Miért olcsóbb egy albérlet Bécsben, mint Budapesten?

2019.09.26. 18:07

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Megnéztük, mi maradt a vörös Bécs szelleméből az osztrák főváros egyik régi munkáslakótelepén és a város szélén felépült új okosnegyedben. Negédes otthon, negyedik rész.

Ha az egy főre jutó fogyasztást vagy a gazdasági teljesítményt nézve nem is, valami másban mégis sikerült utolérni Ausztriát: a Deloitte felmérése szerint a budapesti albérletárak nominálisan is felülmúlják a bécsiekét. Míg Bécsben átlagosan 9,8 eurót kellett tavaly kiperkálni egy négyzetméterért, Budapesten 10,5 eurót tettünk le átlagosan a tulaj asztalára. Persze ez csak egyetlen felmérés, de a tendencia világos, és a megfordítására pont a szomszédok szoktak konferenciákat összehívni.

Az osztrák főváros különlegessége, hogy Európában egyedülálló módon a lakások egyharmadát önkormányzati tulajdonban tartja, és ezt az arányt nem hajlandó csökkenteni. Sőt az ingatlanfejlesztőkkel együttműködve az önkormányzat rendszerint pénzügyi támogatást nyújt az új társasházak felépítéséhez, cserébe az új lakások egy része vagy a város tulajdonában marad, vagy a város bizonyos ideig szabályozza a bérleti díjakat.

A híres vörös Bécsből nem csak a munkáslakótömbök maradtak meg,

amelyekben egy helyi zöld önkormányzati képviselő vezette körbe az Azonnali stábját, de a mostani városfejlesztések is mintha ebben a balos szellemben történnének.

Elmentünk a Bécs szélén lévő Seestadt-Aspernnek elnevezett okosnegyedbe, ahol az élhető város kritériumait annyira komolyan vették, hogy a rekreációs célú tó és a metróállomás előbb készült el, mint az első társasház alapjai. Az új negyedben egy olyan társasházat látogattunk meg, aminek a paramétereit a legapróbb részletekig egy, az épület felépítésére létrejött kommuna határozta meg – annak ellenére, hogy nem is a kommuna tagjai, hanem az építési vállalat a társasház tulajdonosa.

Hogyan alakult ki az önkormányzati bérlakásrendszer Bécsben, és meddig fenntartható ez a jólét? Kiderül a videóból.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek