+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2020. augusztus 28. péntek, 18:58
Amiért az átlag állampolgár egy hétig küzd, és akkor sem biztos, hogy sikerrel jár, azt a kormánypártok politikusai úgy látszik, azonnal megkapják.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Remélhetőleg az utolsó, személyes tapasztalatokra építő koronavírusos cikkemet írom most.

 

Múlt szerda óta, amikor kiderült, hogy egy barátom, akivel az azt megelőző pénteken sok időt töltöttem el, igazoltan koronavírusos, betekintést nyerhettem abba, mennyire is veszi komolyan az állam a járványügyi megelőzést, kiváltképp a kontaktkutatást és a tesztelést.

 

Nem állítom, hogy nagyon komolyan kéne vennie ezeket a magyar államnak, mert például a svédek kezelték a leglazábban a korlátozásokat, és most, a nyár végén már jól látszik, hogy így sem jött el náluk az apokalipszis, a görbe szépen kisimult.

 

Magyarországon viszont elég szigorú korlátozások voltak tavasszal, és a pénteki kormányinfón az is kiderült, hogy szeptember elsejétől nem léphetik át a határt külföldi állampolgárok, magyarok is csak karanténba vonulás vagy két negatív teszt árán jöhetnek haza akárhonnan, és még a maszkviselés szigorítását is belengették.

 

Ha egy állam azt hangoztatja, hogy fel vagyunk készülve a második hullámra, és megint korlátozok bevezetését tervezik, akkor joggal várhatnánk el, hogy az állam komolyan vegye a dolgot.

 

Nos, én ennek pontosan az ellenkezőjét tapasztaltam. Alapos kontaktkutatást még akkor sem voltak hajlandóak végezni, amikor saját magamat adtam fel kontaktszemélyként az illetékes hatóságnál, erről részletesebben itt írtam korábban az Azonnalin.

 

A cikkben a tesztelésről is írtam, főleg arról, hogy komoly tünetek nélkül nem lehet államilag finanszírozott koronavírustesztet szerezni, illetve hogy a kontaktszemélyeket már nem is tesztelik. Ezt szeretném most kiegészíteni pár újabb fejleménnyel.

 

Amit tapasztaltam, az mindent elmond az állam hozzáállásáról: nem teszik meg az elvárható erőfeszítéseket, a megoldás inkább az, hogy mindenkit karanténba tesznek, teszteletlenül.

 

Én szívesen feladom a jogaim egy részét a közjó érdekében, jelen esetben a szabad mozgáshoz való jogomat, de akkor joggal várom el az államtól, hogy az is teljesítse a maga részét a közjó érdekében. Ezt olyannyira nem teljesítik, hogy esetemben egy hét alatt például senki nem is ellenőrizte, valóban otthon vagyok-e.

 

Hétfőn végül el tudtam érni a háziorvosomat, aki azt mondta: kér nekem tesztet, bár ne fűzzek hozzá nagy reményeket, hogy kapok is, egy csomó kontaktszemély konkrétan kilóg a hatósági karanténból, hogy magánúton teszteltessen, mert állami tesztet nem kapnak.

 

Legnagyobb meglepetésemre pénteken, azaz a karanténom utolsó napján ki is jött egy mentős teljes hadifelszerelésben, szűrőmaszkkal, védőplexivel, és levette tőlem a mintát.

 

Hogy minek, azt nem igazán értem, mert ha fertőző is voltam, most már valószínűleg nem lenne pozitív a tesztem, ráadásul a karanténból sem jöhetek már ki hamarabb, ugyanis mindjárt vége (egyébként negatív teszttel tizennégy nap helyett tíz nap után el lehetett volna hagynom a karantént, legalábbis a népegészségügy ezt mondta nekem korábban).

 

Meg is kérdeztem a mentőst, aki először azt mondta: csodálkozott, hogy egyáltalán kaptam kontaktszemélyként tesztet, ez nem szokás, de ha mégis, akkor direkt a karantén utolsó napján tesztelnek, hogy megtudják: kell-e hosszabbítani.

 

További kérdéseimre belezavarodott a magyarázatba és bevallotta, hogy

 

igazából akkora a fejetlenség, hogy már ő sem tudja, mi a szabály és mit miért csinálnak, ő csak végzi a munkáját, azt teszi, amit mondanak neki.

 

Szóval így néz ki az állami tesztelés, vagyis leginkább annak a hiánya egy egyszerű halandó állampolgárnak.

 

Van viszont egy kiváltságos kisebbség, akik úgy tűnik, más elbírálás alá esnek.

 

Csütörtökön járta körbe a hazai sajtót a hír, hogy múlt szombaton egy kertipartin több fideszes és KDNP-s politikus, köztük miniszterek és államtitkárok is kapcsolatba kerültek egy pozitív koronavírusos személlyel. A Miniszterelnökség a közleményében kiemelte, hogy ha meglesz két negatív tesztjük, akkor az érintettek részt vehetnek a pénteki kormányülésen, és a szintén érintett Gulyás Gergely is megtarthatja a kormányinfót.

 

Ez elég érdekes, tekintve, hogy a népegészségügytől úgy tudom, hogy

 

a két negatív teszttel elvileg csak akkor váltható ki a hatósági házi karantén, ha az illető azért került abba, mert magas kockázatú külföldi országból tért haza.

 

Kontaktszemélyek esetén a negatív tesztekkel legfeljebb négy nappal hamarabb szabadulhat az ember, Gulyás Gergely viszont a pénteki kormányinfón elmondta, hogy ő például tisztifőorvosi engedéllyel, azaz engedélyezett kivétellel szabadult sokkal hamarabb.

 

Csütörtökön kiderült az is, hogy a pozitív koronavírusos a buliban a KDNP-s Hollik István volt. Fel is hívtam telefonon, szerencsére jól van, sőt, magas láza nem is volt, fulladozni sem fulladozott, másfajta tüneteket produkált. Ennek ellenére elmondása szerint az ő háziorvosa csak be tudta utalni a Honvédkórház direkt erre a célra kialakított, gondosan elkülönített részére, ahol megcsinálták neki az ingyenes, államilag finanszírozott koronavírustesztet, ami ugye nekem csak akkor járt volna a népegészségügy elmondása szerint, ha magas lázam van és fulladozok.

 

Sőt, mi, egyszerű földi halandók még csak információt sem kaphatunk arról, hogy egyáltalán létezik ez az opció a Honvédkórházban, nemhogy szinte azonnal kapjunk államilag finanszírozott tesztet – már ha egyáltalán kapunk.

 

Szóval ha valaki esetleg kontaktszemély lenne a jövőben, és eddig nem volt elég vonzó neki az adriai jachtozás, meg a Fekete Pákóra veretés huszonéves kurvákkal, akkor most már mindenképpen lépjen be a Fideszbe vagy a KDNP-be, mert még koronavírusteszt is jár neki.

 

Olvasnál még Varsányi Bencétől? Ide kattints!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás