Lakás a Várban: Bayer állítja, nem ismert be semmit, a polgármester szerint törvénysértés történt

Szerző: Szűcs Donát
2020.09.11. 19:06

Nem ismert be semmilyen jogszabálysértést az interjúban a lakásügyével kapcsolatban, ezzel csak V. Naszály Márta vádolja őt – állítja Bayer Zsolt az Azonnalinak. Az I. kerület párbeszédes polgármestere szerint viszont törvénysértés történt, és a Bayer-interjúban elmondottak jó muníciót adnak az önkormányzatnak ennek bizonyítására.

Lakás a Várban: Bayer állítja, nem ismert be semmit, a polgármester szerint törvénysértés történt
„Egy ingatlanközvetítő iroda és két ügyvéd utasításait követtem”

– így reagált Bayer Zsolt telefonon az Azonnalinak péntek délután, miután kiderült: V. Naszályi Márta párbeszédes I. kerületi polgármester vizsgálatot indít a publicista várbeli lakásának ügyében a lapunknak adott interjújában tett kijelentései miatt. 

A kormánypárti publicista ugyanis két önkormányzati lakás bérleti jogával is rendelkezik a budai Várnegyedben. Először tavaly áprilisban írta meg Bayerről a 24.hu, hogy a piaci ár töredékéért, mindössze havi 32 ezer forintért bérel egy 49 négyzetméteres önkormányzati lakást az Úri utcában. Később a 24.hu annak is utánajárt, hogy Bayeréknek két önkormányzati lakása is van az Úri utcában, mindkettőhöz lakáscserével jutottak hozzá.

Bayer a csütörtökön megjelent interjúban így nyilatkozott az Azonnalinak:

„Jön pár ügyvéd és elmondja, hogy ez úgy működik, hogy el kell cserélni, aztán vissza kell venni,

és akkor így jut hozzá a bérlő ahhoz a pénzhez, amit szeretne. Két ügyvéd megcsinálja a szerződéseket, ráteszi az ügyvédi szárazpecsétet. Miután én elolvastam az önkormányzati újságban, hogy mennyi az ára, nem az ujjamból szoptam,

mégis mit kellett volna nekem mondani? Hogy «hahó emberek, itt valami nagy gáz van»?

És utána én meg hallgatom, hogy ingyen jutok hozzá vári lakásokhoz, amiért én sokkal kevesebbet fizetek, mint bárki más. Hát egy lószart mama!”

Bayert péntek délután telefonon értük utol, és lapunknak elmondta: az interjúban nem ismert be semmiféle törvénysértést,

ezzel csak V. Naszályi Márta vádolja őt. Bayer szerint az egész ügyről már első körben is V. Naszályiék szivárogtattak a sajtónak. A publicista szerint korábban azzal vádolták, hogy családja másoknál olcsóbban bérli az önkormányzati lakásokat a várban, erről már többször bebizonyította, hogy ez nem igaz, és mások 32 ezer forintnál nagyságrendekkel olcsóbban bérelnek.

Polgármester: Ez törvénysértés

V. Naszály Márta az Azonnalinak 2019-ben még polgármester-jelöltként magyarázta el, hogy működik a Várban a bérleti jogok adásvétele. Akkor

V. Naszályi a Bayer lakásszerzéséhez hasonló megoldásokat „a jogszabályok kreatív értelmezésén alapuló jogügyleteknek” nevezte.

Az Azonnali V. Naszályi Mártát is utolérte telefonon az ügyben. Az I. kerületi polgármester kérdésünkre elmondta, hogy 2019-ben azért fogalmazott finomabban lapunknak adott videóinterjújában, mert jelöltként és önkormányzati képviselőként még nem látott rá az összes iratra a lakásügyekkel kapcsolatban. Most az Azonnalinak megerősítette, hogy a Bayer-féle gyakorlatot ő törvénysértésnek tartja.

A polgármester szerint az önkormányzat egy többhónapos folyamat kellős közepén tart, ami során a problémás lakáscsere-szerződéseket nézik át, és néhány, Bayeréhez hasonló ügyben már keresetlevelet is beadtak a bírósághoz. Bár jogerős ítélet még egy ügyben sem született, abban bízik, hogy a bíróság nekik fog majd igazat adni az ügyben, és fellép a publicistáéhoz hasonló szerződésekkel kapcsolatban.

A Bayer által interjúnkban elmondottak a polgármester szerint a meglévő aktákon túl pluszmuníciót adnak majd az önkormányzatnak a publicista ügyében.

V. Naszályi azt is elmondta, Bayer esete valóban nem egyedi, de nem politikai alapon válogatnak, minden esetet átvizsgálnak és minden gyanús esetben feljelentést is fognak tenni. Hozzátette azonban: nem igaz, hogy mindenki úgy jutott volna lakáshoz a Várban, mint Bayer, van sok olyan eset is, ahol valódi lakáscsere történt.

Az Azonnali megkérdezte a polgármestert arról is, hogy kit ér érdeksérelem a hasonló ügyekben. V. Naszályi elmondta, hogy a törvények megkerülésekor elsősorban a jogállam sérül, de más érdekek is sérülhetnek: a lakástörvény létrejöttekor azért nem engedték meg a bérleti jogok adásvételét, hogy a lakásmaffia ellenében megvédjék a sokszor kiszolgáltatott helyzetben lévő bérlőket.

A polgármester szerint a várból kiköltöző bérlőket érheti kár, ha a vári lakásra cserélt ingatlan nem lakható, vagy ha a csere mögött valójában adásvétel húzódik meg. Így a kiköltöző bérlők akár lakhatás nélkül is maradhatnak, az önkormányzatnak pedig V. Naszályi szerint meg kell védenie saját bérlőit és igyekeznie kell betartatni a törvényeket.

NYITÓKÉP: Szűcs Donát / Azonnali

Szűcs Donát
Szűcs Donát az Azonnali operatív vezetője

Erőforrás- és tartalomgazdálkodási előadó. Kávét feketén, teknót hidegen.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek