Kik fognak lakni Józsefvárosban húsz év múlva?

2019.09.12. 16:15

A VIII. kerület az elmúlt években úgy belehúzott az ingatlanfejlesztésbe és a dzsentrifikációba, hogy azt még Berlin is megirigyelné. Vissza lehet ezt még fordítani, vagy Józsefváros lesz a budapesti Brooklyn-negyed? Hány új lakó költözött a Corvin-negyedbe? Ki támogatja ezt a folyamatot? Itt a Negédes otthon harmadik része a VIII. kerületből.

Józsefvárosban az egyik legaktuálisabb téma a dzsentrifikáció, vagyis az, hogy

a gyors ingatlanfejlesztéssel és az árak emelkedésével a korábbi lakók kiszorulnak, gazdagabbak is beköltöznek a kerületbe, ami drágább üzleteket és további áremelkedést hoz.

Jelentősége ellenére a dolog valamiért nem téma az önkormányzati kampányban, a lakáshelyzettel foglalkozó Negédes otthon legújabb részében viszont utánamegyünk a témának.

A VIII. kerület új, modern irodaházakkal és társasházakkal teleépült része, a Corvin-negyed felépítését még az előző SZDSZ-es városvezetés határozta el. Ez a terület volt korábban a legkevésbé mutatós pontja a kerületnek, amivel mindenképpen kezdeni kellett valamit. Ez meg is látszott az itteni lakások árán, na meg azon a pénzen, amit a lakóknak ajánlottak fel az elköltözésért cserébe. A Józsefváros lakosságából doktoráló szakértő, Ludovic Lepeltier-Kutasi szerint a legtöbb lakó nem is tudta folytatni a megszokott életét, sokan vidéki ingázásra cserélték fel a belvárosi létet. 

Az új sétány és a körülötte lévő bevásárló- és szolgáltatónegyed európai szintű mintaprojekt lett. Radványi Gábor, az új városnegyedet felépítő Futureal-csoport főépítésze szerint a cég mert nagyot álmodni, így tudta megnyerni magának a projektet, ami referenciaértékű, hiszen a Futureal már Bukarestben is építkezik. Ha belegondolunk, a Corvin-negyedet sikerült komplett módon újraértelmezni,  ahogy a kőbányai KÖKI Terminált és környékét éppen nem, de ehhez képest még a Marina Part is csak a hétköznapi luxus ábrándját kínáló alvóváros maradt.

A kerület jelenlegi, fideszes vezetése szeretné folytatni a városrehabilitációt: épül-szépül már a Magdolna-negyed, az Orczy-negyed és még sok más városrész is.

Mond-e minderről bármit is az önkormányzat, gondol-e bármit a dzsentrifikációról az ellenzéki polgármesterjelölt, és miért nem érdekli ez az egész a magyarokat?

Nézd meg a videót, és kiderül.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek