+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence & Illés Gergő
2020. augusztus 27. csütörtök, 10:45
Az államtitkár szerda óta áll hatósági karantén alatt, kedden még a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium diákjainak tartott előadásról posztolt.

Szerda óta hatósági karanténban van Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Orbán Balázs államtitkár, mert múlt szombaton egy olyan kerti partin vettek részt, ahol, mint később kiderült, Hollik István, a Fidesz-KNDP kommunikációs igazgatója már koronavírusos lehetett.

 

A szerda óta hatósági karanténban lévő Orbán Balázs viszont kedden még a budapesti Mathias Corvinus Collegium (MCC) szakkollégium egyik táborában tartott előadást

 

a résztvevőknek – szúrta ki az Azonnali az államtitkár Facebook-oldalán. Ekkor az államtitkár – aki egyébként az MCC kuratóriumának elnöke is – még hivatalosan még nem állt karanténkötelezettség alatt, mindenesetre potenciális kontaktszemély már akkor is lehetett.

 

Tegnap este a Mathias Corvinus Collegium vezetőképzőjének tagjaival beszélgettünk az előttünk álló időszakban ránk váró...

Posted by Orbán Balázs on Wednesday, 26 August 2020

 

A Miniszterelnökség közleményében azt is írja, hogy „a hatósági karantén megszüntetése, a pénteki kormányülésen való részvétel és az azt követő kormányinfó megtartása csak a pénteki második koronavírusteszt negatív eredménye után lehetséges”. (Korábbi, a karanténnal és a teszteléssel kapcsolatban szerzett tapasztalataink szerint egyébként a hatósági karantén alatti tesztelés egy kifejezetten nehezen megoldható feladat, legalábbis az átlagpolgárok számára.)

 

Ha Gulyásék múlt szombaton találkoztak olyan személlyel, akiről azóta kiderült, hogy koronavírusos, akkor – a népegészségügytől szerzett információink szerint – a hatósági karanténjuk alapesetben jövő szombaton járna majd le, ezt elvileg legfeljebb négy nappal lehet megrövidíteni, amennyiben valaki fel tud mutatni egy negatív tesztet. Tehát eszerint

 

Gulyásék leghamarabb jövő kedden hagyhatnák el a tartózkodási helyüket, azaz a pénteki kormányülésen és az azt követő kormányinfón a népegészségügy által velünk közölt szabályok alapján nem vehetnének részt személyesen.

 

A karantén kiváltása a közleményben említett két negatív teszttel a népegészségügy szerint csak azokra érvényes, akik nem kontaktszemélyek, hanem azért kerültek hatósági karanténba, mert magas kockázatú országból utaztak vissza Magyarországra – Gulyás és Orbán viszont konktaktszemélyként került hatósági karanténba.

 

Kérdéseinket feltettük Gulyás Gergely sajtófőnökének is, válaszokat egyelőre nem kaptunk. Orbán Balázstól megtudtuk, hogy délután újabb sajtóközleményt ad ki a Miniszterelnökség, azután pedig már lesz lehetősége kérdezni a sajtónak. Az államtitkár MCC-s táborban tartott előadásával kapcsolatban kérdéseinket elküldtük a Mathias Corvinus Collegiumnak is. Amennyiben választ kapunk, cikkünket frissítjük.


DISCLAIMER: A cikk társszerzője, Illés Gergő maga is a Mathias Corvinus Collegium hallgatója. 

 

A hatósági karantén és a kontaktkutatás visszásságairól itt írtunk korábban részletesen az Azonnalin.

 

BORÍTÓKÉP: Orbán Balázs / Facebook

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A tervezett három helyett viszont két nap alatt akarják megoldani, mert nem jelentkezett elég egészségügyi dolgozó.

A közép-ázsiai országról kínos képet festő Sacha Baron Cohen figuráját megpróbálják javukra fordítani a kazahok. Borat egyik kedvenc mondata lesz a turizmusuk hívó szava.

A dél-tiroli autonóm tartományban hosszab ideig maradhatnak az éttermek nyitva, mint Olaszország-szerte, a színházak és mozik pedig eleve nem is fognak bezárni.

Célt értek a hétvégén Nápolyban gyújtogató szélsőbaloldaliak: a régió elnöke módosította az étterem- és bárlátogatás szigorúbbra tervezett szabályait.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

Tovább szigorodnak a járványhelyzet miatti korlátozások.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás