Rasszizmustól tartva inkább átnevezik a berlini metrómegállót, ami a szerecsenekről kapta nevét

Szerző: Hutter Marianna
2020.07.04. 10:02

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

Rasszizmustól tartva inkább átnevezik a berlini metrómegállót, ami a szerecsenekről kapta nevét

A jövőben egy orosz zeneszerző nevét fogja viselni az a berlini metrómegálló, ami eddig a szerecsenek után Mohrenstraßenek neveztek – írja a Politico. Erről a berlini közlekedési vállalat döntött pénteken, miután a Mohrenstraße neve már évek óta vita tárgya,

mondván az egy idejétmúlt, leginkább 18-19.században használt kifejezés az afrikai származású emberekre.

Mint a Politico megemlíti, például a németek mértékadó szótára, a Duden is úgy fogalmaz róla: „archaikus, ma diszkriminatív” kifejezés. Így a berlini közlekedési vállalat döntését azzal indokolta: „elutasítjuk a rasszizmus és az egyéb típusú diszkrimináció minden formáit”.

A rasszizmus kérdése azt követően erősödött fel világszerte, hogy Amerikában rendőri intézkedés közben meghalt egy fekete férfi, Georg Floyd, miután egy fehér rendőr hosszú perceken át térdelt a nyakán, miközben Floyd többször is jelezte, nem kap levegőt. 

A metrómegálló új neve egyébként Glinkastraße lesz, miután a közelben ezen a néven már található egy utca, amit a 19. századi orosz zeneszerző, Mikhail Glinka után neveztek el. Berlin hivatalos oldala szerint egyébként azt is fontolgatják, hogy magát a Szerecsen utcát is átnevezzék, ezzel kapcsolatban már indult petíció is, ugyanakkor szeretnék, ha a helyi lakosok is részt vennének az erről szóló vitában, vagyis ha át is nevezik az utcát, az egy hosszabb folyamat eredménye lesz.

Szerintetek jó-e, hogy a Mohrenstraße-metrómegállót átnevezik? Szavazzatok!

FOTÓTony Webster / Wikimedia Commons

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek