+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. augusztus 6. csütörtök, 08:50
A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

Augusztus 5-én készített interjút az amerikai CBS a demokrata elnökjelölttel, Joe Bidennel, amiben Errol Barnett azt is megkérdezte Bidentől, hogy ő elvégzett-e egy olyan kognitív képességeket felmérő tesztet, mint amivel Donald Trump rukkolt elő legutóbb egy Fox News-szal készített interjúja közben.

 

Biden, aki hivatalosan még nem a demokrata elnökjelölt, azonban ez egyáltalán nincs veszélyben, nevetve reagált a feltett kérdésre. „Nem, nem csináltam ilyen tesztet. De miért is csinálnék?” – vetette fel a kérdést Biden, majd utána kifejtette, hogy ez eleve egy abszurd kérdés.

 

„Ez olyan mintha önt arra tesztelnék le, mielőtt újságírónak állt volna, hogy fogyaszt-e kokaint vagy sem. Mit gondol? Ön drogos?”

 

– mondta nevetve Obama volt alelnöke.

 

Bident sokat kritizálja Trump kampánycsapata, mivel szerintük romlanak a már 77 éves politikus szellemi képességei, azonban a volt alelnök szerint ettől nem kell tartani. Még június végén egy sajtótájékoztatón beszélt arról egy újságírói kérdésre, hogy „őt folyamatosan tesztelik” a kampány folyamán a kognitív képességei kapcsán, Barnett most azt szerette volna megtudni Bidentől, hogy pontosan mit értett ezalatt.

 

„De alig várom már, hogy összehasonlíthassam a kognitív képességeimet annak az embernek a képességeivel, aki ellen elindulok” – mondta Biden akkoriban.

 

Öreg emberek csatája

 

Biden a mostani interjúban azonban megtámadta Trumpot, mivel szerinte az, hogy elvégzett egy ilyen tesztet, szerinte nem bizonyít semmit. „Nos, ha nem tudja megkülönböztetni az elefántot és az oroszlánt, nem tudom mi a francról beszél” – utalt Trump korábbi interjújára, ahol a Fox News riporterének arról hencegett az amerikai elnök, hogy sikeresen átment a demenciát kimutató teszten.

 

Trump akkor úgy fogalmazott, hogy szerinte Biden nem menne át egy ilyen teszten, neki viszont simán ment, bár az utolsó öt kérdés szerinte nehéz volt. Az elnök elmondása szerint az orvosok is meglepődtek Trump képességein, mivel senkinek sem sikerül sorrendben elmondania 10 perccel később az egyik feladatban felsorolt tárgyakat, de ő könnyen vette az akadályt, vélte Trump.

 

Amikor a riporter elmondta, hogy ez nem egy nehéz teszt, Trump úgy reagált, szerinte a Fox News riporterének már nem sikerülne átmennie.

 

Amúgy a teszt, amire akkor Trump hivatkozott, az ún. MoCa-teszt (Montreál kognitív értékelés), ahol többek között olyan kérdésekre kell válaszolni, hogy milyen állatok láthatóak egy képen, vagy lerajzolni egy órát és a feladatnak megfelelően berajzolni a mutatókat. A BBC-nek hála itt bárki kipróbálhatja, milyen típusú kérdések szerepelnek egy ilyen tesztben. Ez a teszt elsősorban azt vizsgálja, hogy mennyire jó a memóriája az egyénnek és mutatkoznak-e már a demencia vagy egyéb, a kognitív képesség csökkenését okozó betegségek jelei.

 

Az idén esedékes amerikai elnökválasztáson egyébként minden idők két legöregebb jelöltje áll majd egymással szemben: a 74 éves Donald Trumpot a 77 éves Joe Biden hívja ki,

 

aki már korábban jelezte, kora miatt eleve csak 4 évre tervez, nem kíván újrázni 2024-ben, ha esetleg idén győzne. Ezt megelőzően 2016-ban indult el a két legöregebb elnökjelölt, az akkor 70 éves Trumppal szemben az akkor 68 éves Hillary Clinton mérkőzött meg.

 

Az amerikai elnökválasztásokat november 3-án tartják, ahol elnök mellett a teljes képviselőházról és a szenátus harmadáról döntenek majd a választók. Az első elnökjelölti vitára majd szeptember 29-én kerül sor, amikor Clevlandben fog megmérkőzni egymással Trump és Biden.

 

 

NYITÓKÉP: Gage Skidmore / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Továbbra is nagyon sok az új eset Magyarországon, és a tesztek pozitivitási rátája is viszonylag magas.

Közeleg a novemberi elnökválasztás, így mindenki ráfordult a célegyenesre: míg Biden online kampányol, Trump a gyűlések mellett most a nyugdíjasoknak adna szövetségi támogatást, mindössze másfél hónappal a választás előtt.

Így az EU helyett az amerikai és a kanadai kormánnyal egyeztetve fog Nagy-Britannia dönteni arról, hogy a Lukasenka-rendszer mely tisztviselőit büntesse utazási és pénzügyi korlátozásokkal.

Friedrich Merz egy interjúban a melegek kapcsán hirtelen váltott, és a pedofíliát hozta egy félmondat erejéig szóba. Miért?

Körbekérdeztük a magyarországi benzinkutakat, volt, ahol panaszt is tettünk.

Noha a román államfő a jobbközép nemzeti liberálisoktól érkezik, elvileg semlegesnek kellene lennie. De nem az.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás