+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2020. július 9. csütörtök, 12:24
Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írta egy cseh és egy finn néppárti EP-képviselő.

Az Európai Unió törvényhozásában már egy ideje napirenden van egy javaslat, mely szerint felfüggeszthetők lennének az EU-s támogatások olyan tagállamoknak, ahol olyan, „rendszerszintű jogállamiságsértések” történnek, amelyek „az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértik” – sok minden tartozhat ide, az olyan esetek bizonyosan, amikor az EU-s pénzekkel való visszaélésekkel kapcsolatban a nagy nehezen indult nyomozásokat is  megszüntetik egy tagállamban.

 

Liberális és zöld EP-képviselők az utóbbi időben rendszeresen követelik, hogy Magyarországnak ne fizessenek EU-s pénzeket, mondván, azok úgyis csak Orbán és körei zsebében landolnak. Most azonban a néppártiak is határozottan kezdték követelni ugyanezt, még ha Magyarországot konkrétan nem is nevesítették.

 

Mindez azért említésre méltó, mert ugyan a Fidesz már több, mint egy éve fel van függesztve a jobbközép pártcsaládban, de mégiscsak ennek a pártcsaládnak a tagja még mindig. 

 

A cseh Tomáš Zdechovský és a finn Petri Sarvamaa néppárti EP-képviselők szerint kiadott közlemény szerint minden tagállamnak, amely EU-s pénzeket akar kapni, ragaszkodnia kell a demokrácia és a jogállamiság alapvető elveihez, ennek feltételnek kell lennie.

 

Az EU nem bankautomata azon tagállamok számára, akik nem tartják be az alapvető szabályokat

 

írták. Zdechovský azt is egyértelművé tette, hogy nem csak az EU-s pénzek szabálytalan felhasználására vonatkoztatják ezt, hanem arra is, ha egy tagállamban aláássák a bíróságok vagy a média függetlenségét.

 

A fent említett, a kifizetések felfüggesztését lehetővé tévő EU-s jogszabály-javaslatról egyébként csütörtök délután is vitázik az Európai Parlament plenáris ülése. Az Európai Néppárt frakciója a következő többéves pénzügyi keret lényegi részének tartja ezt.

 

Sarvamaa, aki a javaslatot az Európai Parlament részéről tárgyalja, sérelmezte, hogy a tagállami minisztereket alkotó Tanács (amely intézménnyel közösen tudja a jogalkotási javaslatokat az EP elfogadni) tavaly óta nem lép semmit az ügyben. Utalt arra is, hogy a tagállami állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsc elnöke, Charles Michel enyhítene a javaslaton, hiszen felemelné a Tanácsban szükséges többséget a pénzügyi szankciók alkalmazásához.

 

Ezzel kapcsolatban Sarvamaa azt üzente a tagállamoknak: ne várják a tagállamok az Európai Parlamenttől, hogy rányomja a pecsétet arra, amit kész tényekként az orra alá tesznek. 

 

FOTÓ: Baloldalt Sarvamaa, jobboldalt Zdechovský / Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás