+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. szeptember 11. péntek, 12:30
Bayer Zsolt az Azonnalinak részletesen is beszélt arról, hogy hogyan jutott hozzá két Úri utcai ingatlanhoz is a Várnegyedben, V. Naszályi Márta szerint ezzel Bayer beismerte: kijátszotta a lakástörvényt.

Az Azonnali csütörtökön megjelent Bayer Zsolt-interjúja nyomán

 

rendelte el Bayer Zsolt két lakáscseréjének vizsgálatát V. Naszályi Márta I. kerületi párbeszédes polgármester

 

– minderről a Budavári Önkormányzat számolt be pénteken Facebook-oldalán.

 

❗ SAJTÓKÖZLEMÉNY❗ _______________________________ Bayer Zsolt publicista az azonnali.hu internetes lapban – több más...

Posted by Budavári Önkormányzat on Friday, 11 September 2020

 

Az ismert publicista ugyanis két önkormányzati lakással is rendelkezik a budai Várnegyedben. Először tavaly áprilisban írta meg Bayerről a 24.hu, hogy a piaci ár töredékéért, mindössze havi 32 ezer forintért bérel egy 49 négyzetméteres önkormányzati lakást az Úri utcában. Később a 24.hu annak is utánajárt, hogy Bayeréknek két önkormányzati lakása is van az Úri utcában, mindkettőhöz lakáscserével jutottak hozzá.

 

És mindkét lakásért cserébe Bayerék egy pilisszentkereszti faház tulajdonjogát adták át, majd visszavásárolták azt: először Bayer egyik fiának tulajdonába került a faház, majd második alkalommal a pilisszentkereszti faház a publicista édesanyjának nevére került vissza. A 24.hu akkor arról írt:

 

a csereügyletre azért volt szükség, mert a lakástörvény szerint az önkormányzati lakások bérleti joga kizárólag másik lakás bérleti vagy tulajdonjogára cserélhető, pénzért nem megvásárolható.

 

Bayer Zsolt ehhez képest az Azonnalinak adott interjújában a lakásügyről úgy nyilatkozott, mint egy ellene irányuló „aljas, ocsmány, gusztustalan” támadásról. Szerinte az egész ügyletet azért lehetett lebonyolítani, mert a rendszerváltás után a budai vári lakásokat más lakásokkal ellentétben nem lehetett felajánlani megvételre műemlékvédelmi okokból, így ezek a lakások önkormányzati tulajdonba kerültek. Ilyen lakásokat pedig eladni nem lehet, csak elcserélni, így amikor Bayer az önkormányzati lapban kinézett egy neki szimpatikus budavári lakást, az ügyvédek ecsetelték neki, hogy úgy tudják megszerezni a lakást, ha elcserélik egy másik ingatlanra, majd visszavásárolják azt.

 

„Két ügyvéd megcsinálja a szerződéseket, ráteszi az ügyvédi szárazpecsétet.

 

Miután én elolvastam az önkormányzati újságban, hogy mennyi az ára, nem az ujjamból szoptam, mégis mit kellett volna nekem mondani? Hogy »hahó emberek, itt valami nagy gáz van«?

 

És utána én meg hallgatom, hogy ingyen jutok hozzá vári lakásokhoz, amiért én sokkal kevesebbet fizetek, mint bárki más. Hát egy lószart mama!” – fogalmazott Bayer. A publicista azt is hozzátette: „amikor én ezt az egészet 2017-18-ban lezongoráztam és kifizettem a pénzt, majd felújítottam ugyanannyiért a lakásokat, nekem fogalmam sem volt. Mikor olvasgatok én lakástörvényt önök szerint? Menjenek fel a Várba és kérdezzék meg: tízből tizenegy így csinálja, mert máshogy nem lehet.”

 

Csakhogy az I. kerület párbeszédes polgármestere, V. Naszályi Márta szerint ezzel Bayer jogsértést követett el. Pénteken a kerület Facebook-oldalán arról írt, hogy szerinte ezzel Bayer

 

kijátszotta a hatályos jogszabályokat, a lakáscserére vonatkozó törvényi előírások ellenére jutott önkormányzati bérlakáshoz dr. Nagy Gábor Tamás fideszes polgármester idejében.

 

Épp ezért V. Naszályi elmondta: elrendeli Bayer Zsolt két lakáscseréjének vizsgálatát a fentiek figyelembevételével. A kerületi polgármester - akit tavaly októberben választottak meg a fideszes Nagy Gábor Tamás helyére - arról is írt, hogy még megválasztását követően intézkedett arról, hogy az önkormányzati lapban a törvényeknek nem megfelelő hirdetések ne jelenhessenek meg, valamint minden beérkező lakáscsere-kérelmet megvizsgálnak.

 

Az ügyben az Azonnali kereste Bayert is, de nem tudtuk egyelőre elérni. A publicista a blogján azonban közzétett még csütörtökön egy posztot, amiben az RTL Klubnak a Fidesznek az ügy kapcsán címzett sajtókérdéseire ő maga válaszolt a párt helyett:

 

„1.: A törvényeket mindenkinek be kell tartania, ez nem kérdés. Jómagam is igyekszem e szerint élni.
2.: A vári lakások cseréjénél harminc éve az a bevett gyakorlat, amit immáron ezer alkalommal elmondtam.
3.: Azért ez a bevett gyakorlat, mert a lakástörvény amúgy életszerűtlen és hülye és betarthatatlan.
4.: Fogalmam sem volt arról, mit ír elő a lakástörvény, követtem az ügyvédek utasításait.
5.: Nem csaltam, és legfőképpen senkinek nem okoztam kárt.
6.: Mi lenne, ha a változatosság kedvéért ellenzéki politikusok és közszereplők vári lakás ügyeivel is foglalkoznának, csak én nyilvánosságra hoztam vagy tízet.
7.: Ehhez gyávák vagy csak becstelenek?
8.: Miért nem keresik meg V. Naszályi Mártát, és kérdezik meg tőle, hogy stábjának tagjai illetve az önkormányzatnál dolgozó emberei közül ki és hogyan került fel a várba, és nem mellesleg mennyit fizet a bérleményéért?
9.: Miért nem keresik meg azokat az egykori bérlőket, akik pénzért árulták a bérleti jogot, tették ezt az önkormányzat hivatalos lapjában úgy, hogy ott adták fel hirdetéseiket (magam is onnan néztem ki a lakást), és miért nem kérdezik meg őket, hogy követtek-e el törvénytelenséget?
10.: Ha igen, akkor visszafizetik a nekik kifizetett pénzt?
11.: Miért nem keresik meg a Fortepan tulajdonosát vagy az Index újságíróját, hogy "cseréltek" lakást a várba, és hogy például hogy fizettek ezer (1000) forint bérleti díjat éveken keresztül?
12.: Miért nem teszik fel ugyanezeket a kérdéseket az összes ellenzéki pártnak, akiknek támogatásával V. Naszályi polgármester lett, és most az egyik főtanácsadója a Fortuna utcában lakik?”

 

BORÍTÓKÉP: Varsányi Bence, Szűcs Donát / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb 180 fokot fordult Varsó álláspontja. Valami nincs rendben a lengyel jobboldali kormánykoalícióban.

Mit érne Budapest Varsó nélkül? Medve-Bálint Gergőt, a téma szakértőjét kérdeztük.

Mit is tervez pontosan az új jobboldali mozgalom? Interjú az alapító Bencsik Jánossal!

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás