A hatósági karanténba került Orbán Balázs államtitkár kedden még egy szakkollégium táborában tartott előadást

2020.08.27. 10:45

Az államtitkár szerda óta áll hatósági karantén alatt, kedden még a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium diákjainak tartott előadásról posztolt.

A hatósági karanténba került Orbán Balázs államtitkár kedden még egy szakkollégium táborában tartott előadást

Szerda óta hatósági karanténban van Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Orbán Balázs államtitkár, mert múlt szombaton egy olyan kerti partin vettek részt, ahol, mint később kiderült, Hollik István, a Fidesz-KNDP kommunikációs igazgatója már koronavírusos lehetett.

A szerda óta hatósági karanténban lévő Orbán Balázs viszont kedden még a budapesti Mathias Corvinus Collegium (MCC) szakkollégium egyik táborában tartott előadást

a résztvevőknek – szúrta ki az Azonnali az államtitkár Facebook-oldalán. Ekkor az államtitkár – aki egyébként az MCC kuratóriumának elnöke is – még hivatalosan még nem állt karanténkötelezettség alatt, mindenesetre potenciális kontaktszemély már akkor is lehetett.

Tegnap este a Mathias Corvinus Collegium vezetőképzőjének tagjaival beszélgettünk az előttünk álló időszakban ránk váró...

Posted by Orbán Balázs on Wednesday, 26 August 2020

A Miniszterelnökség közleményében azt is írja, hogy „a hatósági karantén megszüntetése, a pénteki kormányülésen való részvétel és az azt követő kormányinfó megtartása csak a pénteki második koronavírusteszt negatív eredménye után lehetséges”. (Korábbi, a karanténnal és a teszteléssel kapcsolatban szerzett tapasztalataink szerint egyébként a hatósági karantén alatti tesztelés egy kifejezetten nehezen megoldható feladat, legalábbis az átlagpolgárok számára.)

Ha Gulyásék múlt szombaton találkoztak olyan személlyel, akiről azóta kiderült, hogy koronavírusos, akkor – a népegészségügytől szerzett információink szerint – a hatósági karanténjuk alapesetben jövő szombaton járna majd le, ezt elvileg legfeljebb négy nappal lehet megrövidíteni, amennyiben valaki fel tud mutatni egy negatív tesztet. Tehát eszerint

Gulyásék leghamarabb jövő kedden hagyhatnák el a tartózkodási helyüket, azaz a pénteki kormányülésen és az azt követő kormányinfón a népegészségügy által velünk közölt szabályok alapján nem vehetnének részt személyesen.

A karantén kiváltása a közleményben említett két negatív teszttel a népegészségügy szerint csak azokra érvényes, akik nem kontaktszemélyek, hanem azért kerültek hatósági karanténba, mert magas kockázatú országból utaztak vissza Magyarországra – Gulyás és Orbán viszont konktaktszemélyként került hatósági karanténba.

Kérdéseinket feltettük Gulyás Gergely sajtófőnökének is, válaszokat egyelőre nem kaptunk. Orbán Balázstól megtudtuk, hogy délután újabb sajtóközleményt ad ki a Miniszterelnökség, azután pedig már lesz lehetősége kérdezni a sajtónak. Az államtitkár MCC-s táborban tartott előadásával kapcsolatban kérdéseinket elküldtük a Mathias Corvinus Collegiumnak is. Amennyiben választ kapunk, cikkünket frissítjük.


DISCLAIMER: A cikk társszerzője, Illés Gergő maga is a Mathias Corvinus Collegium hallgatója. 

A hatósági karantén és a kontaktkutatás visszásságairól itt írtunk korábban részletesen az Azonnalin.

BORÍTÓKÉP: Orbán Balázs / Facebook

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől
Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek