Orbán Balázs első koronavírus-tesztje negatív lett

Szerző: Illés Gergő
2020.08.27. 13:05

Ezt az Azonnali a Mathias Corvinus Collegium sajtóosztályától tudta meg csütörtökön, az államtitkár ugyanis az intézmény diákjainak egy nappal azelőtt tartott előadást, hogy karanténba került volna.

Orbán Balázs első koronavírus-tesztje negatív lett
„Orbán Balázs jól van, első PCR tesztje negatív lett, hamarosan a második tesztet is elvégezhetik rajta”

– írta Kitta Gergely, a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) kommunikációs igazgatója az Azonnali kérdéseire válaszolva. Mint ahogyan arról az Azonnalin beszámoltunk: az államtitkár is részt vett azon a múlt szombati kerti partin, ahol a kedden koronavírus-pozitívra tesztelt fideszes kommunikációs igazgató, Hollik István is ott volt.

Emiatt a szintén jelenlévő Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel egyetemben Orbán Balázs államtitkár is hatósági karantén alá került szerdán, noha kedden – mikor még nem élt az esetében karanténkötelezettség – elment az MCC nyári táborába, ahol az ott jelenlévőknek tartott előadást.

Gulyás esetében a Miniszterelnökség az MTI-nek csütörtök reggel eljuttatott közleményében már jelezte: a miniszter első koronavírus-tesztje negatív lett, de az MCC az Azonnalinak eljuttatott válaszai szerint Orbán Balázzsal – aki egyben a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány kuratóriumának elnöke – is ez a helyzet.

Az Azonnali ezen felül arra is kíváncsi volt, hogy az államtitkár keddi előadása hogyan befolyásolhatja a kollégium életét a továbbiakban. Kitta Gergely az Azonnali kérdésére megerősítette:

a kuratóriumi elnök Orbán Balázs „nem volt hatósági karanténban, amikor részt vett a keddi vezetőképző rendezvényen, szabad mozgásában nem volt korlátozott”.

A kommunikációs igazgató hozzátette: az MCC mindennapi működése az eset okán egyelőre nem módosul jelentősen, de figyelemmel kísérik és elemzik majd a helyzetet, valamint amennyiben indokolt, további lépéseket is tesznek.

Kitta leszögezte: a kollégium számos óvintézkedéssel védekezik a koronavírus ellen, például

az oda való beiratkozás és beköltözés feltétele egy negatív koronavírus-teszt felmutatása, amelyet az MCC ingyenesen biztosít a diákok számára,

amennyiben a beköltözést megelőző két hétről nincs negatív teszteredményük.

Emellett az intézményben szigorodott a látogatási rend, a leendő kurzusoknak és rendezvényeknek tágasabb helyszíneket biztosítanak, a szobákat, közösségi tereket és a tantermeket fertőtlenítik, valamint a beköltözésekre több idősáv is rendelkezésre áll, hogy elkerüljék a tumultust. Kitta Gergely hozzátette: az MCC-s diákok saját, állandó orvosi felügyeletet és konzultációs lehetőséget kapnak az idei évtől, a kollégium több pontján kézfertőtlenítőket helyeztek ki, valamint maszkot is biztosítanak igény esetén.

DISCLAIMER: A szerző, Illés Gergő, maga is a Mathias Corvinus Collegium aktív hallgatója.

BORÍTÓKÉP: Mathias Corvinus Collegium / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek