Pont egy maszkos beszólás maradt ki Tucker Carlson magyar előadásának hivatalos videójából

2021.08.09. 13:45

Minden autoriter mozgalom úgy érvel: viseljetek maszkot, mert ti mind egyformák vagytok – mondta az amerikai jobboldali sztárműsorvezető az MCC Feszten. A szervezők szerint a videójukon a maszkos kiszólás hanghiba miatt nem hallatszik, a felirat pedig még nem készült el, fordítják.

Pont egy maszkos beszólás maradt ki Tucker Carlson magyar előadásának hivatalos videójából

A magyar és az amerikai média is sokat foglalkozott azzal, hogy a jobboldali, amerikai Fox News jelenleg legnépszerűbb műsorvezetője, Tucker Carlson a kormány által erősen támogatott Mathias Corvinus Collegium (MCC) nyári fesztiváljának, az MCC Fesztnek a vendége volt szombaton, és végül fél órás előadást is tartott az őt leginkább foglalkoztató témákról.

Ahogy azonban egy olvasónk jelezte: Carlson beszédéből a hivatalos, MCC által feltöltött videón nem hallatszik egy mondat, amelyben a maszkivselési szabályt kritizálta.

Mindezt egy, az Azonnali által a Youtube-on talált, az előadásról készült nem hivatalos videó is megerősíti. Eredetileg Tucker Carlson ugyanis a brutalista és modernista építészetet elítélő gondolatmenetét úgy vezette föl,

„Ez az, amit minden autoriter mozgalom csinál: te nem számítasz, vegyél fel maszkot, mind ugyanolyanok vagytok!”

(Angolul ez úgy hangzik: This is what all authoritarian movements do: You don't matter! Wear a mask! You are all the same!)

Az esztergomi eseményről az MCC saját videót is feltöltött a Youtube-ra, ezen azonban a „te nem számítasz!" rész után kisebb szünet következik a hangsávon (az látszik, hogy Carlson szája ekkor is mozog, de nem lehet hallani, pontosan mit mond – kérdéses rész 24:53-tól), majd a járvány elleni kötelező maszkivselés kritikája után tér vissza a hang ismét a felvételre, kifogástalan minőségben.

A különbség jól hallható, ha előbb az MCC-s, majd a privát telefonról készített verziót összevetjük:

MCC: Hanghiba történt

Telefonon beszéltünk a szervező Matthias Corvinus Collegium sajtóosztályával is, az iránt érdeklődve, van-e különösebb oka annak, hogy az említett mondat hiányzik a Carlson előadásáról hivatalosan közzétett videóból. Érdeklődésünkre azt közölték, a felvételen „sajnálatos hanghiba” történt, amely miatt éppen abban a két másodpercben csupán képet, de hangot nem rögzítettek.

Hozzátették,

az angol nyelvű előadást korábban publikálták a nagy érdeklődés miatt, de a magyar felirat még nem készült el hozzá, abban pedig a hangfelvételről hiányzó mondat is szerepelni fog, sőt, a videót is le fogják cserélni.

A videó linkje alatt Facebookon is többen kifogásolták a jelenséget, nekik az MCC oldalának adminisztrátora azt válaszolta:

„Elnézést kérünk a technikai hibákért, a kép és a hang csúszik, gőzerővel dolgozunk a javításon. A videóból így kimaradtak mondatrészek is sajnos, a hiba technikai eredetű (látni lehet, hogy máshol is csúszik, ugrik). Köszönjük a megértést!”

Az amerikai maszkellenes mozgalom vezérhangja

Az mindenesetre Carlson eddigi, többmilliós nézettségű, Fox Newsos műsoraiból is nyilvánvaló volt, hogy ő és Orbán Viktor kormánya ugyan a kultúrharcos témákban, a bevándorlás ellenzésében és a multikulturalizmus kárhoztatásában egyetértetenek ugyan, de pont a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kérdésekben egyáltalán nem.

Tucker Carlson ugyanis, mint Trump elnök elkötelezett támogatója, egészen a járvány 2020 eleji kitörése óta a kötelező maszkviselés egyik legnagyobb ellenfele. Amikor az amerikai járványügy április 27-én lazított a maszkhordási szabályokon, akkor Carlson a Fox Newson egyenesen arra biztatta nézőit, az utcán, hangosan és akár erőszakosan is kérjék számon

azokat az amerikai polgártársaikat, akik ezek ellenére továbbra is szájmaszkot hordanak, és bírják rá őket, hogy vegyék le azokat.

Ahogy arról korábban már a 444.hu cikke is beszámolt, Tucker Carlson ezek mellett a legtöbb koronavírus elleni oltással kapcsolatban is szkeptikus, ellenzi azok tömeges alkalmazását a járványintézkedések keretében, és többször készített interjút olyan közszereplőkkel és kutatókkal, akik a Pfizer-vakcinával kapcsolatban is kétségeiket fejezték ki.

Ezzel szemben az Orbán-kormány a járvány második és harmadik itthoni hulláma idején is előírta beltéren mindenhol a kötelező maszkviselést, a legtöbb magyarországi önkormányzat pedig mindezt 2020 júniusáig még a szabadtéri közterületeken is előírta. A tömegközlekedési eszközökön, üzletekben, éttermekben a járványszabályok érvényességi ideje alatt pénzbüntetés terhe mellett kellett ezeket viselni.

2021 januárjától pedig éppen a magyar gyógyszerészeti felügyelet volt az, ami mind az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadot nyugati vakcinákat, mind a kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik V oltást is soron kívül engedélyeztette, mostanáig pedig mintegy 5,5 millió ember beoltásával vezényelt le tömeges oltási programot, sőt, védettségi igazolványt is bevezetett az oltottak és a koronavíruson átesettek részére. Ezzel az igazolvánnyal 2021 júliusáig sok előjogok is járt, például az éttermek belterébe is bemehettek vele a polgárok, de például az egészségügyben sok helyen még ma is csupán negatív PCR-teszteredménnyel lehet kiváltani a kártyát.

Emailben megkerestük Tucker Carlsont és műsora Fox News szerkesztőségét az iránt érdeklődve, hogy

  • etikusnak tartják-e, hogy akár technikai hiba, akár szerkesztés miatt így publikálta Carlson előadását a szervező,
  • és megkérdeztük azt is, a Fox Newsnál hanghibás videófelvételeket közzétesznek-e, és ha igen, hogyan járnak el hasonló esetben.

Ha Tucker stábja vagy a Fox válaszol a kérdéseinkre, arról az Azonnalin külön cikkben is beszámolunk majd.

+ FRISSÍTÉS (08.09. 16:44): A cikkünk megjelenése után az MCC sajtóosztálya ismét megkeresett minket, és elmondták, hogy a korábbi videót lecserélték egy másikra, amiben a cikkben kifejtett hanghiba már nincs benne. Az MCC YouTube-csatornájára felkerült, a HírTV jelével ellátott videó az alábbi linken érhető el.

NYITÓKÉP: Tucker Carlson előadása az esztergomi MCC Feszten, 2021. augusztus 7-én. / Fotó: MCC, Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek