+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pócsi Tamás & Hrisztu Péter
2019. szeptember 12. csütörtök, 16:15
A VIII. kerület az elmúlt években úgy belehúzott az ingatlanfejlesztésbe és a dzsentrifikációba, hogy azt még Berlin is megirigyelné. Vissza lehet ezt még fordítani, vagy Józsefváros lesz a budapesti Brooklyn-negyed? Hány új lakó költözött a Corvin-negyedbe? Ki támogatja ezt a folyamatot? Itt a Negédes otthon harmadik része a VIII. kerületből.

Józsefvárosban az egyik legaktuálisabb téma a dzsentrifikáció, vagyis az, hogy

 

a gyors ingatlanfejlesztéssel és az árak emelkedésével a korábbi lakók kiszorulnak, gazdagabbak is beköltöznek a kerületbe, ami drágább üzleteket és további áremelkedést hoz.

 

Jelentősége ellenére a dolog valamiért nem téma az önkormányzati kampányban, a lakáshelyzettel foglalkozó Negédes otthon legújabb részében viszont utánamegyünk a témának.

 

A VIII. kerület új, modern irodaházakkal és társasházakkal teleépült része, a Corvin-negyed felépítését még az előző SZDSZ-es városvezetés határozta el. Ez a terület volt korábban a legkevésbé mutatós pontja a kerületnek, amivel mindenképpen kezdeni kellett valamit. Ez meg is látszott az itteni lakások árán, na meg azon a pénzen, amit a lakóknak ajánlottak fel az elköltözésért cserébe. A Józsefváros lakosságából doktoráló szakértő, Ludovic Lepeltier-Kutasi szerint a legtöbb lakó nem is tudta folytatni a megszokott életét, sokan vidéki ingázásra cserélték fel a belvárosi létet. 

 

Az új sétány és a körülötte lévő bevásárló- és szolgáltatónegyed európai szintű mintaprojekt lett. Radványi Gábor, az új városnegyedet felépítő Futureal-csoport főépítésze szerint a cég mert nagyot álmodni, így tudta megnyerni magának a projektet, ami referenciaértékű, hiszen a Futureal már Bukarestben is építkezik. Ha belegondolunk, a Corvin-negyedet sikerült komplett módon újraértelmezni,  ahogy a kőbányai KÖKI Terminált és környékét éppen nem, de ehhez képest még a Marina Part is csak a hétköznapi luxus ábrándját kínáló alvóváros maradt.

 

A kerület jelenlegi, fideszes vezetése szeretné folytatni a városrehabilitációt: épül-szépül már a Magdolna-negyed, az Orczy-negyed és még sok más városrész is.

 

Mond-e minderről bármit is az önkormányzat, gondol-e bármit a dzsentrifikációról az ellenzéki polgármesterjelölt, és miért nem érdekli ez az egész a magyarokat?

 

Nézd meg a videót, és kiderül.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nagyobb baja is van Győrnek a polgármester szexbotrányánál: csúcsidőben folyamatosan maradnak ki a buszok, megoldás egyelőre nem látszik.

A hatóságok nem örültek neki különösebben, hogy elkezdene rendesen bánni felhasználói adataival a közösségi oldal, de Zuckerbergék őket is megpróbálják segíteni.

A honvédelmi államtitkár szerint a szocialista Bangóné úgy viselkedik, mint aki megőrült. Mindezt azért, mert az ellenzék új választást akar Csepelen, miközben a Fidesz is több helyen számoltat újra.

Szerintük legalább annyit érdemelnének a nyugat-balkáni régió népei, hogy az Európai Unió világosan mondja meg, mi a helyzet pontosan.

„Ez itt a finn-svéd határ. Negyven éve nem történt itt semmi.” Miért is jó az, hogy az EU dögunalmas?

Éjfélig vitatkoztak, de nem jutottak egyezségre az EU-s vezetők a nyugat-balkáni bővítés ügyében, még csak ígérgető dokumentumra sem futotta.

Bangóné Borbély Ildikó szerint annyira egyértelmű, hogy elcsalta a választást a helyi Fidesz, hogy az újraszámlálással sem elégednének meg.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás