Biden kinevette a riportert, amikor a kognitív képességeiről kérdezték

2020.08.06. 08:50

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

Biden kinevette a riportert, amikor a kognitív képességeiről kérdezték

Augusztus 5-én készített interjút az amerikai CBS a demokrata elnökjelölttel, Joe Bidennel, amiben Errol Barnett azt is megkérdezte Bidentől, hogy ő elvégzett-e egy olyan kognitív képességeket felmérő tesztet, mint amivel Donald Trump rukkolt elő legutóbb egy Fox News-szal készített interjúja közben.

Biden, aki hivatalosan még nem a demokrata elnökjelölt, azonban ez egyáltalán nincs veszélyben, nevetve reagált a feltett kérdésre. „Nem, nem csináltam ilyen tesztet. De miért is csinálnék?” – vetette fel a kérdést Biden, majd utána kifejtette, hogy ez eleve egy abszurd kérdés.

„Ez olyan mintha önt arra tesztelnék le, mielőtt újságírónak állt volna, hogy fogyaszt-e kokaint vagy sem. Mit gondol? Ön drogos?”

– mondta nevetve Obama volt alelnöke.

Bident sokat kritizálja Trump kampánycsapata, mivel szerintük romlanak a már 77 éves politikus szellemi képességei, azonban a volt alelnök szerint ettől nem kell tartani. Még június végén egy sajtótájékoztatón beszélt arról egy újságírói kérdésre, hogy „őt folyamatosan tesztelik” a kampány folyamán a kognitív képességei kapcsán, Barnett most azt szerette volna megtudni Bidentől, hogy pontosan mit értett ezalatt.

„De alig várom már, hogy összehasonlíthassam a kognitív képességeimet annak az embernek a képességeivel, aki ellen elindulok” – mondta Biden akkoriban.

Öreg emberek csatája

Biden a mostani interjúban azonban megtámadta Trumpot, mivel szerinte az, hogy elvégzett egy ilyen tesztet, szerinte nem bizonyít semmit. „Nos, ha nem tudja megkülönböztetni az elefántot és az oroszlánt, nem tudom mi a francról beszél” – utalt Trump korábbi interjújára, ahol a Fox News riporterének arról hencegett az amerikai elnök, hogy sikeresen átment a demenciát kimutató teszten.

Trump akkor úgy fogalmazott, hogy szerinte Biden nem menne át egy ilyen teszten, neki viszont simán ment, bár az utolsó öt kérdés szerinte nehéz volt. Az elnök elmondása szerint az orvosok is meglepődtek Trump képességein, mivel senkinek sem sikerül sorrendben elmondania 10 perccel később az egyik feladatban felsorolt tárgyakat, de ő könnyen vette az akadályt, vélte Trump.

Amikor a riporter elmondta, hogy ez nem egy nehéz teszt, Trump úgy reagált, szerinte a Fox News riporterének már nem sikerülne átmennie.

Amúgy a teszt, amire akkor Trump hivatkozott, az ún. MoCa-teszt (Montreál kognitív értékelés), ahol többek között olyan kérdésekre kell válaszolni, hogy milyen állatok láthatóak egy képen, vagy lerajzolni egy órát és a feladatnak megfelelően berajzolni a mutatókat. A BBC-nek hála itt bárki kipróbálhatja, milyen típusú kérdések szerepelnek egy ilyen tesztben. Ez a teszt elsősorban azt vizsgálja, hogy mennyire jó a memóriája az egyénnek és mutatkoznak-e már a demencia vagy egyéb, a kognitív képesség csökkenését okozó betegségek jelei.

Az idén esedékes amerikai elnökválasztáson egyébként minden idők két legöregebb jelöltje áll majd egymással szemben: a 74 éves Donald Trumpot a 77 éves Joe Biden hívja ki,

aki már korábban jelezte, kora miatt eleve csak 4 évre tervez, nem kíván újrázni 2024-ben, ha esetleg idén győzne. Ezt megelőzően 2016-ban indult el a két legöregebb elnökjelölt, az akkor 70 éves Trumppal szemben az akkor 68 éves Hillary Clinton mérkőzött meg.

Az amerikai elnökválasztásokat november 3-án tartják, ahol elnök mellett a teljes képviselőházról és a szenátus harmadáról döntenek majd a választók. Az első elnökjelölti vitára majd szeptember 29-én kerül sor, amikor Clevlandben fog megmérkőzni egymással Trump és Biden.

NYITÓKÉP: Gage Skidmore / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek