Pofára fog esni a Fidesz, ha huxitnépszavazást csinál a 2022-es választásból

Bakó Bea

Szerző:
Bakó Bea

2021.08.19. 07:50

Ezzel elérhetik azt a pontot, ahol a pragmatikus Fidesz-szavazók és az ellenzéki összeborulásra is ferde szemmel néző kormánykritikusok azt mondják: na jó, akkor már tényleg inkább az ellenzéki szivárványkoalíció meg a Gyurcsány.

A kormány újabban megmondóemberi, sőt, miniszteri szinten is pedzegeti a huxitot, azaz Magyarország EU-ból való kilépését, amit így a komoly sajtó is elkezdett a sci-fi kategóriájánál egy fokkal reálisabb opcióként kezelni. Megmondom őszintén, engem a kormány, az ellenzék és az EU is elég gyakran fel tud úgy idegesíteni, hogy szükségtelenné válik a reggeli kávé, de a most beindított huxitdiskurzus egyelőre nem volt képes erre. Szerintem ugyanis a kormány ezzel úgy lőtt túl a célon, hogy – kis képzavarral élve – lábon is lőtte magát a 2022-es választás előtt. El is mondom, hogy miért, a cikk végére pedig eldöntöd, igényli-e a vérnyomásod a kávét vagy sem.

Nincs pénz, nincs tagság?

Az nyilvánvaló, hogy a választásokhoz közeledve a kormány egy újabb ellenséghez akarja kapcsolni az EU-t, az ő szóhasználatukban „Brüsszelt”. Legutóbb a migránsokat akarták a belga fővárosból ránk kényszeríteni, most meg ugye a buzikat és a nemváltó műtéteket. Az, hogy az utóbbiaknak az előbbivel ellentétben tényleg semmilyen valóságalapja nincs, nem meglepő a kormányzati propaganda működésének ismeretében. Lényegesebb kérdés, hogy a buzilobbi elleni harchoz sikerült a pénzt is hozzákapcsolni. Magyarország meg akarja védeni a gyerekeket a melegpropagandától és a nemváltó műtétektől (amit amúgy senki nem is akar rájuk erőltetni), ezért „Brüsszel” megbünteti Magyarországot.

Ugyanez volt pár éve is: akkor azért akartak minket megbüntetni, mert nem akarjuk befogadni a migránsokat (akik nem is akartak itt maradni), csakhogy akkor a nagy büntetés mélységesen aggódó politikai nyilatkozatokban, egy-két, Európai Bíróság előtti perben és a homályos, azóta is eredménytelen hetes cikkes eljárásban merült ki.

Most viszont jóval kézzelfoghatóbb a dolog, ugyanis az EU – és általában a politika – fő mozgatórugójáról, a pénzről van szó: nem a buzilobbi miatt, hanem mert „Brüsszelben” nagy nehezen rájöttek, hogy az aggódó közleményektől és a hetes cikkes eljárástól sem Orbán, sem Kaczynski nem fog betojni. Úgyhogy az EU-ban elfogadták a jogállamisági mechanizmust, aminek alapján fel lehet függeszteni az EU-s pénzek kifizetését, ha azokat az adott tagállamban ellopnák, és mivel Orbán a költségvetési vétófenyegetésével kilobbizta, hogy ezt majd csak később alkalmazzák, „Brüsszel” egy cseppet sem jogállami huszárvágással bejelentette, hogy addig legalábbis nem fogadja el a magyar helyreállítási tervet; így annyit sem kapunk az EU-tagállamok közös adósságából finanszírozott csomagból, amennyit nagy büszkén azért elfogadna a kormány.

„Brüsszelnek” hála tehát a kormány emelhette a tétet, és hazudhatja azt, hogy „Magyarországon nincsenek nemváltó műtétek, tehát nem kapunk EU-s pénzt sem”, a következtetés következő szintje pedig úgy tűnik, akár az is lehet, hogy „ha pedig nincs EU-s pénz, akkor ne legyen magyar EU-tagság sem”.

Az ellenzék egy része persze már évek óta azzal riogat, hogy „Orbán ki akarja vezetni Magyarországot az EU-ból”, de most már a józanabb hangok, például a Válasz Online-on Ablonczy Bálint is kezdi elhinni, hogy ez valóság lehet, mondván: ha a pénzzel kötik össze a dolgot, akkor mindjárt más a leányzó fekvése, hiszen a magyarok csak a pénz miatt szeretik az EU-t, ha pedig nincs pénz, könnyű lesz őket az EU ellen hangolni.

Ezt a problémát egyébként én még tavaly ősszel vetettem fel az akkor még csak készülő jogállamisági mechanizmus kapcsán a Magyarország pénzügyi szankcionálását bőszen szorgalmazó ellenzéki hangok kapcsán. Érdekes az egész nagyriportot mai szemmel visszaolvasni: a cikkben megszólalók közül Ujhelyi István szocialista EP-képviselő volt az, aki arra figyelmeztetett, hogy Orbán akár az EU ellen is hangolhatja a magyarok jelentős tömegeit, ha ügyesen lovagolja meg a pénzmegvonás kérdését.

Tényleg ennyire hülyék lennének a magyarok?

Talán naivitás, de tizenegy év nemzeti cinizmus és egy év végletekig tolt járványhisztéria után is úgy gondolom, hogy a magyarok többségének a torkán nem lehet lenyomni a „Brüsszel a buzik miatt nem ad pénzt, tehát lépjünk ki” típusú érvelést. Két okból is többet nézek ki az emberekből.

1. Érdemes alaposan megnézni a fentebb hivatkozott tavaly őszi riportomba beágyazott infografikát az EU megítéléséről szóló közvélemény-kutatásokról: tény, hogy az EU-tagság melletti messze legfontosabb érv az onnan érkező pénz a magyarok szemében, ugyanakkor az is kiderül a kutatásokból, hogy a többség (és ez pártszimpátiára lebontva a Fidesz-szavazók többségére is igaz!) egyetért azzal az állítással, hogy az EU-s pénzek jelentős részét ellopják Magyarországon.

Tehát amit az emberek látnak, az a következő: most jönnek az EU-pénzek Magyarországra, de annak a jelentős része nem a kedvezményezetteknél landol, hanem ellopják. Ha ezután kevesebb pénz jönne Magyarországra (arról ugye szó sincs sehol, hogy a Magyarországnak járó összes EU-s támogatást befagyasztanák), az nem feltétlenül eredményezne negatív változást a kedvezményezettek helyzetében – akik elől ugye eddig is ellopták az uniós pénzek jelentős részét. (Nyilván lehet erre azt mondani, hogy majd abból a kevésből is ugyanúgy lopni fognak, de ez nem az EU-ból való kilépésre, maximum a politikai elit leváltására lehet érv.)

2. Nem igaz, hogy a Fidesz-szavazók egytől egyig agyatlan droidok, akik a migránsoktól a brüsszelezésen át a buzilobbiig minden marhaságot elhisznek a kormánynak, és így dalolva megszavaznák az EU-ból való kilépést, ha a kormány emojis plakátokon erre biztatná őket. Nagyon sokan szimplán pragmatikus okokból szavaznak a Fideszre: mert kicsit kevesebb adót fizetnek, vagy jól jött a csok, lett a kormány alatt új út a faluba (nem reklámozott módon „Brüsszel” pénzéből valószínűleg), vagy csak szimplán azért, mert „nehogymár a komcsik meg a Gyurcsány”.

Ez nem jelenti azt, hogy ezek az emberek ne látnák az óriási lopásokat, a jogállamiság leépítését, vagy azt, hogy a saját pénzükből nézik őket a kék plakátokon hülyének.

Egész egyszerűen ez vagy nem érdekli őket, vagy még így is a Fideszt tartják a kisebbik rossznak. Ők a keménymaggal ellentétben nem fognak automatikusan a Fidesz minden hülyeségére leszavazni, így az EU-ból való kilépésre sem.

És akkor eljutunk oda, hogy a fideszes keménymag mire (nem) elég egy népszavazáson – vagy épp egy választáson.                        

Orbán most tett óriási szívességet Gyurcsánynak

Gondolom, nem én voltam az egyetlen, aki hangosan röhögött a DK-n, mikor a 2019-es EP-választás előtt kiplakátolták az országot azzal, hogy „Orbán vagy Európa”. Hiszen amikor a szánnivaló koloniális européerkedés keveredik a diabolizáló szélmalomharccal, annál kevés nevetségesebb (vagy szomorúbb, ízlés dolga) dolog van.

A miniszterelnök maga ugye eddig rendre egyértelműen kiállt az EU-tagság mellett, minden kritikája ellenére – ha azonban most Orbánék tényleg beleállnak ebbe a huxitdologba, vagy akár csak fenntartják az ügy folyamatos, kétértelmű lebegtetését, azzal a huxittal eddig alaptalanul riogató ellenzék kezébe adnak ütőkártyát. Egy ilyen helyzetben már nem lehet majd rámondani, hogy paranoiás öngyarmatosító bolond, aki azzal kampányol, hogy „szavazz rám, én európai vagyok, bezzeg Orbán kivezetne minket az EU-ból”.

Ha pedig a Fidesz arra készül, hogy a 2022-es választást egyúttal az EU-ból való kilépésről szóló kvázi-népszavazássá tegye, akkor azzal – megvont pénzek ide, kék plakátok és fullba tolt propaganda oda – óriási pofáraesést kockáztat.

Ezzel ugyanis elérheti azt a pontot, ahol a fentebb említett pragmatikus Fidesz-szavazók és az ellenzéki összeborulásra is ferde szemmel néző kormánykritikusok azt mondják: na jó, akkor már tényleg inkább az ellenzéki szivárványkoalíció meg a Gyurcsány.

Hozzászólnál? Vitáznál? Válaszolnál? Írj!

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek