNI: AZ ITTENI VITOVSKÁ SZŐLŐFAJTA BORAI.

AZ ISZTRIAI-FÉLSZIGETEN A VÁROSOK, ÍGY A MONARCHIÁBAN MÉG JELENTŐS NÉMETAJKÚ KISEBBSÉGGEL IS RENDELKEZŐ TRIESZT LAKÓI TÖBBNYIRE OLASZOK VOLTAK, MÍG A FALVAKBAN SZLÁVOK DOMINÁLTAK: TRIESZTNÉL SZLOVÉNOK, TŐLE DÉLRE HORVÁTOK.

TRIESZT 1382-BAN KERÜLT OSZTRÁK FENNHATÓSÁG ALÁ, AMIKOR A VÁROS LAKÓI A VELENCEIEKTŐL VALÓ FÉLELMÜKBEN III. LIPÓT OSZTRÁK CSÁSZÁRTÓL KÉRTEK SEGÍTSÉGET. IGAZÁN NAGGYÁ VI. KÁROLY TETTE A KIKÖTŐVÁROST, AMIKOR 1719-BEN SZABADKIKÖTŐVÉ NYILVÁNÍTOTTA AZT. UTÓDAI, MÁRIA TERÉZIA ÉS II. JÓZSEF KOMPLETT TENGERPARTI VÁROSRÉSZEKET ÉPÍTETTEK, ÍGY ALAKULT KI AZ ITTENI TERÉZ- ÉS JÓZSEFVÁROS.

IGAZÁN RELEVÁNSSÁ A VÁROST MÉGSEM ŐK, HANEM NAPÓLEON TETTE, AMIKOR ELFOGLALTA A SZOMSZÉDOS VELENCÉT ÉS TRIESZTET, ÉS ELINDULT AZ ÖRÖK KONKURENS LASSÚ HANYATLÁSA. TRIESZT 1813-AS VISSZAFOGLALÁSÁT KÖVETŐEN AUSZTRIA CÉLJA AZ VOLT, HOGY TRIESZT VEGYE ÁT VELENCE SZEREPÉT A TÁVOL-KELETTEL FOLYTATOTT KERESKEDELEM TERÉN: ÍGY VÁLT AZ ADRIAI-TENGER LEGNAGYOBB KIKÖTŐJÉVÉ.

AZ 1848-AS NACIONALISTA FORRADALMAK IDEJÉN LOMBARDIA ÉS VENETO SZÁMOS VÁROSÁBAN AZ EGYSÉGES OLASZ NEMZETÁLLAMÉRT LÉPTEK FEL, TRIESZTET LESZÁMÍTVA. AZ OLASZ NEMZETI MOZGALOM AZONBAN A TÚLNYOMÓRÉSZT OLASZOK LAKTA VÁROSBAN MEGJELENT, ÉS EGYRE TÖBBEN KÖVETELTÉK AZ EGYESÍTETT OLASZORSZÁGHOZ VALÓ CSATLAKOZÁST. EZ EGY HANGOS KISEBBSÉG VOLT CSAK, GAZDASÁGILAG ALIG VALAMI KÖTÖTTE TRIESZTET AZ OLASZ KIRÁLYSÁGHOZ, BÉCSHEZ ANNÁL INKÁBB.

1882-BEN, A TRIESZT FÖLÖTTI HABBURG-URALOM 500. ÉVÉT ÜNNEPELNI A VÁROSBA ÉRKEZETT I. FERENC JÓZSEF CSÁSZÁR ÉPP HOGY MEGÚSZTA AZ OLASZPÁRTIAK MERÉNYLETÉT. A HALÁLRA ÍTÉLT MERÉNYLŐ, GUGLIELMO OBERDAN NEVÉBŐL A FASISZTÁK KÉSŐBB OLASZ NEMZETI HŐST FARAGTAK, NEVÉT MA OLASZORSZÁG-SZERTE TEREK, UTCÁK, ISKOLÁK VISELIK.

A 20. SZÁZAD ELEJÉRE TRIESZT A HABSBURG MONARCHIA EGYIK LEGGAZDAGABB VÁROSA LETT: MÍG 1906-BAN EGY ÁTLAGOS BÉCSI 9 KORONÁT KERESETT, EGY TRIESZTI 54-ET. CLAUDIO MAGRIS OLASZ ÍRÓ, GERMANISTA KÉSŐBB AZ OLASZOK, SZLOVÉNEK, NÉMETEK DOMINÁLTA TRIESZTET TARTOTTA KÖZÉP-EURÓPA TÉNYLEGES FŐVÁROSÁNAK. AKKORIBAN SZINTE MINDEN TRIESZTI TÖBBNYELVŰ VOLT, NOHA A KÖZÖS NYELV AZ OLASZ VOLT.

1918-BAN, A MONARCHIA FELBOMLÁSA UTÁN AZ OLASZ KIRÁLYSÁG ANNEKTÁLTA ISZTRIÁT ÉS VELE EGYÜTT TRIESZTET IS, AMIVEL ELKEZDŐDÖTT AZ ITT ÉLŐ SZLÁVOK ELOLASZOSÍTÁSA, UGYANÚGY, AHOGY A SZERB-HORVÁT-SZLOVÉN KIRÁLYSÁGBAN A DALMÁCIÁBAN ÉLŐ OLASZOK ELSZLÁVOSÍTÁSA, KULTÚRÁJUK ÉS IDENTITÁSUK ELNYOMÁSA. A TRIESZTI OLASZ-SZLOVÉN KONFLIKTUSBAN PRÓBÁLTÁK KI A FASISZTÁK A FAJI ÜLDÖZÉS GYAKORLATÁT.

SZÁMOS, OLASZ FENNHATÓSÁG ALÁ KERÜLT SZLÁV VÁNDOROLT KI A SZERB-HORVÁT-SZLOVÉN KIRÁLYSÁGBA, AHOGY ONNAN IS SOKAN KÖLTÖZTEK ÁT OLASZORSZÁGBA. A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ VÉGÉN, 1945. MÁJUS 1-JÉN A JUGOSZLÁV NÉPHADSEREG ELFOGLALTA TRIESZTET ÉS KÖRNYÉKÉT AZ AZT AZ 1943-BAN MÁR ÖSSZEOMLOTT MUSSOLINI-RENDSZERTŐL ÁTVEVŐ NÉMETEKTŐL. ENNEK EMLÉKÉRE MA IS GYAKRAN LÁTNI A KARSZT-HEGYSÉG SZLOVÉN FALVAIBAN VÖRÖS ZÁSZLÓKAT ÉS „ÉLJEN MÁJUS ELSEJE” FELIRATOKAT.

1947-BEN AZ ENSZ BIZTONSÁGI TANÁCSA ÚGY HATÁROZOTT, HOGY TRIESZT KÖRNYÉKE EGY ENSZ-FENNHATÓSÁG ALATT MŰKÖDŐ SZABADÁLLAM KELL, HOGY LEGYEN. KÉT ZÓNÁBÓL ÁLLT: A BRIT KATONAI PARANCSNOKSÁG ALATT ÁLLÓ ÉSZAKIT AZ OLASZ JOBBOLDAL DOMINÁLTA, A JUGOSZLÁV KATONAI PARANCSNOKSÁG ALATTI DÉLIT KOMMUNISTÁK, ÉS NOHA VOLTAK VÁLASZTÁSOK (IGAZ, CSAK AZ ÉSZAKI ZÓNÁBAN, A DÉLIBEN A KOMMUNISTÁK EGÉSZ EGYSZERŰEN ÁTVETTÉK A HATALMAT), SENKI NEM AKART EGYÜTTMŰKÖDNI A TÖBBI PÁRTTAL, A MONARCHISTÁK PEDIG EGY TRIESZTI MONARCHIA LÉTREHOZÁSÁRÓL ÁLMODOZTAK.

AZ 1949-ES, AZ INSTABILITÁST CSAK ERŐSÍTŐ VÁLASZTÁSSAL NAGYJÁBÓL EGYIDŐBEN AZ ÉSZAKI ZÓNA AZ ADDIG HASZNÁLT TRIESZTI LÍRA MELLÉ BEVEZETTE TERÜLETÉN AZ OLASZ LÍRÁT IS, A DÉLI PEDIG A JUGOSZLÁV DINÁRT, ÍGY NOHA HÁROM PÉNZNEM IS HIVATALOS VOLT A SZABADÁLLAM TERÜLETÉN, EZEK KÖZÜL MINDÖSSZE EGYET FOGADTAK EL MINDENHOL.

EZ AZ INTÉZKEDÉS EGYÉBKÉNT PONT A MONARCHISTÁK KÖVETELÉSE VOLT, AZ OLASZ LÍRA ÉS A JUGOSZLÁV DINÁR ÉRMÉI ÉS BANKJEGYEI AKKOR UGYANIS MÉG AZON IDŐKBŐL SZÁRMAZTAK, AMIKOR MINDKÉT ORSZÁG KIRÁLYSÁG VOLT.

MIUTÁN AZ ENSZ BIZTONSÁGI TANÁCSÁBAN MÉG HÉT ÉVVEL A TRIESZTI SZABADÁLLAM MEGALAPÍTÁSÁT KÖVETŐEN SEM SIKERÜLT MEGEGYEZNI ARRÓL, KI LEGYEN A KÉT ZÓNA KÖZÖS, A MEGSZÁLLÓ HADSEREGEKTŐL FÜGGETLEN KORMÁNYT LÉTREHOZNI KÉPES KORMÁNYZÓJA, ARRA JUTOTTAK, FELHAGYNAK A SEMLEGES ÉS MULTIETNIKUS ORSZÁG LÉTREHOZÁSÁNAK KÍSÉRLETÉVEL. 1954-BEN AZ ÉSZAKI ZÓNA OLASZORSZÁGÉ LETT, A DÉLI JUGOSZLÁVIÁÉ. AZ 1975-ÖS OSIMÓI SZERZŐDÉS TETT PONTOT A SZABADÁLLAM VÉGÉRE.

EGY DOLOG VISZONT MEGMARADT MA IS: A TRIESZTI KIKÖTŐ SZABADKIKÖTŐI STÁTUSZA. EZ AZ OKA ANNAK IS, HOGY A MAGYAR KORMÁNY KIKÖTŐT VETT ITT.

AZ OLASZ FENNHATÓSÁGGAL ELÉGEDETLENEK AZONBAN A MAI NAPIG VISSZASÍRJÁK A TRIESZTI SZABADÁLLAMOT, ÉS KÉRIK A BRIT ÉS AMERIKAI HADSEREGET: TÉRJENEK VISSZA.

AZ VISZONT BIZTOS, HOGY A MAGYAROK SZÁMÁRA ITT, A TENGERPARTON KEZDŐDIK OLASZORSZÁG: A SÖRÖSKORSÓ MELLETT MÁR BŐVEN ELFÉR A CAMPARI SPRITZ IS.

AKI VISZONT OLASZORSZÁGBÓL ÉRKEZIK IDE, NEM ANNYIRA FIRENZÉT VAGY MILÁNÓT KERESI ITT, HANEM INKÁBB A MONARCHIA EGYKORVOLT HANGULATÁT: TRIESZT RENGETEG BÉCSIES-NAGYPOLGÁRI KÁVÉZÓIBAN EZT MEGTALÁLJA, A LEGJOBB A SAN MARCO, AHOL NEMCSAK MAGAS SZÍNVONALÚ KONYHÁT VISZNEK, DE EGYBEN KÖNYVESBOLTKÉNT IS MŰKÖDIK.

NEM BESZÉLVE AZ EGYIK FŐ SPECIALITÁSUKRÓL, A TRIESZTI BÜFÉRŐL: EGY TÁL HÚS, AMIT PÁROLT KÁPOSZTÁVAL ÉS KORSÓ SÖRÖKKEL A NAP MINDEN SZAKÁBAN ÉR FOGYASZTANI. RAJTA DISZNÓFÜL, PANCETTA, KRAJNAI KOLBÁSZ, MARHANYELV, PÁROLT HÚSOK.

A BELVÁROSI, RÓMAI KORBÓL SZÁRMAZÓ AMFITEÁTRUMBAN FÜVET NYÍRÓK MUNKAMEGOSZTÁSA IS IGAZI KÖZÉP-EURÓPAI BEST PRACTICE-T TÜKRÖZ. A VELÜK SZEMBEN LÉVŐ DESPARBAN KAPNI AMÚGY SÖRT A BOSZNIAI SZERB KÖZTÁRSASÁGBÓL: AZAZ TRIESZT BIZONY MÉG MA SEM TUDTA LEVETKŐZNI, HPGY KÖZÉP-EURÓPA TITKOS FŐVÁROSA.

EGY IDEÁLIS VILÁGBAN PERSZE A KOMPLETT EU FŐVÁROSA LENNE.

Ha tetszett a fotóriport, jó hír, hogy ezen a hétvégén indult el az Azonnalin Szabó Zoltán hosszúhetényi borász Más tészta című rovata. Ha maga a város érdekelne, Techet Pétertől rengeteg jó cikkben olvashatsz róla itt, itt meg itt.

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek