+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. augusztus 6. csütörtök, 08:50
A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

Augusztus 5-én készített interjút az amerikai CBS a demokrata elnökjelölttel, Joe Bidennel, amiben Errol Barnett azt is megkérdezte Bidentől, hogy ő elvégzett-e egy olyan kognitív képességeket felmérő tesztet, mint amivel Donald Trump rukkolt elő legutóbb egy Fox News-szal készített interjúja közben.

 

Biden, aki hivatalosan még nem a demokrata elnökjelölt, azonban ez egyáltalán nincs veszélyben, nevetve reagált a feltett kérdésre. „Nem, nem csináltam ilyen tesztet. De miért is csinálnék?” – vetette fel a kérdést Biden, majd utána kifejtette, hogy ez eleve egy abszurd kérdés.

 

„Ez olyan mintha önt arra tesztelnék le, mielőtt újságírónak állt volna, hogy fogyaszt-e kokaint vagy sem. Mit gondol? Ön drogos?”

 

– mondta nevetve Obama volt alelnöke.

 

Bident sokat kritizálja Trump kampánycsapata, mivel szerintük romlanak a már 77 éves politikus szellemi képességei, azonban a volt alelnök szerint ettől nem kell tartani. Még június végén egy sajtótájékoztatón beszélt arról egy újságírói kérdésre, hogy „őt folyamatosan tesztelik” a kampány folyamán a kognitív képességei kapcsán, Barnett most azt szerette volna megtudni Bidentől, hogy pontosan mit értett ezalatt.

 

„De alig várom már, hogy összehasonlíthassam a kognitív képességeimet annak az embernek a képességeivel, aki ellen elindulok” – mondta Biden akkoriban.

 

Öreg emberek csatája

 

Biden a mostani interjúban azonban megtámadta Trumpot, mivel szerinte az, hogy elvégzett egy ilyen tesztet, szerinte nem bizonyít semmit. „Nos, ha nem tudja megkülönböztetni az elefántot és az oroszlánt, nem tudom mi a francról beszél” – utalt Trump korábbi interjújára, ahol a Fox News riporterének arról hencegett az amerikai elnök, hogy sikeresen átment a demenciát kimutató teszten.

 

Trump akkor úgy fogalmazott, hogy szerinte Biden nem menne át egy ilyen teszten, neki viszont simán ment, bár az utolsó öt kérdés szerinte nehéz volt. Az elnök elmondása szerint az orvosok is meglepődtek Trump képességein, mivel senkinek sem sikerül sorrendben elmondania 10 perccel később az egyik feladatban felsorolt tárgyakat, de ő könnyen vette az akadályt, vélte Trump.

 

Amikor a riporter elmondta, hogy ez nem egy nehéz teszt, Trump úgy reagált, szerinte a Fox News riporterének már nem sikerülne átmennie.

 

Amúgy a teszt, amire akkor Trump hivatkozott, az ún. MoCa-teszt (Montreál kognitív értékelés), ahol többek között olyan kérdésekre kell válaszolni, hogy milyen állatok láthatóak egy képen, vagy lerajzolni egy órát és a feladatnak megfelelően berajzolni a mutatókat. A BBC-nek hála itt bárki kipróbálhatja, milyen típusú kérdések szerepelnek egy ilyen tesztben. Ez a teszt elsősorban azt vizsgálja, hogy mennyire jó a memóriája az egyénnek és mutatkoznak-e már a demencia vagy egyéb, a kognitív képesség csökkenését okozó betegségek jelei.

 

Az idén esedékes amerikai elnökválasztáson egyébként minden idők két legöregebb jelöltje áll majd egymással szemben: a 74 éves Donald Trumpot a 77 éves Joe Biden hívja ki,

 

aki már korábban jelezte, kora miatt eleve csak 4 évre tervez, nem kíván újrázni 2024-ben, ha esetleg idén győzne. Ezt megelőzően 2016-ban indult el a két legöregebb elnökjelölt, az akkor 70 éves Trumppal szemben az akkor 68 éves Hillary Clinton mérkőzött meg.

 

Az amerikai elnökválasztásokat november 3-án tartják, ahol elnök mellett a teljes képviselőházról és a szenátus harmadáról döntenek majd a választók. Az első elnökjelölti vitára majd szeptember 29-én kerül sor, amikor Clevlandben fog megmérkőzni egymással Trump és Biden.

 

 

NYITÓKÉP: Gage Skidmore / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sokáig tartott, de a Momentum is kimondta: Orbán Viktor leváltáshoz egyetlen közös listán kell indulnia a hatpárti ellenzéknek. Ezzel gyakorlatilag a listaállítás körüli vita eldőlt.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás