+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. szeptember 11. péntek, 12:30
Bayer Zsolt az Azonnalinak részletesen is beszélt arról, hogy hogyan jutott hozzá két Úri utcai ingatlanhoz is a Várnegyedben, V. Naszályi Márta szerint ezzel Bayer beismerte: kijátszotta a lakástörvényt.

Az Azonnali csütörtökön megjelent Bayer Zsolt-interjúja nyomán

 

rendelte el Bayer Zsolt két lakáscseréjének vizsgálatát V. Naszályi Márta I. kerületi párbeszédes polgármester

 

– minderről a Budavári Önkormányzat számolt be pénteken Facebook-oldalán.

 

❗ SAJTÓKÖZLEMÉNY❗ _______________________________ Bayer Zsolt publicista az azonnali.hu internetes lapban – több más...

Posted by Budavári Önkormányzat on Friday, 11 September 2020

 

Az ismert publicista ugyanis két önkormányzati lakással is rendelkezik a budai Várnegyedben. Először tavaly áprilisban írta meg Bayerről a 24.hu, hogy a piaci ár töredékéért, mindössze havi 32 ezer forintért bérel egy 49 négyzetméteres önkormányzati lakást az Úri utcában. Később a 24.hu annak is utánajárt, hogy Bayeréknek két önkormányzati lakása is van az Úri utcában, mindkettőhöz lakáscserével jutottak hozzá.

 

És mindkét lakásért cserébe Bayerék egy pilisszentkereszti faház tulajdonjogát adták át, majd visszavásárolták azt: először Bayer egyik fiának tulajdonába került a faház, majd második alkalommal a pilisszentkereszti faház a publicista édesanyjának nevére került vissza. A 24.hu akkor arról írt:

 

a csereügyletre azért volt szükség, mert a lakástörvény szerint az önkormányzati lakások bérleti joga kizárólag másik lakás bérleti vagy tulajdonjogára cserélhető, pénzért nem megvásárolható.

 

Bayer Zsolt ehhez képest az Azonnalinak adott interjújában a lakásügyről úgy nyilatkozott, mint egy ellene irányuló „aljas, ocsmány, gusztustalan” támadásról. Szerinte az egész ügyletet azért lehetett lebonyolítani, mert a rendszerváltás után a budai vári lakásokat más lakásokkal ellentétben nem lehetett felajánlani megvételre műemlékvédelmi okokból, így ezek a lakások önkormányzati tulajdonba kerültek. Ilyen lakásokat pedig eladni nem lehet, csak elcserélni, így amikor Bayer az önkormányzati lapban kinézett egy neki szimpatikus budavári lakást, az ügyvédek ecsetelték neki, hogy úgy tudják megszerezni a lakást, ha elcserélik egy másik ingatlanra, majd visszavásárolják azt.

 

„Két ügyvéd megcsinálja a szerződéseket, ráteszi az ügyvédi szárazpecsétet.

 

Miután én elolvastam az önkormányzati újságban, hogy mennyi az ára, nem az ujjamból szoptam, mégis mit kellett volna nekem mondani? Hogy »hahó emberek, itt valami nagy gáz van«?

 

És utána én meg hallgatom, hogy ingyen jutok hozzá vári lakásokhoz, amiért én sokkal kevesebbet fizetek, mint bárki más. Hát egy lószart mama!” – fogalmazott Bayer. A publicista azt is hozzátette: „amikor én ezt az egészet 2017-18-ban lezongoráztam és kifizettem a pénzt, majd felújítottam ugyanannyiért a lakásokat, nekem fogalmam sem volt. Mikor olvasgatok én lakástörvényt önök szerint? Menjenek fel a Várba és kérdezzék meg: tízből tizenegy így csinálja, mert máshogy nem lehet.”

 

Csakhogy az I. kerület párbeszédes polgármestere, V. Naszályi Márta szerint ezzel Bayer jogsértést követett el. Pénteken a kerület Facebook-oldalán arról írt, hogy szerinte ezzel Bayer

 

kijátszotta a hatályos jogszabályokat, a lakáscserére vonatkozó törvényi előírások ellenére jutott önkormányzati bérlakáshoz dr. Nagy Gábor Tamás fideszes polgármester idejében.

 

Épp ezért V. Naszályi elmondta: elrendeli Bayer Zsolt két lakáscseréjének vizsgálatát a fentiek figyelembevételével. A kerületi polgármester - akit tavaly októberben választottak meg a fideszes Nagy Gábor Tamás helyére - arról is írt, hogy még megválasztását követően intézkedett arról, hogy az önkormányzati lapban a törvényeknek nem megfelelő hirdetések ne jelenhessenek meg, valamint minden beérkező lakáscsere-kérelmet megvizsgálnak.

 

Az ügyben az Azonnali kereste Bayert is, de nem tudtuk egyelőre elérni. A publicista a blogján azonban közzétett még csütörtökön egy posztot, amiben az RTL Klubnak a Fidesznek az ügy kapcsán címzett sajtókérdéseire ő maga válaszolt a párt helyett:

 

„1.: A törvényeket mindenkinek be kell tartania, ez nem kérdés. Jómagam is igyekszem e szerint élni.
2.: A vári lakások cseréjénél harminc éve az a bevett gyakorlat, amit immáron ezer alkalommal elmondtam.
3.: Azért ez a bevett gyakorlat, mert a lakástörvény amúgy életszerűtlen és hülye és betarthatatlan.
4.: Fogalmam sem volt arról, mit ír elő a lakástörvény, követtem az ügyvédek utasításait.
5.: Nem csaltam, és legfőképpen senkinek nem okoztam kárt.
6.: Mi lenne, ha a változatosság kedvéért ellenzéki politikusok és közszereplők vári lakás ügyeivel is foglalkoznának, csak én nyilvánosságra hoztam vagy tízet.
7.: Ehhez gyávák vagy csak becstelenek?
8.: Miért nem keresik meg V. Naszályi Mártát, és kérdezik meg tőle, hogy stábjának tagjai illetve az önkormányzatnál dolgozó emberei közül ki és hogyan került fel a várba, és nem mellesleg mennyit fizet a bérleményéért?
9.: Miért nem keresik meg azokat az egykori bérlőket, akik pénzért árulták a bérleti jogot, tették ezt az önkormányzat hivatalos lapjában úgy, hogy ott adták fel hirdetéseiket (magam is onnan néztem ki a lakást), és miért nem kérdezik meg őket, hogy követtek-e el törvénytelenséget?
10.: Ha igen, akkor visszafizetik a nekik kifizetett pénzt?
11.: Miért nem keresik meg a Fortepan tulajdonosát vagy az Index újságíróját, hogy "cseréltek" lakást a várba, és hogy például hogy fizettek ezer (1000) forint bérleti díjat éveken keresztül?
12.: Miért nem teszik fel ugyanezeket a kérdéseket az összes ellenzéki pártnak, akiknek támogatásával V. Naszályi polgármester lett, és most az egyik főtanácsadója a Fortuna utcában lakik?”

 

BORÍTÓKÉP: Varsányi Bence, Szűcs Donát / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Legának nem sikerült bevennie az ötven éve vörös Toszkánát, az Öt Csillag az északi régiókban gyakorlatilag eltűnt, a déliekben összeomlott.

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A ma újrainduló parlamentben már bevezetett az Országgyűlés Hivatala a koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseket, azok azonban a politikusokra nem vonatkoznak. De akkor hogyan védekeznek majd a politikusok?

Az untig ismert sorosozás mellett az is kiderül a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelentetett cikkéből, hogy a brüsszeli politika a németet követi.

Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás