+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. augusztus 6. csütörtök, 08:50
A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

Augusztus 5-én készített interjút az amerikai CBS a demokrata elnökjelölttel, Joe Bidennel, amiben Errol Barnett azt is megkérdezte Bidentől, hogy ő elvégzett-e egy olyan kognitív képességeket felmérő tesztet, mint amivel Donald Trump rukkolt elő legutóbb egy Fox News-szal készített interjúja közben.

 

Biden, aki hivatalosan még nem a demokrata elnökjelölt, azonban ez egyáltalán nincs veszélyben, nevetve reagált a feltett kérdésre. „Nem, nem csináltam ilyen tesztet. De miért is csinálnék?” – vetette fel a kérdést Biden, majd utána kifejtette, hogy ez eleve egy abszurd kérdés.

 

„Ez olyan mintha önt arra tesztelnék le, mielőtt újságírónak állt volna, hogy fogyaszt-e kokaint vagy sem. Mit gondol? Ön drogos?”

 

– mondta nevetve Obama volt alelnöke.

 

Bident sokat kritizálja Trump kampánycsapata, mivel szerintük romlanak a már 77 éves politikus szellemi képességei, azonban a volt alelnök szerint ettől nem kell tartani. Még június végén egy sajtótájékoztatón beszélt arról egy újságírói kérdésre, hogy „őt folyamatosan tesztelik” a kampány folyamán a kognitív képességei kapcsán, Barnett most azt szerette volna megtudni Bidentől, hogy pontosan mit értett ezalatt.

 

„De alig várom már, hogy összehasonlíthassam a kognitív képességeimet annak az embernek a képességeivel, aki ellen elindulok” – mondta Biden akkoriban.

 

Öreg emberek csatája

 

Biden a mostani interjúban azonban megtámadta Trumpot, mivel szerinte az, hogy elvégzett egy ilyen tesztet, szerinte nem bizonyít semmit. „Nos, ha nem tudja megkülönböztetni az elefántot és az oroszlánt, nem tudom mi a francról beszél” – utalt Trump korábbi interjújára, ahol a Fox News riporterének arról hencegett az amerikai elnök, hogy sikeresen átment a demenciát kimutató teszten.

 

Trump akkor úgy fogalmazott, hogy szerinte Biden nem menne át egy ilyen teszten, neki viszont simán ment, bár az utolsó öt kérdés szerinte nehéz volt. Az elnök elmondása szerint az orvosok is meglepődtek Trump képességein, mivel senkinek sem sikerül sorrendben elmondania 10 perccel később az egyik feladatban felsorolt tárgyakat, de ő könnyen vette az akadályt, vélte Trump.

 

Amikor a riporter elmondta, hogy ez nem egy nehéz teszt, Trump úgy reagált, szerinte a Fox News riporterének már nem sikerülne átmennie.

 

Amúgy a teszt, amire akkor Trump hivatkozott, az ún. MoCa-teszt (Montreál kognitív értékelés), ahol többek között olyan kérdésekre kell válaszolni, hogy milyen állatok láthatóak egy képen, vagy lerajzolni egy órát és a feladatnak megfelelően berajzolni a mutatókat. A BBC-nek hála itt bárki kipróbálhatja, milyen típusú kérdések szerepelnek egy ilyen tesztben. Ez a teszt elsősorban azt vizsgálja, hogy mennyire jó a memóriája az egyénnek és mutatkoznak-e már a demencia vagy egyéb, a kognitív képesség csökkenését okozó betegségek jelei.

 

Az idén esedékes amerikai elnökválasztáson egyébként minden idők két legöregebb jelöltje áll majd egymással szemben: a 74 éves Donald Trumpot a 77 éves Joe Biden hívja ki,

 

aki már korábban jelezte, kora miatt eleve csak 4 évre tervez, nem kíván újrázni 2024-ben, ha esetleg idén győzne. Ezt megelőzően 2016-ban indult el a két legöregebb elnökjelölt, az akkor 70 éves Trumppal szemben az akkor 68 éves Hillary Clinton mérkőzött meg.

 

Az amerikai elnökválasztásokat november 3-án tartják, ahol elnök mellett a teljes képviselőházról és a szenátus harmadáról döntenek majd a választók. Az első elnökjelölti vitára majd szeptember 29-én kerül sor, amikor Clevlandben fog megmérkőzni egymással Trump és Biden.

 

 

NYITÓKÉP: Gage Skidmore / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

Ez csak ráerősíthet azon tézisekre, hogy laborból indult a járvány. Mi következik ebből?

Az egyik legfontosabb angol baloldali lap szerkesztője kiakadt azon, hogy a magyar focistákat és szerinte a magyar társadalmat is összemossák Orbán Viktor homofóbiájával és szélsőjobboldaliságával.

A miniszter a kormányinfón az Azonnalinak a főpolgármesterrel készített interjújára is reagált.

5,5 millió beoltottnál nem kell sehova sem maszk, és már védettségi igazolvány is csak a tömegrendezvényekre kell.

Nemes Balázsnak a körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjével, Mellár Tamással kell majd megmérkőznie.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás