Ki dönti el, hogy méltó vagy-e egy bérlakásra a Várkerületben?

2019.09.05. 17:33

Kin múlik, hogy Bayer Zsolt, Habsburg-Lotharingiai Mihály, vagy éppen Palkovics László bérelhet lakást fillérekért a Várban? Van-e esélye egyszerű földi halandóknak is önkormányzati bérlakáshoz jutni? Miért nyithat egy cég hotelt önkormányzati lakásokban? Itt a Negédes otthon második része a Várkerületből!

A szocializmusban a budapestiek többsége tanácsi tulajdonú lakásokban élt, amiket – legalábbis a törvény betűje szerint – különböző feltételek teljesítése esetén utaltak ki. A privatizációs hullám azonban két évtized alatt szinte teljesen leépítette a tanácsi, majd később önkormányzati tulajdonú lakásállományt. Budapesten a lakásállomány alig 4 százaléka, mintegy negyvenezer ingatlan maradt önkormányzati tulajdonban, legtöbbször az a maradék, ami a bontógépeken túl kevesek fantáziáját mozgatja meg.

Az I. kerület azonban kivétel, hiszen tele van műemléképülettel. A Várkerületben lévő 17 000 lakás mintegy 8 százaléka önkormányzati állományban maradt, és szinte kivétel nélkül védett státuszt élveznek, vagyis amellett, hogy a kerületi vezetés nem adhatja el őket, még karban is kéne tartania őket. Ami viszont fájhat az önkormányzatnak, az jól jöhet a szemfüles állampolgároknak.

Nemcsak a polgármester és a volt felesége, hanem Bayer Zsolt, Palkovics László vagy épp Habsburg-Lotharingiai Mihály jutott lakásbérleti joghoz, ki tudja, milyen feltételek mellett. Bár a botrányok hatására a képviselőtestület megváltoztatta a helyi lakásrendeletet, így a polgármester már nem dönthet egy személyben arról, hogy ki kaphat bérleti jogot az Úri utcában, a lakáskiutalási gyakorlat még így is aggályos. V. Naszályi Márta párbeszédes önkormányzati képviselő és polgármesterjelölt szerint még a testületi tagok sem tudhatják meg, hogy pontosan milyen feltételek mellett kaphattak bérleti jogot bizonyos kormányközeli celebritások, amíg a régi szerződés le nem jár, és meghosszabbításra vissza nem kerül a képviselőtestület elé.

Miért hasonlít ez az egész a lottóra? Hogyan lehet örökbérleti jogot, vagy csere útján albérletet szerezni a Várban? Melyik cég csinált hotelt önkormányzati bérlakásokból?

Nézd meg a videót, és kiderül!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek